Fotograaf Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Fotograaf? Lees de functieomschrijving.

Een Fotograaf is er om mensen, dieren of dingen op de gevoelige plaat vast te leggen. De meeste Fotografen specialiseren zich in een bepaalde richting, bijvoorbeeld die van producten, architectuur, portretten, sport, mode, enzovoorts. Daarbij kan je dan voor jezelf werken of voor een opdrachtgever. Fotografen werken ook voor persbureaus, pr-bureaus of in de reclame. Maar ook in de reisbranche, bij de politie en binnen de medische sector zijn fotografen werkzaam.

In eerste instantie is het voor een Fotograaf die in opdracht werkt belangrijk om met de opdrachtgever te overleggen wat de bedoeling is; wat moet er gefotografeerd worden, om hoeveel foto's gaat het, waarvoor worden ze gebruikt, etc. De Fotograaf opereert vervolgens binnen de door de opdrachtgever bepaalde grenzen. Andere Fotografen hebben meer ruimte voor eigen invulling en hebben bijvoorbeeld alleen een vaststaand onderwerp (Olympische Spelen) of vaste doelgroep (krantenlezer). Kunstfotografen zijn helemaal vrij van beperkingen.

Een Fotograaf maakt niet simpelweg wat foto's. Naast alles wat je van een camera moet weten, het juist instellen van belichting, witbalans etc., komt de keuze voor een locatie er bijvoorbeeld ook bij kijken, of het gebruik van attributen, modellen of figuranten om een foto interessanter te maken.

Bij digitale fotografie kan het zo zijn dat er nog beeldbewerking nodig is achteraf. Een Fotograaf zal foto's na afloop retoucheren om optimaal plaatje te presenteren.

Wil je werken als Fotograaf?

Werk je al als Fotograaf en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Fotograaf worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Fotograaf, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Fotograaf in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1600 tot €2100

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Fotograaf

Wat verdient een Fotograaf?

Afhankelijk van of je er als Fotograaf voor kiest werkzaam te zijn in loondienst of dat je voor jezelf werkt liggen de verdiensten redelijk ver uit elkaar. Het salaris kan variëren van rond de €1600 tot €2100 per maand. In sommige gevallen heb je een vast salaris maar vaak ook wordt een Fotograaf per klus of per foto betaald. Daarnaast maakt het natuurlijk uit wat voor kwaliteit je levert en of je een bekende naam wordt binnen je werkgebied.

De secundaire voorwaarden zijn net zo zeer afhankelijk van de keuzes die een Fotograaf maakt als het salaris. In de meeste gevallen zal je wel een reiskostenvergoeding krijgen, maar een dertiende maand is niet gebruikelijk.

Salarisschaal Fotograaf

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Fotograaf

Op zoek naar een nieuwe baan als Fotograaf? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Fotograaf. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Fotograaf vacatures

Fotograaf
TOP Orthodontie
WORD JIJ ENTHOUSIAST VAN MENSEN, FOTOGRAFIE EN COMPUTERS?Dan ben je bij TOP Orthodontie helemaal op je plek! Wij zijn op zoek naar een fotograaf.Als medisch fotograaf werk je zelfstandig …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Fotograaf

Hoe goed is de toekomst voor de Fotograaf? 

De meeste Fotografen werken op freelancebasis. Dat wil zeggen dat of - en hoeveel - werk je hebt sterk afhankelijk is van de kwaliteit die je levert, de bekendheid van je naam en natuurlijk ook de economische situatie. Een portfolio is dan ook belangrijk om te kunnen tonen wat je in je mars hebt.

Een Fotograaf richt zich meestal op een specifieke sector. Het zal dan ook afhankelijk zijn van de gekozen richting hoeveel banen er te vinden zijn. Maar over het geheel genomen zijn er aardig wat vacatures voor te vinden.

Iedere Fotograaf begint lager op de ladder en kan uiteindelijk uitgroeien tot topfotograaf. Een topfotograaf maakt foto's die echt beroemd worden. Bijvoorbeeld omdat ze vernieuwend, opvallend of zeer treffend zijn. Maar echt veel doorgroeimogelijkheden zijn er niet. Je kunt van alround fotografie je specialiseren in een richting of je kunt in samenwerking met anderen een fotopersbureau opzetten. In dat geval komen er managementtaken bij en is bijscholing tot ondernemer wel verstandig.

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Fotograaf worden: Opleidingen tot Fotograaf

Hoe word je een Fotograaf? 

De MBO vakopleiding Fotografie kan je opleiden tot Fotograaf. De studie is veelal in voltijd en deeltijd te volgen en richt zich op alles wat er komt kijken bij het maken van een mooie opname. Je bent dan gedurende twee tot vier jaar bezig, waarin je zowel individueel als met anderen aan projecten werkt om je technieken en competenties te oefenen en te ontwikkelen.

Je kunt na de opleiding doorstromen naar het HBO waar je wordt opgeleid tot Fotografisch Vormgever. Daarbij komt ook bijvoorbeeld kunsttheorie aan bod evenals communicatie en ondernemerschap.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Fotograaf

E-learning Fotograferen voor beginners
Haal meer uit je camera en maak betere foto's in 7 lessen Over de trainer Ron de Gruyl Fotograaf Ron de Gruyl zit al 27 jaar in het vak. Naast …
Adobe Photoshop Basis
Klassikale cursus Adobe Photoshop CS6 / CC De cursus Adobe Photoshop Basis is de ideale start voor bijvoorbeeld de grafisch vormgever, fotograaf of marketeer die gedegen basiskennis wil van Adobe Photoshop.  …
Photoshop Lightroom
Cursus Photoshop Lightroom Lightroom is speciaal ontwikkeld voor fotografen. Zo bestaat Lightroom uit een database waarin je snel je foto's terug kunt vinden en op allerlei manieren kunt ordenen. Als fotograaf wil …
Vakopleiding Fotografie
De Jaaropleiding Vakfotograaf is -naast een logisch vervolg op de Jaaropleiding Fotograaf– ook een opleidingsjaar dat ‘los’ te volgen is (stand-alone). In dit tweede jaar ligt de nadruk vooral op het conceptmatig …
Fotografie (Basis)
Fotograaf: écht iets voor jou! Maak jij graag foto’s, maar heb je het idee dat ze vaak nét niet perfect zijn? Dan is deze opleiding helemaal jouw ding! Fotograaf: écht …
Meer opleidingen Fotograaf

Weet je nog niet of je Fotograaf wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Fotograaf of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Fotograaf

Met wie werkt een Fotograaf samen? 

Een Fotograaf zal, indien hij niet alleen vrij werk verkoopt, vooral veel te maken krijgen met opdrachtgevers. In eerste instantie zal de Fotograaf moeten overleggen over de wensen en eisen van de klant en dit ook terugkoppelen.

Afhankelijk van wat de opdracht is kan het zijn dat je gebruik maakt van modellen in het beeld. In dergelijke gevallen is het dus ook handig als je modellen kunt instrueren en uitleggen welke houding of uitdrukking je van ze verwacht.


Fotograaf


Organisaties waar een Fotograaf werkzaam is

Waar werkt een Fotograaf meestal? 

Fotografen zijn er in elke branche. Een non-profit organisatie zal misschien sneller en vaker op stockphotos of archieven teruggrijpen dan een profit organisatie en daarmee minder vaak nieuwe foto's  en dus minder vaak een Fotograaf nodig hebben.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Fotograaf

Waar kun je het beste werken als Fotograaf? Hieronder vindt je de best door de Fotograaf beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Fotograaf.

Competenties, Skills en Vaardigheden Fotograaf:

Welke competenties heeft een een Fotograaf nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Fotograaf

Wat voor persoonlijkheid heb je als Fotograaf nodig? 

Perfectionisme is een goede eigenschap voor een Fotograaf. Immers je moet overal op letten bij het maken van een foto. Niet alleen de gedachte achter de foto, maar ook of er geen storende dingen in beeld zijn die af kunnen leiden, of het onderwerp scherp is, de foto technisch correct is, etc. (Perfectionist). Uiteindelijk is het de bedoeling dat een foto succesvol gebruikt kan worden voor het doel dat de opdrachtgever in gedachten had. En door succesvolle opnames maakt een Fotograaf weer reclame voor zichzelf (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Fotograaf


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Fotograaf

Olaf Rutgers is fotograaf.

Ben je benieuwd wat een fotograaf allemaal doet op een dag? Olaf Rutgers is fotograaf en vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Fotograaf

Beoordeling van het beroep Fotograaf

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Fotograaf

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Fotograaf

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Fotograaf dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Fotograaf belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Fotograaf. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Fotograaf iets voor je?

Zou je graag Fotograaf willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Fotograaf bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Fotograaf

Marco

Beste  Lo,om goed geld te verdienen moet je geen fotograaf willen worden,dit goed geld verdienen is maar voor een enkeling weggelegd.Marco Gr. 

Lo

Ik wil graag een vrij beroep zoals fotografie maar wil ook wel wat verdienen.. is fotografie wel de manier om goed geld mee te verdienen?  

D.C.

ik wil echt heel graag fotograaf worden! vooral omdat ik later veel wil reizen! 

fotograaf

Beste D.C.,dit is geen goed argument om fotograaf te worden.maar je hebt,denk ik, meerdere drijfveren om het te worden.en aanrader wordt lid van een foto hobbyclub.Zeer leerzaam.

NIEMAND

IK GA LEKKER FOTOTGRAAF AWORDEN :D neeeeee......

Niemand

wrm reageert nieamand hierop??? :D

NIEMAND

IK GA LEKKER FOTOTGRAAF AWORDEN :D neeeeee......

Niemand

wrm reageert nieamand hierop??? :D

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar