Systeemarchitect Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Systeemarchitect? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep systeemarchitect. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je systeemarchitect wordt.

 

Wat is een Systeemarchitect?

De Systeemarchitect is een soort projectleider die ervoor zorgt dat de architectuur van een bedrijf goed blijft werken. Omdat de Systeemarchitect verantwoordelijk is voor de succesvolle ondersteuning van het personeel dat met de technologische architectuur aan de slag moet, zal de Systeemarchitect voortdurend moeten aanpassen en vernieuwen.

Als er problemen zijn met het IT netwerk zal de Systeemarchitect daar iets aan moeten doen, maar ook als er geen problemen zijn en alles technisch gezien naar behoren functioneert kan het zijn dat mensen verandering willen zien. De Systeemarchitect moet daarom niet alleen de architectuur in de gaten houden, maar ook of deze aansluit bij de wensen en behoeften van de gebruikers.

Om goed in te kunnen spelen op de wensen van het bedrijf zal de Systeemarchitect relevante ontwikkelingen op zijn vakgebied moeten volgen en signaleren, om zo eventuele problemen tegen te gaan en tijdig veranderingen aan te brengen. Ook is het belangrijk dat hij overlegt met de leveranciers van de ICT, omdat er van hun kant ook ruimte kan zijn voor verbetering. De Systeemarchitect heeft daarmee ook een invloed op de apparatuur die binnenkomt in het bedrijf.

De Systeemarchitect zal zich veel bezig moeten houden met de wensen van het bedrijf, de werking van de architectuur en mogelijke verbeterpunten. Zo blijft het werk erg gevarieerd en uitdagend.Wil je werken als Systeemarchitect?

Werk je al als Systeemarchitect en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Systeemarchitect worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Systeemarchitect, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Systeemarchitect in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Collega's
  • Manager
  • Ontwikkelaar

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €4700 tot €7925

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Systeemarchitect

Wat verdient een Systeemarchitect?

Het salaris van een startende Systeemarchitect ligt rond de €4700. Dit kan voor een ervaren Systeemarchitect oplopen tot een salaris van wel €7925 per maand. Hierbij worden vaak ruime ontwikkelingsmogelijkheden geboden, als ook andere aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.

Salarisschaal Systeemarchitect

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Systeemarchitect

Op zoek naar een nieuwe baan als Systeemarchitect? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Systeemarchitect. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Systeemarchitect vacatures

Vacature Systeemarchitectuur voor slimme infrastructuur
Witteveen+Bos
In Nederland zijn er diverse 'droge' verkeerscentrales van waaruit tunnels en systemen voor dynamisch verkeersmanagement (DVM) worden bediend ten behoeve van het wegverkeer alsook de nodige 'natte' verkeerscentrales voor het …
Vacature Systeemarchitect
Continu
Als Mechanisch systeemarchitect ben je verantwoordelijk voor het specificeren en creëren van een technisch consistent systeemontwerp. Hierbij houd je rekening met de functionele eisen van de klant enerzijds en de …
Vacature Systeemarchitectuur voor slimme infrastructuur
Witteveen+Bos
In Nederland zijn er diverse 'droge' verkeerscentrales van waaruit tunnels en systemen voor dynamisch verkeersmanagement (DVM) worden bediend ten behoeve van het wegverkeer alsook de nodige 'natte' verkeerscentrales voor het …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Systeemarchitect

Wat is de toekomst van Systeemarchitect?

Er zijn maar weinig situaties waarbij men direct als Systeemarchitect wordt aangenomen. Vaak zal je je op moeten werken binnen een bedrijf. Daarbij geldt wel dat als je eenmaal een positie als Systeemarchitect hebt weten te bemachtigen, er heel wat doorgroeimogelijkheden zijn en je een grote mate van autonomie heeft. Omdat Systeemarchitecten zo goed met verschillende groepen kunnen werken, kunnen ze ook in managementfuncties terecht komen.

Baankans Systeemarchitect

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

3


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Systeemarchitect worden: Opleidingen tot Systeemarchitect

Wil je Systeemarchitect worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Systeemarchitect.

Hoe word je een Systeemarchitect? 

Om Systeemarchitect te worden heeft men een HBO of WO diploma nodig in Informatiekunde, waarna men werkervaring op moet doen in de IT voordat men de positie van Systeemarchitect kan krijgen. Het kan ook mogelijk zijn om een training tot Systeemarchitect na de studie te volgen, maar dan zal men toch al enige werkervaring als Architect nodig hebben.

De 3 best beoordeelde opleidingen tot Systeemarchitect

Systeemarchitect Gebouwautomatisering en -beheer
Gebouwautomatisering speelt een essentiële rol in elk zakelijk gebouw. De aandacht voor gebouwautomatisering in het bouwproces is helaas minimaal, terwijl de invloed op de levensduurkosten (TCO) zeer hoog is. In …
Systeemarchitect Gebouwautomatisering en -beheer
Bachelor Technische informatica - afstudeerrichting Duurzame installaties en systeemintegratie
Voor wie: Je wilt doorgroeien naar een hogere functie, meer verantwoordelijkheden krijgen bij je huidige functie of je huidige werk- en denkniveau omzetten in een erkend getuigschrift. Wij leiden je …
Bachelor Technische informatica - afstudeerrichting Duurzame installaties en systeemintegratie
Leadengineer Gebouwautomatisering en -Beheer
De opleiding behandelt de meest actuele en relevante onderwerpen op het gebied van Gebouwautomatisering en -beheer, zoals de engineering, integratie en realisatie van gebouwautomatisering. Gebouwautomatisering speelt een essentiële rol in …
Leadengineer Gebouwautomatisering en -Beheer

Omscholen of doorgroeien tot Systeemarchitect

Als je Systeemarchitect wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Systeemarchitect zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Systeemarchitect

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Systeemarchitect?

Competenties en Vaardigheden Systeemarchitect

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Systeemarchitect nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Systeemarchitect nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Systeemarchitect

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Ondernemerschap
Ondernemerschap
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Systeemarchitect

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Systeemarchitect. Als Systeemarchitect wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Systeemarchitect:


zie volledige beschrijving persoonstype Systeemarchitect

Vakkennis voor een Systeemarchitect

Het is voor een Systeemarchitect ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Systeemarchitect zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Systeemarchitect


Werkervaring Systeemarchitect

Het is voor een startend Systeemarchitect die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Systeemarchitect is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Systeembeheerder .

Iets anders leren?

Is Systeemarchitect het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Systeemarchitect

Met wie werkt een Systeemarchitect samen? 

De Systeemarchitect krijgt met een diverse groep mensen te maken, van software- en hardware-ontwikkelaars tot gebruikers en zal dus op meerdere niveaus moeten kunnen communiceren. Omdat de Systeemarchitect steeds de architectuur aan de wensen van zijn collega's en bazen moet aanpassen, vormen deze een belangrijk deel van het netwerk. Ontwikkelaars van buiten krijgen van de Systeemarchitect te horen waar nog ruimte is voor verbetering in hun programmatuur.


  • Collega's
  • Manager
  • Ontwikkelaar
Systeemarchitect


Organisaties waar een Systeemarchitect werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Systeemarchitect meestal werkt.

Waar werkt een Systeemarchitect?

De Systeemarchitect werkt bij een bedrijf dat een grote technologische huishouding heeft en vaak ook op meerdere locaties zit. Hierbij is de architectuur dan ook een belangrijk hulpmiddel in het zakendoen en zal de Systeemarchitect vaak met meerdere medewerkers voor de IT ondersteuning zorgen. Omdat de meeste grote bedrijven tegenwoordig een ingewikkelde technische infrastructuur hebben, kan de Systeemarchitect bij veel verschillende ondernemingen terecht.

Meer weten over werken in de IT & Software Development?

Bekijk werken in IT & Software Development

Best beoordeelde werkgevers Systeemarchitect

Waar kun je het beste werken als Systeemarchitect? Hieronder vind je de best door de Systeemarchitect beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Systeemarchitect.

Competenties, Skills en Vaardigheden Systeemarchitect:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Systeemarchitect.

Welke competenties heeft een Systeemarchitect nodig?

Een Systeemarchitect heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Systeemarchitect

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Systeemarchitect passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Systeemarchitect nodig? 

De functie van Systeemarchitect heeft twee kanten, waarbij aan de ene kant verschillende belangen verenigd moeten worden en aan de andere kant het systeem steeds draaiende gehouden. Hierdoor is het belangrijk dat de Systeemarchitect goed kan communiceren en overzicht houdt, zodat uiteindelijk iedereen ongeveer zijn zin krijgt (Bemiddelaar).

Om het systeem goed in de gaten te kunnen houden is het belangrijk dat de Systeemarchitect overal goed op blijft letten, en genoeg kennis van het systeem heeft om problemen goed te kunnen signaleren en de nieuwste ontwikkelingen te implementeren. De Systeemarchitect moet het dan ook fijn vinden om veel achter de computer door te brengen (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Systeemarchitect


Bemiddelaar


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Systeemarchitect

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Systeemarchitect

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Systeemarchitect

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Systeemarchitect

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Systeemarchitect dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Systeemarchitect belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Systeemarchitect. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Systeemarchitect iets voor je?

Zou je graag Systeemarchitect willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Systeemarchitect bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Systeemarchitect

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar