Sap Consultant: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Sap Consultant: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Sap Consultant? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Sap Consultant wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Sap Consultant, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Sap Consultant


Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Sap Consultant?

De SAP consultant is in dienst van het van oorsprong Duitse bedrijf SAP (Software, Analyse en Producten in gegevensverwerking) of een gecertificeerd partner. Dit bedrijf specialiseert zich in bedrijfssoftware en heeft als belangrijkste product SAP ERP (Enterprise Resource Planning), een computerprogramma dat bedrijfsprocessen ondersteunt. Dit geïntegreerde besturings- en informatiesysteem zorgt ervoor dat alles wat er in het bedrijf omgaat gekoppeld wordt aan elkaar; te denken valt aan de financiële administratie, personeelsadministratie en in- en verkoopcijfers.

Door de omvangrijke aard van het SAP-systeem bestaat er niet één specifieke SAP consultant. De consultant werkt ofwel aan de technische ontwikkeling van maatwerkoplossingen (bij voornamelijk grotere bedrijven) of implementeert software en is hierbij verantwoordelijk voor de algehele communicatie met klant. Het geven van trainingen aan het personeel over het gebruik van SAP vormt hier een belangrijk onderdeel van.

De technisch consultant is zodoende gespecialiseerd in het ontwikkelen van de software en de functioneel consultant op zijn beurt voor het beheren en onderhouden hiervan. Hij analyseert de omstandigheden van het bedrijf en implementeert vervolgens de SAP-onderdelen. Hiervoor gaat hij langs bedrijven, past de SAP-software in en zet zo nodig data over uit het oude ERP systeem.

Kortweg levert het bedrijf SAP de infrastructuur, oftewel het ERP-systeem SAP, maar zet het niet bij de klant neer – het betreft slechts een gestandaardiseerd basispakket dat werkt volgens een vaste structuur. Consultants ontwikkelen maatwerkoplossingen naar aanleiding van bedrijfsanalyse en zetten het vervolgens bij de klant neer. Het contact met de klant is hierbij minstens zo belangrijk als de technische kant: er moet niet alleen gezorgd worden dat het juiste maatproduct geleverd wordt, maar ook dat het goed draait en er cursussen aan het personeel gegeven worden. Deze cursussen variëren van een simpele ‘knoppencursus’ tot aan de meer gevorderde, technische aspecten van SAP.

 De SAP consultant verkoopt het product aan bedrijven, analyseert hun huidige systeem en zorgt dat SAP ingepast kan worden teneinde het hele bedrijf op SAP over te laten gaan.


Past het beroep Sap Consultant bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Vacatures Sap Consultant

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Sap Consultant per stad

Vacatures Sap Consultant Alkmaar

Vacatures Sap Consultant Almelo

Vacatures Sap Consultant Almere

Vacatures Sap Consultant Alphen aan den Rijn

Vacatures Sap Consultant Amersfoort

Vacatures Sap Consultant Amstelveen

Vacatures Sap Consultant Amsterdam

Vacatures Sap Consultant Apeldoorn

Vacatures Sap Consultant Arnhem

Vacatures Sap Consultant Assen

Vacatures Sap Consultant Bergen op Zoom

Vacatures Sap Consultant Breda

Vacatures Sap Consultant Capelle aan den IJssel

Vacatures Sap Consultant Delft

Vacatures Sap Consultant Den Bosch

Vacatures Sap Consultant Den Haag

Vacatures Sap Consultant Den Helder

Vacatures Sap Consultant Deventer

Vacatures Sap Consultant Doetinchem

Vacatures Sap Consultant Dordrecht

Vacatures Sap Consultant Ede

Vacatures Sap Consultant Eindhoven

Vacatures Sap Consultant Emmen

Vacatures Sap Consultant Enschede

Vacatures Sap Consultant Gouda

Vacatures Sap Consultant Groningen

Vacatures Sap Consultant Haarlem

Vacatures Sap Consultant Haarlemmermeer

Vacatures Sap Consultant Heerlen

Vacatures Sap Consultant Helmond

Vacatures Sap Consultant Hengelo

Vacatures Sap Consultant Hilversum

Vacatures Sap Consultant Hoogeveen

Vacatures Sap Consultant Hoorn

Vacatures Sap Consultant Katwijk

Vacatures Sap Consultant Leeuwarden

Vacatures Sap Consultant Leiden

Vacatures Sap Consultant Lelystad

Vacatures Sap Consultant Maastricht

Vacatures Sap Consultant Middelburg

Vacatures Sap Consultant Nieuwegein

Vacatures Sap Consultant Nijmegen

Vacatures Sap Consultant Oss

Vacatures Sap Consultant Purmerend

Vacatures Sap Consultant Roermond

Vacatures Sap Consultant Roosendaal

Vacatures Sap Consultant Rotterdam

Vacatures Sap Consultant Schiedam

Vacatures Sap Consultant Spijkenisse

Vacatures Sap Consultant Terneuzen

Vacatures Sap Consultant Tilburg

Vacatures Sap Consultant Utrecht

Vacatures Sap Consultant Veenendaal

Vacatures Sap Consultant Venlo

Vacatures Sap Consultant Vlaardingen

Vacatures Sap Consultant Westland

Vacatures Sap Consultant Zaanstad

Vacatures Sap Consultant Zeist

Vacatures Sap Consultant Zoetermeer

Vacatures Sap Consultant Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Sap Consultant

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Sap Consultant?

 Het startsalaris van een SAP consultant bedraagt ongeveer 2600 euro bruto, maar stijgt heel snel en kan oplopen tot 8000 euro. Bovendien wordt er vaak een bonusregeling gehanteerd. De hoogte van het salaris is afhankelijk van in welk land en bij welk bedrijf de SAP consultant werkzaam is. 


Meer weten over het salaris Sap Consultant

Salaris aankomend Sap Consultant Salaris junior Sap Consultant Wat is het salaris van een medior Sap Consultant? Welk salaris krijgt een senior Sap Consultant?


Hoe word je een Sap Consultant? 

 Er bestaat geen specifieke opleiding tot SAP consultant. Wanneer het een technisch consultant betreft is een informatica (of een andere gerelateerde ‘bèta’)-achtergrond vereist. Omdat de functioneel consultant met mensen werkt en coachende taken heeft, is een achtergrond in de HR, aangevuld met relevante werkervaring in bijvoorbeeld projectmanagement, ook passend. Het bedrijf SAP biedt zelf ook trainingen en opleidingen aan. Het werk- en denkniveau is HBO+ of academisch.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Sap Consultant

Er zijn geen opleidingen Sap Consultant aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Sap Consultant in werkt

Bekijk alle opleidingen ICT


Omscholen tot Sap Consultant

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Sap Consultant. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Sap Consultant

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Sap Consultant

Als je Sap Consultant wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Sap Consultant zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Sap Consultant

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Sap Consultant?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Sap Consultant

Een Sap Consultant heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn

Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit

Omschrijving

Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.

Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn. 

Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie

Omschrijving

Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.

Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.

Overtuigen
Overtuigen

Steekwoorden: aanzetten tot actie, luisteren, sensitiviteit, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen weten op een bepaalde manier anderen te overtuigen van hun opvattingen. Zij gebruiken hiervoor argumenten, maar kunnen ook emoties gebruiken om hun verhaal kracht bij te zetten. Zij proberen hiermee anderen bijvoorbeeld aan te zetten tot actie. Overtuigers houden rekening met hun eigen belangen en dat van een ander.

Sterke punten
Overtuigers kunnen over het algemeen duidelijk en helder communiceren. Zij hebben van te voren bedacht wat ze willen vertellen en hoe ze de anderen willen overtuigen. Ze hebben een bepaalde structuur in het verhaal. Om mensen te overtuigen, luisteren deze personen ook goed. Zij proberen achterliggende opvattingen te achterhalen en baseren hierop hun argumenten. Deze mensen hebben vaak een goede balans tussen argumenten met feiten en argumenten met emotie.

Zwakke punten
Sommige overtuigers willen zo graag anderen overtuigen van hun gelijk, dat ze zich opdringen. Hierdoor wordt er een bepaalde weerstand opgebouwd, waardoor de boodschap niet meer overkomt op het publiek. Daarnaast zijn er overtuigers die teveel gebruik maken van zogenaamde drogredenen, zij voeren argumenten aan die niet feitelijk juist zijn. Dit verpakken zij in een mooi verhaal en proberen op die manier anderen te overtuigen.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Presenteren
Presenteren

Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.

Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.

Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Sap Consultant

 • Analyseren
 • Systematisch denken
 • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
 • Luisteren
 • Verbanden leggen
 • Cijfermatigheid
 • Onderhandelen
 • Rekenvaardigheid
 • Vriendelijkheid
 • Respectvol
 • Dienstverlenendheid
 • Analytisch vermogen
 • Inlevingsvermogen
 • Logisch redeneren
 • Luistervaardigheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Argumentatiekracht
 • Voorbereiden
 • Gestructureerd werken
 • Prioriteiten stellen
 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Ontspannenheid
 • Improvisatievermogen
 • Doelgericht werken
 • Doorzettingsvermogen
 • Ambitie
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Sap Consultant nodig? 

 De SAP consultant dient, afhankelijk van de richting die hij kiest, vooral technisch inzicht en goede sociale competenties te hebben. De functioneel consultant heeft veel klantcontact en moet daarnaast commercieel ingesteld zijn. Dit omdat hij het product in de markt moet zetten. De SAP consultant moet kunnen werken met mensen, overtuigingskracht bezitten, projecten kunnen aansturen en over coachende vaardigheden beschikken om trainingen te kunnen geven (Baas).

Daarnaast moet hij resultaatgericht zijn, efficiënt kunnen plannen en organiseren en besluitvaardig zijn om alles tot een succesvol einde te kunnen brengen (succesvolle werker).


Eigenschappen Sap Consultant

 • Enthousiasme
 • Zelfverzekerdheid
 • Ondernemendheid
 • Waarnemendheid
 • Gedetailleerdheid
 • Leergierigheid

Wat zijn de baankansen voor een Sap Consultant?

 De SAP-consultant begint als junior consultant en groeit door naar senior consultant. Aangezien de SAP-consultant een grote mate van zelfstandigheid heeft en voornamelijk zijn eigen klantennetwerk onderhoudt, zijn er niet directe doorgroeimogelijkheden die in dezelfde lijn liggen. Hoe meer de consultant echter gespecialiseerd is, hoe beter het salaris zal zijn. Aangezien het merk blijft groeien en er veel behoefte is aan gespecialiseerde consultants, zijn de arbeidsmarktperspectieven gunstig.

De actuele kans op werk voor een Sap Consultant

Het beroep Sap Consultant is onderdeel van de beroepsfamilie Adviseurs automatisering. De kans op werk voor de beroepsfamilie Adviseurs automatisering is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Sap Consultant

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Sap Consultant

Het beroep Sap Consultant is onderdeel van de beroepsfamilie Adviseurs automatisering.


Waar werkt een Sap Consultant?

 De SAP Consultant is uitsluitend werkzaam vanuit een profit-bedrijfssfeer en is tevens voornamelijk werkzaam in deze sector, aangezien veel grote bedrijven met SAP werken en SAP zich profileert als producent van bedrijfssoftware. Naast bedrijven werken echter ook ziekenhuizen, scholen en zelfs overheden met (delen van) de SAP software. In dit laatste geval kan een (gecertificeerd) consultant daarom ook ingehuurd worden in de non profitsector.


Met wie werkt een Sap Consultant samen? 

 Allereerst werkt de SAP consultant voor het merk SAP of een gecertificeerd partner hiervan. In het laatste geval is de consultant werkzaam voor een bedrijf dat met SAP werkt en hier bijvoorbeeld zogenaamde ad-ons voor ontwikkelt. Het bedrijf SAP heeft vestigingen in vele landen en vanuit een landelijk kantoor zijn consultants werkzaam. De SAP consultant valt onder de Consulting Afdeling en rapporteert aan de Consulting Manager Project Management organisatie. De typische SAP consultant is redelijk zelfstandig en opereert in principe als projectmanager. De SAP consultant onderhoudt vaak zijn eigen netwerk; hij heeft hierbij een aantal bedrijven onder zijn hoede en fungeert voor hen als het eerste aanspreekpunt. De consultant regelt alle zaken die bij de overgang op deze software komen kijken voor deze bedrijven. Vooral de senior consultant heeft een grote mate van zelfstandigheid en houdt zelf bij wat hij doet.


Sap Consultant

Alles over het beroep Sap Consultant in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2500 tot €8000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar