U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Correspondent

Correspondent worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een correspondent? Lees de functieomschrijving.

Een correspondent is een contactpersoon die om meerdere mogelijke redenen op een andere locatie (meestal in het buitenland) dan de locatie van de personen waarmee hij of zij contact heeft verblijft. Bekende voorkomens van het beroep zijn de nieuwscorrespondent (iemand die namens een omroep verslag doet vanuit een ander land) en de correspondent op een ambassade (die in een ander land is om daar persoonlijk contact met contactpersonen aldaar te kunnen hebben). Deze correspondenten zijn meestal in het buitenland voor een lange periode (drie maanden, een half jaar, of zijn er woonachtig), waarin zij verschillen van iemand die een reis maakt met een bepaald zakelijk doel (voor bijvoorbeeld een aantal dagen).

Het woord ‘correspondent’ wordt soms ook gewoon gebruikt voor bepaalde communicatiemedewerkers bij bedrijven. Sommige bedrijven hebben “correspondenten” voor communicatie tussen verschillende vestigingen in een regio of stad. Iemand die vanuit het veld informatie doorgeeft naar een vaste locatie kan ook ‘correspondent’ heten.

Mensen vonden ons op: Job Correspondent, Baan Correspondent, Correspondent Worden, Functie-eisen Correspondent, Verantwoordelijkheden Correspondent, Functieprofiel Correspondent, Wat doet een Correspondent, Werken als Correspondent.

Correspondent worden: Opleiding tot correspondent

De opleiding die voor het beroep correspondent vereist is hangt van de soort correspondent af. Nieuwscorrespondenten zullen een opleiding journalistiek (hbo, wo) gedaan moeten hebben (of elders veel ervaring moeten hebben opgedaan), voor politiek correspondenten (op een ambassade, bijvoorbeeld) is geen specifieke opleiding te noemen. Een correspondent moet in ieder geval de Nederlandse en vaak Engelse taal goed beheersen, moet met gevoelige informatie kunnen omgaan en moet communicatief vaardig zijn.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Correspondent, Correspondent Worden, Opleidingsniveau Correspondent, Scholing Correspondent, Studie Correspondent, Bijscholing Correspondent, Omscholing Correspondent.

Organisaties waar een correspondent doorgaans werkzaam is

Een nieuwscorrespondent werkt voor een nieuwsmedium, bijvoorbeeld een krant of televisiezender. Sommige commerciele bedrijven zullen ook correspondenten in dienst hebben, en ook de overheid heeft veel correspondenten (met name op ambassades dus).

Mensen vonden ons op: Studeren voor Correspondent, Correspondent Worden, Opleidingsniveau Correspondent, Scholing Correspondent, Studie Correspondent, Bijscholing Correspondent, Omscholing Correspondent.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden correspondent

Van een nieuwscorrespondent is het bekend dat deze een startsalaris van rond de 2000 per maand heeft, gemiddeld zo’n 2300 per maand. Nieuwscorrespondenten groeien vervolgens door naar pakweg 3500 per maand, uitzonderingen richting de 4500 per maand zijn ook goed denkbaar. Van andersoortige correspondenten is minder bekend, dit is ook sterk afhankelijk van de verantwoordelijkheid van de functie, de locatie, de duur van het verblijf in het buitenland, het risico (in oorlogsgebieden bijvoorbeeld), enzovoorts.

Mensen vonden ons op: Salaris Correspondent, Loon Correspondent, Wat verdien je als Correspondent, Salarisschaal Correspondent, Salarisindicatie Correspondent, Bonus Correspondent, CAO Correspondent, Brutoloon Correspondent, Nettoloon Correspondent, Vakantiedagen Correspondent, Pensioen Correspondent.

Competenties, skills & vaardigheden correspondent

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Flexibiliteit
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Luisteren
 • Leervermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Correspondent, Vaardigheden Correspondent, Attitude Correspondent, Kwalificaties Correspondent, Competentieprofiel Correspondent.

Boeken voor het beroep correspondent

Wil je meer weten over het beroep correspondent? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je correspondent bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken correspondent te komen.

Hoe gaan we dit uitleggen | Jelmer Mommers

Onze toekomst op een steeds warmere aarde - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789082942149 | 240 pagina's

We stoten al meer dan honderd jaar zo veel broeikasgassen uit dat de aarde nu gevaarlijk opwarmt. Als we zo doorgaan, stevenen we af op een onleefbare planeet. Maar de grote omwenteling is begonnen. In dit boek beschrijft Jelmer Mommers een van de grootst...

De meeste mensen deugen | Rutger Bregman

Een nieuwe geschiedenis van de mens - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789082942187 | 528 pagina's

De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens. Maar wat als we het al die tijd mis hadden? In dit ...

Gratis geld voor iedereen | Rutger Bregman

over het basisinkomen, de 15-urige werkweek en een wereld zonder grenzen - Nederlands | Druk: 6 | Paperback | 9789082520347 | 288 pagina's

Het probleem is niet dat we het niet goed hebben, het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan. In deze tijd, met koopkracht als laatste ideaal, schetst historicus Rutger Bregman nieuwe vergezichten. Van een basisinkomen voor iedereen tot een werkw...

Mensen vonden ons op: boeken voor Correspondent, Correspondent ebooks, boek Correspondent.

Persoonstypen correspondent

De correspondent heeft niet alle eigenschappen van het persoonstype Bemiddelaar, maar staat wel constant met anderen in contact en moet dus wel beschikken over eigenschappen als goed kunnen luisteren en het hebben van een neutrale houding. De verantwoordelijkheid die vaak met de te corresponderen informatie meekomt vraagt daarnaast om een verantwoordelijk en betrouwbaar persoon: de Loyalist.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Correspondent, Karakter Correspondent.

Netwerk correspondent

Het netwerk van de nieuwscorrespondent zal voornamelijk bestaan uit andere journalisten. Deze zal ook veel contact hebben met plaatselijke bewoners, woordvoerders en autoriteiten (hangt ervan af van welk nieuws hij of zij verslag uitbrengt). Andersoortige correspondenten kunnen een heel uiteenlopend netwerk hebben, hoewel een correspondent in principe meestal in contact staat met een andere correspondent (de aard van het beroep is immers de correspondentie).

Mensen vonden ons op: Collega’s Correspondent, Medewerkers Correspondent.

Is het beroep correspondent iets voor jou?

Zou je graag correspondent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als correspondent bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Correspondent, beroepskeuzetest Correspondent, beroep Correspondent kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden correspondent

Het arbeidsmarktperspectief voor nieuwscorrespondenten is matig. De banen zijn veel gewild en gering in aantal. Het perspectief voor andersoortige correspondenten is eveneens niet gunstig. Bij het zoeken naar vacatures komen vooral veel vacatures voor functies als relatiemanager naar boven (een beroep waar wel veel vraag naar is). Vacatures voor functies waarin correspondentie een belangrijke taak is zijn er voldoende, vacatures voor het specifieke beroep "correspondent" niet.

Arbeidsmarktperspectief score correspondent

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep correspondent. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Correspondent, Promotie mogelijkheden Correspondent, Carriere Correspondent.

Solliciteren op de functie correspondent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als correspondent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor correspondent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als correspondent. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Correspondent, CV Correspondent, sollicitatie Correspondent.

Interviews met correspondent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen correspondent

Vacatures correspondent

Op zoek naar een nieuwe baan als Correspondent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Correspondent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een correspondent is een contactpersoon die om meerdere mogelijke redenen op een andere locatie (meestal in het buitenland) dan de locatie van de personen waarmee hij of zij contact heeft verblijft. Bekende voorkomens van het beroep zijn de nieuwscorrespondent (iemand die namens een omroep verslag doet vanuit een ander land) en de correspondent op een ambassade (die in een ander land is om daar persoonlijk contact met contactpersonen aldaar te kunnen hebben). Deze correspondenten zijn meestal in het buitenland voor een lange periode (drie maanden, een half jaar, of zijn er woonachtig), waarin zij verschillen van iemand die een reis maakt met een bepaald zakelijk doel (voor bijvoorbeeld een aantal dagen).

Beoordeling Correspondent

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Correspondent' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Correspondent

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep