Jeugdhulpverlener Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Jeugdhulpverlener? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep jeugdhulpverlener. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je jeugdhulpverlener wordt.

 

Wat is een Jeugdhulpverlener?

De Jeugdhulpverlener draagt zorg voor snelle en effectieve hulpverlening aan jongeren die om welke reden dan ook in hun ontwikkeling worden bedreigd. Aangezien het meestal gaat om jongeren met een problematische thuissituatie richt de Jeugdhulpverlener zich met mate op het verbeteren van verzorging of opvoeding door ouders en het ondersteunen en adviseren van deze ouders. Hij zal zoveel mogelijk proberen om het sociale netwerk van kind en ouders te gebruiken om de situatie van de jongere te verbeteren. Indien nodig schakelt hij echter hulp in van derden.

Een Jeugdhulpverlener onderzoekt de situatie van jongeren en bepaalt in welke mate er sprake is van een bedreigende situatie en/of kindermishandeling en dus welke maatregelen getroffen moeten worden om eventuele bedreigingen voor de ontwikkeling van de jongere weg te nemen. Wanneer ondersteuning bij de opvoeding of het inschakelen van het sociaal netwerk van de jongere en zijn ouders/verzorgers onvoldoende resultaat oplevert en/of de jongere en diens ouders verzorgers niet meewerken kan de Jeugdhulpverlener overgaan op dwang.

Door het onderzoeken en vaststellen van een bedreigde ontwikkeling van een cliënt of kindermishandeling, het monitoren van (vooruitgang in) de situatie en tijdig te interveniëren overziet en coördineert de Jeugdhulpverlener het gehele hulpverlenigstraject van zijn cliënten. Hij gaat multidisciplinair te werk en werkt zamen met lokale instellingen en scholen, maar ook met specifieke jeugdzorginstanties.  Wanneer er (tijdelijk)geen passende hulp beschikbaar is biedt de Jeugdhulpverlener ambulante hulp en stelt hiervoor een behandelplan op. Andere taken kunnen zijn het begeleiden van jongere en ouder/verzorger wanneer er sprake is van opname in een instelling, een onderzoek door de Raad van Kinderbescherming in gang laten zetten, overgaan op crisisinterventies (bij voorbeeld op advies van een afdeling SEH) of het doorverwijzen van de jongere naar specifieke hulpinstanties.

Eventueel levert de Jeugdhulpverlener inhoudelijke bijdragen aan beleidsvorming.Wil je werken als Jeugdhulpverlener?

Werk je al als Jeugdhulpverlener en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Jeugdhulpverlener worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Jeugdhulpverlener, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Jeugdhulpverlener in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Bureau Jeugdzorg
 • Cliënt
 • Ouders/Verzorgers
 • Maatschappelijk Werker
 • Sociaal Pedagogisch Hulpverlener

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1690 tot €3180

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Jeugdhulpverlener

Wat verdient een Jeugdhulpverlener?

De Jeugdhulpverlener start met een salaris van ongeveer €1690, wat kan oplopen tot ongeveer €3664 bruto per maand. Deze salarissen zijn vastgelegd in de CAO en afhankelijk van functie, opleiding en ervaring. 

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn een vakantietoeslag van 8%, een onregelmatigheidstoeslag en bereikbaarheidsdiensten.

Salarisschaal Jeugdhulpverlener

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Jeugdhulpverlener

Op zoek naar een nieuwe baan als Jeugdhulpverlener? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Jeugdhulpverlener. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Jeugdhulpverlener vacatures

Ambulant Jeugdhulpverlener
Maandag
Geen dag is hetzelfde als ambulant Jeugdhulpverlener!Kinderen en jongeren hebben vertrouwen nodig om te zijn wie ze zijn en zich te kunnen ontwikkelen. Als ambulant Jeugdhulpverlener help je gezinnen …
Ambulant Jeugdhulpverlener
Maandag
Geen dag is hetzelfde als ambulant Jeugdhulpverlener! Kinderen en jongeren hebben vertrouwen nodig om te zijn wie ze zijn en zich te kunnen ontwikkelen. Als ambulant Jeugdhulpverlener help je gezinnen …
Jeugdhulpverlener preventief kader 12 uur per week
Vitree
Als Jeugdhulpverlener word je ingezet binnen het voortgezet onderwijs op Urk, vanuit het preventieve kader. Dat betekent dat er voor jouw inzet geen beschikking nodig is. Jouw werkzaamheden zijn er …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Jeugdhulpverlener

Wat is de toekomst van Jeugdhulpverlener?

Er is veel vraag naar Jeugdhulpverleners en deze neemt toe.

Doorgroeimogelijkheden zijn er ook. Je kan doorgroeien naar specialist ambulant hulpverlener waar niet perse aanvullende opleidingen of cursussen voor nodig zijn. Alleen het aantal jaren werkervaring speelt daarin een rol en maakt de weg vrij naar nieuwe kansen en hogere functies.

Baankans Jeugdhulpverlener

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

3


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Jeugdhulpverlener worden: Opleidingen tot Jeugdhulpverlener

Wil je jeugdhulpverlener worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Jeugdhulpverlener? 

Voor het beroep Jeugdhulpverlener kan voor meerdere opleidingen gekozen worden op HBO niveau. Deze duren allen vier jaar en zijn:  Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Pedagogiek, Sociaal Pedagogische Hulpverlening en eventueel een Master Jeugdzorg (welke een jaar duurt).

Al deze beroepen richten zich op het sociale aspect in de zorg en het verbeteren van de zelfredzaamheid van cliënten.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Jeugdhulpverlener

Hoe werkt het voor mij
Je kiest voor een HBO-opleiding op het gebied van onderwijs of jeugdhulp, omdat je leerkracht of jeugdhulpverlener wilt worden. Aan het begin van de opleiding had je een voorstelling van …
Meer opleidingen Jeugdhulpverlener

Weet je nog niet of je Jeugdhulpverlener wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Jeugdhulpverlener of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Jeugdhulpverlener

Met wie werkt een Jeugdhulpverlener samen? 

Natuurlijk staat de behandeling van de jongeren centraal en daar is dan ook het meest contact mee. Naast de cliënt en de ouders/verzorgers is er ook veel contact met andere specialisten of hulpverleners, of natuurlijk de instelling waar het kind verblijft of lessen volgt. Het is van belang om constant op de hoogte te blijven van werkzaamheden van andere specialisten om zo een zo concreet en compleet mogelijk plan op te zetten, bij voorkeur door optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden in de directe omgeving van de jongere.


 • Bureau Jeugdzorg
 • Cliënt
 • Ouders/Verzorgers
 • Maatschappelijk Werker
 • Sociaal Pedagogisch Hulpverlener
Jeugdhulpverlener


Organisaties waar een Jeugdhulpverlener werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Jeugdhulpverlener meestal werkt.

Waar werkt een Jeugdhulpverlener?

 • Bureau Jeugdzorg
 • Jongeren informatiepunt
 • RIAGG
 • GZ/GGZ
 • Huisarts
 • Zorginstelling

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Jeugdhulpverlener

Waar kun je het beste werken als Jeugdhulpverlener? Hieronder vind je de best door de Jeugdhulpverlener beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Jeugdhulpverlener.

Competenties, Skills en Vaardigheden Jeugdhulpverlener:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Jeugdhulpverlener.

Welke competenties heeft een Jeugdhulpverlener nodig?

Een Jeugdhulpverlener heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Jeugdhulpverlener

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Jeugdhulpverlener passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Jeugdhulpverlener nodig? 

De Jeugdhulpverlener heeft een onpartijdige houding die hem de mogelijkheid geeft de zaken vanuit alle posities te bekijken. Vaak gaat het om conflicten tussen bijvoorbeeld ouders en kind of kind en school. Het is belangrijk dat de Jeugdhulpverlener alle partijen respectvol behandelt, maar ook altijd het welzijn van de jongere op de eerste plaats zet (Bemiddelaar).

De Jeugdhulpverlener heeft een warme persoonlijkheid en weet zo over te komen op het kind. Dit kan de cliënt motiveren en een opener relatie tussen de Hulpverlener en het kind mogelijk maken. Daarnaast zijn de sociale vaardigheden, het empatisch vermogen en het inzicht van de Hulpverlener in mensen en omgeving van groot belang bij het onderhouden van een netwerk met diverse contacten (scholen, zorginstellingen, Jeugdzorg, etc.) (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Jeugdhulpverlener


Bemiddelaar


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Jeugdhulpverlener

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Jeugdhulpverlener

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Jeugdhulpverlener

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Jeugdhulpverlener

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Jeugdhulpverlener dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Jeugdhulpverlener belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Jeugdhulpverlener. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Jeugdhulpverlener iets voor je?

Zou je graag Jeugdhulpverlener willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Jeugdhulpverlener bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Jeugdhulpverlener

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar