U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg)

Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg) worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een vertrouwenspersoon (Jeugdzorg)? Lees de functieomschrijving.

Een Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg) is iemand die benaderd kan worden wanneer jeugdigen, ouders of anderen klachten of vragen hebben over hun rechtspositie binnen Jeugdzorg. Een Vertrouwenspersoon handelt klachten of knelpunten af die ervaren worden binnen Jeugdzorg en voert hiervoor gesprekken met ouders, jeugdigen, hulpverleners of andere betrokkenen. Het doel van een Vertrouwenspersoon is het bevorderen van het hulpverleningsproces door klachten zo goed en snel mogelijk af te handelen. 

Een Vertrouwenspersoon werkt met de klachten waarmee ouders of jeugdigen of anderen komen en ondersteunt hen in het formuleren en indienen van de klacht. De indiener van de klacht wordt vervolgens ondersteund bij zijn gang naar de klachtencommissie. Er wordt bovendien gekeken naar de oplossingen voor het probleem achter de klacht, zoals het voeren van gesprekken met de betrokken partijen, het zoeken naar compromissen en indien nodig het bieden van juridische oplossingen.

Een Vertrouwenspersoon is onafhankelijk en neemt pas besluiten na overleg met ouders of jeugdigen. Alle klachten die ingediend worden, worden in dossiers vastgelegd. Een Vertrouwenspersoon kan melding doen van knelpunten binnen een organisatie, zodat de organisatie hier goed op in kan springen.

Naast deze werkzaamheden geeft een Vertrouwenspersoon ook voorlichting over de eigen positie en zijn werk en wordt er informatie gegeven over de rechtspositie van ouders, jeugdigen en hulpverleners. De functie van Vertrouwenspersoon is bij de wet erkend en een Vertrouwenspersoon heeft een eigen professionele verantwoordelijkheid.

Mensen vonden ons op: Job Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Baan Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg) Worden, Functie-eisen Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Verantwoordelijkheden Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Functieprofiel Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Wat doet een Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Werken als Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg).

Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg) worden: Opleiding tot vertrouwenspersoon (Jeugdzorg)

Om Vertrouwenspersoon te kunnen worden is een afgeronde HBO opleiding Sociaal Juridische Hulpverlening nodig.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg) Worden, Opleidingsniveau Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Scholing Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Studie Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Bijscholing Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Omscholing Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg).

Organisaties waar een vertrouwenspersoon (Jeugdzorg) doorgaans werkzaam is

Een Vertrouwenspersoon kan werkzaam zijn binnen verschillende jeugdzorginstellingen, zoals Bureau Jeugdzorg.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg) Worden, Opleidingsniveau Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Scholing Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Studie Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Bijscholing Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Omscholing Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg).

Salaris en Arbeidsvoorwaarden vertrouwenspersoon (Jeugdzorg)

Een Vertrouwenspersoon verdient tussen de €2241 en €3347 bruto per maand. Hier komt nog 8 % vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering bij.

Mensen vonden ons op: Salaris Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Loon Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Wat verdien je als Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Salarisschaal Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Salarisindicatie Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Bonus Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), CAO Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Brutoloon Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Nettoloon Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Vakantiedagen Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Pensioen Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg).

Competenties, skills & vaardigheden vertrouwenspersoon (jeugdzorg)

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Oordeelsvorming
 • Presenteren
 • Luisteren
 • Onderhandelen
 • Kennis van relevante wet- en regelgeving
 • Zelfstandigheid
 • Onafhankelijkheid
 • Integriteit
 • Geduld
Mensen vonden ons op: Kennis Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Vaardigheden Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Attitude Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Kwalificaties Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Competentieprofiel Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg).

Boeken voor het beroep vertrouwenspersoon (jeugdzorg)

Wil je meer weten over het beroep vertrouwenspersoon (jeugdzorg)? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je vertrouwenspersoon (jeugdzorg) bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken vertrouwenspersoon (jeugdzorg) te komen.

Handelingsgerichte diagnostiek in de jeugdzorg | Noelle Pameijer

een kader voor besluitvorming - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789033485718 | 256 pagina's

Handelingsgerichte diagnostiek in de jeugdzorg 1e druk is een boek van Noelle Pameijer uitgegeven bij Uitgeverij Acco. ISBN 9789033485718 Diagnostische besluitvorming is een complex proces en kan verregaande gevolgen hebben voor kind en opvoeders. Het pra...

Het duivelskind | Maria Genova

foute ouders en falende jeugdzorg - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789089758408 | 256 pagina's

In Het Duivelskind vertelt bestsellerauteur Maria Genova het waargebeurde levensverhaal van Angel van der Vecht. Angel groeit op in een benauwend milieu. Stukje bij beetje raken haar ouders ervan overtuigd dat Angel een duivelskind is. Om haar te genezen ...

Zicht op effectiviteit | Lemniscaat B.V., Uitgeverij

handboek voor resultaatgerichte ontwikkeling in de jeugdzorg - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789047710035

Zicht op effectiviteit 1e druk is een boek uitgegeven bij Lemniscaat B.V., Uitgeverij. ISBN 9789047710035 Zicht op effectiviteit is een boek van Lemniscaat B.V., Uitgeverij...

Mensen vonden ons op: boeken voor Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg) ebooks, boek Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg).

Persoonstypen vertrouwenspersoon (Jeugdzorg)

Een Vertrouwensperson bemiddelt tussen meerdere partijen en is steeds op zoek naar de beste oplossing. Conflicten nemen een groot deel van het werk in. Hij is vriendelijk, geduldig, diplomatiek en empathisch.  Met deze houding kunnen conflicten of klachten snel mogelijk opgelost worden (Bemiddelaar)

Ook heeft een Vertrouwenspersoon eigenschappen als verantwoordelijkheid, betrouwbaarheid en medeleven. Deze eigenschappen heeft een vertrouwenspersoon nodig in het omgaan met vertrouwelijke informatie en de bereidheid om de indiener van een klacht het vertrouwen en zekerheid te geven dat de klacht op een goede manier behandeld wordt (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Karakter Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg).

Netwerk vertrouwenspersoon (Jeugdzorg)

Een Vertrouwenspersoon werkt hiërarchisch gezien onder een leidinggevende van de afdeling. Een leidinggevende kan een Vertrouwenspersoon supervisie geven, maar de Vertrouwenspersoon heeft een eigen professionele verantwoordelijkheid.

Ouders en jeugdigen worden geholpen met het indienen van de klacht en samen met de betrokken partijen wordt er gezocht naar een oplossing. Hulpverleners kunnen een van deze partijen zijn als de klacht bijvoorbeeld te maken heeft met de communicatie tussen de hulpverlener en het gezin, kind of ouder. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Medewerkers Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg).

Is het beroep vertrouwenspersoon (Jeugdzorg) iets voor jou?

Zou je graag vertrouwenspersoon (Jeugdzorg) willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als vertrouwenspersoon (Jeugdzorg) bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), beroepskeuzetest Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), beroep Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg) kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden vertrouwenspersoon (Jeugdzorg)

Binnen Bureau Jeugdzorg wordt er de ruimte geboden om door te groeien naar andere functies. Je kan wel gevraagd worden om een extra opleiding te volgen. Er is op dit moment niet al te veel vraag naar Vertrouwenspersonen.

Arbeidsmarktperspectief score vertrouwenspersoon (Jeugdzorg)

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep vertrouwenspersoon (Jeugdzorg). We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Promotie mogelijkheden Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), Carriere Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg).

Solliciteren op de functie vertrouwenspersoon (Jeugdzorg)

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als vertrouwenspersoon (Jeugdzorg) dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor vertrouwenspersoon (Jeugdzorg) belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als vertrouwenspersoon (Jeugdzorg). Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), CV Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg), sollicitatie Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg).

Interviews met vertrouwenspersoon (Jeugdzorg)

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen vertrouwenspersoon (Jeugdzorg)

Vacatures vertrouwenspersoon (jeugdzorg)

Op zoek naar een nieuwe baan als Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg)? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg). Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg) is iemand die benaderd kan worden wanneer jeugdigen, ouders of anderen klachten of vragen hebben over hun rechtspositie binnen Jeugdzorg. Een Vertrouwenspersoon handelt klachten of knelpunten af die ervaren worden binnen Jeugdzorg en voert hiervoor gesprekken met ouders, jeugdigen, hulpverleners of andere betrokkenen. Het doel van een Vertrouwenspersoon is het bevorderen van het hulpverleningsproces door klachten zo goed en snel mogelijk af te handelen.

Beoordeling Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg)

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg)' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg)

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Hallo, dit beroep lijkt me echt leuk. Maar mag ik alleen nog weten hoe ik een vertrouwenspersoon kan worden? Het is me niet echt duidelijk. En of er wel werk te vinden is als vertrouwenspersoon? Met groetjes

Door: anoniem

Hierboven,is het volgens mij goed weergegeven wat de mogelijkheden zijn enwelke opleidingen je minimaal moet hebben ook als je bij Springest kijkt zijn er cursussen genoeg.Om werk te vinden als vertrouwenspersoon is niet makkelijk.Grote bedrijven,Gemeenten en sociale instellingen maken vaak gebruik van vertrouwenspersonen.e

Door: wijnand

Reageer op dit beroep