U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Straatcoach

Straatcoach worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een straatcoach? Lees de functieomschrijving.

De Straatcoach is iemand die toezicht houdt in een gemeente en is speciaal bedoeld om jongeren aan te spreken op hun houding en gedrag. Straatcoaches worden in een aantal gemeenten ingezet om vooral in de avonduren jongeren in de gaten te houden. De Straatcoach is daarmee een aanvulling op de politie en het jongerenwerk.

 

Een Straatcoach heeft geen speciale bevoegdheden. De Straatcoach werkt op basis van drie kenmerken:

-         sociale vaardigheden

-         uitstraling

-         natuurlijk gezag

Het is belangrijk dat de Straatcoach deze drie kenmerken van nature al heeft. De Straatcoach zet deze drie kenmerken in om de jongeren aan te spreken op hun meestal ontoelaatbare gedrag. Het doel van het aanspreken is om de jongeren te overtuigen hun gedrag aan te passen.

 

Straatcoaches spreken op straat veelal jongeren aan op hun gedrag. Naar aanleiding hiervan kunnen vervolgstappen ondernomen worden. Zo kan bijvoorbeeld ook een gesprek met de ouders plaatsvinden en eventueel een gesprek met de ouders en de jongere samen. Het is belangrijk dat de Straatcoach zich in kan leven in de straatcultuur en het gedrag van de jongeren. Vaak kent de Straatcoach de jongerencultuur, spreekt straattaal en is niet bang om de (groep) jongeren op hun gedrag aan te spreken.

 

Door preventief en serviceverlenend op te treden, zorgt de Straatcoach voor een positieve bijdrage aan de openbare orde en de veiligheid. De Straatcoach onderhoudt de leefbaarheid van de buurt. De Straatcoach is het aanspreekpunt en is daarom ook goed zichtbaar in het straatbeeld. De Straatcoach overziet wat er gebeurt en grijpt waar nodig in.

Mensen vonden ons op: Job Straatcoach, Baan Straatcoach, Straatcoach Worden, Functie-eisen Straatcoach, Verantwoordelijkheden Straatcoach, Functieprofiel Straatcoach, Wat doet een Straatcoach, Werken als Straatcoach.

Straatcoach worden: Opleiding tot straatcoach

De Straatcoach is vaak niet speciaal opgeleid. Wel heeft de Straatcoach een achtergrond in de wereld van de beveiliging en/of van het jongerenwerk. Bij de organisatie waar de Straatcoach voor werkzaam is, zijn vaak mogelijkheden voor begeleidings- en opleidingsprogramma’s. Ook werkt de Straatcoach soms in een team of loopt eerst een tijdje met een meer ervaren Straatcoach mee om zo de kneepjes van het vak te leren. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Straatcoach, Straatcoach Worden, Opleidingsniveau Straatcoach, Scholing Straatcoach, Studie Straatcoach, Bijscholing Straatcoach, Omscholing Straatcoach.

Organisaties waar een straatcoach doorgaans werkzaam is

De Straatcoach werkt in opdracht van een gemeente. De Straatcoach werkt hierdoor in de non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Straatcoach, Straatcoach Worden, Opleidingsniveau Straatcoach, Scholing Straatcoach, Studie Straatcoach, Bijscholing Straatcoach, Omscholing Straatcoach.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden straatcoach

Over het exacte salaris van de Straatcoach is weinig bekend. De Straatcoach heeft vaak goede arbeidsvoorwaarden en goede mogelijkheden om begeleidings- en opleidingsprogramma’s te volgen.

Mensen vonden ons op: Salaris Straatcoach, Loon Straatcoach, Wat verdien je als Straatcoach, Salarisschaal Straatcoach, Salarisindicatie Straatcoach, Bonus Straatcoach, CAO Straatcoach, Brutoloon Straatcoach, Nettoloon Straatcoach, Vakantiedagen Straatcoach, Pensioen Straatcoach.

Competenties, skills & vaardigheden straatcoach

 • Energie
 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Coachen
 • Sociabiliteit
 • Durf
 • Overtuigen
 • Onderhandelen
Mensen vonden ons op: Kennis Straatcoach, Vaardigheden Straatcoach, Attitude Straatcoach, Kwalificaties Straatcoach, Competentieprofiel Straatcoach.

Boeken voor het beroep straatcoach

Wil je meer weten over het beroep straatcoach? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je straatcoach bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken straatcoach te komen.

Straatcoach en strateeg | Derk R. Stokmans

de opkomst van Diederik Samsom - Nederlands | Druk: 1 | Onbekende bindwijze | 9789035140578 | 240 pagina's

Diederik Samsom heeft een obsessie: Nederland én de Nederlandse politiek moeten veranderen. En de PvdA-leider wil de man zijn die dat doet, met grootse gebaren en mooie verhalen. Als revanche voor de politieke instabiliteit van de afgelopen tien jaar. En ...

Straatcoach en strateeg | Derk R. Stokmans

de opkomst van Diederik Samsom - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789035140585 | 209 pagina's

Diederik Samsom heeft een obsessie: Nederland én de Nederlandse politiek moeten veranderen. En de PvdA-leider wil de man zijn die dat doet, met grootse gebaren en mooie verhalen. Als revanche voor de politieke instabiliteit van de afgelopen tien jaar. En ...

Aanspreken op straat | L. Loef

het werk van de straatcoach in al zijn verschijningsvormen - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789035246102

In deze studie wordt ingezoomd op een betrekkelijk nieuwe verschijning in het veelvormige korps van toezichthouders op straat: de straatcoach. Het concept is in 2006 in Amsterdam ontstaan als nieuw instrument in de strijd tegen jeugdoverlast. (Hang)jonger...

Mensen vonden ons op: boeken voor Straatcoach, Straatcoach ebooks, boek Straatcoach.

Persoonstypen straatcoach

De Straatcoach moet beschikken over een van nature goede uitstraling, natuurlijk gezag en goede sociale en communicatieve vaardigheden. Ook moet de Straatcoach kennis hebben van de jongerenculturen, de straatcultuur en de straattaal (Gever). De Straatcoach moeten weten wat jongeren bezighoudt en soms intimiderende (groepen) jongeren durven aan te spreken (Baas).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Straatcoach, Karakter Straatcoach.

Netwerk straatcoach

De Straatcoach werkt in opdracht van een gemeente. De Straatcoach is soms werkzaam in een team en soms individueel. De straatcoach spreekt jongeren aan op hun gedrag en houding. Ook kan de Straatcoach later met de ouders van de jongere gaan praten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Straatcoach, Medewerkers Straatcoach.

Is het beroep straatcoach iets voor jou?

Zou je graag straatcoach willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als straatcoach bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Straatcoach, beroepskeuzetest Straatcoach, beroep Straatcoach kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden straatcoach

Er zijn een aantal gemeenten in Nederland waar Straatcoaches werkzaam zijn. Hierdoor is het arbeidsmarktperspectief verschillend per gemeente en is niet overal vraag naar Straatcoaches. 

Arbeidsmarktperspectief score straatcoach

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep straatcoach. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Straatcoach, Promotie mogelijkheden Straatcoach, Carriere Straatcoach.

Solliciteren op de functie straatcoach

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als straatcoach dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor straatcoach belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als straatcoach. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Straatcoach, CV Straatcoach, sollicitatie Straatcoach.

Interviews met straatcoach

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen straatcoach

Vacatures straatcoach

Op zoek naar een nieuwe baan als Straatcoach? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Straatcoach. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Straatcoach is iemand die toezicht houdt in een gemeente en is speciaal bedoeld om jongeren aan te spreken op hun houding en gedrag. Straatcoaches worden in een aantal gemeenten ingezet om vooral in de avonduren jongeren in de gaten te houden. De Straatcoach is daarmee een aanvulling op de politie en het jongerenwerk.

Beoordeling Straatcoach

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Straatcoach' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Straatcoach

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep