Bewaarder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Bewaarder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Bewaarder. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Bewaarder nodig heeft.Wat doet een Bewaarder? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Bewaarder?

De Bewaarder heeft een afwisselend beroep. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de controle van de in- en uitgangen van justitiële inrichtingen, de controle van legitimatiebewijzen van bezoekers, het zoeken van ongewenste objecten bij binnenkomst én in de inrichting zelf, het begeleiden van gevangenentransporten en het monitoren van de situatie in de inrichtingen.

De Bewaarder krijgt te maken met diverse werkomstandigheden. Zo kan het zijn dat er bijvoorbeeld een gevangene probeert te ontsnappen, dat gevangenen met elkaar op de vuist gaan of dat een gedetineerde 'doordraait'. Om met deze zaken om te kunnen gaan dient de Bewaarder te beschikken over een sterke persoonlijkheid: niet alleen moet hij om kunnen gaan met veel stress, tegelijkertijd moet hij in staat zijn om snel effectieve oplossingen te bedenken en uit te voeren. Bovenal moet de veiligheid van de collega's, bezoekers en gedetineerden worden gegarandeerd.

Tijdens de werkzaamheden dient de Bewaarder geconcentreerd te werk te gaan, aangezien het belangrijk is te anticiperen op mogelijke probleemsituaties. Hier kan het gaan om het opsporen van ongewoon gedrag van de gedetineerden of om het signaleren van objecten op ongebruikelijke, verdachte plaatsen.

Om de taken zo efficiënt en effectief mogelijk uit te kunnen voeren, dient de Bewaarder in staat te zijn om goed in teamverband te functioneren. Tevens moet hij zich representatief gedragen tijdens en na werktijd omdat hij voor collega's en gedetineerden een voorbeeldfunctie heeft.

Past het beroep Bewaarder bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Bewaarder

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Bewaarder Dienst Justitiële Inrichtingen, Gevangenisbewaarder


Vacatures Bewaarder

Op zoek naar een nieuwe baan als Bewaarder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bewaarder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Bewaarder per ervaringsniveau

junior Bewaarder vacatures startend Bewaarder vacatures senior Bewaarder vacatures beginnend Bewaarder vacatures trainee Bewaarder vacatures leidinggevend Bewaarder vacatures medior Bewaarder vacatures aankomend Bewaarder vacatures ervaren Bewaarder vacatures leerling Bewaarder vacatures vacatures omscholen tot Bewaarder vacatures opleiding tot Bewaarder

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Bewaarder

Wat verdient een Bewaarder?

Vanaf het moment dat de Bewaarder begint aan zijn opleiding bij Justitie krijgt hij betaald. Het salaris is afhankelijk van de leeftijd en werkervaring en valt in schaal 3 of 4. In de praktijk betekent dit dat het salaris tussen de €1562 en €2280 bruto per maand valt, bij een 36-urige werkweek.

Naast de primaire arbeidsvoorwaarden heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen voor haar werknemers toeslagen voor het draaien van onregelmatige diensten, een reiskostenvergoeding en een eindejaarsuitkering. Bovendien gelden voor de Bewaarder de standaard Arbeidsvoorwaarden van de Rijksoverheid met betrekking tot de pensioenen, ziektekostenverzekeringen, vakantiedagen en salarisverhogingen. Tevens is het zo dat er verschillende opleidingen geheel of gedeeltelijk op kosten van Justitie te volgen zijn.

Salarisschaal Bewaarder

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Bewaarder

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Bewaarder


Bekijk het salaris Bewaarder per ervaringsniveau

Salaris junior Bewaarder Wat verdient een startend Bewaarder? Wat is het loon senior Bewaarder? beginnend Bewaarder salaris Maximaal salaris trainee Bewaarder Hoeveel verdient een leidinggevend Bewaarder? Wat is het salaris van een medior Bewaarder? Salaris aankomend Bewaarder Wat verdient een ervaren Bewaarder? Welk salaris krijgt een leerling Bewaarder?


Bewaarder worden: Opleidingen tot Bewaarder

Wil je Bewaarder worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Bewaarder.

Hoe word je een Bewaarder? 

Om toegelaten te worden tot de interne opleiding tot Bewaarder dient men in het bezit te zijn van een diploma van het lager beroeps onderwijs, VMBO of het MBO. Daarnaast wordt werkervaring op dit niveau, indien men geen diploma bezit, beschouwd als toereikend.

De gegadigde moet in staat zijn zich fysiek in te spannen, mag maximaal 60 minuten van zijn dienstplaats af wonen en moet minimaal 21 jaar oud zijn.

Tot slot dient de toekomstige Bewaarder in het bezit te zijn van een Rijbewijs B.

Iemand met een opleiding in beveiliging/defensie heeft uiteraard een streep voor in sollicitatieprocedures.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Bewaarder

Er zijn geen opleidingen Bewaarder aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Bewaarder in werkt

Bekijk alle opleidingen Overheid & Semi-overheid


Bewaarder worden: Omscholen tot Bewaarder

Als je je wilt omscholen tot Bewaarder is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Bewaarder zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Bewaarder dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Bewaarder

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Bewaarder

Als je Bewaarder wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Bewaarder zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Bewaarder

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Bewaarder?


Competenties en Vaardigheden Bewaarder:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Bewaarder.

Welke competenties heeft een Bewaarder nodig?

Een Bewaarder heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Conflicten beheersen
Conflicten beheersen

Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren

Omschrijving

Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.

Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Integriteit
Integriteit

Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal

Omschrijving

Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.

Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.

Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Bewaarder

 • Vasthoudendheid
 • Methodisch werken
 • Zelfmanagement
 • Zelfkennis
 • Rustig blijven
 • Integriteit
 • Emotionele intelligentie
 • Bemiddelen
 • Betrouwbaar
 • Verantwoording
 • Geheimhouding
 • Luisteren
 • Analytisch vermogen
 • Verbanden leggen

Persoonlijkheid en Eigenschappen Bewaarder

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Bewaarder passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Bewaarder nodig? 

De Bewaarder is zelfverzekerd, ijverig, gedreven, energiek en praktisch. Soms kan hij ook narcistisch, pretentieus, prestatiegericht en ijdel overkomen. Toch helpen deze persoonlijkheidskenmerken de Bewaarder bij de in stand houding van de veiligheid in een penitentiaire inrichting. Zo kan hij met praktische oplossingen komen op diverse problemen (Succesvolle werker). Tevens is de Bewaarder zorgzaam, verantwoordelijk en loyaal. Op zijn tijd kan hij ook wel dominant, paranoïde en onvoorspelbaar zijn. Zowel de positeve als negatieve eigenschappen kunnen van pas komen bij de werkzaamheden: wanneer de gedetineerden hulp nodig hebben, kan de Bewaarder dit bieden, maar wanneer ze 'lastig' zijn, zal de Bewaarder zijn dominantie moeten tonen (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Bewaarder


Eigenschappen Bewaarder

 • Trouw
 • Integriteit
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Bewaarder

Wat zijn de baankansen voor een Bewaarder?

Binnen de organisatie van de Dienst Justitiële Inrichtingen is er de mogelijkheid om na afronding van het tijdelijke jaarcontract een vast dienstverband te krijgen. Natuurlijk moet de Bewaarder voor dit contract wel bewezen hebben dat hij/zij geschikt is voor de functie. Op den duur kan de Bewaarder, indien hij/zij voldoet aan de gestelde eisen, doorgroeien naar hogere functies binnen Justitie.

Buiten de organisatie kan de Bewaarder terecht bij de Particuliere Beveiliging of bij de Politie. Tevens bewijst een functie als Bewaarder bij Justitie dat men integer en gedisciplineerd kan werken. Binnen het bedrijfsleven worden deze zaken erg gewaardeerd.

De actuele kans op werk voor een Bewaarder

Het beroep Bewaarder is onderdeel van de beroepsfamilie Beveiligers justitiële / penitentiaire inrichting. De kans op werk voor de beroepsfamilie Beveiligers justitiële / penitentiaire inrichting is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Bewaarder

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Bewaarder

Je kunt als Bewaarder een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Bewaarder is onderdeel van de beroepsfamilie Beveiligers justitiële / penitentiaire inrichting. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Bewaarder

Mogelijke specialisaties voor een Bewaarder


Organisaties waar een Bewaarder werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Bewaarder meestal werkt.

Waar werkt een Bewaarder?

Na afronding van de opleiding tot Bewaarder zal de gegadigde werkzaam worden binnen een Penitentiaire Inrichting van de Dienst Justitiële Inrichtingen in Nederland. De Bewaarder moet rekening houden met onregelmatige diensten, maar zal doorgaans werkzaam zijn binnen Nederland.

De inrichtingen waarbij de Bewaarder werkzaam kan worden betreffen gevangenissen, jeugdinrichtingen, tbs-klinieken en uitzendcentra.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Netwerk Bewaarder

Met wie werkt een Bewaarder samen? 

Binnen de organisatie van de Dienst Justitiële Inrichtingen komt de Bewaarder in contact met zijn collega's onder leiding van zijn of haar leidinggevenden. Tevens zal er contact zijn met de Penitentiaire Inrichtingenwerkers. Afhankelijk van de betreffende taak kan het contact bestaan uit ondersteunende of gezamenlijke werkzaamheden.

Tijdens de werkzaamheden van de Bewaarder zal er contact zijn met gedetineerden. Aangezien het gedrag van deze personen altijd onverwacht kan zijn, dient de Bewaarder altijd enige voorzichtigheid te bewaren bij de contacten. De ene keer zal er vanuit een andere kamer op een monitor bijhouden worden wat de gedetineerden uitvoeren, de andere keer moet een transport begeleid worden. Bovendien kan de Bewaarder in contact komen met bezoekers van de gedetineerden of van de inrichting in het algemeen.


 • Gedetineerden
 • Bewaarder
 • Penitentiaire Inrichtingenwerker
 • Leidinggevende
 • Bezoekers
Bewaarder

Interview met een Bewaarder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Bewaarder in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Gedetineerden
 • Bewaarder
 • Penitentiaire Inrichtingenwerker
 • Leidinggevende
 • Bezoekers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1562 tot €2280

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar