Bewaarder Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Bewaarder? Lees de functieomschrijving.

De Bewaarder heeft een afwisselend beroep. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de controle van de in- en uitgangen van justitiële inrichtingen, de controle van legitimatiebewijzen van bezoekers, het zoeken van ongewenste objecten bij binnenkomst én in de inrichting zelf, het begeleiden van gevangenentransporten en het monitoren van de situatie in de inrichtingen.

De Bewaarder krijgt te maken met diverse werkomstandigheden. Zo kan het zijn dat er bijvoorbeeld een gevangene probeert te ontsnappen, dat gevangenen met elkaar op de vuist gaan of dat een gedetineerde 'doordraait'. Om met deze zaken om te kunnen gaan dient de Bewaarder te beschikken over een sterke persoonlijkheid: niet alleen moet hij om kunnen gaan met veel stress, tegelijkertijd moet hij in staat zijn om snel effectieve oplossingen te bedenken en uit te voeren. Bovenal moet de veiligheid van de collega's, bezoekers en gedetineerden worden gegarandeerd.

Tijdens de werkzaamheden dient de Bewaarder geconcentreerd te werk te gaan, aangezien het belangrijk is te anticiperen op mogelijke probleemsituaties. Hier kan het gaan om het opsporen van ongewoon gedrag van de gedetineerden of om het signaleren van objecten op ongebruikelijke, verdachte plaatsen.

Om de taken zo efficiënt en effectief mogelijk uit te kunnen voeren, dient de Bewaarder in staat te zijn om goed in teamverband te functioneren. Tevens moet hij zich representatief gedragen tijdens en na werktijd omdat hij voor collega's en gedetineerden een voorbeeldfunctie heeft.

Wil je werken als Bewaarder?

Werk je al als Bewaarder en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Bewaarder worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Bewaarder, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Bewaarder in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Gedetineerden
 • Bewaarder
 • Penitentiaire Inrichtingenwerker
 • Leidinggevende
 • Bezoekers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1562 tot €2280

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Bewaarder

Wat verdient een Bewaarder?

Vanaf het moment dat de Bewaarder begint aan zijn opleiding bij Justitie krijgt hij betaald. Het salaris is afhankelijk van de leeftijd en werkervaring en valt in schaal 3 of 4. In de praktijk betekent dit dat het salaris tussen de €1562 en €2280 bruto per maand valt, bij een 36-urige werkweek.

Naast de primaire arbeidsvoorwaarden heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen voor haar werknemers toeslagen voor het draaien van onregelmatige diensten, een reiskostenvergoeding en een eindejaarsuitkering. Bovendien gelden voor de Bewaarder de standaard Arbeidsvoorwaarden van de Rijksoverheid met betrekking tot de pensioenen, ziektekostenverzekeringen, vakantiedagen en salarisverhogingen. Tevens is het zo dat er verschillende opleidingen geheel of gedeeltelijk op kosten van Justitie te volgen zijn.

Salarisschaal Bewaarder

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Bewaarder

Op zoek naar een nieuwe baan als Bewaarder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bewaarder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Bewaarder vacatures

Client Services Manager - Rotterdam
Experis
De Client Service Manager is primair verantwoordelijk voor het bedienen van de behoeften van de klant via telefoon, e-mail,persoonlijk contact en / of samen met de Relation / Sales Managers. …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Bewaarder

Hoe goed is de toekomst voor de Bewaarder? 

Binnen de organisatie van de Dienst Justitiële Inrichtingen is er de mogelijkheid om na afronding van het tijdelijke jaarcontract een vast dienstverband te krijgen. Natuurlijk moet de Bewaarder voor dit contract wel bewezen hebben dat hij/zij geschikt is voor de functie. Op den duur kan de Bewaarder, indien hij/zij voldoet aan de gestelde eisen, doorgroeien naar hogere functies binnen Justitie.

Buiten de organisatie kan de Bewaarder terecht bij de Particuliere Beveiliging of bij de Politie. Tevens bewijst een functie als Bewaarder bij Justitie dat men integer en gedisciplineerd kan werken. Binnen het bedrijfsleven worden deze zaken erg gewaardeerd.

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Bewaarder worden: Opleidingen tot Bewaarder

Hoe word je een Bewaarder? 

Om toegelaten te worden tot de interne opleiding tot Bewaarder dient men in het bezit te zijn van een diploma van het lager beroeps onderwijs, VMBO of het MBO. Daarnaast wordt werkervaring op dit niveau, indien men geen diploma bezit, beschouwd als toereikend.

De gegadigde moet in staat zijn zich fysiek in te spannen, mag maximaal 60 minuten van zijn dienstplaats af wonen en moet minimaal 21 jaar oud zijn.

Tot slot dient de toekomstige Bewaarder in het bezit te zijn van een Rijbewijs B.

Iemand met een opleiding in beveiliging/defensie heeft uiteraard een streep voor in sollicitatieprocedures.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Bewaarder

Meer opleidingen Bewaarder

Weet je nog niet of je Bewaarder wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Bewaarder of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Bewaarder

Met wie werkt een Bewaarder samen? 

Binnen de organisatie van de Dienst Justitiële Inrichtingen komt de Bewaarder in contact met zijn collega's onder leiding van zijn of haar leidinggevenden. Tevens zal er contact zijn met de Penitentiaire Inrichtingenwerkers. Afhankelijk van de betreffende taak kan het contact bestaan uit ondersteunende of gezamenlijke werkzaamheden.

Tijdens de werkzaamheden van de Bewaarder zal er contact zijn met gedetineerden. Aangezien het gedrag van deze personen altijd onverwacht kan zijn, dient de Bewaarder altijd enige voorzichtigheid te bewaren bij de contacten. De ene keer zal er vanuit een andere kamer op een monitor bijhouden worden wat de gedetineerden uitvoeren, de andere keer moet een transport begeleid worden. Bovendien kan de Bewaarder in contact komen met bezoekers van de gedetineerden of van de inrichting in het algemeen.


 • Gedetineerden
 • Bewaarder
 • Penitentiaire Inrichtingenwerker
 • Leidinggevende
 • Bezoekers
Bewaarder


Organisaties waar een Bewaarder werkzaam is

Waar werkt een Bewaarder meestal? 

Na afronding van de opleiding tot Bewaarder zal de gegadigde werkzaam worden binnen een Penitentiaire Inrichting van de Dienst Justitiële Inrichtingen in Nederland. De Bewaarder moet rekening houden met onregelmatige diensten, maar zal doorgaans werkzaam zijn binnen Nederland.

De inrichtingen waarbij de Bewaarder werkzaam kan worden betreffen gevangenissen, jeugdinrichtingen, tbs-klinieken en uitzendcentra.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Bewaarder

Waar kun je het beste werken als Bewaarder? Hieronder vindt je de best door de Bewaarder beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Bewaarder.

Competenties, Skills en Vaardigheden Bewaarder:

Welke competenties heeft een een Bewaarder nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Bewaarder

Wat voor persoonlijkheid heb je als Bewaarder nodig? 

De Bewaarder is zelfverzekerd, ijverig, gedreven, energiek en praktisch. Soms kan hij ook narcistisch, pretentieus, prestatiegericht en ijdel overkomen. Toch helpen deze persoonlijkheidskenmerken de Bewaarder bij de in stand houding van de veiligheid in een penitentiaire inrichting. Zo kan hij met praktische oplossingen komen op diverse problemen (Succesvolle werker). Tevens is de Bewaarder zorgzaam, verantwoordelijk en loyaal. Op zijn tijd kan hij ook wel dominant, paranoïde en onvoorspelbaar zijn. Zowel de positeve als negatieve eigenschappen kunnen van pas komen bij de werkzaamheden: wanneer de gedetineerden hulp nodig hebben, kan de Bewaarder dit bieden, maar wanneer ze 'lastig' zijn, zal de Bewaarder zijn dominantie moeten tonen (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Bewaarder


Loyalist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Bewaarder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Bewaarder

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Bewaarder

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Bewaarder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Bewaarder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Bewaarder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Bewaarder. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Bewaarder iets voor je?

Zou je graag Bewaarder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Bewaarder bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Bewaarder

Ben

Beste Ivette,schrijf je in bij het UWV.Sucses

Ivette josephia

Ik werk als beveiliging nu bij de airport en kom volgende maand in nederland wonen en ben opzoek naar een nieuwe baan

Theresa

Ik had een vraag ..mijn halfbroer die ik niet vaak zie .heeft meerdere keren gezeten in de gevangenis ..ik doe beveiliging en wil later in de gevangenis werken ..dat is mijn droom vanaf ik klein ben ..nu hoor ik dat ik dat niet meer kan worden omdat mij. Broer fouten heeft gemaakt ...ik wou weten of mijn toekomst nu voorbij is invb met mijn keuse van studie ,ik zelf heb nog nooit iets gedaan . gr theresa

Wim

Beste Theresa,vlg.mij mag dit officieel geen beletsel zijn,maar het is een nogal zware selectieprocedure,dus het kan de verkeerde kant voor je opgaan,per definitie hoeft dit niet.Gr.

hans

Ik heb eerder een keer deze sollicitatie procedure doorlopen, was allemaal goed alleen is het feit dat ik een strafblad heb... geen ernstige dingen ofzo, maar word ik dan per definitie afgekeurd hierdoor of is daar dan weer een tijdlimiet aan verbonden? Groet hans

Bob

Beste Hans,normaliter worden er geen mensen aangebnomen met een strafblad.Bij mijn weten,is hier geen tijdsspanne aan verbonden.Gr.

Lobles

ik ben lid van het korps militaire politie suriname en woon sinds kort in NL. ik zou graag verder willen weten hoe ik een baan zou kunnen krijgen in de gevangeniswezen.

Freek

Beste Lobies,het gevangeniswezen is aan het bezuinigen   Neem contactop met het UWV misschien hebben die iets                          n    gien

Kimberly de jong

Dit beroep spreekt mij aan. Zijn er tips voor mij , hoe ik in opleiding kan komen voor deze functie.

Anita Muller

Stress bestendig. Mijn zoon zit al een jaar in Grave. Schijnt dat Sittard de plaats waar wij vandaan komen mijn zoon niet toelaatVolgens berichten werken er vrienden van slachtoffer. Schandalig dat dit kan .

Alfred

Ik ben zelf gevangenisbewaarder en kan me er wel in vinden. Goede beschrijving en leuke website.  

Anita Muller

Stress bestendig. Mijn zoon zit al een jaar in Grave. Schijnt dat Sittard de plaats waar wij vandaan komen mijn zoon niet toelaatVolgens berichten werken er vrienden van slachtoffer. Schandalig dat dit kan .

Kimberly de jong

Dit beroep spreekt mij aan. Zijn er tips voor mij , hoe ik in opleiding kan komen voor deze functie.

Alfred

Ik ben zelf gevangenisbewaarder en kan me er wel in vinden. Goede beschrijving en leuke website.  

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar