Vlieger Luchtmacht Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Vlieger Luchtmacht? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep vlieger luchtmacht. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je vlieger luchtmacht wordt.

 

Wat is een Vlieger Luchtmacht?

Een Militair Piloot moet een goed reactievermogen hebben en onder druk blijven presteren. Om dit te realiseren in de praktijk wordt er veel geoefend, onder allerlei omstandigheden, met diverse scenario's en in samenwerking met andere Vliegers. Zo worden onder andere vluchtsimulatoren, 'echte' vluchten en overlevingstechnieken gebruikt om de Piloot op het gewenste niveau te krijgen en te houden. Na afronding van de vluchten wordt er geëvalueerd hoe de vlucht is verlopen en wat mogelijke verbeterpunten zijn.

In de praktijk leveren Apachevliegers gevechtsondersteuning aan manschappen in het veld, transporteren Chinook- en Cougar-piloten materieel en manschappen en geven Gevechtsvliegers gevechtsondersteuning aan grondtroepen, beschermen zij het luchtruim en voeren zij aanvallen uit op vastgestelde doelen. Daarnaast is het mogelijk voor Helikopterpiloten om ingezet te worden bij het vervoeren van gewonden naar een ziekenhuis of legerkamp.

Naast de daadwerkelijke acties in de lucht dient de Vlieger aan de grond nieuwe technieken en apparatuur te bestuderen. Tevens moet er worden samengewerkt met technici, monteurs, leidinggevenden, load masters en crew chiefs om de vliegtaken adequaat en veilig te laten verlopen.

De Officier Vlieger dient zich binnen het Squadron en buiten tegenover de maatschappij representatief te gedragen. De Vlieger neemt deel aan uitzendingen en kan te maken krijgen met gevaarlijke omstandigheden.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Vlieger Luchtmacht?

Werk je al als Vlieger Luchtmacht en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Vlieger Luchtmacht worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Vlieger Luchtmacht, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Vlieger Luchtmacht in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

 • Luchtverkeersleider
 • Luchtgevechtsleider
 • Loadmaster
 • Crew Chief

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2173 tot €9502

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Vlieger Luchtmacht

Wat verdient een Vlieger Luchtmacht?

De Officier Vlieger gaat direct verdienen wanneer hij begint aan de opleiding. Bij het begin van de opleiding heeft de Vlieger in spé nog een lage rang en krijgt hij naar die rang betaald. Naarmate de opleiding vordert en er een hogere rang wordt behaald stijgt het loon mee. Dit ligt tussen €2173 en €9502. Bij de bepaling van het loon kan rekening worden gehouden met ervaring en leeftijd.

Bovenop het salaris worden toeslagen toegekend bij onregelmatige diensten (uitzendingen, oefeningen). Tevens worden je opleiding, uniform en studieboeken betaald. Daarnaast is er sprake van geregelde gezondheidszorg, een reis- en onkostenvergoedingsregeling, zijn er gratis te gebruiken sportfaciliteiten. Bovendien is er op kosten van de Luchtacht na afronding van de opleiding tot Officier een studie te volgen naar keuze. Na afronding van de opleiding kan tegen vergoeding gebruikt gemaakt worden van defensiefaciliteiten als de reistijd tussen huis en werk te lang is om dagelijks op en neer te reizen. Tot slot is er een ABP pensioen.

Salarisschaal Vlieger Luchtmacht

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Vlieger Luchtmacht

Er zijn geen vacatures Vlieger Luchtmacht aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Vlieger Luchtmacht in werkt.

Meer weten over de sector waar een Vlieger Luchtmacht in werkt

Bekijk werken in Defensie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Vlieger Luchtmacht

Wat zijn de baankansen voor een Vlieger Luchtmacht?

Momenteel heeft defensie vacatures openstaan voor de functie van Vlieger.

Wanneer de Vlieger eenmaal bij Defensie werkt zijn er veel mogelijkheden. Als er goed presteert wordt, is het mogelijk om dezelfde functie te blijven bekleden en om door te stromen naar leidinggevende functies binnen de Luchtmacht. Daarnaast is het mogelijk om andere werkzaamheden binnen de Luchtmacht of binnen de krijgsmacht te gaan doen.

Buiten Defensie is het voor Vliegers mogelijk te gaan werken in de burgerluchtvaart, in het bedrijfsleven of bij de overheid. De Vlieger heeft enerzijds het voordeel dat hij getraind is als Piloot, doorgaans in staat is om onder zeer uiteenlopende omstandigheden te presteren en anderzijds als leidinggevende met stressbestendigheid, discipline en accuratesse zijn taken uitvoert.

Tijdens de werktijd bij de Luchtmacht is er de mogelijkheid te studeren op kosten van Defensie. De Vlieger is hiermee in staat om hiermee zijn carrière binnen en buiten de krijgsmacht positief te ontwikkelen.

Door de bezuinigingen die Defensie moet doorvoeren is het onzeker of het nieuwe gevechtsvliegtuig, de Joint Strike Fighter (JSF), zal worden aangeschaft.

De actuele kans op werk voor een Vlieger Luchtmacht

De kans op werk voor het beroep Vlieger Luchtmacht is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Vlieger Luchtmacht

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Vlieger Luchtmacht worden: Opleidingen tot Vlieger Luchtmacht

Wil je Vlieger Luchtmacht worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Vlieger Luchtmacht.

Hoe word je een Vlieger Luchtmacht? 

Om toegelaten te worden tot de Opleiding tot Vlieger met Wetenschappelijke Opleiding, dient de toekomstige Piloot in het bezit te zijn van minimaal een VWO diploma met minstens een 5 voor Engels, Nederlands en Wiskunde of een HAVO diploma met Nederlands, Engels en Wiskunde met een HBOof WO propedeuse met minstens 80 studieuren wiskunde.

Daarnaast moet men door een militaire selectie komen, mag men niet dyslectisch zijn, moet men de Nederlandse nationaliteit bezitten, mag men niet korter zijn dan 1.63 meter en niet langer dan 1.93 meter (tussen de 1.93 en 2.00 meter zijn er nog wel mogelijkheden voor enkele vliegtuigsoorten, daar boven zijn geen functies als vlieger beschikbaar). Als oogeis geldt dat de sterkte tussen de -2 en +2 een reeële kans geeft dat het zicht voldoende is. Bij sterkten boven de +6 en onder de -2 wordt de sollicitatie niet in behandeling genomen. Wel is het mogelijk om bepaalde lasermethodes te ondergaan ter bevordering van het zicht (het is mogelijk om met voldoende zicht door de selectie te komen met voldoende zicht en om na aanstelling op kosten van de Luchtmacht, tot €3600 tegemoed gekomen te worden in de laserkosten.)

De Opleiding bestaat uit zo'n vier jaar Wetenschappelijke studie aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda, gevolgd door zo'n zes maanden Elementaire Militaire Vlieger opleiding, gevolgd door twee tot twee en een half jaar vakgerichte studie in de Verenigde Staten.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Vlieger Luchtmacht

Er zijn geen opleidingen Vlieger Luchtmacht aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Vlieger Luchtmacht in werkt

Bekijk alle opleidingen Defensie

Omscholen tot Vlieger Luchtmacht

Als je je wilt omscholen tot Vlieger Luchtmacht is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Vlieger Luchtmacht zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Vlieger Luchtmacht dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Vlieger Luchtmacht

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Vlieger Luchtmacht

Als je Vlieger Luchtmacht wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Vlieger Luchtmacht zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Vlieger Luchtmacht

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Vlieger Luchtmacht?

Competenties en Vaardigheden Vlieger Luchtmacht

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Vlieger Luchtmacht nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Vlieger Luchtmacht nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Vlieger Luchtmacht

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Vlieger Luchtmacht

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Vlieger Luchtmacht. Als Vlieger Luchtmacht wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Vlieger Luchtmacht:


zie volledige beschrijving persoonstype Vlieger Luchtmacht

Vakkennis voor een Vlieger Luchtmacht

Het is voor een Vlieger Luchtmacht ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Vlieger Luchtmacht zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Vlieger Luchtmacht


Werkervaring Vlieger Luchtmacht

Het is voor een startend Vlieger Luchtmacht die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Vlieger Luchtmacht is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Piloot .

Iets anders leren?

Is Vlieger Luchtmacht het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Vlieger Luchtmacht

Met wie werkt een Vlieger Luchtmacht samen? 

\Binnen het Squadron wordt samengewerkt met een diverse groep personen om de werkzaamheden soepel te laten verlopen. Bij het vliegen komt de Vlieger bijvoorbeeld in aanraking met de Luchtverkeersleider en Luchtgevechtsleider. Aan de grond krijgt de Vlieger te maken, afhankelijk van het vliegtuig of helikopter, met bijvoorbeeld Loadmasters en Crew Chiefs (ter controle van het materieel). Tevens wordt er samengewerkt met technici, monteurs en andere Vliegers om de opdrachten van de leidinggevende officieren uit te voeren.

De Vliegers, afhankelijk van de soort, kunnen in aanraking komen met de vijand. Voor transportvliegtuigen kan dit bijvoorbeeld zijn op het moment dat zij opstijgen of dalen. Voor gevechtsvliegtuigen en helikopters kunnen dit lucht-lucht of lucht-grond gevechten zijn.


 • Luchtverkeersleider
 • Luchtgevechtsleider
 • Loadmaster
 • Crew Chief
Vlieger Luchtmacht


Organisaties waar een Vlieger Luchtmacht werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Vlieger Luchtmacht meestal werkt.

Waar werkt een Vlieger Luchtmacht?

Na afronding van de opleiding wordt de Vlieger geplaatst bij een squadron van de Luchtmacht. Dit wordt mede bepaald door de training voor welke soort helikopter of vliegtuig de Vlieger heeft genoten. Binnen het Squadron wordt deelgenomen aan oefeningen, uitzendingen. Tevens worden Transportvliegers gebruikt bij bijvoorbeeld het vervoer van materieel en troepen.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Vlieger Luchtmacht

Waar kun je het beste werken als Vlieger Luchtmacht? Hieronder vind je de best door de Vlieger Luchtmacht beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Vlieger Luchtmacht.

Competenties, Skills en Vaardigheden Vlieger Luchtmacht:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Vlieger Luchtmacht.

Welke competenties heeft een Vlieger Luchtmacht nodig?

Een Vlieger Luchtmacht heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Vlieger Luchtmacht

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Vlieger Luchtmacht passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Vlieger Luchtmacht nodig? 

De Vlieger is een analytische, volhardende en scherpzinnige persoon (Waarnemer). Daarnaast is de Vlieger zelfverzekerd, ijverig, gedreven, prestatiegericht en praktisch ingesteld (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Vlieger Luchtmacht


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Vlieger Luchtmacht

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Vlieger Luchtmacht

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Vlieger Luchtmacht

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Vlieger Luchtmacht

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Vlieger Luchtmacht dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Vlieger Luchtmacht belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Vlieger Luchtmacht. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Vlieger Luchtmacht iets voor je?

Zou je graag Vlieger Luchtmacht willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Vlieger Luchtmacht bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Vlieger Luchtmacht

Odin Boonstra

zijn er tijden en dagen en vakanties? kan je soms ook een weekje of twee vrij nemen om op vakantie te gaan?    

jan

ik vind dit beroep echt super leuk en ik wil het ook super graag worden doeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Robin van der Parre

Is het mogelijk om na de opleiding een geneeskunde studie te kiezen met door specialisatie naar hartchirurg?

Robin van der Parre

Is het mogelijk om na de opleiding een geneeskunde studie te kiezen met door specialisatie naar hartchirurg?

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar