Preventiewerker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Preventiewerker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep preventiewerker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je preventiewerker wordt.

 

Wat is een Preventiewerker?

De Preventiewerker is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van cursussen en programma’s voor mensen met een grotere kans op het ontwikkelen van psychische klachten. Cursus of programma moet deze ontwikkeling voorkomen. Dit kan door het rechtstreeks benaderen en beïnvloeden van de risicogroepen, of door het informeren van de personen (verzorgers, werkgevers) die de verantwoordelijkheid dragen voor de (mogelijk) hulpbehoevenden.

Om in te kunnen grijpen in het leven van de risicogroep kan een Preventiewerker bijvoorbeeld cursussen of trainingen opzetten of specifieke handboeken schrijven. Direct contact is vaak een belangrijk onderdeel, waardoor goede communicatieve vaardigheden en mensenkennis (zoals dat in de psychologie geleerd wordt) essentieel zijn om goed te kunnen werken. Het uiteindelijke doel van het preventiewerk  is om bewustzijn te creëeren en hiermee de kans dat een risicogeval ook echt psychische hulp nodig gaat hebben sterk te verkleinen.

Het is belangrijk voor een Preventiewerker om ontwikkelingen op psychologisch vlak goed bij te houden en ook zelf onderzoek op te kunnen zetten. Hierdoor houdt de Preventiewerker zijn kennis van de belangrijkste risicofactoren en preventiemaatregelen actueel en kan hij de bestaande preventiemethodes wanneer nodig aanscherpen. Vaak hebben Preventiewerkers een bepaalde doelgroep waarop zij focussen, zoals jongeren of verslaafden, waardoor het mogelijk is om gespecialiseerde hulp te bieden.

Wanneer een Preventiewerker binnen een bedrijf uitsluitend de arbeidsomstandigheden in de gaten houdt en daarmee mogelijke klachten van medewerkers voorkomt (zonder buiten het bedrijf te werken) wordt men eerder een Preventiemedewerker genoemd. Deze functie kan als een specialisme binnen het beroep van Preventiewerker beschouwd worden.

Wil je werken als Preventiewerker?

Werk je al als Preventiewerker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Preventiewerker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Preventiewerker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Preventiewerker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Personeel
  • Risicogroepen
  • Onderzoeker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2619 tot €4655

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Preventiewerker

Wat verdient een Preventiewerker?

Aangezien Preventiewerkers al ervaring opgebouwd hebben voordat ze ergens aangenomen worden, begint het salaris doorgaans al in schaal 55 met  €2619  (voor HBO'ers) of in schaal 60 met €2988 (WO). Dit salaris kan oplopen tot €4655, in de top van schaal 65. Deze salarisschalen en verdere arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO van zorginstellingen.

Salarisschaal Preventiewerker

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Preventiewerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Preventiewerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Preventiewerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Preventiewerker vacatures

KAM Coördinator
FORTEC
een pragmatische KAM-Coördinator die daadkrachtig is en die draagvlak kan creëren voor KAM binnen een regio voor een landelijk opererende bouworganisatie. Jij bent als KAM-Coördinator verantwoordelijk voor het implementeren, uitvoeren …
Operationeel veiligheidskundige
FORTEC
een veiligheidskundige met aantoonbare ervaring binnen de (woning)bouw die het veiligheidsniveau van deze nationaal opererende aannemer naar een nog hoger niveau tilt. Voor deze organisatie ga je aan de slag …
Senior Veiligheidskundige
FORTEC
een ervaren veiligheidskundige met een coachende/stimulerende rol waarbij je verantwoordelijk bent voor de veiligheid op de bouwprojecten op het terrein van deze toonaangevende internationale speler in de farmacie. Binnen deze …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Preventiewerker

Wat is de toekomst van Preventiewerker?

Sinds het ingaan van een nieuwe wet in 2005 heeft elk bedrijf verplicht een Preventiemedewerker in dienst, om aan arbo-eisen te kunnen voldoen. Dit biedt dus voldoende perspectieven voor een startende Preventiewerker. Vanuit een baan als Preventiemewerker kan men zich dan verder gaan specialiseren en bij een ander bedrijf en met andere doelgroepen te maken krijgen. Het is dan ook mogelijk om in een baan als Preventiewerker van een focus op praKtische implementatiewerkzaamheden uiteindelijk naar een functie in management over te gaan.

Baankans Preventiewerker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

3


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Preventiewerker worden: Opleidingen tot Preventiewerker

Wil je preventiewerker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Preventiewerker? 

Een Bachelor in de Psychologie (HBO/WO) en mogelijk een Master in de Toegepaste of Sociale Psychologie (afhankelijk van de specialisatie) biedt een stevige basis om als Preventiewerker aan de slag te gaan. Verdere praktische ervaring in de geestelijke gezondheidszorg is vaak ook nodig om aangenomen te worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Preventiewerker

Er zijn geen opleidingen Preventiewerker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Preventiewerker in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie


Netwerk Preventiewerker

Met wie werkt een Preventiewerker samen? 

Contact met het personeel is heel belangrijk, omdat dit vaak de primaire doelgroep van een Preventiewerker is. Verder is de Preventiewerker in zorginstellingen ook een belangrijke vraagbaak voor het personeel. Daarnaast zijn de risicogroepen waarmee de Preventiewerker omgaat een belangrijke groep. Niet alleen voor educatie, maar ook voor feedback. Onderzoekers in het veld van de Preventiewerker kunnen belangrijke informatie aandragen en mogelijk ook aangeven of de reeds geïmplementeerde preventiemethoden hebben gewerkt.


  • Personeel
  • Risicogroepen
  • Onderzoeker
Preventiewerker


Organisaties waar een Preventiewerker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Preventiewerker meestal werkt.

Waar werkt een Preventiewerker?

Elk bedrijf van voldoende grootte heeft een Preventiemedewerker nodig, dus is het mogelijk om in elk type organisatie te werken. Voor het gespecialiseerde preventiewerk, zoals het samenstellen van cursussen of handleidingen, komt men doorgaans bij een van de grotere zorginstellingen te werken.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Preventiewerker

Waar kun je het beste werken als Preventiewerker? Hieronder vind je de best door de Preventiewerker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Preventiewerker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Preventiewerker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Preventiewerker.

Welke competenties heeft een Preventiewerker nodig?

Een Preventiewerker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Preventiewerker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Preventiewerker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Preventiewerker nodig? 

De Preventiewerker moet veel tijd besteden aan het uitleggen van processen en oplossingen, alsmede het aansturen van andere mensen om preventieve hulpmiddelen in te zetten. Hiervoor moet hij veel tijd en aandacht aan mensen kunnen besteden (Gever). Daarnaast moet een Preventiewerker ook goed opletten en in kunnen spelen op de verschillende moeilijkheden die het vak met zich mee brengt. Vooral voor het onderzoeken van betere preventiemethoden moet de Preventiewerker goed naar de details kunnen kijken en daaruit conclusies kunnen trekken (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Preventiewerker


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Preventiewerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Preventiewerker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Preventiewerker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Preventiewerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Preventiewerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Preventiewerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Preventiewerker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Preventiewerker iets voor je?

Zou je graag Preventiewerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Preventiewerker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Preventiewerker

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar