Gezinsmanager: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Gezinsmanager: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Gezinsmanager? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Gezinsmanager wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Gezinsmanager, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Gezinsmanager


Vacatures Gezinsmanager

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Gezinsmanager?

Een Gezinsmanager is iemand die hulp op maat biedt voor gezinnen met problemen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om financiële problemen, of opvoedproblemen. Het doel van de Gezinsmanager is om een leefbaar klimaat voor iedereen te creëren. 
 
De Gezinsmanager verdiept zich in de personen en de situatie. Hij of zij observeert en komt tot een ‘diagnose’. Vervolgens stelt hij/zij, samen met onder andere een Gedragstherapeut, een hulpverleningsplan op. Hij/zij organiseert en coördineert de hulp en zorg in bijvoorbeeld thuissituaties en bij uithuisplaatsingen. Het kind staat hierbij altijd centraal.
 
Gezinsmanagers ondersteunen de ouders bijvoorbeeld bij het contact met instanties. Bij financiële problemen helpt hij/zij bij het treffen van betalingsregelingen en dergelijke. Ook evalueert de Gezinsmanager samen met het gezin hoe het gaat. Hij of zij heeft ook wekelijks overleg met een basisteam (Teammanager, Gedragsdeskundige, …). Zij bespreken de ontwikkelingen binnen een gezin. De Gezinsmanager neemt belangrijke besluiten in samenspraak met het team.  
 

Past het beroep Gezinsmanager bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Gezinsmanager per stad

Vacatures Gezinsmanager Alkmaar

Vacatures Gezinsmanager Almelo

Vacatures Gezinsmanager Almere

Vacatures Gezinsmanager Alphen aan den Rijn

Vacatures Gezinsmanager Amersfoort

Vacatures Gezinsmanager Amstelveen

Vacatures Gezinsmanager Amsterdam

Vacatures Gezinsmanager Apeldoorn

Vacatures Gezinsmanager Arnhem

Vacatures Gezinsmanager Assen

Vacatures Gezinsmanager Bergen op Zoom

Vacatures Gezinsmanager Breda

Vacatures Gezinsmanager Capelle aan den IJssel

Vacatures Gezinsmanager Delft

Vacatures Gezinsmanager Den Bosch

Vacatures Gezinsmanager Den Haag

Vacatures Gezinsmanager Den Helder

Vacatures Gezinsmanager Deventer

Vacatures Gezinsmanager Doetinchem

Vacatures Gezinsmanager Dordrecht

Vacatures Gezinsmanager Ede

Vacatures Gezinsmanager Eindhoven

Vacatures Gezinsmanager Emmen

Vacatures Gezinsmanager Enschede

Vacatures Gezinsmanager Gouda

Vacatures Gezinsmanager Groningen

Vacatures Gezinsmanager Haarlem

Vacatures Gezinsmanager Haarlemmermeer

Vacatures Gezinsmanager Heerlen

Vacatures Gezinsmanager Helmond

Vacatures Gezinsmanager Hengelo

Vacatures Gezinsmanager Hilversum

Vacatures Gezinsmanager Hoogeveen

Vacatures Gezinsmanager Hoorn

Vacatures Gezinsmanager Katwijk

Vacatures Gezinsmanager Leeuwarden

Vacatures Gezinsmanager Leiden

Vacatures Gezinsmanager Lelystad

Vacatures Gezinsmanager Maastricht

Vacatures Gezinsmanager Middelburg

Vacatures Gezinsmanager Nieuwegein

Vacatures Gezinsmanager Nijmegen

Vacatures Gezinsmanager Oss

Vacatures Gezinsmanager Purmerend

Vacatures Gezinsmanager Roermond

Vacatures Gezinsmanager Roosendaal

Vacatures Gezinsmanager Rotterdam

Vacatures Gezinsmanager Schiedam

Vacatures Gezinsmanager Spijkenisse

Vacatures Gezinsmanager Terneuzen

Vacatures Gezinsmanager Tilburg

Vacatures Gezinsmanager Utrecht

Vacatures Gezinsmanager Veenendaal

Vacatures Gezinsmanager Venlo

Vacatures Gezinsmanager Vlaardingen

Vacatures Gezinsmanager Westland

Vacatures Gezinsmanager Zaanstad

Vacatures Gezinsmanager Zeist

Vacatures Gezinsmanager Zoetermeer

Vacatures Gezinsmanager Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Gezinsmanager

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Gezinsmanager?

Het salaris van een Gezinsmanager is ongeveer €2400,- tot €3500,- bruto per maand. Dit bedrag is met name afhankelijk van de ervaring van de persoon.
 
Vaak bieden werkgevers scholingsmogelijkheden aan. Het is van belang dat de kennis van de Gezinsmanager up-to-date blijft. Ook bieden ze je een groot professioneel netwerk. Ook doorbetaalde vakantiedagen en een werktelefoon zijn vrij gebruikelijk.
 

Meer weten over het salaris Gezinsmanager

Salaris aankomend Gezinsmanager Salaris junior Gezinsmanager Wat is het salaris van een medior Gezinsmanager? Welk salaris krijgt een senior Gezinsmanager?


Hoe word je een Gezinsmanager? 

Om Gezinsmanager te worden, kun je verschillende studies volgen. Denk aan MBO Maatschappelijk Werk en Gezinsbegeleiding, HBO Pedagogiek (en Gezinsbegeleiding) of WO Pedagogische Wetenschappen.
 
Het is belangrijk dat je iets weet over ouderschapsbemiddeling, systeeminterventies en werken met specialistische doelgroepen zoals ‘multiproblem’-gezinnen. 
 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Gezinsmanager

Er zijn geen opleidingen Gezinsmanager aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Gezinsmanager in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie


Omscholen tot Gezinsmanager

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Gezinsmanager. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Gezinsmanager

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Gezinsmanager

Als je Gezinsmanager wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Gezinsmanager zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Gezinsmanager

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Gezinsmanager?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Gezinsmanager

Een Gezinsmanager heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Coachen
Coachen

Wat betekent de competentie coachen? De competentie coachen heeft de steekwoorden: motiveren, leiderschap, assertiviteit, luisteren

Omschrijving

In teamverband kunnen deze mensen ervoor zorgen dat taken voltooid worden. De coach motiveert anderen, op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. De coach is betrokken en wil het beste voor zichzelf en voor de ander. Deze mensen luisteren goed en proberen de juiste vragen te stellen. Op die manier proberen ze anderen een bepaalde ontwikkeling door te laten maken.

Sterke punten
De coaches kunnen anderen vaak goed inspireren en motiveren. Bij tegenslagen zijn dit de mensen die het team en de werkzaamheden weer op gang krijgen. Ze motiveren niet alleen, maar zijn over het algemeen ook goede leiders. Ze kunnen mensen aansturen en begeleiden. Daarnaast zijn deze coaches over het algemeen betrouwbaar en willen ze iedereen graag helpen. Deze mensen zijn vaak zelfverzekerd en willen het beste voor zichzelf en voor de ander.

Zwakke punten
Het is mogelijk dat de betrokkenheid van de coach zo groot wordt, dat de prioriteiten op verkeerde aspecten komen te liggen. Deze grote betrokkenheid kan ervoor zorgen dat anderen zich gecontroleerd voelen.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Gezinsmanager

  • Prioriteiten stellen
  • Doorzettingsvermogen
  • Ambitie
  • Beslissingen nemen
  • Afwegen
  • Consequent handelen
  • Voorbereiden
  • Gestructureerd werken
  • Doelgericht werken
  • Luistervaardigheid
  • Feedback geven
  • Stimuleren
  • Sensitiviteit
  • Harmonie creëren
  • Gezamenlijk resultaat bereiken
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Gezinsmanager nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Gezinsmanager zijn Gever en Baas.
 
De Gezinsmanager is sociaal en wil anderen graag helpen. Hij is gevoelig voor de behoeftes van de gezinnen. Hij doet er alles aan om een leefbare situatie te creëren. Ook is hij communicatief vaardig. Niet alleen naar de ouders en kinderen, maar ook naar de opdrachtgevers en zijn team (Gever).
 
Tevens kan hij goed luisteren naar zijn teamleden en samen tot een plan komen. En hij kan beslissingen nemen en staat stevig in zijn schoenen (Baas).
 

Eigenschappen Gezinsmanager

  • Overwicht
  • Gedrevenheid
  • Zelfverzekerdheid
  • Empathie
  • Behulpzaamheid
  • Vriendelijkheid



Wat zijn de baankansen voor een Gezinsmanager?

Het arbeidsmarktperspectief voor Gezinsmanagers is redelijk. In de ene regio is meer werk dan in de andere. 
 
Soms kan hij of zij een (interne) cursus volgen. Hij of zij wordt zo een steeds betere leider en krijgt steeds meer verantwoordelijkheden. Wellicht kan hij ook stagiaires begeleiden en presentaties geven.
 

De actuele kans op werk voor een Gezinsmanager

Het beroep Gezinsmanager is onderdeel van de beroepsfamilie Maatschappelijk werkers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Maatschappelijk werkers is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Gezinsmanager

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Gezinsmanager

Het beroep Gezinsmanager is onderdeel van de beroepsfamilie Maatschappelijk werkers.

Mogelijke specialisaties voor een Gezinsmanager

manager telefonische hulpdiensten

manager sos-telefonische hulpdienst

teamleider telefonische hulpdiensten

zorgmanager telefonische hulpdiensten

Coördinator Kindertelefoon

hoofd diensten maatschappelijk werk

teamleider asielzoekerscentrum

teamleider bureau slachtofferhulp

teamleider fiom bureau

teamleider opvang thuislozen

hoofd diensten asielzoekerscentrum

hoofd wonen asielzoekerscentrum

teamleider antidiscriminatie-bureau

kliniekcoördinator hulpverlening delinquenten

psychiatrisch-maatschappelijk werker

zorgconsulent verstandelijk gehandicapten

maatschappelijk werker psychiatrische kliniek

maatschappelijk werker alcohol-, drugs-, gokverslaafden

maatschappelijk werker consultatiebureau alcoholisten

psychiatrisch-sociaal werker

jeugdbeschermer

schoolmaatschappelijk werker

begeleider pleegzorg

jeugdvoogd

gespecialiseerd ambulant jeugdhulpverlener

pleegzorgwerker

ambulant jeugdhulpverlener

maatschappelijk werker jeugdbescherming jeugdhulpverlening

maatschappelijk werker opvangcentrum voor jeugdigen

maatschappelijk werker schoolpsychologische dienst

maatschappelijk consulent jeugdhulpverlening

maatschappelijk werker kinderpolitie

maatschappelijk werker raad voor de kinderbescherming

maatschappelijk werker voogdijvereniging

orthopedagogisch sociaal-maatschappelijk werker

maatschappelijk werker adviesbureau voor jongeren

maatschappelijk werker crisisopvangcentrum voor jeugdigen

maatschappelijk werker kinderbescherming

maatschappelijk werker kindertehuis

casemanager jeugdzorg

Gezinsvoogd

Bemiddelaar Pleegzorg

Medewerker Advies- en Meldpunt Kindermishandeling

Medewerker Centrale Toegang (Bureau Jeugdzorg)

Medewerker Bureau Halt

Opvoedondersteuner

Gezinsbegeleider

maatschappelijk werker opvang ongehuwde moeders

woningmaatschappelijk werker

maatschappelijk werker sociaal-pedagogisch (huwelijks-, levens-, gezinsmoeilijkheden)

algemeen maatschappelijk werker

gezinsmaatschappelijk werker gezinsverzorgende instelling

maatschappelijk werker begeleiding buitenlandse gastarbeiders

maatschappelijk werker bureau huwelijks-, gezinsmoeilijkheden

maatschappelijk werker opbouwwerk

maatschappelijk werker opvang alleenstaande ouders

maatschappelijk werker opvanghuis

maatschappelijk werker sociaal-cultureel opbouwwerk

agogisch-maatschappelijk werker

bedrijfsmaatschappelijk werker

gezinsmaatschappelijk werker algemeen maatschappelijk werk

maatschappelijk werker begeleiding allochtonen

maatschappelijk werker blijf-van-mijn-lijf huis

maatschappelijk werker gezinnen

maatschappelijk werker woonwagenwerk

supervisor maatschappelijk werk

mantelzorgmakelaar

lifecoach

Motivatiecoach

Counselor

Diversiteitstrainer

ambtenaar individuele tbs-zaken

jeugdreclasseerder

jeugdreclasseringswerker

jeugdreclasseringsmedewerker

coördinator alternatieve straffen reclassering

maatschappelijk werker gevangenis

coördinator dienstverlening reclassering

penitentiair reclasseringswerker

medisch maatschappelijk werker ziekenhuis

medisch maatschappelijk werker revalidatiecentrum

medisch maatschappelijk werker sanatorium

maatschappelijk werker werkplaats mindervaliden

medisch maatschappelijk werker gemeentelijke geneeskundige dienst

hoarding-organizer

verhuis-organizer

huishoudcoach

opruimcoach


Waar werkt een Gezinsmanager?

Een Gezinsmanager werkt bij een hulpverlenende instantie zoals Bureau Jeugdzorg of de GGD. Niet zelden werkt hij echter als zzp’er. 


Met wie werkt een Gezinsmanager samen? 

Een Gezinsmanager werkt met ouders en kinderen met problemen. Ook werkt hij met andere specialisten, zoals een Gedragsdeskundige en een Teammanager. Samen stellen zij een plan op en bespreken de vooruitgang. Daarnaast is er contact met zogenoemde ‘verwijzers’ en opdrachtgevers zoals gemeenten, Bureau Jeugdzorg en de GGD.


  • Ouders
  • Kinderen/jongeren
  • Gedragsdeskundige
  • Teammanager
  • Gemeenten
  • Bureau Jeugdzorg
  • GGD
Gezinsmanager

Verwante beroepen Gezinsmanager:

Maatschappelijk werker
Salaris: €2989 tot €4830
Opleiding: HBO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Jeugdhulpverlener
Salaris: €2100 tot €3480
Opleiding: HBO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Gezinsbegeleider
Salaris: €1800 tot €3400
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Gezinsvoogd
Salaris: €2438 tot €3664
Opleiding: HBO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Gezinsmanager in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Ouders
  • Kinderen/jongeren
  • Gedragsdeskundige
  • Teammanager
  • Gemeenten
  • Bureau Jeugdzorg
  • GGD

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2400 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar