Counselor worden: Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Counselor? Lees de functieomschrijving.

Wat een counselor doet is op een manier vergelijkbaar met wat een psychotherapeut doet, enkel is counseling als het ware wat meer “laagdrempelig”: de counselor werkt niet met psychische stoornissen en dergelijke, deze houdt zich meer met pragmatische, productiviteit of zingeving betreffende zaken bezig: dingen die een belemmering kunnen vormen voor een goede werkhouding en opgelost kunnen worden zonder langdurig hersteltraject (zoals vaak met psychische stoornissen).

Vaak geeft een counselor dan ook praktische adviezen. Hij of zij kan bijvoorbeeld de patiënt helpen een doel te formuleren en een stappenplan om dit doel te bereiken, de patiënt helpen met het uitoefenen van zelfreflectie om tot een bepaald inzicht te komen of de patiënt adviezen geven om een bepaalde vaardigheid (sneller) te ontwikkelen. Voor middelgrote tot grote bedrijven waarvan het personeel veel stressvol werk doet kan een counselor een ideale uitkomst zijn: de kennis van een beroepspsycholoog is vaak niet nodig, maar iemand die mensen begeleidt, adviseert en anderszins helpt op meer praktische terreinen kan van een enorm nut zijn.

Counseling gebruikt veel inzichten en theorieën uit de psychologie en aanverwante wetenschappen. Hoewel iedereen zich in Nederland in principe counselor mag noemen zijn er wel zekere normen en gedragscodes, de meeste waarvan overgenomen uit de VS, waar counselor wel een beschermd beroep is (zodat men er dus eerst een opleiding voor moet volgen). In Nederland wordt de term counselor soms ook gebruikt voor adviseurs (bijvoorbeeld op het gebied van financiën, reizen). Hier gaat al het bovenstaande niet voor op.

Wil je werken als Counselor?

Werk je al als Counselor en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Counselor worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Counselor, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Counselor in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Counselor
 • Bedrijfspsycholoog
 • Human Resource Manager
 • Change manager

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €4700

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Counselor

Wat verdient een Counselor?

Counselors werken vaak in het bedrijfsleven of worden ingehuurd door het bedrijfsleven. Is dit het geval, dan is een hoger salaris te verwachten dan bij een baan bij bijvoorbeeld een gemeente. Een startsalaris van rond de 2000 is op de meeste werkplekken wel een reële optie. Waar een counselor in dienst van de overheid echter zal stoppen bij uiterlijk 3000 per maand, kan een counselor in het bedrijfsleven doorgroeien richting de 4500. Veel counselors beginnen tevens voor zichzelf en laten zich inhuren, en kunnen zodoende hun eigen salaris bepalen.

Salarisschaal Counselor

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Counselor

Op zoek naar een nieuwe baan als Counselor? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Counselor. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Counselor vacatures

High School Counseling
Page Personnel
For a International School in The Hague i am currently recruiting a Counselor. You will be responsible for the coordination of the career guidance.OmschrijvingCoordinate career guidanceCoordinate course selection …
Senior HR adviseur
Driessen
Het HR-team werkt bij onze klant in een dynamische, complexe omgeving en is continu in beweging om HRM te verbeteren. De HR-adviseur werkt op het snijvlak vanuit de vraag van …
High School Counseling
Page Personnel
For a International School in The Hague i am currently recruiting a Counselor. You will be responsible for the coordination of the career guidance. Bedrijfsomschrijving My client is a International …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Counselor

Hoe goed is de toekomst voor de Counselor? 

Counselor is een groeiend beroep, en er zijn zeker vacatures voor te vinden maar in overvloed zijn deze er nog niet. “In het beroep groeien” is dus de beste optie, bijvoorbeeld vanuit een andere functie of een onbetaalde stageplaats. Het is de kunst het bedrijf te overtuigen van het nut van een counselor (veel bedrijven hebben er ook géén in dienst). Doorgroeimogelijkheden zijn er eveneens niet in overvloed. Wat de counselor verder nog kan doen hangt sterk van de voltooide opleiding af: met een opleiding tot counselor liggen er minder paden open dan met een wo-diploma psychologie. Met het laatste is bedrijfspsycholoog een logische optie (kan ook met sommige hbo’s), met de relevante kennis en ervaring is een managers- of bestuursfunctie ook een mogelijkheid.

Huidige aantal vacatures

3


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Counselor worden: Opleidingen tot Counselor

Hoe word je een Counselor? 

Om counselor te worden hoef je in Nederland geen opleiding te volgen. Desondanks bestaan er opleidingen voor. Een goede counselor zal namelijk toch enig verstand moeten hebben van de psychologische ideeën achter counseling. Hbo- of wo-opleidingen in het maatschappelijk werk, de psychologie, de sociologie en aanverwante vakgebieden zijn hier vaak ook toereikend voor.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Counselor

Allround counselor
Ontdek de unieke mogelijkheden van counseling met de opleiding Allround Counselor. Dit complete studiepakket is opgebouwd uit drie volledige cursussen, namelijk: Counseling- basisopleiding, Stresscounseling en Counseling bij depressie en rouw. Met deze counseling …
Verslaving Vervolgtraining Dubbeldiagnostiek (EACII, Addiction Counseling II)
Addiction Counseling (EACII) - Bijscholing voor (woon)begeleiders en behandelaren - Basisscholing  II voor starters In deze (vervolg) training van zes trainingsdagen en een terugkomdag is er onder andere verdiepende aandacht …
Counseling-basisopleiding
Counseling is een laagdrempelige vorm van hulpverlening. Een counselor is een vertrouwenspersoon, die cliënten helpt om helderheid te scheppen in hun gevoelens en gedachten. In oprecht contact biedt een counselor …
Counseling bij verslaving
De cursus Counseling bij verslaving leert u mensen bewust te maken van hun gedrag, met als doel hun verslaving te beëindigen. U leest wat een verslaving is, hoe deze ontstaat …
"Get Motivating" Workshop
intro So you are a scientist or Counselor * ... and you want to mobilize people into action * Based on Scale-up self-assessment As a team member, you are gene …
Meer opleidingen Counselor

Weet je nog niet of je Counselor wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Counselor of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Counselor

Met wie werkt een Counselor samen? 

Het netwerk van de counselor wordt ingevuld door zijn werkplek. Soms zullen er meerdere counselors bij een bedrijf werken (met name bij grote bedrijven) en zullen die veel onderling contact hebben, maar het grootste deel van de dag werkt de counselor met zijn patiënten.


 • Counselor
 • Bedrijfspsycholoog
 • Human Resource Manager
 • Change manager
Counselor


Organisaties waar een Counselor werkzaam is

Waar werkt een Counselor meestal? 

Een counselor werkt vaak voor een middelgroot tot groot commercieel bedrijf (of overheidsorganisatie, bijvoorbeeld een gemeente), of wordt door een organisatie ingehuurd als zelfstandige.


Best beoordeelde werkgevers Counselor

Waar kun je het beste werken als Counselor? Hieronder vindt je de best door de Counselor beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Counselor.

Competenties, Skills en Vaardigheden Counselor:

Welke competenties heeft een een Counselor nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Counselor

Wat voor persoonlijkheid heb je als Counselor nodig? 

De counselor is constant bezig met het geven van raad, en is dus in het ideale geval een Gever. Ook moet de counselor, om deze raad te kunnen geven, goed inzicht hebben in de gevoelens van anderen. Dit maakt de counselor eveneens een Romanticus.

Bekijk de persoonstypen voor Counselor


Gever


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Counselor

Jolande Rommens-Musquetier is counselor.

Ben je benieuwd wat een counselor allemaal doet op een dag? Jolande Rommens-Musquetier vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Counselor

Beoordeling van het beroep Counselor

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Counselor

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Counselor

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Counselor dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Counselor belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Counselor. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Counselor iets voor je?

Zou je graag Counselor willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Counselor bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Counselor

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar