U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Bureauredacteur

Bureauredacteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een bureauredacteur? Lees de functieomschrijving.

 

Een bureauredacteur is hoofdzakelijk werkzaam achter een bureau. Hij verricht redactionele werkzaamheden, maar trekt er niet op uit. De bureauredacteur heeft veel coördinerende taken: zo ontvangt en bewerkt hij teksten, selecteert wat er wordt gepubliceerd en zet nieuwe schrijfopdrachten uit. Hij onderhoudt het contact met redacteuren, maar schrijft ook zelf teksten. Het kan ook voorkomen dat hij aangeleverde teksten moet vertalen. Daarom strekt bijvoorbeeld kennis van Engels tot de aanbeveling. De bureauredacteur dient affiniteit te hebben met of gespecialiseerd te zijn in een specifiek onderwerp.

Veel voorkomende taken van de bureauredacteur zijn het schrijven en redigeren van stukken, onderzoek doen naar bepaalde thema’s waar de bureauredacteur in gespecialiseerd is en verschillende communicatieve en organisatorische taken die ook komen kijken bij eindredactiewerk. De bureauredacteur werkt namelijk aan een inhoudelijk en tekstueel correcte uitgave van bijvoorbeeld een tijdschrift, verzorgt de productieplanning en onderhoudt contacten met verschillende partijen.

De bureauredacteur is niet alleen verantwoordelijk voor de redactie van teksten, maar kan ook verantwoordelijk zijn voor de selectie van het juiste beeldmateriaal, de lay-out en de juiste manier van het presenteren van het product. Enige creativiteit of grafisch inzicht is dan ook vaak gewenst.

Door de coördinerende functie van de bureauredacteur en de taak als bewaarder van contacten fungeert hij als eerste aanspreekpunt voor redacteuren, lezers, freelancers en andere betrokkenen. Hij verricht bovendien dikwijls ook administratieve taken; van het voorbereiden van vergaderingen tot aan het bewaken van de agenda en de loonadministratie van de werknemers.

Mensen vonden ons op: Job Bureauredacteur, Baan Bureauredacteur, Bureauredacteur Worden, Functie-eisen Bureauredacteur, Verantwoordelijkheden Bureauredacteur, Functieprofiel Bureauredacteur, Wat doet een Bureauredacteur, Werken als Bureauredacteur.

Bureauredacteur worden: Opleiding tot bureauredacteur

 

Er bestaat geen specifieke opleiding tot bureauredacteur. Wel wordt meestal een opleiding op het gebied van Journalistiek of Communicatie gevraagd. Een academische opleiding Nederlands vormt tevens een goede basis. Een cursus of bijscholing, aangevuld met de juiste competenties, kan ook volstaan.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Bureauredacteur, Bureauredacteur Worden, Opleidingsniveau Bureauredacteur, Scholing Bureauredacteur, Studie Bureauredacteur, Bijscholing Bureauredacteur, Omscholing Bureauredacteur.

Organisaties waar een bureauredacteur doorgaans werkzaam is

 

Een bureauredacteur is vaak werkzaam in de profitsector, maar ook in de non-profit. Het vaakst is een bureauredacteur werkzaam in de (gedrukte en digitale) media. Zo kan hij voor een tijdschrift werkzaam zijn, maar bijvoorbeeld ook voor een krant, tv-station, uitgeverij of voor een website van een organisatie (niet te verwarren met webredacteur). Een bureauredacteur kan echter ook voor de overheid werkzaam zijn.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Bureauredacteur, Bureauredacteur Worden, Opleidingsniveau Bureauredacteur, Scholing Bureauredacteur, Studie Bureauredacteur, Bijscholing Bureauredacteur, Omscholing Bureauredacteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden bureauredacteur

 

Het startsalaris in gedrukte media begint ongeveer bij 2000 euro bruto per maand. In andere gevallen, zoals bij de omroep, ligt dit hoger: het startsalaris begint bij 2400 en kan naar gelang ervaring oplopen tot 3800 euro per maand voor senior bureauredacteuren. Gemiddeld is ongeveer 2600 euro.

Mensen vonden ons op: Salaris Bureauredacteur, Loon Bureauredacteur, Wat verdien je als Bureauredacteur, Salarisschaal Bureauredacteur, Salarisindicatie Bureauredacteur, Bonus Bureauredacteur, CAO Bureauredacteur, Brutoloon Bureauredacteur, Nettoloon Bureauredacteur, Vakantiedagen Bureauredacteur, Pensioen Bureauredacteur.

Competenties, skills & vaardigheden bureauredacteur

 • Analytisch
 • Stressbestendigheid
 • Uitstekende taalvaardigheid, vlotte pen
 • Uitstekende kennis van Nederlands
 • Communicatief (mondeling en schriftelijk)
 • Planmatig/ organisatorisch sterk
 • Nauwkeurig
 • Zelfstandig
Mensen vonden ons op: Kennis Bureauredacteur, Vaardigheden Bureauredacteur, Attitude Bureauredacteur, Kwalificaties Bureauredacteur, Competentieprofiel Bureauredacteur.

Boeken voor het beroep bureauredacteur

Wil je meer weten over het beroep bureauredacteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je bureauredacteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken bureauredacteur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Bureauredacteur, Bureauredacteur ebooks, boek Bureauredacteur.

Persoonstypen bureauredacteur

 

De bureauredacteur moet stipt en nauwkeurig te werk gaan en is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor foutloze, goed gepresenteerde teksten. Daarom dient hij oog voor detail te hebben en een echte perfectionist te zijn die geen steekje laat vallen (Perfectionist).

De bureauredacteur moet veel coördineren, overleggen en redacteuren aansturen. Daarbij is het belangrijk dat hij deadlines haalt en is hij in grote mate verantwoordelijk voor het succesvol brengen van het eindproduct (Succesvolle werker, baas).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Bureauredacteur, Karakter Bureauredacteur.

Netwerk bureauredacteur

 

De bureauredacteur is vaak werkzaam in een team van redacteuren, geleid door een hoofd- of eindredacteur. Dikwijls, als het grotere klussen betreft, werkt de bureauredacteur samen met de hoofd- of eindredacteur. In het geval van een vakblad kan de bureauredacteur rapporteren aan de (afdelings)manager of uitgever.

Mensen vonden ons op: Collega’s Bureauredacteur, Medewerkers Bureauredacteur.

Is het beroep bureauredacteur iets voor jou?

Zou je graag bureauredacteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als bureauredacteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Bureauredacteur, beroepskeuzetest Bureauredacteur, beroep Bureauredacteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden bureauredacteur

 

Als bureauredacteur kun je je, afhankelijk van voorkeur, verder specialiseren in bepaalde vakkennis. Ook bestaan er doorgroeimogelijkheden naar hoofd- of eindredacteur.

Arbeidsmarktperspectief score bureauredacteur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep bureauredacteur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Bureauredacteur, Promotie mogelijkheden Bureauredacteur, Carriere Bureauredacteur.

Solliciteren op de functie bureauredacteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als bureauredacteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor bureauredacteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als bureauredacteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Bureauredacteur, CV Bureauredacteur, sollicitatie Bureauredacteur.

Interviews met bureauredacteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Vacatures bureauredacteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Bureauredacteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bureauredacteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een bureauredacteur is hoofdzakelijk werkzaam achter een bureau. Hij verricht redactionele werkzaamheden, maar trekt er niet op uit. De bureauredacteur heeft veel coördinerende taken: zo ontvangt en bewerkt hij teksten, selecteert wat er wordt gepubliceerd en zet nieuwe schrijfopdrachten uit.

Beoordeling Bureauredacteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Bureauredacteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Bureauredacteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep