Werkmeester Arbeid Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Werkmeester Arbeid? Lees de functieomschrijving.

De Werkmeester Arbeid speelt een sleutelrol in het creëeren van een veiliger samenleving. De Werkmeester begeleidt gedetineerden opdat deze niet of minder snel in de fout zullen gaan na afronding van hun detentieperiode.

De werkzaamheden van de Werkmeester zijn het begeleiden van gedetineerden tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden op de werkplaats, de verantwoordelijkheid dragen over de veiligheid op de afdeling met betrekking tot het werk (de persoonlijke veiligheid wordt door Bewaarders verzorgd), het onderwijzen van de beoogde werktechnieken, het controleren van de geproduceerde zaken en het vastleggen van heeft plaatsgevonden in de werkplaats.

De Dienst Justitiële Inrichtingen is belast met het naleven van de door de rechters opgelegde gevangenisstraffen en garanderen van een leefbare, gezonde en veilige situatie voor de gedetineerden tijdens het uitzitten deze straf. Dit wordt gedaan als onderdeel van het Ministerie van Justitie, dat beoogt de rechtsstaat in Nederland hoog te houden.

Om het goede voorbeeld te geven aan de gedetineerden en om geen pretentie van belangenverstrelling te wekken, dient de Werkmeester van onbesproken gedrag te zijn. Dit betekent dat de werkmeester geen criminele vrienden mag hebben, niet in aanraking gekomen mag zijn met de politie of justitie en dat hij niet te kampen mag hebben met geld-, drugs- of alcoholproblemen.

Aangezien de gedetineerden overdag zullen werken, zal ook de Werkmeester tussen de gangbare '9 tot 5'-diensten werkzaam zijn.

Wil je werken als Werkmeester Arbeid?

Werk je al als Werkmeester Arbeid en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Werkmeester Arbeid worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Werkmeester Arbeid, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Werkmeester Arbeid in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Gedetineerden
 • Leidinggevende Groepsleider
 • Bewaarder
 • Penitentiare Inrichtingswerker
 • Werkmeester Arbeid

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1743 tot €2513

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Werkmeester Arbeid

Wat verdient een Werkmeester Arbeid?

De Werkmeester Arbeid hoeft geen interne opleiding te volgen. Hij ontvangt vanaf de eerste werkdag loon. Het salaris is afhankelijk van de leeftijd en werkervaring. Het salaris van de Werkmeester valt in schaal 4 of 5. In de praktijk betekent dit dat het salaris tussen de €1743 en €2513 bruto per maand zal liggen bij een 36-urige werkweek.

Naast de primaire arbeidsvoorwaarden heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen voor haar werknemers toeslagen voor het draaien van onregelmatige diensten, een reiskostenvergoeding en een eindejaarsuitkering. Bovendien gelden voor de Werkmeester de standaard Arbeidsvoorwaarden van de Rijksoverheid met betrekking tot de pensioenen, ziektekostenverzekeringen, vakantiedagen en salarisverhogingen. Op basis van eigen voorkeur kan er een selectie gemaakt worden. Tevens is het zo dat er verschillende opleidingen, geheel of gedeeltelijk op kosten van Justitie, te volgen zijn.

Salarisschaal Werkmeester Arbeid

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Werkmeester Arbeid

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Werkmeester Arbeid

Hoe goed is de toekomst voor de Werkmeester Arbeid? 

De Werkmeester kan na een jaar een vast contract krijgen, indien hij voldoende arbeid heeft afgeleverd. Hij zal dan werkzaam blijven binnen dezelfde functie gedurende de loopduur van het contract.

Wanneer men niet langer als Werkmeester werkzaam wil of kan zijn, is het mogelijk dat de oud-Werkmeester in de industrie of bouwnijverheid gaat werken.

Momenteel heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen nog vacatures open staan voor de Werkmeester Arbeid.

Baankans Werkmeester Arbeid

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Werkmeester Arbeid worden: Opleidingen tot Werkmeester Arbeid

Hoe word je een Werkmeester Arbeid? 

Om in aanmerking te komen voor de functie van Werkmeester Arbeid dient men in het bezit te zijn van een MBO diploma en enige relevante werkervaring. Deze ervaring dient opgedaan te zijn binnen een leidinggevende functie en binnen de houtbewerkingsnijverheid. Verwacht wordt dat de Werkmeester kennis heeft over de te gebruiken machines, gangbare procedures en in staat is om zijn kennis over te dragen aan de gedetineerde werkers op de afdeling. Aangezien de gedetineerden niet allemaal uit Nederland komen, kan een buitenlandse taal van pas komen.

De Werkmeester dient minimaal 25 jaar oud te zijn bij de indiensttreding.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Werkmeester Arbeid

Meer opleidingen Werkmeester Arbeid

Weet je nog niet of je Werkmeester Arbeid wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Werkmeester Arbeid of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Werkmeester Arbeid

Met wie werkt een Werkmeester Arbeid samen? 

De Werkmeester Arbeid zal binnen zijn werkzaamheden alleen contact hebben met 'internen'. Dit betekent dat de Werkmeester samen met zijn collega's leiding zal geven aan een groep gedetineerden die op een werkplaats handenarbeid verrichten. Aangezien de gedetineerden niet altijd even voorspelbaar uit de hoek zullen komen, zal er contact zijn met Bewaarders en Penitentiaire Inrichtingswerkers. Zij zullen pogen de werksfeer en persoonlijke veiligheid te garanderen. Tot slot is er contact met de Groepsleiders. Zij beschikken over de meest actuele kennis m.b.t. de gedetineerden en kunnen de Werkmeesters van advies voorzien.


 • Gedetineerden
 • Leidinggevende Groepsleider
 • Bewaarder
 • Penitentiare Inrichtingswerker
 • Werkmeester Arbeid
Werkmeester Arbeid


Organisaties waar een Werkmeester Arbeid werkzaam is

Waar werkt een Werkmeester Arbeid meestal? 

De Werkmeester Arbeid zal werkzaam worden op een werkplaats in een penitentiaire inrichting van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Deze dienst is onderdeel van het Ministerie van Justitie en is belast met de detentie van verschillende soorten personen. Het kunnen standaard gevangenen, jeugdgevangenen, psychiatrisch hulpbehoevenden en TBS'ers betreffen.

De Werkmeester draagt een steentje bij aan het creeëren van een veilige maatschappij door de gedetineerden werkervaring bij te brengen en ze daarmee een vooruitzicht te bieden voor de periode na afloop van de detentie.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Werkmeester Arbeid

Waar kun je het beste werken als Werkmeester Arbeid? Hieronder vindt je de best door de Werkmeester Arbeid beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Werkmeester Arbeid.

Competenties, Skills en Vaardigheden Werkmeester Arbeid:

Welke competenties heeft een een Werkmeester Arbeid nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Werkmeester Arbeid

Wat voor persoonlijkheid heb je als Werkmeester Arbeid nodig? 

De Werkmeester Arbeid heeft een volhardende, scherpzinnige, objectieve, onafhankelijke en soms ietwat koppige, intellectueel-arrogante en afstandelijke persoonlijkheid (Waarnemer). Tevens is het zo dat de Werkmeester zorgzaam, medelevend, verantwoordelijk en loyaal, maar ook wantrouwig, defensief, dominant en teruggetrokken kan zijn (Loyalist).

Tijdens het controleren van het geleverde werk en het veilig houden van de werkplaats kan de Werkmeester zijn of haar innerlijke drang naar veiligheid toepassen. De gedreven en koppige kanten resulteren in een natuurlijk overwicht ten opzichte van de gedetineerden en de objectiviteit en terughoudendheid zorgt ervoor dat er een gezonde afstand behouden kan blijven tussen de Werkmeester en de werkende gevangenen.

Bekijk de persoonstypen voor Werkmeester Arbeid


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Werkmeester Arbeid

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Werkmeester Arbeid

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Werkmeester Arbeid

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Werkmeester Arbeid

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Werkmeester Arbeid dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Werkmeester Arbeid belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Werkmeester Arbeid. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Werkmeester Arbeid iets voor je?

Zou je graag Werkmeester Arbeid willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Werkmeester Arbeid bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Werkmeester Arbeid

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar