Fotograaf Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Fotograaf? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep fotograaf. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je fotograaf wordt.

 

Wat is een Fotograaf?

Een Fotograaf is er om mensen, dieren of dingen op de gevoelige plaat vast te leggen. De meeste Fotografen specialiseren zich in een bepaalde richting, bijvoorbeeld die van producten, architectuur, portretten, sport, mode, enzovoorts. Daarbij kan je dan voor jezelf werken of voor een opdrachtgever. Fotografen werken ook voor persbureaus, pr-bureaus of in de reclame. Maar ook in de reisbranche, bij de politie en binnen de medische sector zijn fotografen werkzaam.

In eerste instantie is het voor een Fotograaf die in opdracht werkt belangrijk om met de opdrachtgever te overleggen wat de bedoeling is; wat moet er gefotografeerd worden, om hoeveel foto's gaat het, waarvoor worden ze gebruikt, etc. De Fotograaf opereert vervolgens binnen de door de opdrachtgever bepaalde grenzen. Andere Fotografen hebben meer ruimte voor eigen invulling en hebben bijvoorbeeld alleen een vaststaand onderwerp (Olympische Spelen) of vaste doelgroep (krantenlezer). Kunstfotografen zijn helemaal vrij van beperkingen.

Een Fotograaf maakt niet simpelweg wat foto's. Naast alles wat je van een camera moet weten, het juist instellen van belichting, witbalans etc., komt de keuze voor een locatie er bijvoorbeeld ook bij kijken, of het gebruik van attributen, modellen of figuranten om een foto interessanter te maken.

Bij digitale fotografie kan het zo zijn dat er nog beeldbewerking nodig is achteraf. Een Fotograaf zal foto's na afloop retoucheren om optimaal plaatje te presenteren.Wil je werken als Fotograaf?

Werk je al als Fotograaf en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Fotograaf worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Fotograaf, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Fotograaf in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1600 tot €2100

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Fotograaf

Wat verdient een Fotograaf?

Afhankelijk van of je er als Fotograaf voor kiest werkzaam te zijn in loondienst of dat je voor jezelf werkt liggen de verdiensten redelijk ver uit elkaar. Het salaris kan variëren van rond de €1600 tot €2100 per maand. In sommige gevallen heb je een vast salaris maar vaak ook wordt een Fotograaf per klus of per foto betaald. Daarnaast maakt het natuurlijk uit wat voor kwaliteit je levert en of je een bekende naam wordt binnen je werkgebied.

De secundaire voorwaarden zijn net zo zeer afhankelijk van de keuzes die een Fotograaf maakt als het salaris. In de meeste gevallen zal je wel een reiskostenvergoeding krijgen, maar een dertiende maand is niet gebruikelijk.

Salarisschaal Fotograaf

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Fotograaf

Op zoek naar een nieuwe baan als Fotograaf? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Fotograaf. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Fotograaf vacatures

Vacature Fotograaf interieurstyling
Olympia
Smile behind the camera! :) Ben jij een ervaren fotograaf met een gerichte vakopleiding op zoek naar een nieuwe uitdaging in interieurstyling? Voor onze opdrachtgever zijn we op zoek naar …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Fotograaf

Wat is de toekomst van Fotograaf?

De meeste Fotografen werken op freelancebasis. Dat wil zeggen dat of - en hoeveel - werk je hebt sterk afhankelijk is van de kwaliteit die je levert, de bekendheid van je naam en natuurlijk ook de economische situatie. Een portfolio is dan ook belangrijk om te kunnen tonen wat je in je mars hebt.

Een Fotograaf richt zich meestal op een specifieke sector. Het zal dan ook afhankelijk zijn van de gekozen richting hoeveel banen er te vinden zijn. Maar over het geheel genomen zijn er aardig wat vacatures voor te vinden.

Iedere Fotograaf begint lager op de ladder en kan uiteindelijk uitgroeien tot topfotograaf. Een topfotograaf maakt foto's die echt beroemd worden. Bijvoorbeeld omdat ze vernieuwend, opvallend of zeer treffend zijn. Maar echt veel doorgroeimogelijkheden zijn er niet. Je kunt van alround fotografie je specialiseren in een richting of je kunt in samenwerking met anderen een fotopersbureau opzetten. In dat geval komen er managementtaken bij en is bijscholing tot ondernemer wel verstandig.

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Fotograaf worden: Opleidingen tot Fotograaf

Wil je Fotograaf worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Fotograaf.

Hoe word je een Fotograaf? 

De MBO vakopleiding Fotografie kan je opleiden tot Fotograaf. De studie is veelal in voltijd en deeltijd te volgen en richt zich op alles wat er komt kijken bij het maken van een mooie opname. Je bent dan gedurende twee tot vier jaar bezig, waarin je zowel individueel als met anderen aan projecten werkt om je technieken en competenties te oefenen en te ontwikkelen.

Je kunt na de opleiding doorstromen naar het HBO waar je wordt opgeleid tot Fotografisch Vormgever. Daarbij komt ook bijvoorbeeld kunsttheorie aan bod evenals communicatie en ondernemerschap.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Fotograaf

Adobe Photoshop Basis
Klassikale cursus Adobe Photoshop CS6 / CC De cursus Adobe Photoshop Basis is de ideale start voor bijvoorbeeld de grafisch vormgever, fotograaf of marketeer die gedegen basiskennis wil van Adobe Photoshop.  …
Adobe Photoshop Basis
Photoshop Lightroom Classic
Cursus Photoshop Lightroom Classic Lightroom is speciaal ontwikkeld voor fotografen. Zo bestaat Lightroom uit een database waarin je snel je foto's terug kunt vinden en op allerlei manieren kunt ordenen. Als fotograaf …
Photoshop Lightroom Classic
Adobe Photoshop - Specialist
Photoshop is allang niet meer een programma om alleen foto’s in te bewerken. Het wordt het ook steeds meer gebruikt voor het maken van illustraties in tijdschriften, boeken en games. …
Adobe Photoshop - Specialist
Photoshop voor Fotografen
Deze cursus is zeer geschikt voor iedere digitale fotograaf die de basiskennis van Adobe Photoshop reeds bezit en zich verder wil professionaliseren in het gebruik van Adobe Photoshop. Problemen waar …
Photoshop voor Fotografen
Adobe Lightroom training
Of je nu een beginnend, professioneel fotograaf of fotobeheerder bent, na deze tweedaagse Adobe Lightroom cursus beschik je over alles wat je nodig hebt om je foto’s prachtig te bewerken. In …
Adobe Lightroom training

Omscholen of doorgroeien tot Fotograaf

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Fotograaf wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Fotograaf zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Fotograaf

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Fotograaf?

Competenties en Vaardigheden Fotograaf

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Fotograaf nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Fotograaf nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Fotograaf

Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Fotograaf

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Fotograaf. Als Fotograaf wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Fotograaf:


zie volledige beschrijving persoonstype Fotograaf

Vakkennis voor een Fotograaf

Het is voor een Fotograaf ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Fotograaf zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Fotograaf

Beroepsfotograaf E-Learning
Fotograferen als de beste? Volg de cursus Beroepsfotograaf Van sfeervolle stillevens tot dynamische sportfoto’s: krijg je vaak complimenten over de foto’s die je maakt? Heb je een scherp oog voor …
Beroepsfotograaf E-Learning
E-learning Fotograferen voor beginners
Haal meer uit je camera en maak betere foto's in 7 lessen Over de trainer Ron de Gruyl Fotograaf Ron de Gruyl zit al 27 jaar in het vak. Naast …
E-learning Fotograferen voor beginners
Fotografie voor gevorderden
Voor wie is de cursus? Deze cursus is voor iedereen die zijn/haar kennis van het fotograferen wil verdiepen.  Wat leer je in deze cursus? In deze cursus ga je samen …
Fotografie voor gevorderden

Werkervaring Fotograaf

Het is voor een startend Fotograaf die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Fotograaf is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Fotograaf het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Fotograaf

Met wie werkt een Fotograaf samen? 

Een Fotograaf zal, indien hij niet alleen vrij werk verkoopt, vooral veel te maken krijgen met opdrachtgevers. In eerste instantie zal de Fotograaf moeten overleggen over de wensen en eisen van de klant en dit ook terugkoppelen.

Afhankelijk van wat de opdracht is kan het zijn dat je gebruik maakt van modellen in het beeld. In dergelijke gevallen is het dus ook handig als je modellen kunt instrueren en uitleggen welke houding of uitdrukking je van ze verwacht.


Fotograaf


Organisaties waar een Fotograaf werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Fotograaf meestal werkt.

Waar werkt een Fotograaf?

Fotografen zijn er in elke branche. Een non-profit organisatie zal misschien sneller en vaker op stockphotos of archieven teruggrijpen dan een profit organisatie en daarmee minder vaak nieuwe foto's  en dus minder vaak een Fotograaf nodig hebben.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Fotograaf

Waar kun je het beste werken als Fotograaf? Hieronder vind je de best door de Fotograaf beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Fotograaf.

Competenties, Skills en Vaardigheden Fotograaf:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Fotograaf.

Welke competenties heeft een Fotograaf nodig?

Een Fotograaf heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Fotograaf

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Fotograaf passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Fotograaf nodig? 

Perfectionisme is een goede eigenschap voor een Fotograaf. Immers je moet overal op letten bij het maken van een foto. Niet alleen de gedachte achter de foto, maar ook of er geen storende dingen in beeld zijn die af kunnen leiden, of het onderwerp scherp is, de foto technisch correct is, etc. (Perfectionist). Uiteindelijk is het de bedoeling dat een foto succesvol gebruikt kan worden voor het doel dat de opdrachtgever in gedachten had. En door succesvolle opnames maakt een Fotograaf weer reclame voor zichzelf (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Fotograaf


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Fotograaf

Olaf Rutgers is fotograaf.

Ben je benieuwd wat een fotograaf allemaal doet op een dag? Olaf Rutgers is fotograaf en vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Fotograaf

Beoordeling van het beroep Fotograaf

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Fotograaf

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Fotograaf

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Fotograaf dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Fotograaf belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Fotograaf. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Fotograaf iets voor je?

Zou je graag Fotograaf willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Fotograaf bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Fotograaf

Marco

Beste  Lo,om goed geld te verdienen moet je geen fotograaf willen worden,dit goed geld verdienen is maar voor een enkeling weggelegd.Marco Gr. 

Lo

Ik wil graag een vrij beroep zoals fotografie maar wil ook wel wat verdienen.. is fotografie wel de manier om goed geld mee te verdienen?  

D.C.

ik wil echt heel graag fotograaf worden! vooral omdat ik later veel wil reizen! 

fotograaf

Beste D.C.,dit is geen goed argument om fotograaf te worden.maar je hebt,denk ik, meerdere drijfveren om het te worden.en aanrader wordt lid van een foto hobbyclub.Zeer leerzaam.

NIEMAND

IK GA LEKKER FOTOTGRAAF AWORDEN :D neeeeee......

Niemand

wrm reageert nieamand hierop??? :D

NIEMAND

IK GA LEKKER FOTOTGRAAF AWORDEN :D neeeeee......

Niemand

wrm reageert nieamand hierop??? :D

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar