Senior System Architect Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Senior System Architect? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep senior system architect. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je senior system architect wordt.

Wat is een Senior System Architect?

Een Senior System Architect is iemand die effectieve computersystemen ontwerpt, ontwikkelt en controleert en het project begeleidt.

Allereerst brengt de Senior System Architect de wensen van gebruikers in kaart. Wat verwachten zijn precies van het systeem? Dan stelt de Senior System Architect gedetailleerd vast aan welke eisen het systeem moet voldoen. Hierbij houdt de Senior System Architect ook rekening met de kosten en de beschikbare tijd. De Senior System Architect controleert of deze eisen compleet, consistent en uitvoerbaar zijn.

Dan stelt de Senior System Architect vast welke eisen met wat voor soort hard- of software zijn te realiseren. Hij besluit of er gebruikgemaakt kan worden van al bestaande hard- of software of dat er nieuwe ontwikkeld moeten worden. Zijn conclusie baseert de Senior System Architect onder andere op een kosten-batenanalyse. Van elk benodigd systeem maakt de Senior System Architect een technisch ontwerp. Hij verdeelt de subsystemen vervolgens over individuen of teams. Elk individu of elk team gaat nu aan de slag met het ontwikkelen van de systemen. Vervolgens worden de systemen getest door Ontwerpers, Test Engineers en gebruikers. Op basis hiervan worden de systemen geoptimaliseerd en in gebruik genomen. De Senior System Architect zorgt voor een gebruikershandleiding.

Verder zorgt de Senior System Architect ervoor dat de systemen up-to-date blijven en blijven passen bij de behoeftes van gebruikers. De Senior System Architect kan de systemen beheren en verder automatiseren. Ook is hij aanspreekpunt voor het projectteam. 

Wil je werken als Senior System Architect?

Werk je al als Senior System Architect en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Senior System Architect worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Senior System Architect, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Senior System Architect in één oogopslag

Sector:

Competenties:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Stakeholders
 • Opdrachtgever
 • Baas
 • Projectteam
 • Systeemontwikkelaar
 • Systeembeheerder

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €5000 tot €5800

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Senior System Architect

Wat verdient een Senior System Architect?

Een Senior System Architect kan rekenen op zo’n €5000,- tot €5800,- bruto per maand. Het bedrag hangt onder meer af van de leeftijd en ervaring van de Senior System Architect.

Als secundaire arbeidsvoorwaarden gelden 8% vakantiegeld, 15% aan bonussen, een gunstige pensioensregeling en ziektekostenverzekering en zo’n €700,- car allowance. Dit laatste betekent dat een Senior System Architect €700,- per maand krijgt die kan besteden aan vervoer. De Senior System Architect mag dan zelf kiezen of hij het geld gebruikt om een auto te kopen, te huren of met het openbaar vervoer te reizen. 

Salarisschaal Senior System Architect

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Senior System Architect

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Senior System Architect

Wat is de toekomst van Senior System Architect?

In de ICT zijn over het algemeen genoeg banen beschikbaar. De arbeidsmarktperspectieven voor een Senior System Architect zijn daarom ook goed.

Bij goed functioneren en veel ervaring kan een Senior System Architect doorgroeien naar hogere managementfuncties. Een voorbeeld is Lead System Architect. 

Baankans Senior System Architect

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Senior System Architect worden: Opleidingen tot Senior System Architect

Wil je senior system architect worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Senior System Architect? 

Om Senior System Architect te worden, kan iemand bijvoorbeeld de HBO- of WO-opleiding Informatiekunde, Technische Informatica of Bedrijfskundige Informatica doen. Deze opleidingen duren vier (HBO) tot vijf (WO, inclusief master) jaar. Ook is veel ervaring nodig. Na jaren ervaring als System Architect kan iemand doorgroeien naar Senior System Architect. Je geeft dan leiding aan het projectteam.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Senior System Architect

Meer opleidingen Senior System Architect

Weet je nog niet of je Senior System Architect wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Senior System Architect of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Senior System Architect

Met wie werkt een Senior System Architect samen? 

Een Senior System Architect komt met veel verschillende mensen in contact. Zo interviewt de Senior System Architect stakeholders, om zo hun wensen in kaart te kunnen brengen. Ook komt de Senior System Architect vanzelfsprekend in aanraking met de Opdrachtgever. Aan hem legt een ontwerp voor en maakt hij afspraken. Daarnaast rapporteert de Senior System Architect zijn werkzaamheden aan zijn Baas. Verder zal een Senior System Architect samenwerken met leden van het projectteam, zoals Systeemontwikkelaars en Systeembeheerders.


 • Stakeholders
 • Opdrachtgever
 • Baas
 • Projectteam
 • Systeemontwikkelaar
 • Systeembeheerder
Senior System Architect


Organisaties waar een Senior System Architect werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Senior System Architect meestal werkt.

Waar werkt een Senior System Architect?

Een Senior System Architect is over het algemeen werkzaam in de profitsector. De Senior System Architect is werkzaam bij een bedrijf dat software ontwikkelt of bij een groot bedrijf met een ICT-afdeling.  

Meer weten over werken in de IT & Software Development?

Bekijk werken in IT & Software Development

Best beoordeelde werkgevers Senior System Architect

Waar kun je het beste werken als Senior System Architect? Hieronder vind je de best door de Senior System Architect beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Senior System Architect.

Competenties, Skills en Vaardigheden Senior System Architect:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Senior System Architect.

Welke competenties heeft een Senior System Architect nodig?

Een Senior System Architect heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Senior System Architect

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Senior System Architect passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Senior System Architect nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Senior System Architect zijn Waarnemer en Perfectionist.

Het is van belang dat een Senior System Architect een goed inzicht heeft in zijn omgeving. De Senior System Architect kan de wensen van gebruikers in kaart brengen en vertalen naar een logisch en effectief computersysteem. Tevens ziet de Senior System Architect waar verbeteringen nodig zijn (Waarnemer).

Daarnaast moet een Senior System Architect zeer accuraat zijn. De programmeertaal moet precies kloppen. Als er namelijk één haakje verkeerd staat, werkt het systeem niet goed (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Senior System Architect


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Senior System Architect

Blaise Jamroz is senior system architect.

Ben je benieuwd wat een system architect allemaal doet op een dag? Blaise Jamroz vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Senior System Architect

Beoordeling van het beroep Senior System Architect

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Senior System Architect

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Senior System Architect

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Senior System Architect dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Senior System Architect belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Senior System Architect. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Senior System Architect iets voor je?

Zou je graag Senior System Architect willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Senior System Architect bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Senior System Architect

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar