U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Verslavingsdeskundige

Verslavingsdeskundige worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een verslavingsdeskundige? Lees de functieomschrijving.

Als verslavingsdeskundige krijg je te maken met cliënten met (potentiele) verslavingsproblematiek. De taak van een verslavingsdeskundige is om de kenmerken van een verslaving te herkennen bij mensen. Een verslavingsdeskundige is in staat om te signaleren als er sprake is van middelengebruik bij jongeren en bij volwassenen. Om dit te kunnen signaleren, heb je kennis van de effecten en signalen die passen bij verslavende middelen. 

Zodra de verslavingsdeskundige een verslaving heeft gesignaleerd, tracht de verslavingsdeskundige ernaar om de situatie met de cliënt bespreekbaar te maken. Hierbij is het zaak om met uiteenlopende contexten rekening te houden, zoals ingewikkelde motivatieprocessen van de cliënt, wanneer hij of zij middelen gebruikt.

Mensen vonden ons op: Job Verslavingsdeskundige, Baan Verslavingsdeskundige, Verslavingsdeskundige Worden, Functie-eisen Verslavingsdeskundige, Verantwoordelijkheden Verslavingsdeskundige, Functieprofiel Verslavingsdeskundige, Wat doet een Verslavingsdeskundige, Werken als Verslavingsdeskundige.

Verslavingsdeskundige worden: Opleiding tot verslavingsdeskundige

Er zijn verschillende opleidingen die je kunnen voorbereiden op het beroep Verslavingsdeskundige. Deze opleidingen zijn doorgaans op Hbo-niveau. Enkele opleidingen waaruit je kunt kiezen is de opleiding Verpleegkunde, of een sociale opleiding als Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Sociaal Pedagogische Wetenschappen of Creatieve Pedagogiek. Na het volgen van één van deze opleidingen kun je je in het vak van verslavingsdeskundige specialiseren, door het volgen van de HBO minor Verslavingsdeskundige. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Verslavingsdeskundige, Verslavingsdeskundige Worden, Opleidingsniveau Verslavingsdeskundige, Scholing Verslavingsdeskundige, Studie Verslavingsdeskundige, Bijscholing Verslavingsdeskundige, Omscholing Verslavingsdeskundige.

Organisaties waar een verslavingsdeskundige doorgaans werkzaam is

Een verslavingsdeskundige is meestal werkzaam in een verslavingskliniek. Mensen met een verslaving, zoals een alcohol- of drugsverslaving, worden hier vaak voor een bepaalde tijd opgenomen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Verslavingsdeskundige, Verslavingsdeskundige Worden, Opleidingsniveau Verslavingsdeskundige, Scholing Verslavingsdeskundige, Studie Verslavingsdeskundige, Bijscholing Verslavingsdeskundige, Omscholing Verslavingsdeskundige.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden verslavingsdeskundige

Een Verslavingsdeskundige kan rekenen op zo’n €2.100,- tot €3.800,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Het precieze bedrag hangt af van leeftijd, ervaring en het soort organisatie. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar de Verslavingsdeskundige werkzaam is. 

Mensen vonden ons op: Salaris Verslavingsdeskundige, Loon Verslavingsdeskundige, Wat verdien je als Verslavingsdeskundige, Salarisschaal Verslavingsdeskundige, Salarisindicatie Verslavingsdeskundige, Bonus Verslavingsdeskundige, CAO Verslavingsdeskundige, Brutoloon Verslavingsdeskundige, Nettoloon Verslavingsdeskundige, Vakantiedagen Verslavingsdeskundige, Pensioen Verslavingsdeskundige.

Competenties, skills & vaardigheden verslavingsdeskundige

 • Coachen
 • Accuratesse
 • Sensitiviteit
 • Luisteren
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Verslavingsdeskundige, Vaardigheden Verslavingsdeskundige, Attitude Verslavingsdeskundige, Kwalificaties Verslavingsdeskundige, Competentieprofiel Verslavingsdeskundige.

Boeken voor het beroep verslavingsdeskundige

Wil je meer weten over het beroep verslavingsdeskundige? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je verslavingsdeskundige bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken verslavingsdeskundige te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Verslavingsdeskundige, Verslavingsdeskundige ebooks, boek Verslavingsdeskundige.

Persoonstypen verslavingsdeskundige

Een Verslavingsdeskundige is betrokken bij de cliënten. Hij of zij heeft inzicht in wat de cliënten nodig hebben en weet de cliënten te motiveren om bepaalde doelen te bereiken.

Bovendien gaat de verslavingsdeskundige onderzoekend te werk bij het inschatten van het motivatiestadium van de cliënten. De verslavingsdeskundige heeft een professionele houding, is leergierig en weet goed op zichzelf te reflecteren. 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Verslavingsdeskundige, Karakter Verslavingsdeskundige.

Netwerk verslavingsdeskundige

Een Verslavingsdeskundige werkt vaak samen met andere verslavingsdeskundigen en overige collega’s binnen de verslavingskliniek. De Verslavingsdeskundige heeft bovendien contact met cliënten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Verslavingsdeskundige, Medewerkers Verslavingsdeskundige.

Is het beroep verslavingsdeskundige iets voor jou?

Zou je graag verslavingsdeskundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als verslavingsdeskundige bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Verslavingsdeskundige, beroepskeuzetest Verslavingsdeskundige, beroep Verslavingsdeskundige kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden verslavingsdeskundige

Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Verslavingsdeskundige, Promotie mogelijkheden Verslavingsdeskundige, Carriere Verslavingsdeskundige.

Solliciteren op de functie verslavingsdeskundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als verslavingsdeskundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor verslavingsdeskundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als verslavingsdeskundige. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Verslavingsdeskundige, CV Verslavingsdeskundige, sollicitatie Verslavingsdeskundige.

Interviews met verslavingsdeskundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen verslavingsdeskundige

Vacatures verslavingsdeskundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Verslavingsdeskundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Verslavingsdeskundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als verslavingsdeskundige krijg je te maken met cliënten met (potentiele) verslavingsproblematiek. De taak van een verslavingsdeskundige is om de kenmerken van een verslaving te herkennen bij mensen. Een verslavingsdeskundige is in staat om te signaleren als er sprake is van middelengebruik bij jongeren en bij volwassenen.

Beoordeling Verslavingsdeskundige

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Verslavingsdeskundige' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Verslavingsdeskundige

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep