Sap Consultant Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Sap Consultant? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep sap consultant. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je sap consultant wordt.

 

Wat is een Sap Consultant?

 

De SAP consultant is in dienst van het van oorsprong Duitse bedrijf SAP (Software, Analyse en Producten in gegevensverwerking) of een gecertificeerd partner. Dit bedrijf specialiseert zich in bedrijfssoftware en heeft als belangrijkste product SAP ERP (Enterprise Resource Planning), een computerprogramma dat bedrijfsprocessen ondersteunt. Dit geïntegreerde besturings- en informatiesysteem zorgt ervoor dat alles wat er in het bedrijf omgaat gekoppeld wordt aan elkaar; te denken valt aan de financiële administratie, personeelsadministratie en in- en verkoopcijfers.

 

Door de omvangrijke aard van het SAP-systeem bestaat er niet één specifieke SAP consultant. De consultant werkt ofwel aan de technische ontwikkeling van maatwerkoplossingen (bij voornamelijk grotere bedrijven) of implementeert software en is hierbij verantwoordelijk voor de algehele communicatie met klant. Het geven van trainingen aan het personeel over het gebruik van SAP vormt hier een belangrijk onderdeel van.

 

De technisch consultant is zodoende gespecialiseerd in het ontwikkelen van de software en de functioneel consultant op zijn beurt voor het beheren en onderhouden hiervan. Hij analyseert de omstandigheden van het bedrijf en implementeert vervolgens de SAP-onderdelen. Hiervoor gaat hij langs bedrijven, past de SAP-software in en zet zo nodig data over uit het oude ERP systeem.

 

Kortweg levert het bedrijf SAP de infrastructuur, oftewel het ERP-systeem SAP, maar zet het niet bij de klant neer – het betreft slechts een gestandaardiseerd basispakket dat werkt volgens een vaste structuur. Consultants ontwikkelen maatwerkoplossingen naar aanleiding van bedrijfsanalyse en zetten het vervolgens bij de klant neer. Het contact met de klant is hierbij minstens zo belangrijk als de technische kant: er moet niet alleen gezorgd worden dat het juiste maatproduct geleverd wordt, maar ook dat het goed draait en er cursussen aan het personeel gegeven worden. Deze cursussen variëren van een simpele ‘knoppencursus’ tot aan de meer gevorderde, technische aspecten van SAP.

 

De SAP consultant verkoopt het product aan bedrijven, analyseert hun huidige systeem en zorgt dat SAP ingepast kan worden teneinde het hele bedrijf op SAP over te laten gaan.Wil je werken als Sap Consultant?

Werk je al als Sap Consultant en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Sap Consultant worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Sap Consultant, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Sap Consultant in één oogopslag


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Sap Consultant

Wat verdient een Sap Consultant?

 

Het startsalaris van een SAP consultant bedraagt ongeveer 2600 euro bruto, maar stijgt heel snel en kan oplopen tot 8000 euro. Bovendien wordt er vaak een bonusregeling gehanteerd. De hoogte van het salaris is afhankelijk van in welk land en bij welk bedrijf de SAP consultant werkzaam is. 

Salarisschaal Sap Consultant

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Sap Consultant

Op zoek naar een nieuwe baan als Sap Consultant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Sap Consultant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Sap Consultant vacatures

Junior SAP consultant
Zeibur
Zeibur is op zoek naar een Junior SAP Consultant die zich wil storten op het MKB segment. Je zal aan de slag gaan met SAP Business One en begeleid worden …
SAP Consultant in Germany Nationwide
IT Recruitment B.V.
Your tasks: Customer projects with a focus on the SAP-PP-PI module. Support in all phases of the project – conceptual design, design, customizing, migration, prototyping and roll- out. Implementation and …
SAP Consultant HR
Good Company
Leer de organisatie kennen This company is well on its way to becoming one of the leading organizations in their field. With quality service, high work ethic and expert knowledge …
SAP Consultant / Solution Manager / 4500 - 5500, Eindhoven
Werkzoeken.nl
Ben jij een ervaren SAP Solution Manager Consultant en heb jij veel kennis van: Testmanagement, Business Process Monitoring, Change Management of Solution Documentation? Staat kennis bij jou ook centraal en …
SAP Consultant HR, Rotterdam
Werkzoeken.nl
Leer de organisatie kennen This company is well on its way to becoming one of the leading organizations in their field. With quality service, high work ethic and expert knowledge …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Sap Consultant

Wat is de toekomst van Sap Consultant?

 

De SAP-consultant begint als junior consultant en groeit door naar senior consultant. Aangezien de SAP-consultant een grote mate van zelfstandigheid heeft en voornamelijk zijn eigen klantennetwerk onderhoudt, zijn er niet directe doorgroeimogelijkheden die in dezelfde lijn liggen. Hoe meer de consultant echter gespecialiseerd is, hoe beter het salaris zal zijn. Aangezien het merk blijft groeien en er veel behoefte is aan gespecialiseerde consultants, zijn de arbeidsmarktperspectieven gunstig.

Baankans Sap Consultant

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

10


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Sap Consultant worden: Opleidingen tot Sap Consultant

Wil je sap consultant worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Sap Consultant? 

 

Er bestaat geen specifieke opleiding tot SAP consultant. Wanneer het een technisch consultant betreft is een informatica (of een andere gerelateerde ‘bèta’)-achtergrond vereist. Omdat de functioneel consultant met mensen werkt en coachende taken heeft, is een achtergrond in de HR, aangevuld met relevante werkervaring in bijvoorbeeld projectmanagement, ook passend. Het bedrijf SAP biedt zelf ook trainingen en opleidingen aan. Het werk- en denkniveau is HBO+ of academisch.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Sap Consultant

SAP Basis - Training
SAP Training - Basis Met deze SAP Basis Training leg je een stevige basis voor optimaal gebruik van de meest gangbare SAP-modules en -submodules. Je leert meer over: De organisatie en …
SAP Integration Technology Overview [BIT100]
OVERVIEW This course gains knowledge about the different SAP integration technology components. OBJECTIVES Explaining scenarios and processes in SAP NetWeaver process integration Identify the technical communications modes and processes Explain …
System Administration I for SAP S/4HANA and SAP Business Suite [ADM100]
OVERVIEW This course introduces you to many different tasks that you will encounter as a person technically responsible for SAP systems based on SAP NetWeaver Application Server ABAP ("AS ABAP"). …
User Management and Authorizations for BW/4HANA [BW465]
OVERVIEW This course will prepare you to implement and manage security in an SAP BW/4HANA and SAP HANA (SAP BW specific) environment. AUDIENCE   Application Consultant Help Desk/CoE Support System …
SAP Workflow - Concepts, Inboxes, Reporting and Using Standard Templates [BIT600]
OVERVIEW This course gains knowledge about SAP Business Workflow concepts. OBJECTIVES This course prepares participants to explain the fundamental terms and concepts in SAP Business Workflow and to make the …
Meer opleidingen Sap Consultant

Weet je nog niet of je Sap Consultant wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Sap Consultant of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Sap Consultant

Met wie werkt een Sap Consultant samen? 

 

Allereerst werkt de SAP consultant voor het merk SAP of een gecertificeerd partner hiervan. In het laatste geval is de consultant werkzaam voor een bedrijf dat met SAP werkt en hier bijvoorbeeld zogenaamde ad-ons voor ontwikkelt. Het bedrijf SAP heeft vestigingen in vele landen en vanuit een landelijk kantoor zijn consultants werkzaam. De SAP consultant valt onder de Consulting Afdeling en rapporteert aan de Consulting Manager Project Management organisatie. De typische SAP consultant is redelijk zelfstandig en opereert in principe als projectmanager. De SAP consultant onderhoudt vaak zijn eigen netwerk; hij heeft hierbij een aantal bedrijven onder zijn hoede en fungeert voor hen als het eerste aanspreekpunt. De consultant regelt alle zaken die bij de overgang op deze software komen kijken voor deze bedrijven. Vooral de senior consultant heeft een grote mate van zelfstandigheid en houdt zelf bij wat hij doet.


Sap Consultant


Organisaties waar een Sap Consultant werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Sap Consultant meestal werkt.

Waar werkt een Sap Consultant?

 

De SAP Consultant is uitsluitend werkzaam vanuit een profit-bedrijfssfeer en is tevens voornamelijk werkzaam in deze sector, aangezien veel grote bedrijven met SAP werken en SAP zich profileert als producent van bedrijfssoftware. Naast bedrijven werken echter ook ziekenhuizen, scholen en zelfs overheden met (delen van) de SAP software. In dit laatste geval kan een (gecertificeerd) consultant daarom ook ingehuurd worden in de non profitsector.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Sap Consultant

Waar kun je het beste werken als Sap Consultant? Hieronder vind je de best door de Sap Consultant beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Sap Consultant.

Competenties, Skills en Vaardigheden Sap Consultant:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Sap Consultant.

Welke competenties heeft een Sap Consultant nodig?

Een Sap Consultant heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Sap Consultant

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Sap Consultant passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Sap Consultant nodig? 

 

De SAP consultant dient, afhankelijk van de richting die hij kiest, vooral technisch inzicht en goede sociale competenties te hebben. De functioneel consultant heeft veel klantcontact en moet daarnaast commercieel ingesteld zijn. Dit omdat hij het product in de markt moet zetten. De SAP consultant moet kunnen werken met mensen, overtuigingskracht bezitten, projecten kunnen aansturen en over coachende vaardigheden beschikken om trainingen te kunnen geven (Baas).

Daarnaast moet hij resultaatgericht zijn, efficiënt kunnen plannen en organiseren en besluitvaardig zijn om alles tot een succesvol einde te kunnen brengen (succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Sap Consultant


Baas


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Sap Consultant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Sap Consultant

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Sap Consultant

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Sap Consultant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Sap Consultant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Sap Consultant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Sap Consultant. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Sap Consultant iets voor je?

Zou je graag Sap Consultant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Sap Consultant bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Sap Consultant

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar