Officier Grondverdediger Luchtmacht worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een officier Grondverdediger Luchtmacht? Lees de functieomschrijving.

De Officier Grondverdediging geeft leiding aan een eenheid bewakers en beveiligers van de Koninklijke Luchtmacht. De Officier Grondverdediging is verantwoordelijk voor de inzet van zijn persooneel tijdens de bewaking van wapensystemen, startbanen, rolbanen etc.

De Eenheid waaraan de Officier Bewaking leiding geeft bestaat uit bewakers, object-grond beveiligers en hondengeleiders. De Officier geeft zelf leiding aan zijn ondergeschikten bij het uitvoeren van de beveiligingstaken, maar houdt zich ook bezig met de planning en organisatie rondom zijn eenheid. Tevens is de Officier Grondverdediging verantwoordelijk voor de opleiding en training van zijn manschappen en onderofficieren. Bovendien draagt de Officier verantwoordelijkheid voor het aan hem toegewezen materiaal. Het kan hier munitie, wapens of voertuigen bedragen. De Officier werkt niet alleen 'in het veld', maar is ook belast met enkele administratieve taken die nodig zijn om de de eenheid naar behoren te laten functioneren.

De eenheid is getraind in het bewaken van bijvoorbeeld F-16's, helikopters en gebouwen en dient op het moment dat er zich ongewenste personen op het bewaakte terrein bevinden, in staat te zijn om deze ongewenste personen te arresteren. Om te zorgen dat de bewaking en eventuele arrestaties soepel verlopen, dient de Officier zijn eenheid veel te laten trainen. De training en praktijk kunnen fysiek zwaar zijn, maar de bewakers moeten immers sneller zijn dan de indringers om hen in te kunnen rekenen.

De werkzaamheden van de Officier Bewaking kunnen plaatsvinden in Nederland. Daarnaast is er de kans om uitgezonden te worden en wordt er vrijwel zeker deelgenomen aan internationale oefeningen.

De eenheid van de Officier Grondverdediging draagt verschillende soorten wapens en traint vaak in het gebruik hiervan.

Mensen vonden ons op: Job Officier Grondverdediger Luchtmacht, Baan Officier Grondverdediger Luchtmacht, Officier Grondverdediger Luchtmacht Worden, Functie-eisen Officier Grondverdediger Luchtmacht, Verantwoordelijkheden Officier Grondverdediger Luchtmacht, Functieprofiel Officier Grondverdediger Luchtmacht, Wat doet een Officier Grondverdediger Luchtmacht, Werken als Officier Grondverdediger Luchtmacht.

Officier Grondverdediger Luchtmacht worden: Opleiding tot officier Grondverdediger Luchtmacht

Er zijn twee mogelijkheden om Officier Grondverdediging (Bewaking) te worden bij de Luchtmacht. Enerzijds is er de korte opleiding, anderzijds is er de Militair Wetenschappelijke Opleiding.

Om toegelaten te worden voor de verkorte opleiding moet de gegadigde minimaal in het bezit zijn van een HAVO of VWO -diploma met Nederlands, Engels en Wiskunde A of B, een MBO niveau-4 diploma met examen in Nederlands, Engels en Wiskunde, HBO met afgesloten wiskunde op HAVO of MBO met gemiddeld een 4 of een Overgangsbewijs van VWO 5 naar VWO 6 met de vakken Nederlands, Engels en Wiskunde A of B.

Om toegelaten te worden op de Militair Wetenschappelijke Opleiding moet de Officier Grondverdediging in spé minimaal in het bezit zijn van een VWO diploma met Engels, Nederlands en Wiskunde A of B1, een HAVO diploma met propedeuse HBO of WO met Engels, Nederlands en Wiskunde afgerond op HAVO en minstens 80 studie-uren wiskunde op het hoger onderwijs.

Het is mogelijk om met vergelijkbare buitenlandse diploma's toegelaten te worden. De toekomstige Officier moet dan wel Nederlands en Engels als vakken hebben gehad of in het bezit zijn van een NT2  diploma niveau-4.

Voor de korte opleiding dient de gegadigde maximaal 29 jaar oud te zijn op de dag dat de opleiding begint. Voor de wetenschappelijke opleiding is dit 23 jaar. Na afronding van de opleiding tot Officier Grondverdediging geldt er een dienverplichting van vier jaar voor de verkorte en zeven jaar voor de wetenschappelijke.

De Militair Wetenschappelijke opleiding duurt zo'n 4.5 jaar en wordt grotendeels aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda gegeven. De verkorte opleiding vindt gedeeltelijk plaats aan de KMA en duurt slechts anderhalf tot twee jaar.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Officier Grondverdediger Luchtmacht, Officier Grondverdediger Luchtmacht Worden, Opleidingsniveau Officier Grondverdediger Luchtmacht, Scholing Officier Grondverdediger Luchtmacht, Studie Officier Grondverdediger Luchtmacht, Bijscholing Officier Grondverdediger Luchtmacht, Omscholing Officier Grondverdediger Luchtmacht.

Organisaties waar een officier Grondverdediger Luchtmacht doorgaans werkzaam is

Na afronding van de opleiding tot Officier Grondverdediging wordt je geplaatst bij een Bewakingseenheid van de Luchtmacht. Met deze eenheid wordt je belast met de bewaking van bases, havens, bruggen of andere gebieden en objecten die op dat moment relevant zijn voor de veiligheid van de Luchtmacht.

Met de eenheid wordt er deelgenomen aan oefeningen en uitzendingen. Momenteel zijn er Officieren Grondverdediging werkzaam in Afghanistan, maar ook op Luchtmachtbases in Nederland.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Officier Grondverdediger Luchtmacht, Officier Grondverdediger Luchtmacht Worden, Opleidingsniveau Officier Grondverdediger Luchtmacht, Scholing Officier Grondverdediger Luchtmacht, Studie Officier Grondverdediger Luchtmacht, Bijscholing Officier Grondverdediger Luchtmacht, Omscholing Officier Grondverdediger Luchtmacht.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden officier Grondverdediger Luchtmacht

De Officier Grondverdediging krijgt direct na aanvang van de opleiding loon betaald. Bij het begin van de opleiding heeft de Officier Grondverdediging in spé nog een lage rang en krijgt hij/zij naar de huidige rang betaald. Naarmate de opleiding vordert, en naarmate er een hogere rang wordt behaald, stijgt het loon mee. Bij de bepaling van het loon kan rekening worden gehouden met ervaring en leeftijd. Aan het eind van de opleiding is het loon ongeveer €2173 per maand, wat kan oplopen tot maximaal €9502.

Bovenop het salaris worden toeslagen toegekend bij onregelmatige diensten (uitzendingen, oefeningen). Tevens worden de opleiding, het uniform en de studieboeken betaald. Daarnaast is er sprake van geregelde gezondheidszorg, een reis- en onkostenvergoedingsregeling enzijn er gratis te gebruiken sportfaciliteiten. Bovendien is er op kosten van de Luchtmacht na afronding van de opleiding tot Officier Grondverdediging een studie te volgen naar keuze. Na afronding van de opleiding kan tegen vergoeding gebruikt gemaakt worden van defensiefaciliteiten als de reistijd tussen huis en werk te lang is om dagelijks op en neer te reizen. Tot slot is er een ABP pensioen.

Mensen vonden ons op: Salaris Officier Grondverdediger Luchtmacht, Loon Officier Grondverdediger Luchtmacht, Wat verdien je als Officier Grondverdediger Luchtmacht, Salarisschaal Officier Grondverdediger Luchtmacht, Salarisindicatie Officier Grondverdediger Luchtmacht, Bonus Officier Grondverdediger Luchtmacht, CAO Officier Grondverdediger Luchtmacht, Brutoloon Officier Grondverdediger Luchtmacht, Nettoloon Officier Grondverdediger Luchtmacht, Vakantiedagen Officier Grondverdediger Luchtmacht, Pensioen Officier Grondverdediger Luchtmacht.

Competenties, skills & vaardigheden officier grondverdediger luchtmacht

 • Integriteit
 • Samenwerken
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Delegeren
Mensen vonden ons op: Kennis Officier Grondverdediger Luchtmacht, Vaardigheden Officier Grondverdediger Luchtmacht, Attitude Officier Grondverdediger Luchtmacht, Kwalificaties Officier Grondverdediger Luchtmacht, Competentieprofiel Officier Grondverdediger Luchtmacht.

Boeken voor het beroep officier grondverdediger luchtmacht

Wil je meer weten over het beroep officier grondverdediger luchtmacht? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je officier grondverdediger luchtmacht bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken officier grondverdediger luchtmacht te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Officier Grondverdediger Luchtmacht, Officier Grondverdediger Luchtmacht ebooks, boek Officier Grondverdediger Luchtmacht.

Persoonstypen officier Grondverdediger Luchtmacht

De Officier Grondverdediging is een direct, gezaghebbend, loyaal, energiek persoon. Hij weet mensen aan zich te binden en heeft natuurlijk overwicht (Baas).  Daarnaast is de Officier Grondverdediging volhardend, analytisch en scherpzinnig. Niets ontgaat hem, maar hij weet wel onderscheid te maken tussen hoofd- en bijzaken (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Officier Grondverdediger Luchtmacht, Karakter Officier Grondverdediger Luchtmacht.

Netwerk officier Grondverdediger Luchtmacht

Als Officier Grondverdediging werk je samen met je bewakingspeloton, bestaande uit hondengeleiders, object-grondbeveiligers en reguliere bewaking, tijdens het uitvoeren van opdrachten die zijn ontvangen van hogere leidinggevende Officieren. Tijdens het bewaken worden inkomende bezoekers van bases gecontroleerd en worden ongewenste bezoekers geweerd.

De Officier Grondverdediging krijgt te maken met 'bezoekers' op de terreinen die hij beveiligt. Deze bezoekers kunnen naast militairen ook burger zijn. Tevens is het mogelijk om aangevallen te worden tijdens de bewaking op een uitzending of (fictieve) oefening.

Mensen vonden ons op: Collega’s Officier Grondverdediger Luchtmacht, Medewerkers Officier Grondverdediger Luchtmacht.

Is het beroep officier Grondverdediger Luchtmacht iets voor jou?

Zou je graag officier Grondverdediger Luchtmacht willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als officier Grondverdediger Luchtmacht bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Officier Grondverdediger Luchtmacht, beroepskeuzetest Officier Grondverdediger Luchtmacht, beroep Officier Grondverdediger Luchtmacht kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden officier Grondverdediger Luchtmacht

Binnen de Luchtmacht is er voor de Officier Grondverdediging de mogelijkheid bij te tekenen voor dezelfde functie na positieve afronding van een diensttijd. Daarnaast kan de Officier doorgroeien naar hogere leidinggevende functies. Ook is het mogelijk om naar andere onderdelen binnen de krijgsmacht door te stromen.

Buiten de Luchtmacht is er voor de Officier Grondverdediging de mogelijkheid om werkzaam te worden in het bedrijfsleven of bij de overheid. Hier zou het kunnen draaien om grote dienstverlenende of producerende bedrijven die op zoek zijn naar bestuurders, maar meer specifiek zou het ook kunnen gaan om de Politie of de particuliere beveiligingsdiensten.

Momenteel heeft de Luchtmacht nog vacatures open staan voor Officier Grondverdediging.

Omdat binnen de Luchtmacht altijd enige doorstroom is in de functies en omdat het materieel altijd bewaakt dient te worden, zullen Bewakers en Officieren Grondverdediging ook de komende jaren nodig blijven.

Arbeidsmarktperspectief score officier Grondverdediger Luchtmacht

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep officier Grondverdediger Luchtmacht. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Matig
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Officier Grondverdediger Luchtmacht, Promotie mogelijkheden Officier Grondverdediger Luchtmacht, Carriere Officier Grondverdediger Luchtmacht.

Solliciteren op de functie officier Grondverdediger Luchtmacht

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als officier Grondverdediger Luchtmacht dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor officier Grondverdediger Luchtmacht belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als officier Grondverdediger Luchtmacht. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Officier Grondverdediger Luchtmacht, CV Officier Grondverdediger Luchtmacht, sollicitatie Officier Grondverdediger Luchtmacht.

Interviews met officier Grondverdediger Luchtmacht

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen officier Grondverdediger Luchtmacht

 • Particulier Beveiliger
 • Onderofficier Grondverdediging
 • Officier Infanterie

Vacatures officier grondverdediger luchtmacht

Op zoek naar een nieuwe baan als Officier Grondverdediger Luchtmacht? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Officier Grondverdediger Luchtmacht. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Officier Grondverdediging geeft leiding aan een eenheid bewakers en beveiligers van de Koninklijke Luchtmacht. De Officier Grondverdediging is verantwoordelijk voor de inzet van zijn persooneel tijdens de bewaking van wapensystemen, startbanen, rolbanen etc. De Eenheid waaraan de Officier Bewaking leiding geeft bestaat uit bewakers, object-grond beveiligers en hondengeleiders.

Beoordeling Officier Grondverdediger Luchtmacht

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Officier Grondverdediger Luchtmacht' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Officier Grondverdediger Luchtmacht

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep