Fotograaf: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Fotograaf: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Fotograaf. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Fotograaf nodig heeft.Wat doet een Fotograaf? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Fotograaf?

Een Fotograaf is er om mensen, dieren of dingen op de gevoelige plaat vast te leggen. De meeste Fotografen specialiseren zich in een bepaalde richting, bijvoorbeeld die van producten, architectuur, portretten, sport, mode, enzovoorts. Daarbij kan je dan voor jezelf werken of voor een opdrachtgever. Fotografen werken ook voor persbureaus, pr-bureaus of in de reclame. Maar ook in de reisbranche, bij de politie en binnen de medische sector zijn fotografen werkzaam.

Voorbeelden van type fotografen:

 

Past het beroep Fotograaf bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wat doet een Fotograaf?

In eerste instantie is het voor een Fotograaf die in opdracht werkt belangrijk om met de opdrachtgever te overleggen wat de bedoeling is; wat moet er gefotografeerd worden, om hoeveel foto's gaat het, waarvoor worden ze gebruikt, etc. De Fotograaf opereert vervolgens binnen de door de opdrachtgever bepaalde grenzen. Andere Fotografen hebben meer ruimte voor eigen invulling en hebben bijvoorbeeld alleen een vaststaand onderwerp (Olympische Spelen) of vaste doelgroep (krantenlezer). Kunstfotografen zijn helemaal vrij van beperkingen.

Een Fotograaf maakt niet simpelweg wat foto's. Naast alles wat je van een camera moet weten, het juist instellen van belichting, witbalans etc., komt de keuze voor een locatie er bijvoorbeeld ook bij kijken, of het gebruik van attributen, modellen of figuranten om een foto interessanter te maken.

Bij digitale fotografie kan het zo zijn dat er nog beeldbewerking nodig is achteraf. Een Fotograaf zal foto's na afloop retoucheren om optimaal plaatje te presenteren.

Voorbeeldwerkzaamheden Fotograaf:

 • fotograferen volgens richtlijnen van de opdrachtgever of eigen inzicht 
 • foto's ontwikkelen of digitaal bewerken
 • foto's afdrukken naar een fotolaboratorium sturen
 • klanten en opdrachtgevers werven
 • vakliteratuur, vakkennis en trends bijhouden
 • de fotoarchieven en pottfolio bijwerken
 • de administratie verzorgen

Andere namen het beroep Fotograaf

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Productfotograaf , Modefotograaf , Fotojournalist , Reclamefotograaf , Vastgoedfotograaf , Interieurfotograaf , Persfotograaf , Portretfotograaf , Evenementenfotograaf , Huwelijksfotograaf , Sportfotograaf , Culinair fotograaf


Vacatures Fotograaf

Op zoek naar een nieuwe baan als Fotograaf? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Fotograaf. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met betere baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Fotograaf per ervaringsniveau en/of stad

Vind vacatures Fotograaf op alle werkniveau's. Leerling/omscholing-, junior-niveau, medior-niveau en senior-vacatures. Bekijk ook de vacatures Fotograaf in Rotterdam of 60 andere steden.

Vacatures Fotograaf per stad

Vacatures Fotograaf Alkmaar

Vacatures Fotograaf Almelo

Vacatures Fotograaf Almere

Vacatures Fotograaf Alphen aan den Rijn

Vacatures Fotograaf Amersfoort

Vacatures Fotograaf Amstelveen

Vacatures Fotograaf Amsterdam

Vacatures Fotograaf Apeldoorn

Vacatures Fotograaf Arnhem

Vacatures Fotograaf Assen

Vacatures Fotograaf Bergen op Zoom

Vacatures Fotograaf Breda

Vacatures Fotograaf Capelle aan den IJssel

Vacatures Fotograaf Delft

Vacatures Fotograaf Den Bosch

Vacatures Fotograaf Den Haag

Vacatures Fotograaf Den Helder

Vacatures Fotograaf Deventer

Vacatures Fotograaf Doetinchem

Vacatures Fotograaf Dordrecht

Vacatures Fotograaf Ede

Vacatures Fotograaf Eindhoven

Vacatures Fotograaf Emmen

Vacatures Fotograaf Enschede

Vacatures Fotograaf Gouda

Vacatures Fotograaf Groningen

Vacatures Fotograaf Haarlem

Vacatures Fotograaf Haarlemmermeer

Vacatures Fotograaf Heerlen

Vacatures Fotograaf Helmond

Vacatures Fotograaf Hengelo

Vacatures Fotograaf Hilversum

Vacatures Fotograaf Hoogeveen

Vacatures Fotograaf Hoorn

Vacatures Fotograaf Katwijk

Vacatures Fotograaf Leeuwarden

Vacatures Fotograaf Leiden

Vacatures Fotograaf Lelystad

Vacatures Fotograaf Maastricht

Vacatures Fotograaf Middelburg

Vacatures Fotograaf Nieuwegein

Vacatures Fotograaf Nijmegen

Vacatures Fotograaf Oss

Vacatures Fotograaf Purmerend

Vacatures Fotograaf Roermond

Vacatures Fotograaf Roosendaal

Vacatures Fotograaf Rotterdam

Vacatures Fotograaf Schiedam

Vacatures Fotograaf Spijkenisse

Vacatures Fotograaf Terneuzen

Vacatures Fotograaf Tilburg

Vacatures Fotograaf Utrecht

Vacatures Fotograaf Veenendaal

Vacatures Fotograaf Venlo

Vacatures Fotograaf Vlaardingen

Vacatures Fotograaf Westland

Vacatures Fotograaf Zaanstad

Vacatures Fotograaf Zeist

Vacatures Fotograaf Zoetermeer

Vacatures Fotograaf Zwolle

Meer steden Minder steden

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Fotograaf

Wat verdient een Fotograaf?

Afhankelijk van of je er als Fotograaf voor kiest werkzaam te zijn in loondienst of dat je voor jezelf werkt liggen de verdiensten redelijk ver uit elkaar. Het salaris van een fotograaf in loondienst kan variëren van rond de €2000 tot €4800 per maand. 

Op freelancebasis wordt een Fotograaf per klus of per foto betaald. Voor de vaststelling van het tariek maakt het natuurlijk uit wat voor kwaliteit je levert en/of je een bekende naam wordt binnen je werkgebied. Bekende topfotografen met eigen studio kunnen flinke bedragen verdienen.

De secundaire voorwaarden zijn net zo zeer afhankelijk van de keuzes die een Fotograaf maakt als het salaris. In de meeste gevallen zal je wel een reiskostenvergoeding krijgen, maar een dertiende maand is niet gebruikelijk.

Salarisschaal Fotograaf

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Fotograaf

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Fotograaf


Bekijk het salaris Fotograaf per ervaringsniveau

Salaris junior Fotograaf Wat verdient een startend Fotograaf? Wat is het loon senior Fotograaf? beginnend Fotograaf salaris Maximaal salaris trainee Fotograaf Hoeveel verdient een leidinggevend Fotograaf? Wat is het salaris van een medior Fotograaf? Salaris aankomend Fotograaf Wat verdient een ervaren Fotograaf? Welk salaris krijgt een leerling Fotograaf?


Fotograaf worden: Opleidingen tot Fotograaf

Wil je Fotograaf worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Fotograaf.

Hoe word je een Fotograaf? 

De MBO vakopleiding Fotografie kan je opleiden tot Fotograaf. De studie is veelal in voltijd en deeltijd te volgen en richt zich op alles wat er komt kijken bij het maken van een mooie opname. Je bent dan gedurende twee tot vier jaar bezig, waarin je zowel individueel als met anderen aan projecten werkt om je technieken en competenties te oefenen en te ontwikkelen.

Je kunt na de opleiding doorstromen naar het HBO waar je wordt opgeleid tot Fotografisch Vormgever. Daarbij komt ook bijvoorbeeld kunsttheorie aan bod evenals communicatie en ondernemerschap.

Opleidingen Fotograaf

Pensioen In Zicht cursus - 5 dagen Creatief zonder partner
Met de meerdaagse Pensioen in Zicht ® trainingen bereiden mensen die op het punt staan te stoppen met betaald werk, zich voor op hun pensioen. Die nieuwe levensfase kan op …
Pensioen In Zicht cursus - 5 dagen Creatief zonder partner
Photoshop Lightroom Classic
Cursus Photoshop Lightroom Classic Lightroom is speciaal ontwikkeld voor fotografen. Zo bestaat Lightroom uit een database waarin je snel je foto's terug kunt vinden en op allerlei manieren kunt ordenen. Als fotograaf …
Photoshop Lightroom Classic
Adobe Photoshop Basis
Klassikale cursus Adobe Photoshop CS6 / CC De cursus Adobe Photoshop Basis is de ideale start voor bijvoorbeeld de grafisch vormgever, fotograaf of marketeer die gedegen basiskennis wil van Adobe Photoshop.  …
Adobe Photoshop Basis
Adobe Photoshop
Photoshop is allang niet meer een programma om alleen foto’s in te bewerken. Het wordt het ook steeds meer gebruikt voor het maken van illustraties in tijdschriften, boeken en games. …
Adobe Photoshop
Cursus Photoshop voor Fotografen
Deze cursus is zeer geschikt voor iedere digitale fotograaf die de basiskennis van Adobe Photoshop reeds bezit en zich verder wil professionaliseren in het gebruik van Adobe Photoshop. Problemen waar …
Cursus Photoshop voor FotografenFotograaf worden: Omscholen tot Fotograaf

Als je je wilt omscholen tot Fotograaf is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Fotograaf zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Fotograaf dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Fotograaf

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Fotograaf

Als je Fotograaf wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Fotograaf zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Fotograaf

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Fotograaf?


Interview met een Fotograaf

Olaf Rutgers is fotograaf.

Ben je benieuwd wat een fotograaf allemaal doet op een dag? Olaf Rutgers is fotograaf en vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Fotograaf

Competenties en Vaardigheden Fotograaf:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Fotograaf.

Welke competenties heeft een Fotograaf nodig?

Een Fotograaf heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Conceptueel denken
Conceptueel denken

Steekwoorden: creativiteit, analytisch vermogen, legt verbanden, concepten

Omschrijving

Deze mensen hebben het vermogen om in concepten te denken. Bij een probleem zien zij vrijwel meteen verschillende oplossingen en vormen ze hierbij een duidelijk beeld. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende oogpunten en komen met die informatie tot de beste oplossing. Naderhand evalueren zij deze oplossing grondig en kijken ze wat er eventueel nog meer mogelijk is. Ze bedenken constant nieuwe concepten voor verschillende problemen.

Sterke punten
Een sterk punt van deze mensen is hun creativiteit. Daarnaast hebben ze over het algemeen een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken en komen dan met meerdere creatieve oplossingen.

Zwakke punten
De creatieve ideeën die deze mensen hebben, kunnen onpraktisch zijn. Zij hebben veel verschillende oplossingen en concepten in hun hoofd, maar deze zijn niet altijd uitvoerbaar. Deze creativiteit kan ook er ook voor zorgen dat deze mensen ‘zweverig’ overkomen.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Visie
Visie

Steekwoorden: toekomst, zelfontwikkeling, resultaatgericht, zelfkennis

Omschrijving

Deze mensen hebben een duidelijk toekomstbeeld. Hierbij houden ze rekening met de verschillende mogelijkheden en wegen die zij kunnen bewandelen. Deze mensen kunnen zaken vanaf een afstand bekijken en objectieve besluiten nemen. Verder onderzoeken deze mensen vaak nieuwe dingen en willen ze graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen.

Sterke punten
Deze mensen hebben een duidelijke visie, die ze goed onder woorden kunnen brengen. Ze willen dit toekomstbeeld bereiken en zijn dus resultaatgericht. Bovendien hebben ze vaak een goede zelfkennis en zelfontwikkeling. 

Zwakke punten
Mensen kunnen een te abstracte of onrealistische visie hebben. Ze hebben dan niet helder in hun hoofd waar ze naar toe willen en hoe ze dit moeten bereiken. Ook kunnen ze koppig en eigenwijs overkomen omdat ze teveel aan hun visie vasthouden. Ze zijn er dan van overtuigd dat hun visie de beste is.

 

Zelfsturing
Zelfsturing

Steekwoorden: processen, ontwikkeling, ambitieus, flexibel

Wat is Zelfsturing?

Deze mensen willen graag op de hoogte blijven van voor hen relevante ontwikkelingen. Zij zoeken proactief naar nieuwe informatie. Zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of een bepaald proces. Deze mensen kijken hierbij naar het resultaat dat ze willen behalen.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak ambitieus en resultaatgericht. Ze stellen voor zichzelf doelen op en proberen deze doelen te behalen. Daarbij zijn deze mensen vaak flexibel, ze zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen zich aanpassen aan de situatie en de omgeving. Hierbij houden ze hun doelstellingen voor ogen. Daarbij hebben deze mensen vaak een goede zelfkennis. Ze weten hun zwakke en sterke kanten te benoemen en houden nemen deze dan ook mee in het maken van beslissingen of het stellen van doelen.

Zwakke punten              
Mensen die zichzelf teveel proberen te sturen, worden soms bestempeld als star. Zij wijken niet af van hun ideeën en hierdoor wordt de spontaniteit aangetast. Zij hebben precies uitgestippeld waar ze naar toe willen en spontane (creatieve) uitspattingen worden ontweken.

Vaardigheden Fotograaf

 • Aandacht voor details
 • Methodisch werken
 • Wendbaarheid
 • Doelgericht
 • Punctueel
 • Inlevingsvermogen
 • Flexibel gedrag
 • Controleren
 • Toekomstgericht
 • Probleem oplossen
 • Proactief
 • Verbanden leggen
 • Creatief denken
 • Verbeeldingskracht
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Out of the box denken
 • Durf
 • Klantvriendelijkheid
 • Begripvol
 • Dienstverlenend
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Fotograaf

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Fotograaf passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Fotograaf nodig? 

Perfectionisme is een goede eigenschap voor een Fotograaf. Immers je moet overal op letten bij het maken van een foto. Niet alleen de gedachte achter de foto, maar ook of er geen storende dingen in beeld zijn die af kunnen leiden, of het onderwerp scherp is, de foto technisch correct is, etc. (Perfectionist).

Uiteindelijk is het de bedoeling dat een foto succesvol gebruikt kan worden voor het doel dat de opdrachtgever in gedachten had. En door succesvolle opnames maakt een Fotograaf weer reclame voor zichzelf (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Fotograaf


Eigenschappen Fotograaf

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Fotograaf

Wat zijn de baankansen voor een Fotograaf?

De meeste Fotografen werken op freelancebasis. Dat wil zeggen dat of - en hoeveel - werk je hebt sterk afhankelijk is van de kwaliteit die je levert, de bekendheid van je naam en natuurlijk ook de economische situatie. Een portfolio is dan ook belangrijk om te kunnen tonen wat je in je mars hebt.

Een Fotograaf richt zich meestal op een specifieke sector. Het zal dan ook afhankelijk zijn van de gekozen richting hoeveel banen er te vinden zijn. Maar over het geheel genomen zijn er aardig wat vacatures voor te vinden.

Iedere Fotograaf begint lager op de ladder en kan uiteindelijk uitgroeien tot topfotograaf. Een topfotograaf maakt foto's die echt beroemd worden. Bijvoorbeeld omdat ze vernieuwend, opvallend of zeer treffend zijn. Maar echt veel doorgroeimogelijkheden zijn er niet. Je kunt van alround fotografie je specialiseren in een richting of je kunt in samenwerking met anderen een fotopersbureau opzetten. In dat geval komen er managementtaken bij en is bijscholing tot ondernemer wel verstandig.

De actuele kans op werk voor een Fotograaf

Het beroep Fotograaf is onderdeel van de beroepsfamilie Fotografen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Fotografen is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Fotograaf

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Fotograaf

Je kunt als Fotograaf een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Fotograaf is onderdeel van de beroepsfamilie Fotografen. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Fotograaf


Organisaties waar een Fotograaf werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Fotograaf meestal werkt.

Waar werkt een Fotograaf?

Fotografen zijn er in elke branche. Een non-profit organisatie zal misschien sneller en vaker op stockphotos of archieven teruggrijpen dan een profit organisatie en daarmee minder vaak nieuwe foto's  en dus minder vaak een Fotograaf nodig hebben.


In welke sector werkt een Fotograaf?

Een Fotograaf werkt in de sector Algemeen

In de sector Algemeen tref je beroepen aan die niet onder één sector vallen. D.w.z., dit zijn 'generieke' beroepen die je in elke organisatie wel aantreft. Het zijn functies die elk bedrijf, maar soms ook non-profit organisaties, nodig heeft om de organisatie in stand te houden. Denk dan aan directeuren, managers en accountmanagers. Onder treft u alle algemene functies en beroepen en uiteraard ook de vacatures. 

Wat wordt er verdiend binnen Algemene beroepen?

Omdat we het hier niet echt over een sector hebben is het lastig daar een gemiddelde op te vinden. De functies komen bovendien terug in allerlei bedrijven, waardoor er veel variëteit onderling is in salarissen. De ene manager verdient veel meer dan de ander, afhankelijk van de sector, het type bedrijf, de plaats enzovoort.

Meer weten over werken in de sector Algemeen?

Bekijk werken in de sector Algemeen

In welke beroepsgroep werkt een Fotograaf?

Een Fotograaf werkt in de beroepsgroep Creatief & Design

Onder de beroepsgroep Creatief & Design vallen alle beroepen die met creativiteit te maken hebben. Hieronder worden beroepen in de kunsten verstaan, maar ook grafische vormgeving, architectuur, acteren en dansen. Creativiteit kan soms ook het origineel oplossen van een probleem genoemd worden, waardoor mensen in de marketing of commercie ook onder deze beroepsgroep gerekend kunnen worden.  

Wil je weten of de beroepsgroep Creatief & Design bij jou past?

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt daarmee inspiratie op doen en kijken welke beroepsgroep bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Wat wordt er verdiend in de beroepsgroep Creatief & Design?

De meeste beroepen in de beroepsgroep Creatief & Design zijn afhankelijk van de eigen inzet en de reactie van publiek of toekomstige kopers. Mensen verkopen in principe de producten van hun eigen creativiteit, al dan niet onder opdracht. Hierdoor kan het salaris dan ook erg uiteenlopen. Een danser of copywriter kan starten met een salaris van onder de 1000 euro, maar een succesvolle artiest of adviseur zou een salaris van boven de 8000 euro kunnen krijgen. Deze beroepsgroep wordt ook wel op de volgende wijze benoemd: designafdeling, afdeling grafische vormgeving, of creatieve beroepen  

Meer weten over werken in de beroepsgroep Creatief & Design?

Bekijk werken in de beroepsgroep Creatief & Design

Netwerk Fotograaf

Met wie werkt een Fotograaf samen? 

Een Fotograaf zal, indien hij niet alleen vrij werk verkoopt, vooral veel te maken krijgen met opdrachtgevers. In eerste instantie zal de Fotograaf moeten overleggen over de wensen en eisen van de klant en dit ook terugkoppelen.

Afhankelijk van wat de opdracht is kan het zijn dat je gebruik maakt van modellen in het beeld. In dergelijke gevallen is het dus ook handig als je modellen kunt instrueren en uitleggen welke houding of uitdrukking je van ze verwacht.


Fotograaf

Verwante beroepen Fotograaf:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Fotograaf verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Fotograaf?

De beroepen die verwant zijn aan Fotograaf zijn:
Fotojournalist
Salaris: €1500 tot €6500
Opleiding: Geen Cursus / Bijscholing MBO HBO WO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Docent fotografie
Salaris: €1500 tot €2200
Opleiding: HBO WO
Baankans: Onbekend

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Fotograaf in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €4800

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Solliciteren op de functie Fotograaf

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Fotograaf dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Fotograaf belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Fotograaf. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Fotograaf iets voor je?

Zou je graag Fotograaf willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Fotograaf bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar