Counselor Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Counselor? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep counselor. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je counselor wordt.

 

Wat is een Counselor?

Wat een counselor doet is op een manier vergelijkbaar met wat een psychotherapeut doet, enkel is counseling als het ware wat meer “laagdrempelig”: de counselor werkt niet met psychische stoornissen en dergelijke, deze houdt zich meer met pragmatische, productiviteit of zingeving betreffende zaken bezig: dingen die een belemmering kunnen vormen voor een goede werkhouding en opgelost kunnen worden zonder langdurig hersteltraject (zoals vaak met psychische stoornissen).

Vaak geeft een counselor dan ook praktische adviezen. Hij of zij kan bijvoorbeeld de patiënt helpen een doel te formuleren en een stappenplan om dit doel te bereiken, de patiënt helpen met het uitoefenen van zelfreflectie om tot een bepaald inzicht te komen of de patiënt adviezen geven om een bepaalde vaardigheid (sneller) te ontwikkelen. Voor middelgrote tot grote bedrijven waarvan het personeel veel stressvol werk doet kan een counselor een ideale uitkomst zijn: de kennis van een beroepspsycholoog is vaak niet nodig, maar iemand die mensen begeleidt, adviseert en anderszins helpt op meer praktische terreinen kan van een enorm nut zijn.

Counseling gebruikt veel inzichten en theorieën uit de psychologie en aanverwante wetenschappen. Hoewel iedereen zich in Nederland in principe counselor mag noemen zijn er wel zekere normen en gedragscodes, de meeste waarvan overgenomen uit de VS, waar counselor wel een beschermd beroep is (zodat men er dus eerst een opleiding voor moet volgen). In Nederland wordt de term counselor soms ook gebruikt voor adviseurs (bijvoorbeeld op het gebied van financiën, reizen). Hier gaat al het bovenstaande niet voor op.

Past het beroep Counselor bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Counselor?

Werk je al als Counselor en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Counselor worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Counselor, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Counselor in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Counselor
 • Bedrijfspsycholoog
 • Human Resource Manager
 • Change manager

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €4700

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Counselor

Wat verdient een Counselor?

Counselors werken vaak in het bedrijfsleven of worden ingehuurd door het bedrijfsleven. Is dit het geval, dan is een hoger salaris te verwachten dan bij een baan bij bijvoorbeeld een gemeente. Een startsalaris van rond de 2000 is op de meeste werkplekken wel een reële optie. Waar een counselor in dienst van de overheid echter zal stoppen bij uiterlijk 3000 per maand, kan een counselor in het bedrijfsleven doorgroeien richting de 4500. Veel counselors beginnen tevens voor zichzelf en laten zich inhuren, en kunnen zodoende hun eigen salaris bepalen.

Salarisschaal Counselor

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Counselor

Er zijn geen vacatures aanwezig.


Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Counselor

Wat zijn de baankansen voor een Counselor?

Counselor is een groeiend beroep, en er zijn zeker vacatures voor te vinden maar in overvloed zijn deze er nog niet. “In het beroep groeien” is dus de beste optie, bijvoorbeeld vanuit een andere functie of een onbetaalde stageplaats. Het is de kunst het bedrijf te overtuigen van het nut van een counselor (veel bedrijven hebben er ook géén in dienst). Doorgroeimogelijkheden zijn er eveneens niet in overvloed. Wat de counselor verder nog kan doen hangt sterk van de voltooide opleiding af: met een opleiding tot counselor liggen er minder paden open dan met een wo-diploma psychologie. Met het laatste is bedrijfspsycholoog een logische optie (kan ook met sommige hbo’s), met de relevante kennis en ervaring is een managers- of bestuursfunctie ook een mogelijkheid.

De actuele kans op werk voor een Counselor

Het beroep Counselor is onderdeel van de beroepsfamilie Maatschappelijk werkers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Maatschappelijk werkers is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Counselor

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Counselor worden: Opleidingen tot Counselor

Wil je Counselor worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Counselor.

Hoe word je een Counselor? 

Om counselor te worden hoef je in Nederland geen opleiding te volgen. Desondanks bestaan er opleidingen voor. Een goede counselor zal namelijk toch enig verstand moeten hebben van de psychologische ideeën achter counseling. Hbo- of wo-opleidingen in het maatschappelijk werk, de psychologie, de sociologie en aanverwante vakgebieden zijn hier vaak ook toereikend voor.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Counselor

Allround counselor
Leer alles over counseling en het bieden van professionele begeleiding bij stress en rouw. Met het studiepakket Allround counselor leer je alles over counseling én over de gerichte aanpak van …
Allround counselor
Verslaving Verslavingskunde I (VKI-EACI)
Verslaving Verslavingskunde I - EACI (door meer dan 500 oud cursisten 'De EACI' genoemd) is bedoeld voor iedereen die verdieping zoekt,of je nu een ervaren professional bent, een naaste van …
Verslaving Verslavingskunde I (VKI-EACI)
Opleiding tot Kindercoach/-counselor
Tijdens de 18-daagse opleiding tot Kindercoach/-counselor leert u kinderen met eenvoudige gedrags- en sociale emotionele problemen verantwoorde hulp te bieden. De modulair opgezette opleiding Kindercoach/-counselor biedt u op praktische en …
Opleiding tot Kindercoach/-counselor
Opleiding tot Jongerencoach/-counselor
Tijdens de 18-daagse opleiding tot Jongerencoach/-counselor leert u jongeren met eenvoudige gedrags- en sociaal-emotionele problemen efficiënt te ondersteunen bij hun groei naar volwassenheid. De modulair opgezette opleiding Jongerencoach/-counselor biedt u …
Opleiding tot Jongerencoach/-counselor
Opleiding tot Volwassenencoach/-counselor
Tijdens de 18-daagse opleiding tot Volwassenencoach-/counselor leert u cliënten te ondersteunen bij het aanpakken van psychosociale en psychosomatische klachten en problemen. De modulair opgezette opleiding Volwassenencoach/-counselor biedt u op praktische …
Opleiding tot Volwassenencoach/-counselor

Omscholen tot Counselor

Als je je wilt omscholen tot Counselor is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Counselor zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Counselor dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Counselor

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Counselor

Als je Counselor wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Counselor zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Counselor

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Counselor?

Competenties en Vaardigheden Counselor

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Counselor nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Counselor nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Counselor

Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Counselor

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Counselor. Als Counselor wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Counselor:


zie volledige beschrijving persoonstype Counselor

Vakkennis voor een Counselor

Het is voor een Counselor ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Counselor zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Counselor

Allround counselor
Leer alles over counseling en het bieden van professionele begeleiding bij stress en rouw. Met het studiepakket Allround counselor leer je alles over counseling én over de gerichte aanpak van …
Allround counselor
Verslaving Verslavingskunde I (VKI-EACI)
Verslaving Verslavingskunde I - EACI (door meer dan 500 oud cursisten 'De EACI' genoemd) is bedoeld voor iedereen die verdieping zoekt,of je nu een ervaren professional bent, een naaste van …
Verslaving Verslavingskunde I (VKI-EACI)
Verslavingskunde II (VKII-EACII) Omgang meervoudige diagnose
Verslavingskunde II (VKII-EACII)  Verslaving en Psychiatrie  Let op, deze beroepstraining is ook online te volgen via EA Elsden academy. Hierin bepaal je zelf je tempo en begeleiden wij jou persoonlijk,
Verslavingskunde II (VKII-EACII) Omgang meervoudige diagnose
Emotiemanagement
Los emotionele problemen snel en doeltreffend op. De cursus Emotiemanagement biedt je als therapeut, coach of counselor een unieke methode om emotionele problemen snel en doeltreffend op te lossen. Veel …
Emotiemanagement
Pedagogiek
Verdiep jezelf in opvoedmethoden en draag bij aan het welzijn van kinderen en jongeren. Pedagogiek, of opvoedkunde, houdt zich bezig met de opvoeding van kinderen en jongeren. Met de geaccrediteerde …
Pedagogiek

Werkervaring Counselor

Het is voor een startend Counselor die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Counselor is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Psycholoog, Arbo Psycholoog .

Iets anders leren?

Is Counselor het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Counselor

Met wie werkt een Counselor samen? 

Het netwerk van de counselor wordt ingevuld door zijn werkplek. Soms zullen er meerdere counselors bij een bedrijf werken (met name bij grote bedrijven) en zullen die veel onderling contact hebben, maar het grootste deel van de dag werkt de counselor met zijn patiënten.


 • Counselor
 • Bedrijfspsycholoog
 • Human Resource Manager
 • Change manager
Counselor


Organisaties waar een Counselor werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Counselor meestal werkt.

Waar werkt een Counselor?

Een counselor werkt vaak voor een middelgroot tot groot commercieel bedrijf (of overheidsorganisatie, bijvoorbeeld een gemeente), of wordt door een organisatie ingehuurd als zelfstandige.


Best beoordeelde werkgevers Counselor

Waar kun je het beste werken als Counselor? Hieronder vind je de best door de Counselor beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Counselor.

Competenties, Skills en Vaardigheden Counselor:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Counselor.

Welke competenties heeft een Counselor nodig?

Een Counselor heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Counselor

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Counselor passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Counselor nodig? 

De counselor is constant bezig met het geven van raad, en is dus in het ideale geval een Gever. Ook moet de counselor, om deze raad te kunnen geven, goed inzicht hebben in de gevoelens van anderen. Dit maakt de counselor eveneens een Romanticus.

Bekijk de persoonstypen voor Counselor


Gever


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Counselor

Jolande Rommens-Musquetier is counselor.

Ben je benieuwd wat een counselor allemaal doet op een dag? Jolande Rommens-Musquetier vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Counselor

Beoordeling van het beroep Counselor

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Counselor

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Counselor

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Counselor dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Counselor belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Counselor. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Counselor iets voor je?

Zou je graag Counselor willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Counselor bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Counselor

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar