Mediator Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Mediator? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep mediator. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je mediator wordt.

 

Wat is een Mediator?

Als Mediator ben je eigenlijk bezig als conflictbemiddelaar. Mediation is een vorm van geschillenbeslechtiging buiten de gerechtelijke procedures om. Je bent als Mediator een neutrale derde partij en je zorgt ervoor dat de partijen begeleid worden in hun conflict. Je houdt je als Mediator ook vooral op de achtergrond en je neemt dan ook geen stanpunt in, maakt geen beslissingen en draagt ook geen oplossingen aan. Dit wordt allemaal overgelaten aan de partijen jezelf, je hebt dus echt een bemiddelende en geen actieve rol in het conflict. Als Mediator probeer je er voor te zorgen dat het vertrouwen tussen de partijen weer wordt hersteld; een gebrek aan vertrouwen is namelijk vaak een van de grootste problemen in een conflict.

Je organiseert als Mediator de gesprekken waarin het overleg plaatsvindt en zorgt er voor dat het gesprek in goede banen wordt geleid. Het kan ook zijn dat je als Mediator in overleg treedt met de advocaten of adviseurs de partijen van om te helpen tot een oplossing te komen. Aan het eind van een overleg wordt er vaak een overeenkomst gesloten waarin de gemaakte afspraken zijn vastgelegd. Dit heet een vaststellingsovereenkomst en is bijzonder omdat het af kan wijken van dwingend recht, mits het niet in strijd is met de openbare orde en goede zeden. Deze overeenkomst kan gelijk tot uitvoering worden gebracht door middel van een excutoriale titel, zoals een gerechtelijk vonnis of een notariële akte.

Wat heel belangrijk is bij het beroep van Mediator is dat er een geheimhoudinsplicht geldt voor alle partijen. Dit is een van de belangrijkste vereisten en zorgt er ook voor dat de gesprekken ook goed kunnen verlopen. Als je als Mediator aangesloten bent bij de MfN (Mediator federatie Nederland) dan moet je vaak aan nog wat meer regels voldoen. Dit heeft voornamelijk betrekking op geheimhouding en onafhankelijkheid.Wil je werken als Mediator?

Werk je al als Mediator en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Mediator worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Mediator, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Mediator in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Cliënt
 • Advocaat
 • Adviseur
 • Rechter

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Mediator

Wat verdient een Mediator?

Over de arbeidsvoorwaarden van een Mediator is niet veel bekend. Vaak zal dit afhankelijk zijn van het uurtarief dat je vraagt. Dit bepaal je dus zelf en kan dus per Mediator compleet verschillen. Vaak zul je meer verdienen naar mate je meer geschoold bent of  bent aangesloten bij het NMI of een andere instantie en dus gecertificeerd Mediator bent.

Salarisschaal Mediator

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Mediator

Er zijn geen vacatures Mediator aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Mediator in werkt.

Meer weten over de sector waar een Mediator in werkt

Bekijk werken in Juridisch

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Mediator

Wat is de toekomst van Mediator?

Er is veel vraag naar Mediators. Steeds meer mensen willen namelijk hun problemen niet meer oplossen via de rechter maar doen dit het liefst door middel van een Mediator, omdat dat vaak een meer bevredigende oplossing biedt en ook wat een wat vrijere manier van conflictbeslechtiging. Het arbeidsmarktperspectief van een Mediator is dus goed. De doorgroeimogelijkheden  zijn echter beperkt. Mediator is namelijk een beroep dat veel juristen er naast hun andere werk bij doen. Er zijn dus binnen het beroep niet echt doorgroeimogelijkheden.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Mediator worden: Opleidingen tot Mediator

Wil je mediator worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Mediator? 

Omdat Mediator nog steeds een vrij beroep is, is er geen opleiding vereist. Vrijwel iedereen kan zich namelijk Mediator noemen. De meeste gecertificeerde Mediators hebben echter een juridische opleiding gevolgd op WO niveau en hebben daarna nog een cursus gevolgd. Ook bestaat er een HBO cursus Mediator. Wil je je als Mediator aansluiten bij het MfN (Mediator federatie Nederland) dan moet je slagen voor een kennistoets. Bij het MfN aangesloten Mediators voldoen aan de kwaliteitseisen van de SKM (Stichting Kwaliteit Mediators). Zij hebben een erkende Mediation opleiding gevolgd en houden hun kennis en vaardigheden op peil.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Mediator

Mindfulness voor de mediator
Het betreft een introductie van mindfulness in mediation. Theorie en praktijkoefeningen om tegelijkertijd ontspannen, aandachtig en vrij(er) van oordelen te zijn. Dat helpt om met meer zelfvertrouwen een rustpunt te …
De Interculturele Mediator
Of u nu een buurtbemiddelaar bent, een echtscheidingsbemiddelaar, een business mediator of een arbeidsmediator: mediators van allerlei pluimage hebben te maken met diversiteit aan de mediationtafel. Culturele verschillen kunnen misverstanden …
Mediator
Mediation is conflictoplossing d.m.v. een sociaal- psychologische en communicatieve interventie door een neutraal en deskundig persoon; de mediator. Denk hierbij aan arbeidsconflicten, echtscheidingen, familieconflicten, bouwconflicten, zakelijke conflicten, conflicten in de gezondheidszorg, …
Mediation basisopleiding versneld
Versnelde mediationopleiding -Summer Course In de zomer is het weer mogelijk om de opleiding tot MfN-registermediator te volgen. In een week bent u klaar voor het examen waarna u aan …
Erkende Leergang Teamcoaching
Teamchange organiseert halfjaarlijks de Leergang Teamcoaching. Een compact en intensief programma dat met beide benen op de grond staat. In acht dagen (21 dagdelen) gaan we langs alle spannende thema’s
Meer opleidingen Mediator

Weet je nog niet of je Mediator wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Mediator of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Mediator

Met wie werkt een Mediator samen? 

Als Mediator kom je veel in aanraking met de partijen in het conflict. Ook zul je daarbij vaak te maken krijgen met hun advocaten en adviseurs die de mogelijkheid hebben om bij het gesprek aanwezig te zijn. Het kan ook voorkomen dat je te maken krijgt met andere Mediators die zijn aangesloten bij het NMI of een andere vereniging of instituut. Willen de partijen aan de overeenkomst een excutoriale titel verlenen dan kan het zijn dat je te maken krijgt met de notaris of de rechter.


 • Cliënt
 • Advocaat
 • Adviseur
 • Rechter
Mediator


Organisaties waar een Mediator werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Mediator meestal werkt.

Waar werkt een Mediator?

Als Mediator ben je vaak werkzaam als zelfstandige en ben je ondertussen aangesloten bij het NMI of een ander instituut. Dit is dus een profit organisatie. Soms echter kun je ook als Mediator bij een overheidsinstelling aan de slag en werk je dus in de non-profit sector.

Meer weten over werken in de Juridisch?

Bekijk werken in Juridisch

Best beoordeelde werkgevers Mediator

Waar kun je het beste werken als Mediator? Hieronder vind je de best door de Mediator beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Mediator.

Competenties, Skills en Vaardigheden Mediator:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Mediator.

Welke competenties heeft een Mediator nodig?

Een Mediator heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Mediator

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Mediator passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Mediator nodig? 

Als Mediator is het erg belangrijk dat je diplomatiek kunt zijn. Je moet er namelijk voor zorgen dat je partijen zoveel mogelijk hun eigen gang laat gaan maar dat je toch een sturende factor bent (Bemiddelaar). Empatisch vermogen is ook een belangrijk eigenschap omdat je je moet kunnen inleven in de standpunten van beide partijen. Verder heb je een groot voordeel als M ediator als je geduldig kunt zijn. Conflicten zullen namelijk niet in een dag opgelost zijn. Er zal vaak een lange tijd overheen gaan voordat partijen tot een oplossing kunnen komen (Bemiddelaar).

Bekijk de persoonstypen voor Mediator


Bemiddelaar


Lees meer

Interview met een Mediator

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Mediator

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Mediator

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Mediator

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Mediator dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Mediator belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Mediator. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Mediator iets voor je?

Zou je graag Mediator willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Mediator bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Mediator

Liesbeth

Als je ingeschreven wilt worden in het Register van de MfN (vroeger NMI) dien je  een erkende opleiding bij een geaccrediteerde instelling te volgen. Daarna dien je kennistoets met goed gevolg af te leggen. Daarna volgt een assessment ... ietwat achterhaalde informatie dus.... 

Miranda

In grote lijnen is deze informatie correct.Wat de naam betreft heeft Liesbeth gelijk.Sinds 1 Jan.2014 noemt het voormalige NMI,zich Mediators federatie Nederland.Gr.(mediator Miranda)

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar