Officier Marechaussee Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Officier Marechaussee? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep officier marechaussee. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je officier marechaussee wordt.

 

Wat is een Officier Marechaussee?

Binnen de Koninklijke Marechaussee zijn er veel verschillende functiemogelijkheden. Zo is de Marechaussee belast met de beveiliging van het Koninklijk Huis, politietaken voor de Nederlandse Krijgsmacht, politietaken op de luchthavens, bijstandsverlening aan de politie, persoonscontrole langs de grenzen, mobiel toezicht op vreemdelingen, beveiliging van waardetransporten van de Nederlandsche Bank, buitenlandse politiemissies en ondersteuning aan de recherche door de Centrale Justitiële Dienst. Tevens heeft de Marechaussee een eigen meldkamer en een multi-inzetbare 'Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten'.

Als Officier Marechaussee word je werkzaam binnen een van deze functies. Afhankelijk van de functie zal de Officier Marechaussee meer administratieve of meer praktische taken uitvoeren. Het staat vast dat elke Officier te maken krijgt met papierwerk, maar de mate van contact kan verschillen.

Het is mogelijk dat de Officier uitgezonden wordt op buitenlandse missies. Momenteel is er bijvoorbeeld een verzoek gedaan aan het kabinet vanuit de NAVO om politie-agenten of Marechaussee uit te zenden naar Afhanistan om daar zorg te dragen voor de opleiding van Afghaanse agenten.

Bovendien krijgt de Officier Marechaussee te maken met onregelmatige werktijden en verschillende weers- en omgevingsomstandigheden.

De Officier Marechaussee in spé dient van onbesproken gedrag te zijn en moet zich representatief kunnen gedragen. Tevens dient de toekomstige Officier een goede verstandhouding op te kunnen bouwen binnen zijn team en met zijn leidinggevenden om de toegewezen taken zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Daarnaast dient de Officier over goede communicatieve vaardigheden te beschikken om enerzijds zijn team leiding te kunnen geven en om anderzijds duidelijk en daadkrachtig over te kunnen komen op de 'externe contacten'.Wil je werken als Officier Marechaussee?

Werk je al als Officier Marechaussee en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Officier Marechaussee worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Officier Marechaussee, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Officier Marechaussee in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Wachtmeester
 • Marechaussee
 • Leidinggevende Officier
 • Burger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2173 tot €9502

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Officier Marechaussee

Wat verdient een Officier Marechaussee?

Bij aanvang van de opleiding krijgt de toekomstige Officier direct loon. Aanvankelijk is dit nog laag, omdat het wordt berekend aan de hand van de leeftijd van de gegadigde, maar na het behalen van de rang Tweede Luitenant verdient de Officier €2173 per maand. Dit loon kan oplopen tot €9502 voor een Generaal.

Naast het loon ontvangt de Officier reiskostenvergoeding, wordt zijn uniform en uitrusting betaald (vrouwen krijgen tevens een extra jaarlijkse bijdrage), is er de mogelijkheid om intern bij de Marechaussee te komen wonen, zowel tijdens als na afronding van de opleiding, tegen betaling (5,6% van het loon, minimaal €60,80 en maximaal €120,25), een collectieve zorgverzekering, acht procent vakantietoeslag, 23-28 vakantiedagen en onder voorwaarden een betaalde studie naast de opleiding die al wordt betaald door de Marechaussee.

Salarisschaal Officier Marechaussee

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Officier Marechaussee

Er zijn geen vacatures Officier Marechaussee aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Officier Marechaussee in werkt.

Meer weten over de sector waar een Officier Marechaussee in werkt

Bekijk werken in Defensie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Officier Marechaussee

Wat is de toekomst van Officier Marechaussee?

Binnen de Marechaussee is het mogelijk na afronding van een functie bij te tekenen voor een nieuwe dienstperiode in dezelfde of door te stromen naar hogere officiersfuncties.

Binnen Defensie is er de mogelijkheid om bij een ander krijgsmachtsonderdeel werkzaam te worden indien er wordt voldaan aan de gestelde eisen.

Buiten de Krijgsmacht is er de mogelijkheid om in leidinggevende functies bij de overheid of binnen het bedrijfsleven werkzaam te worden.

De eerstvolgende mogelijkheid om Officier Marechaussee te worden, begint in augustus 2011 (vanaf september is het mogelijk om voorlichtingen voor de functie van Officier Marechaussee aan te vragen).

De gevolgen van de bezuinigingen voor de Koninklijke Marechaussee zijn nog niet bekend.

Baankans Officier Marechaussee

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Officier Marechaussee worden: Opleidingen tot Officier Marechaussee

Wil je Officier Marechaussee worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Officier Marechaussee.

Hoe word je een Officier Marechaussee? 

Om Officier Marechaussee te worden dient de gegadigde maximaal 27 jaar te zijn, een zwemdiploma te bezitten en minimaal in het bezit te zijn van een HAVO of VWOdiploma met voldoendes voor Engels en Nederlands. De toekomstige Officier mag een oogafwijking hebben van maximaal -2 of +2.

De Opleiding duurt vier tot vier en een half jaar en bestaat uit een eenjarige Militaire Leidersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda, gevolgd door een driejarige Bacheloropleiding aan de Nederlandse Politie Academie in Apeldoorn.

Na afronding van de opleiding dient de Officier Marechaussee minimaal een dienstperiode van zeven jaar uit te zitten bij de Koninklijke Marechaussee.

Tijdens de dienperiode is het mogelijk, onder bepaalde voorwaarden, om te studeren op kosten van de Koninklijke Marechaussee. Zo kan de gegadigde studies volgen die van belang kunnen zijn voor zijn carrière binnen én buiten de Marechaussee.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Officier Marechaussee

Er zijn geen opleidingen Officier Marechaussee aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Officier Marechaussee in werkt

Bekijk alle opleidingen Defensie

Omscholen of doorgroeien tot Officier Marechaussee

Als je Officier Marechaussee wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Officier Marechaussee zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Officier Marechaussee

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Officier Marechaussee?

Competenties en Vaardigheden Officier Marechaussee

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Officier Marechaussee nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Officier Marechaussee nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Officier Marechaussee

Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Officier Marechaussee

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Officier Marechaussee. Als Officier Marechaussee wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Officier Marechaussee:


zie volledige beschrijving persoonstype Officier Marechaussee

Vakkennis voor een Officier Marechaussee

Het is voor een Officier Marechaussee ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Officier Marechaussee zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Officier Marechaussee


Werkervaring Officier Marechaussee

Het is voor een startend Officier Marechaussee die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Officier Marechaussee is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Hoofdagent .

Iets anders leren?

Is Officier Marechaussee het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Officier Marechaussee

Met wie werkt een Officier Marechaussee samen? 

Binnen de organisatie van de Koninklijke Marechaussee geeft de Officier Marechaussee leiding aan ondergeschikte Wachtmeesters en Marechaussees tijdens het uitvoeren van opdrachten die hij ontvangt van leidinggevende Officieren.

Tijdens de werkzaamheden, afhankelijk van de specifieke functie, zal de Officier in contact komen met bijvoorbeeld burgers bij de uitvoering van politietaken en grenscontroles. Bij de vreemdelingenpolitie komt de Officier in contact met (ongewenste) vreemdelingen die zich in Nederland bevinden. Tijdens uitzendingen is er een kans om in contact te komen met 'de vijand'.


 • Wachtmeester
 • Marechaussee
 • Leidinggevende Officier
 • Burger
Officier Marechaussee


Organisaties waar een Officier Marechaussee werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Officier Marechaussee meestal werkt.

Waar werkt een Officier Marechaussee?

Na afronding van de Opleiding tot Officier Marechaussee wordt de Officier geplaatst bij een onderdeel van de Koninklijke Luchtmacht afhankelijk van de verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld grensbewaking, vreemdelingenpolitie of politiedienst.

Het is mogelijk uitgezonden te worden binnen een (militaire)politie-uitzending.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Officier Marechaussee

Waar kun je het beste werken als Officier Marechaussee? Hieronder vind je de best door de Officier Marechaussee beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Officier Marechaussee.

Competenties, Skills en Vaardigheden Officier Marechaussee:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Officier Marechaussee.

Welke competenties heeft een Officier Marechaussee nodig?

Een Officier Marechaussee heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Officier Marechaussee

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Officier Marechaussee passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Officier Marechaussee nodig? 

De Officier Marechaussee heeft een loyale, zorgzame, open, aanmoedigende en verantwoordelijke, maar soms wantrouwige en inflexibele persoonlijkheid (Loyalist). Tevens is de Officier Marechaussee een directe, gezaghebbende en energieke persoon vol zelfvertrouwen. Ook is hij toegeweid (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Officier Marechaussee


Baas


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Officier Marechaussee

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Officier Marechaussee

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Officier Marechaussee

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Officier Marechaussee

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Officier Marechaussee dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Officier Marechaussee belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Officier Marechaussee. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Officier Marechaussee iets voor je?

Zou je graag Officier Marechaussee willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Officier Marechaussee bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Officier Marechaussee

henk

het is tegenwoordig alleen nog mogelijk met VWO te beginnen aan de lange officiers opleiding

henk

het is tegenwoordig alleen nog mogelijk met VWO te beginnen aan de lange officiers opleiding

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar