Gezinsbegeleider Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Gezinsbegeleider? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep gezinsbegeleider. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je gezinsbegeleider wordt.

Wat is een Gezinsbegeleider?

Een Gezinsbegeleider is iemand die gezinnen helpt bij diverse problemen. Denk bijvoorbeeld aan opvoedproblemen, financiële problemen, relationele problemen en huishoudproblemen.

Ouders schakelen bijvoorbeeld de hulp van een Gezinsbegeleider in als ze vragen hebben over de opvoeding van hun autistische of verstandelijk beperkte kind of als ze niet weten hoe ze tijdens ruzies op elkaar moeten reageren. Een Gezinsbegeleider kan dan helpen. Eerst zal hij of zij het gezin observeren bij alledaagse situaties. Hij of zij ziet zo hoe ouders en kinderen (bijvoorbeeld) met elkaar omgaan, welke problemen zich voordoen en wat deze veroorzaakt. Aan de hand van deze observaties wordt een behandelplan opgesteld. Er wordt een doel vastgesteld en het gezin probeert het doel te halen door middel van bijvoorbeeld het bespreken van video-opnames van gezinssituaties en/of het oefenen van moeilijke situaties. Het activeren van gezinsleden staat altijd centraal. De Gezinsbegeleider geeft advies, zodat de gezinsleden zelf hun probleem aan kunnen pakken.

Vaak heeft een Gezinsbegeleider ook een kantoordag, waarop hij of zij verslagen uitwerkt, e-mails beantwoordt en overleg pleegt met collega’s. Het kan zijn dat een Gezinsbegeleider ook af en toe lezingen of cursussen geeft.

Wil je werken als Gezinsbegeleider?

Werk je al als Gezinsbegeleider en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Gezinsbegeleider worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Gezinsbegeleider, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Gezinsbegeleider in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Ouders
 • Kinderen/Jongeren
 • Collega’s
 • Leidinggevende

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €3400

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Gezinsbegeleider

Wat verdient een Gezinsbegeleider?

Hoeveel een Gezinsbegeleider verdient, is niet precies bekend. Het bedrag ligt zo tussen de €1800,- en €3400,-. Het bedrag hangt onder meer af van de precieze taken van de Gezinsbegeleider en zijn of haar ervaring.

Als secundaire arbeidsvoorwaarden gelden onder andere een eindejaaruitkering van 8,3% van het door de werknemer verdiende jaarsalaris, een vakantietoeslag, een tegemoetkoming van de zorgverzekeringkosten en een reiskostenvergoeding. Ook krijgt de Gezinsbegeleider eventueel een onregelmatigheidstoeslag en een zakelijke telefoon. 

Salarisschaal Gezinsbegeleider

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Gezinsbegeleider

Op zoek naar een nieuwe baan als Gezinsbegeleider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gezinsbegeleider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Gezinsbegeleider vacatures

Ambulant gezinsbegeleider
Stichting Prokino
Ambulant gezinsbegeleider - Prokino Zorg – regio RotterdamHelp je graag gezinnen bij het realiseren van hun plannen, dromen en ambities?Weet je jouw cliënten in contact te brengen met de juiste …
Gezinsouders jeugdzorg kinderen
Stichting Prokino
Gezinshuisouders - Prokino Zorg Apeldoorn Ben jij samen met je partner een enthousiast, betrokken en capabel (echt-)paar dat wil zorgen voor kinderen in een woning van Prokino?Bieden jullie een warm …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Gezinsbegeleider

Wat is de toekomst van Gezinsbegeleider?

Er zijn vrij veel vacatures voor een Gezinsbegeleider. Er zijn echter meer vacatures voor Pedagogisch Medewerkers, die met kinderen of jongeren werken die in een instelling zijn geplaatst. Behalve de werklocatie verschillen de functies over het algemeen niet heel veel van elkaar.

Als een Gezinsbegeleider wat ervaring heeft opgedaan, kan hij of zij meer verantwoordelijkheden krijgen. Er kunnen vaak intern extra cursussen gevolgd worden, zodat de Gezinsbegeleider bijvoorbeeld door kan groeien naar een leidinggevende functie.  

Baankans Gezinsbegeleider

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Gezinsbegeleider worden: Opleidingen tot Gezinsbegeleider

Wil je gezinsbegeleider worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Gezinsbegeleider? 

Om Gezinsbegeleider te worden, kunnen verschillende opleidingen gevolgd worden. Denk aan MBO Maatschappelijk Werk en Gezinsbegeleiding, HBO Pedagogiek (en Gezinsbegeleiding) of WO Pedagogische Wetenschappen (minder gebruikelijk). 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Gezinsbegeleider

Meer opleidingen Gezinsbegeleider

Weet je nog niet of je Gezinsbegeleider wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Gezinsbegeleider of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Gezinsbegeleider

Met wie werkt een Gezinsbegeleider samen? 

Het spreekt voor zich dat een Gezinsbegeleider veel contact heeft met kinderen en jongeren en hun ouders. Ook voert een Gezinsbegeleider belangrijk overleg met collega’s. Iedereen probeert een zo goed mogelijke methode te gebruiken om de gezinnen te helpen. Bij vragen of problemen kan een Gezinsbegeleider terecht bij een Leidinggevende. Diegene verdeelt tevens het werk en controleert de werkzaamheden van de Gezinsbegeleiders. Soms houdt de Leidinggevende zich bovendien bezig met het werven en beoordelen van personeelsleden.  


 • Ouders
 • Kinderen/Jongeren
 • Collega’s
 • Leidinggevende
Gezinsbegeleider


Organisaties waar een Gezinsbegeleider werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Gezinsbegeleider meestal werkt.

Waar werkt een Gezinsbegeleider?

Een Gezinsbegeleider werkt in de non-profitsector. Hij of zij werkt vaak in de kinder- en/of jeugdhulpverlening. 

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Gezinsbegeleider

Waar kun je het beste werken als Gezinsbegeleider? Hieronder vind je de best door de Gezinsbegeleider beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Gezinsbegeleider.

Competenties, Skills en Vaardigheden Gezinsbegeleider:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Gezinsbegeleider.

Welke competenties heeft een Gezinsbegeleider nodig?

Een Gezinsbegeleider heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Gezinsbegeleider

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Gezinsbegeleider passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Gezinsbegeleider nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Gezinsbegeleider zijn Bemiddelaar en Loyalist.

Het is belangrijk dat een Gezinsbegeleider geduldig en diplomatisch is. De Gezinsbegeleider is betrokken, heeft een goed inlevingsvermogen en kan goed luisteren. Aan de hand van observaties bepaalt een Gezinsbegeleider welke behandeling wordt toegepast (Bemiddelaar).

Tevens is een Gezinsbegeleider betrouwbaar en verantwoordelijk en hij of zij is goed in het opzetten en controleren van processen (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Gezinsbegeleider


Bemiddelaar


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Gezinsbegeleider

Hanneke Emmerik is gezinsbegeleider bij de NSDSK (Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind).

Ben je benieuwd wat een gezinsbegeleider doet? Hanneke Emmerik vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Gezinsbegeleider

Beoordeling van het beroep Gezinsbegeleider

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Gezinsbegeleider

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Gezinsbegeleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Gezinsbegeleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Gezinsbegeleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Gezinsbegeleider. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Gezinsbegeleider iets voor je?

Zou je graag Gezinsbegeleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Gezinsbegeleider bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Gezinsbegeleider

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar