Systeemspecialist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Systeemspecialist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep systeemspecialist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je systeemspecialist wordt.

 

Wat is een Systeemspecialist?

Een Systeemspecialist is iemand die ICT-systemen bouwt, test en onderhoudt.

De Systeemspecialist overlegt met de opdrachtgever over een nieuwe of verbeterde omgeving. Aan de hand van de verkregen informatie en de mogelijkheden ontwerpt hij een systeem. Gebruiksvriendelijkheid is hierbij erg belangrijk. Na goedkeuring van het ontwerp door de opdrachtgever implementeert hij het. Vervolgens houdt hij zich bezig met het up-to-date houden van de systemen, het uitvoeren van back-ups, het verhelpen van storingen en het beveiligen van de netwerken.

Ook vervult de Systeemspecialist een helpende rol. Hij legt de werking van systemen uit aan medewerkers en helpt bij vragen en problemen. Wil je werken als Systeemspecialist?

Werk je al als Systeemspecialist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Systeemspecialist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Systeemspecialist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Systeemspecialist in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Opdrachtgevers
 • Medewerkers
 • Baas
 • Leveranciers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2600 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Systeemspecialist

Wat verdient een Systeemspecialist?

Een Systeemspecialist verdient zo tussen de €2600,- (startsalaris) en €4500,- (na tientallen jaren ervaring) bruto per maand. Het precieze bedrag hangt uiteraard voornamelijk af van de ervaring van de Systeembeheerder. Het loon zal daarom ook oplopen naarmate iemand ouder is.

Welke secundaire voorwaarden gelden, verschilt per bedrijf. Vaak krijgt de Systeemspecialist een laptop en werktelefoon, en gelden zaken als doorbetaling bij ziekte en vakantie, een dertiende maand en scholingsmogelijkheden.

Salarisschaal Systeemspecialist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Systeemspecialist

Op zoek naar een nieuwe baan als Systeemspecialist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Systeemspecialist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Systeemspecialist vacatures

Vacature Onderhoudsmonteur Proefstanden (Systeemspecialist)
Randstad
Wij zijn voor het Research Center van DAF Trucks in Eindhoven op zoek naar een ervaren Onderhoudsmonteur.wat bieden wij jou3200 euro bruto per maand afhankelijk van ervaringeen grote speler in …
Vacature Onderhoudsmonteur Proefstanden (Systeemspecialist) -5643TW
Randstad
Wij zijn voor het Research Center van DAF Trucks in Eindhoven op zoek naar een ervaren Onderhoudsmonteur.wat bieden wij jou3200 euro bruto per maand afhankelijk van ervaringeen grote speler in …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Systeemspecialist

Wat is de toekomst van Systeemspecialist?

Voor deze functie moet je veel specialistische kennis hebben. Systeemspecialisten zijn daarom erg gewild. Tegenwoordig werken ook steeds meer bedrijven met geavanceerde computerprogramma’s: Systeembeheerders en –specialisten zijn niet meer weg te denken.
 
Bij goed functioneren en het (eventueel) volgen van aanvullende cursussen, kan de Syteembeheerder meer verantwoordelijkheden krijgen en bijvoorbeeld teamleider worden. Hij kan zich ook specialiseren in één bepaald ICT-systeem.

Baankans Systeemspecialist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Systeemspecialist worden: Opleidingen tot Systeemspecialist

Wil je Systeemspecialist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Systeemspecialist.

Hoe word je een Systeemspecialist? 

Om Systeemspecialist te worden, is minimaal HBO denk- en werkniveau nodig. Een opleiding als Informatica biedt een goede basis.

Ook vragen de meeste bedrijven naar iemand met meerdere jaren ervaring in het beheren van Windows server-, Vmware-, Citrix- , Linux- en/of Unix- (HP UX, AIX) omgevingen. Tevens moet je ervaring hebben met het beheren van netwerkcomponenten, zoals switches en routers. 

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Systeemspecialist

Certified Data Engineering Professional (CDEP)
Wat is een data engineer? Een data engineer - ook wel big data engineer, systeemanalist of systeemspecialist genoemd - is iemand die zich bezighoudt met het bedenken, ontwerpen en ontwikkelen …
Certified Data Engineering Professional (CDEP)

Omscholen of doorgroeien tot Systeemspecialist

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Systeemspecialist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Systeemspecialist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Systeemspecialist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Systeemspecialist?

Competenties en Vaardigheden Systeemspecialist

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Systeemspecialist nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Systeemspecialist nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Systeemspecialist

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Systeemspecialist

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Systeemspecialist. Als Systeemspecialist wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Systeemspecialist:


zie volledige beschrijving persoonstype Systeemspecialist

Vakkennis voor een Systeemspecialist

Het is voor een Systeemspecialist ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Systeemspecialist zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Systeemspecialist


Werkervaring Systeemspecialist

Het is voor een startend Systeemspecialist die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Systeemspecialist is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Programmeur, Systeembeheerder, ICT Specialist .

Iets anders leren?

Is Systeemspecialist het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Systeemspecialist

Met wie werkt een Systeemspecialist samen? 

Een Systeembeheerder heeft veel contact met opdrachtgevers. Ze overleggen over de nodige functies in het nieuw te ontwerpen of het te verbeterde systeem. Ook komt hij in contact met medewerkers van het bedrijf waarvoor hij werkt. Hij legt bijvoorbeeld de werking van programma’s uit. De baas adviseert hij over nodige veranderingen in systemen. Ook communiceert hij met leveranciers van producten (bijvoorbeeld ook bij storingen). 


 • Opdrachtgevers
 • Medewerkers
 • Baas
 • Leveranciers
Systeemspecialist


Organisaties waar een Systeemspecialist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Systeemspecialist meestal werkt.

Waar werkt een Systeemspecialist?

Een Systeembeheerder werkt meestal bij een profit-organisatie. Dit betekent dat de organisatie winst wil maken. Het kan wel zo zijn dat opdrachtgevers niet alleen afkomstig zijn uit de profitsector, maar ook uit de non-profitsector (overheid). 

Meer weten over werken in de IT & Software Development?

Bekijk werken in IT & Software Development

Best beoordeelde werkgevers Systeemspecialist

Waar kun je het beste werken als Systeemspecialist? Hieronder vind je de best door de Systeemspecialist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Systeemspecialist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Systeemspecialist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Systeemspecialist.

Welke competenties heeft een Systeemspecialist nodig?

Een Systeemspecialist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Systeemspecialist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Systeemspecialist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Systeemspecialist nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Systeemspecialist zijn Waarnemer en Bemiddelaar.

Het is belangrijk dat een Systeemspecialist analytisch en onderzoekend is. Hij moet goed luisteren naar de wensen van de klant en deze kunnen vertalen naar een goed werkend systeem (Waarnemer).

Ook is een Systeemspecialist ontvankelijk en ondersteunend. Hij moet de ambitie hebben mensen daadwerkelijk te helpen met een ICT-systeem (Bemiddelaar).

Bekijk de persoonstypen voor Systeemspecialist


Bemiddelaar


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Systeemspecialist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Systeemspecialist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Systeemspecialist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Systeemspecialist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Systeemspecialist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Systeemspecialist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Systeemspecialist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Systeemspecialist iets voor je?

Zou je graag Systeemspecialist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Systeemspecialist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Systeemspecialist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar