Gezinsvoogd Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Gezinsvoogd? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep gezinsvoogd. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je gezinsvoogd wordt.

 

Wat is een Gezinsvoogd?

Een Gezinsvoogd begeleidt ouders en kinderen wanneer een kind onder toezicht wordt gesteld. De Gezinsvoogd stelt in overleg met de ouders/verzorgers en het kind (als dit twaalf jaar is of ouder) een hulpverleningsplan op. Hierin staat bijvoorbeeld welke problemen het kind graag opgelost wil zien en hoe de ouders geholpen kunnen worden bij de opvoeding.

Elk jaar maakt de Gezinsvoogd een rapport op, waarin hij o.a. adviezen formuleert  voor de kinderrechter. Hij kan de kinderrechter bijvoorbeeld adviseren om het kind uit huis te plaatsen, als de thuissituatie niet veilig genoeg is en/of niet verbetert. Het rapport moet binnen een bepaalde tijd gemaakt zijn. Als de kinderrechter ermee instemt, wordt het kind voor een bepaalde tijd geplaatst in een 24-uurs instelling. Een Gezinsvoogd houdt in deze periode contact met de ouders en tracht samen met hen de thuissituatie te verbeteren, zodat het kind weer thuis kan wonen. Het kind krijgt ondertussen de hulp die nodig is om (weer) goed te kunnen functioneren in gezin en maatschappij.

Een Gezinsvoogd moet goed op de hoogte zijn van de gezinssituatie en van relevante justitiële maatregelen/straffen.

Een Gezinsvoogd weet bovendien om te gaan met crisissituaties (situaties waarin onmiddellijk hulp geboden moet worden aan het kind en gezin) en weet welke zorg (behandeling) vereist is en waar deze geboden wordt. Wil je werken als Gezinsvoogd?

Werk je al als Gezinsvoogd en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Gezinsvoogd worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Gezinsvoogd, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Gezinsvoogd in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Ouders
 • Kind
 • Kinderrechter
 • (Ortho)pedagoog

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2438 tot €3664

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Gezinsvoogd

Wat verdient een Gezinsvoogd?

Een Gezinsvoogd verdient als starter vanaf €2438 bruto per maand, wat kan oplopen tot €3664. Hier komt nog 8 % vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering bij.

Salarisschaal Gezinsvoogd

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Gezinsvoogd

Op zoek naar een nieuwe baan als Gezinsvoogd? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gezinsvoogd. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Gezinsvoogd vacatures

Vacature Jeugdbeschermer
Maandag Eindhoven
Ben jij de Jeugdbeschermer die gezinnen in kwetsbare situaties nieuwe toekomstperspectieven kan bieden? De ervaren Jeugdbeschermer die weet dat een stabiele basis niet vanzelfsprekend is. Dan zoek ik jou!Als Jeugdbeschermer …
Vacature Jeugdbeschermer
Maandag Amsterdam
Er zijn veel gezinnen die jouw aandacht nodig hebben. Als jeugdbeschermer voer je je werk uit vanuit de opgelegde drang-, kinderbeschermings- en jeugdreclasseringsmaatregelen. Je doel is een zo kansrijk mogelijke …
Vacature Jeugdbeschermer
Maandag Rotterdam
“Stel jij mijn veiligheid en ontwikkeling voorop?” Jeugdbeschermer, ik ben op dringend op zoek naar jou! Er zijn helaas tal van situaties waarin ouders niet in staat zijn om te …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Gezinsvoogd

Wat is de toekomst van Gezinsvoogd?

Een Gezinsvoogd kan doorgroeien naar een andere functie wanneer aanvullende opleidingen of cursussen zijn gevolgd. Hij kan dan eventueel een leidinggevende positie of managementfunctie krijgen.

Baankans Gezinsvoogd

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

3


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Gezinsvoogd worden: Opleidingen tot Gezinsvoogd

Wil je Gezinsvoogd worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Gezinsvoogd.

Hoe word je een Gezinsvoogd? 

Voor de functie van Gezinsvoogd wordt een HBO opleiding gevraagd, zoals Maatschappelijk Werk en Dienstverlening of Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Bij sollicitaties wordt er ook vaak gevraagd naar ervaring binnen de jeugdbescherming.

Er kan bij dit beroep ook gevraagd worden naar in het bezit zijn van een auto en rijbewijs.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Gezinsvoogd

Er zijn geen opleidingen Gezinsvoogd aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Gezinsvoogd in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen of doorgroeien tot Gezinsvoogd

Als je Gezinsvoogd wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Gezinsvoogd zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Gezinsvoogd

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Gezinsvoogd?

Competenties en Vaardigheden Gezinsvoogd

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Gezinsvoogd nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Gezinsvoogd nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Gezinsvoogd

Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Durf
Durf
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Gezinsvoogd

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Gezinsvoogd. Als Gezinsvoogd wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Gezinsvoogd:


zie volledige beschrijving persoonstype Gezinsvoogd

Vakkennis voor een Gezinsvoogd

Het is voor een Gezinsvoogd ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Gezinsvoogd zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Gezinsvoogd


Werkervaring Gezinsvoogd

Het is voor een startend Gezinsvoogd die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Gezinsvoogd is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Jeugd-jongerenwerker, Jeugdreclasseerder, Medewerker Bureau Halt .

Iets anders leren?

Is Gezinsvoogd het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Gezinsvoogd

Met wie werkt een Gezinsvoogd samen? 

Een Gezinsvoogd heeft contact met deskundigen over de ontwikkeling van het kind met betrekking tot beschermende en risicofactoren van de ontwikelling van het kind. Hij is hiernaast op de hoogte van de sociale kaart, zodat een jongere ondergebracht kan worden bij een passende instelling. Hiernaast begeleidt een Gezinsvoogd het kind en de ouders naar een betere leefsituatie. Aan de kinderrechter deelt de Gezinsvoogd mee wat de ontwikkelingen zijn van het gezin.


 • Ouders
 • Kind
 • Kinderrechter
 • (Ortho)pedagoog
Gezinsvoogd


Organisaties waar een Gezinsvoogd werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Gezinsvoogd meestal werkt.

Waar werkt een Gezinsvoogd?

Een Gezinsvoogd kan aan het werk binnen bureau Jeugdzorg of een andere jeugdzorginstelling.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Gezinsvoogd

Waar kun je het beste werken als Gezinsvoogd? Hieronder vind je de best door de Gezinsvoogd beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Gezinsvoogd.

Competenties, Skills en Vaardigheden Gezinsvoogd:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Gezinsvoogd.

Welke competenties heeft een Gezinsvoogd nodig?

Een Gezinsvoogd heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Gezinsvoogd

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Gezinsvoogd passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Gezinsvoogd nodig? 

Een Gezinsvoogd heeft als taak de relatie tussen ouders en kinderen zo snel en goed mogelijk te herstellen, ook na ingrijpen van de kinderrechter. Hij hecht veel waarde aan het bewaren van de vrede en biedt ondersteuning in relaties. Daarnaast is hij geduldig en diplomatiek. Deze eigenschappen kunnen een Gezinsvoogd goed van pas komen, omdat er vaak sprake is van moeilijke (opvoed)situaties waarin adequaat gehandeld moet worden (Bemiddelaar). Een Gezinsvoogd heeft een verantwoordelijke baan. Hij zal betrouwbaar moeten zijn voor zowel het gezin als de kinderrechter (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Gezinsvoogd


Bemiddelaar


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Gezinsvoogd

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Gezinsvoogd

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Gezinsvoogd

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Gezinsvoogd

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Gezinsvoogd dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Gezinsvoogd belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Gezinsvoogd. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Gezinsvoogd iets voor je?

Zou je graag Gezinsvoogd willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Gezinsvoogd bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Gezinsvoogd

Kootje

Het lijk erop dat we idd te maken hebben een groeiend leger niet -professionele gezinsvoogden. Hoewel geroepen wordt dat het niet omwinnen gaat worden issue vaak persoonlijk gemaakt.  Onvoldoende betrokkenheid, ontbreken van constructief overleg en gebrekkige informatievoorziening zijn veel gehoorde klachten, Het schrijnende is dat het belang van het kind - de primaire taak van de voogd - daarbij totaal uit het oog verloren wordt. Ik zou er dan ook voor pleiten dat er en onafhankelijke tussentijdse en eindevaluatie komt na inzet voogd. Om te voorkomen dat ouders bij de jeugdhupverlening even snel intern weggezet worden als onvoldoende objectief, rancuneus o.i.d. zou dit door een onafhankelijke partij moeten gebeuren.

maarten

als gezinsvoogd moet je goed kunnen liegen. anders ben je niet geschikt voor deze baan.

Annie

Ik ben het volledig eens met de reactie van Wilma.Er zijn veel mogelijkheden om je ongenoegen te uiten bij verwante instanties.Gr.

Gezinsvoogd

Ik kan me heel goed voorstellen dat er verschillende meningen zijn over het werk van de gezinsvoogd en ik kan me hierin ook inleven. Echter, werkt de gezinsvoogd wel in het belang van het kind. Het gaat om de veiligheid en deze moet wel gewaarborgd kunnen worden. Het verschilt inderdaad per gezinsvoogd, maar ook per situatie hoe er ingezet wordt. Ik vind dat het reeel is om te zeggen dat een gezinsvoogd het beste voor heeft met u en uw kind.

voogdij jongere bureau jeugdzorg Harderwijk.

ik ben het eens met de reacties van Mv.C. & Althea. ik word bij elke raportage van mijn voogd geconfronteerd met de leugens over mij en mijn ouders die daarin staan. zo worden oude gebeurtenissen maar herhaald en herhaald zodat ik langer en langer in instellingen moet blijven wonen. ik ben inmiddels 16 jaar oud en ik heb het helemaal gehad met bureau jeugdzorg. zelfs als alles goed gaat al zeker 6 maanden en het er niet naar uitziet dat de stijgende lijn zal gaan dalen, weet mijn voogd nog steeds de oude gebeurtenissen voor de rechter op te rakelen. zo zou mijn moeder nog steeds alcohol verslaafd zijn. dit klopt niet. mijn moeder drinkt al sinds mijn 12e niet meer! ik ga elk weekeinde naar haar toe.  punt 1: als (ik zeg als) mijn moeder nog zou drinken, waarom mag ik dan wel elk weekeinde naar haar toe? dat zou dan gevaarlijk zijn. punt 2: ik ben er al steeds bij. ik ken mijn moeder door en door! als zij nog steeds verslaafd zou zijn, dan zou ik dit merken want ze zou dan

Wilma

Als je niet tevreden bent met je gezinsvoogd ,probber dan iemand van de gezinsvoogdij-instelling in te schakelen.Je kan ook iemand van het AKJ(advies en klachtenbureau jeugdzorg)benaderen.De medewerker van het AKJ helpt dan je lklachten te formuleren en goed op papier te zetten.Als dit niet lukt kan je een verzoek indienen voor een andere gezinsvoogd.De vertrouwenspersoon van het AKJ kan je hierbij helpen en steun geven.Ik heb veel aan hun te danken.

aankomend gezinsvoogd

Ik ben het totaal niet eens met de reacties. Ik vind dat er los van de persoon gekeken moet worden naar de situatie en daarbij hebben deze mensen dat niet zelf besloten, in overleg met ander mensen komen ze samen tot een conclusie. Inderdaad het is hard als er zo met u word omgegaan maar dat verschilt zeer per gezinsvoogd.

Althea

Ik ben het volkomen eens met de reactie hierboven. ook ik ben geconfronteerd met leugens van een zogenaamde gezinsvoogd in de rechtzaal. verzonnen verhalen die nieteens door de rechter worden nagetrokken. de rechter gelooft ze op hun woord en brievenhoofd papier. na dat deze gekregen heeft wat ze wilde namelijk dat mijn kinderen zijn afgepakt en verhandeld, want het moet ook gezegd worden dat de zogenaamde weldoenersdie zich pleegouders noemen er dik aan verdienen, heeft zij nooit meer wat van zich laten horen. deze mensen denken dat zij God op aarde zijn met hun zogenaamd handelen in het belang van het kind. je bent machteloos en overgeleverd aan de willekeur van de ellendelingen. zo noem ik ze ja. want je gaat niet onterecht ouders en kinderen scheiden omdat het je werk makkelijk maakt. het pleeggezinnensysteem is vriendjespolitiek en pure oplichting van de staat. je krijgt de kinderen en vraagt allerlei susidies aan en je deelt de buit met de voogd. zo gaat het in transparant en

Mv.C.

Het is wel belachelijk wat hier hier zie.Gezinszvoogden doen helemaal niks,communiceeren niet met ouders gaan hun eigen gang,liegen voor de rechtbank,maken reportagen op waarin gelogen wordt,geven ouders allen ellende zo gaat dat hier in nederland?! het wordt tijd dat deze instantie wat kinder allen afpakt van normale ouders eens goed onderzoekt werd!Te triest voor woorden dat zoiets in nederland bestaat!

Althea

Ik ben het volkomen eens met de reactie hierboven. ook ik ben geconfronteerd met leugens van een zogenaamde gezinsvoogd in de rechtzaal. verzonnen verhalen die nieteens door de rechter worden nagetrokken. de rechter gelooft ze op hun woord en brievenhoofd papier. na dat deze gekregen heeft wat ze wilde namelijk dat mijn kinderen zijn afgepakt en verhandeld, want het moet ook gezegd worden dat de zogenaamde weldoenersdie zich pleegouders noemen er dik aan verdienen, heeft zij nooit meer wat van zich laten horen. deze mensen denken dat zij God op aarde zijn met hun zogenaamd handelen in het belang van het kind. je bent machteloos en overgeleverd aan de willekeur van de ellendelingen. zo noem ik ze ja. want je gaat niet onterecht ouders en kinderen scheiden omdat het je werk makkelijk maakt. het pleeggezinnensysteem is vriendjespolitiek en pure oplichting van de staat. je krijgt de kinderen en vraagt allerlei susidies aan en je deelt de buit met de voogd. zo gaat het in transparant en

Mv.C.

Het is wel belachelijk wat hier hier zie.Gezinszvoogden doen helemaal niks,communiceeren niet met ouders gaan hun eigen gang,liegen voor de rechtbank,maken reportagen op waarin gelogen wordt,geven ouders allen ellende zo gaat dat hier in nederland?! het wordt tijd dat deze instantie wat kinder allen afpakt van normale ouders eens goed onderzoekt werd!Te triest voor woorden dat zoiets in nederland bestaat!

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar