ICT-consultant Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een ICT-consultant? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep ict-consultant. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je ict-consultant wordt.

 

Wat is een ICT-consultant?

Een ICT-consultant (ook wel IT-consultant) adviseert, meestal in dienst van een ICT-bedrijf, klanten over informatietechnologie (IT) en/of informatiecommunicatietechnologie (ICT). Omdat voor veel bedrijven de vormgeving van de ICT van groot belang is, en men graag unieke systemen wil gebruiken, is er veel vraag naar adviezen door professionals: de ICT-consultants. Omdat IT/ICT vaak een grote rol speelt in de structuur van een organisatie, moeten ICT-consultants zich vaak verdiepen in hoe een organisatie in elkaar zit voordat zij advies kunnen geven over de structurering van de ICT. ICT-consultancy is verwant aan ICT-outsourcing, het uitbesteden van bedrijfsprocessen, maar is niet hetzelfde. Consultancy beperkt zich tot het eenmalig geven (en eventueel implementeren) van advies.

Wil je werken als ICT-consultant?

Werk je al als ICT-consultant en zoek je een nieuwe baan? Of wil je ICT-consultant worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor ICT-consultant, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep ICT-consultant in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

 • ICT-medewerker
 • Informatiemanager
 • Data-analist
 • Business consultant
 • Projectadviseur IT

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2500 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden ICT-consultant

Wat verdient een ICT-consultant?

Het startsalaris van een ICT-consultant is rond de 2500 te verwachten, hoewel minder ook mogelijk is. Voor ICT-consultants die zich blijven ontwikkelen zijn de beloningen groot, met salarissen boven de 5000 en soms zeer goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een telefoon, laptop en leaseauto.

Salarisschaal ICT-consultant

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures ICT-consultant

Op zoek naar een nieuwe baan als ICT-consultant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor ICT-consultant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 ICT-consultant vacatures

Ervaren Systeembeheerder / ICT-Consultant gezocht, Leiden
CareerValue B.V.
Als Systeembeheerder / ICT-Consultant heb je een brede kennis van IT infrastructuren voornamelijk in Microsoft en VMware omgevingen. Je gaat aan de slag met het ontwikkelen van testomgevingen en daarnaast …
Traineeship IT-consultant
Capgemini Nederland
Jouw uitdaging als IT-consultant We geven je de kans op een unieke kijk in de IT-keuken van onze klanten. Afhankelijk van jouw voorkeur en talent start je aan een traineeship …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden ICT-consultant

Wat is de toekomst van ICT-consultant?

Het arbeidsmarktperspectief ziet er momenteel goed uit voor ICT-consultants. Heb je een geschikte opleiding en motivatie lijken er genoeg bedrijven te zijn die je willen hebben. Veel bieden op zich al een veelbelovende groei in salaris aan zou je je blijven ontwikkelen, maar mocht je interesse hebben in een andere baan hogerop dan liggen management- en bestuursfuncties voor de hand, ICT-consultant is binnen de consultancy al een redelijk hoog aangeschreven beroep.

Baankans ICT-consultant

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

ICT-consultant worden: Opleidingen tot ICT-consultant

Wil je ict-consultant worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een ICT-consultant? 

Voor het beroep van ICT-consultant is over het algemeen een hbo- of wo-opleiding ICT gewenst. Omdat bedrijven vaak een voorkeur hebben voor gespecialiseerde ICT-consultants bieden zij vaak een (voor de werknemer gratis) opleiding aan. Veel bedrijven hebben interesse in net afgestudeerden, en stellen veel geld beschikbaar voor het opleidingstraject tijdens het werk.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot ICT-consultant

Lean IT Foundation
Wat is Lean IT? Bij Lean draait het om efficiëntie. Anders gezegd: Hoe creëren we meerwaarde voor de klant door efficiënter te werken tegen wellicht een betere prijs. De nadruk …
Basiskennis IT voor niet IT'ers (IT voor dummies)
Basiskennis in IT is een must-have voor veel professionals die veel met de IT te maken hebben, zoals bijvoorbeeld sales consultants, managers, IT recruiters en juristen die IT zaken afhandelen. …
AutoCAD 2D Basis - Geo-ICT Certificaat
De cursus AutoCAD 2D Basis cursus met Geo-ICT Certificaat duurt 3 dagen en kost €795,-. De cursus is bedoel voor mensen zonder enige ervaring met AutoCAD 2D. De cursist krijgt …
Lean IT Kaizen - e-learning
Lean IT® richt zich specifiek op de toepassing van Lean binnen IT-processen. Na succesvolle toepassing in productie (Lean manufacturing) en dienstverlening (Lean services), maakt de toepassing van Lean in IT …
Service Automation Framework
Deze cursus is bedoeld voor iedereen die vindt dat het niveau van dienstverlening in zijn organisatie kan worden verhoogd en op zoek is naar begeleiding om dit doel te bereiken. …
Meer opleidingen ICT-consultant

Weet je nog niet of je ICT-consultant wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding ICT-consultant of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk ICT-consultant

Met wie werkt een ICT-consultant samen? 

Een ICT-consultant werkt bijna altijd voor een ICT-bedrijf of consultancybureau, waar zijn netwerk vooral bestaat uit ofwel andere ICT’ers, ofwel uit consultants van allerlei soorten.


 • ICT-medewerker
 • Informatiemanager
 • Data-analist
 • Business consultant
 • Projectadviseur IT
ICT-consultant


Organisaties waar een ICT-consultant werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een ICT-consultant meestal werkt.

Waar werkt een ICT-consultant?

Een ICT-consultant werkt bijna altijd voor een ICT-bedrijf of consultancybureau. Soms verlenen deze diensten aan overheidsinstellingen, maar deze zijn zelf altijd winstgericht.

Meer weten over werken in de IT & Software Development?

Bekijk werken in IT & Software Development

Best beoordeelde werkgevers ICT-consultant

Waar kun je het beste werken als ICT-consultant? Hieronder vind je de best door de ICT-consultant beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep ICT-consultant.

Competenties, Skills en Vaardigheden ICT-consultant:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een ICT-consultant.

Welke competenties heeft een ICT-consultant nodig?

Een ICT-consultant heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen ICT-consultant

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij ICT-consultant passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een ICT-consultant nodig? 

Een ICT-consultant is in de eerste plaats een Waarnemer, omdat hij de organisatie die hij adviseert goed moet leren kennen. Hiervoor moet hij onderzoek doen en objectief vaststellen waar hij in zijn advies rekening mee moet houden. Daarnaast is hij echter ook een Succesvolle werker, want hij heeft een duidelijk afgebakend doel, en het behoort tot zijn belangrijkste functies dat een zo efficiënt mogelijk advies gegeven (en uitgevoerd) wordt.

Bekijk de persoonstypen voor ICT-consultant


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een ICT-consultant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep ICT-consultant

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep ICT-consultant

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie ICT-consultant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als ICT-consultant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor ICT-consultant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als ICT-consultant. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep ICT-consultant iets voor je?

Zou je graag ICT-consultant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als ICT-consultant bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op ICT-consultant

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar