U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Sap Consultant

Sap Consultant worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een sap Consultant? Lees de functieomschrijving.

 

De SAP consultant is in dienst van het van oorsprong Duitse bedrijf SAP (Software, Analyse en Producten in gegevensverwerking) of een gecertificeerd partner. Dit bedrijf specialiseert zich in bedrijfssoftware en heeft als belangrijkste product SAP ERP (Enterprise Resource Planning), een computerprogramma dat bedrijfsprocessen ondersteunt. Dit geïntegreerde besturings- en informatiesysteem zorgt ervoor dat alles wat er in het bedrijf omgaat gekoppeld wordt aan elkaar; te denken valt aan de financiële administratie, personeelsadministratie en in- en verkoopcijfers.

 

Door de omvangrijke aard van het SAP-systeem bestaat er niet één specifieke SAP consultant. De consultant werkt ofwel aan de technische ontwikkeling van maatwerkoplossingen (bij voornamelijk grotere bedrijven) of implementeert software en is hierbij verantwoordelijk voor de algehele communicatie met klant. Het geven van trainingen aan het personeel over het gebruik van SAP vormt hier een belangrijk onderdeel van.

 

De technisch consultant is zodoende gespecialiseerd in het ontwikkelen van de software en de functioneel consultant op zijn beurt voor het beheren en onderhouden hiervan. Hij analyseert de omstandigheden van het bedrijf en implementeert vervolgens de SAP-onderdelen. Hiervoor gaat hij langs bedrijven, past de SAP-software in en zet zo nodig data over uit het oude ERP systeem.

 

Kortweg levert het bedrijf SAP de infrastructuur, oftewel het ERP-systeem SAP, maar zet het niet bij de klant neer – het betreft slechts een gestandaardiseerd basispakket dat werkt volgens een vaste structuur. Consultants ontwikkelen maatwerkoplossingen naar aanleiding van bedrijfsanalyse en zetten het vervolgens bij de klant neer. Het contact met de klant is hierbij minstens zo belangrijk als de technische kant: er moet niet alleen gezorgd worden dat het juiste maatproduct geleverd wordt, maar ook dat het goed draait en er cursussen aan het personeel gegeven worden. Deze cursussen variëren van een simpele ‘knoppencursus’ tot aan de meer gevorderde, technische aspecten van SAP.

 

De SAP consultant verkoopt het product aan bedrijven, analyseert hun huidige systeem en zorgt dat SAP ingepast kan worden teneinde het hele bedrijf op SAP over te laten gaan.

Mensen vonden ons op: Job Sap Consultant, Baan Sap Consultant, Sap Consultant Worden, Functie-eisen Sap Consultant, Verantwoordelijkheden Sap Consultant, Functieprofiel Sap Consultant, Wat doet een Sap Consultant, Werken als Sap Consultant.

Sap Consultant worden: Opleiding tot sap Consultant

 

Er bestaat geen specifieke opleiding tot SAP consultant. Wanneer het een technisch consultant betreft is een informatica (of een andere gerelateerde ‘bèta’)-achtergrond vereist. Omdat de functioneel consultant met mensen werkt en coachende taken heeft, is een achtergrond in de HR, aangevuld met relevante werkervaring in bijvoorbeeld projectmanagement, ook passend. Het bedrijf SAP biedt zelf ook trainingen en opleidingen aan. Het werk- en denkniveau is HBO+ of academisch.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Sap Consultant, Sap Consultant Worden, Opleidingsniveau Sap Consultant, Scholing Sap Consultant, Studie Sap Consultant, Bijscholing Sap Consultant, Omscholing Sap Consultant.

Organisaties waar een sap Consultant doorgaans werkzaam is

 

De SAP Consultant is uitsluitend werkzaam vanuit een profit-bedrijfssfeer en is tevens voornamelijk werkzaam in deze sector, aangezien veel grote bedrijven met SAP werken en SAP zich profileert als producent van bedrijfssoftware. Naast bedrijven werken echter ook ziekenhuizen, scholen en zelfs overheden met (delen van) de SAP software. In dit laatste geval kan een (gecertificeerd) consultant daarom ook ingehuurd worden in de non profitsector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Sap Consultant, Sap Consultant Worden, Opleidingsniveau Sap Consultant, Scholing Sap Consultant, Studie Sap Consultant, Bijscholing Sap Consultant, Omscholing Sap Consultant.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden sap Consultant

 

Het startsalaris van een SAP consultant bedraagt ongeveer 2600 euro bruto, maar stijgt heel snel en kan oplopen tot 8000 euro. Bovendien wordt er vaak een bonusregeling gehanteerd. De hoogte van het salaris is afhankelijk van in welk land en bij welk bedrijf de SAP consultant werkzaam is. 

Mensen vonden ons op: Salaris Sap Consultant, Loon Sap Consultant, Wat verdien je als Sap Consultant, Salarisschaal Sap Consultant, Salarisindicatie Sap Consultant, Bonus Sap Consultant, CAO Sap Consultant, Brutoloon Sap Consultant, Nettoloon Sap Consultant, Vakantiedagen Sap Consultant, Pensioen Sap Consultant.

Competenties, skills & vaardigheden sap consultant

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Ondernemerschap
 • Kritisch
 • Coachen
 • Netwerken
 • Financieel bewustzijn
 • Plannen en organiseren
 • Presenteren
 • Inzicht in omgeving
 • Overtuigen
 • Onderhandelen
Mensen vonden ons op: Kennis Sap Consultant, Vaardigheden Sap Consultant, Attitude Sap Consultant, Kwalificaties Sap Consultant, Competentieprofiel Sap Consultant.

Boeken voor het beroep sap consultant

Wil je meer weten over het beroep sap consultant? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je sap consultant bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken sap consultant te komen.

The SAP Consultant Handbook | Jon Reed

Your Sourcebook to Lasting Success in an Sap Consulting Career - Engels | Druk: 2nd | Paperback | 9780972598804 | 240 pagina's

Since SAP R/3 exploded on the North American scene in 1993, the SAP consulting market has been phenomenal. As the market moves into a mature phase, SAP consultants need new strategies and tactics to further their careers. In this eagerly-awaited handbook,...

Sap: How to Write a Report Functional Specification | Linda R. Timms

A Consultant's Guide to the Secrets of Effective Functional Spec Writing Including Examples and a Downloadable Template - Engels | E-book | 9781468577952

Author Linda Timms goes beyond the standard consulting guide to bring you constructive reliable advice for delivering effective, complete, professional functional specs on time. Filled with plain English, real-world examples, hints and tips, SAP: How to W...

The Consultant's Guide to SAP SRM | Padmaprasad Munirathinam

A practical, comprehensive guide to implementing SAP SRM for Purchasing Best Practices - Engels | Hardcover | 9781592291540 | 512 pagina's

This comprehensive guide uses a case-study approach to teach consultants how to deliver fast and successful SAP SRM implementations.The book is based on SAP SRM 2007 and SAP SRM 5.0, but is also compatible with version 4.0. Explore the problems faced by c...

Mensen vonden ons op: boeken voor Sap Consultant, Sap Consultant ebooks, boek Sap Consultant.

Persoonstypen sap Consultant

 

De SAP consultant dient, afhankelijk van de richting die hij kiest, vooral technisch inzicht en goede sociale competenties te hebben. De functioneel consultant heeft veel klantcontact en moet daarnaast commercieel ingesteld zijn. Dit omdat hij het product in de markt moet zetten. De SAP consultant moet kunnen werken met mensen, overtuigingskracht bezitten, projecten kunnen aansturen en over coachende vaardigheden beschikken om trainingen te kunnen geven (Baas).

Daarnaast moet hij resultaatgericht zijn, efficiënt kunnen plannen en organiseren en besluitvaardig zijn om alles tot een succesvol einde te kunnen brengen (succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Sap Consultant, Karakter Sap Consultant.

Netwerk sap Consultant

 

Allereerst werkt de SAP consultant voor het merk SAP of een gecertificeerd partner hiervan. In het laatste geval is de consultant werkzaam voor een bedrijf dat met SAP werkt en hier bijvoorbeeld zogenaamde ad-ons voor ontwikkelt. Het bedrijf SAP heeft vestigingen in vele landen en vanuit een landelijk kantoor zijn consultants werkzaam. De SAP consultant valt onder de Consulting Afdeling en rapporteert aan de Consulting Manager Project Management organisatie. De typische SAP consultant is redelijk zelfstandig en opereert in principe als projectmanager. De SAP consultant onderhoudt vaak zijn eigen netwerk; hij heeft hierbij een aantal bedrijven onder zijn hoede en fungeert voor hen als het eerste aanspreekpunt. De consultant regelt alle zaken die bij de overgang op deze software komen kijken voor deze bedrijven. Vooral de senior consultant heeft een grote mate van zelfstandigheid en houdt zelf bij wat hij doet.

Mensen vonden ons op: Collega’s Sap Consultant, Medewerkers Sap Consultant.

Is het beroep sap Consultant iets voor jou?

Zou je graag sap Consultant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als sap Consultant bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Sap Consultant, beroepskeuzetest Sap Consultant, beroep Sap Consultant kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden sap Consultant

 

De SAP-consultant begint als junior consultant en groeit door naar senior consultant. Aangezien de SAP-consultant een grote mate van zelfstandigheid heeft en voornamelijk zijn eigen klantennetwerk onderhoudt, zijn er niet directe doorgroeimogelijkheden die in dezelfde lijn liggen. Hoe meer de consultant echter gespecialiseerd is, hoe beter het salaris zal zijn. Aangezien het merk blijft groeien en er veel behoefte is aan gespecialiseerde consultants, zijn de arbeidsmarktperspectieven gunstig.

Arbeidsmarktperspectief score sap Consultant

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep sap Consultant. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Sap Consultant, Promotie mogelijkheden Sap Consultant, Carriere Sap Consultant.

Solliciteren op de functie sap Consultant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als sap Consultant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor sap Consultant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als sap Consultant. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Sap Consultant, CV Sap Consultant, sollicitatie Sap Consultant.

Interviews met sap Consultant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen sap Consultant

Vacatures sap consultant

Op zoek naar een nieuwe baan als Sap Consultant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Sap Consultant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   De SAP consultant is in dienst van het van oorsprong Duitse bedrijf SAP (Software, Analyse en Producten in gegevensverwerking) of een gecertificeerd partner. Dit bedrijf specialiseert zich in bedrijfssoftware en heeft als belangrijkste product SAP ERP (Enterprise Resource Planning), een computerprogramma dat bedrijfsprocessen ondersteunt. Dit geïntegreerde besturings- en informatiesysteem zorgt ervoor dat alles wat er in het bedrijf omgaat gekoppeld wordt aan elkaar; te denken valt aan de financiële administratie, personeelsadministratie en in- en verkoopcijfers.

Beoordeling Sap Consultant

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Sap Consultant' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Sap Consultant

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep