Gezinshuisouder Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Gezinshuisouder? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep gezinshuisouder. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je gezinshuisouder wordt.

 

Wat is een Gezinshuisouder?

Een Gezinshuisouder vangt kinderen of jongeren tot 21 jaar op, die door omstandigheden niet langer thuis kunnen wonen. Na enige gaan de kinderen of jongeren indien mogelijk terug naar hun eigen gezin, worden ze geplaatst in een pleeggezin of gaan ze zelfstandig wonen.

Gemiddeld worden er drie of vier kinderen opgevangen in een gezin. De kinderen hebben vaak problemen of er is sprake van mishandeling, misbruik of verwaarlozing . Ze kunnen normaal begaafd zijn, maar ook een verstandelijke of lichamelijke beperking hebben. Bij het opvangen van deze kinderen kan de Gezinshuisouder voor advies of hulp terecht bij een (ortho)pedagoog. Voor elk kind is een behandelplan opgesteld. De Gezinshuisouder speelt een begeleidende en opvoedende rol, zonder hierbij de positie van ouder in te nemen. Het is de bedoeling dat de jongeren loyaal aan hun (eigen) ouders kunnen blijven.

Het werk van een Gezinshuisouder bestaat uit het observeren en stimuleren van de ontwikkeling van de kinderen of jongeren, door het aanleren van sociale en praktische vaardigheden. Dit gebeurt op basis van het behandelplan, dat op systematische wijze wordt uitgevoerd. Zo houden Gezinshuisouders bij hoe de ontwikkeling van kind en behandelplan verloopt en voeren zij hierover overleg met betrokken hulpverleners.

Een Gezinshuisouder moet stabiel in het leven staan en kunnen reflecteren op het eigen handelen.Wil je werken als Gezinshuisouder?

Werk je al als Gezinshuisouder en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Gezinshuisouder worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Gezinshuisouder, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Gezinshuisouder in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Ouders
 • (Ortho)pedagoog
 • Kind
 • Leraar

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1950 tot €2900

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Gezinshuisouder

Wat verdient een Gezinshuisouder?

Het startsalaris van een gediplomeerd Gezinshuisouder is €1950 bruto per maand. Dit kan tot ongeveer €2900 bruto per maand oplopen.

Hiernaast wordt er nog 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 5% uitgekeerd.

Salarisschaal Gezinshuisouder

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Gezinshuisouder

Op zoek naar een nieuwe baan als Gezinshuisouder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gezinshuisouder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Gezinshuisouder vacatures

Gezinshuisouders Jeugdzorg Apeldoorn
Prokino Zorg
Gezinshuisouders – Apeldoorn Prokino Zorg Ben jij samen met je partner een enthousiast, betrokken en capabel (echt-)paar dat wil zorgen voor kinderen in een woning van Prokino? Bieden jullie een …
Gezinshuisouder
It's Possible
Overweeg je om al langer je leven om te gooien en om een intensieve, maar essentiële rol te gaan vervullen in de residentiële jeugdzorg?....... nou wij bieden je dan een …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Gezinshuisouder

Wat is de toekomst van Gezinshuisouder?

Een Gezinshuisouder heeft geen specifieke doorgroeimogelijkheden.

Baankans Gezinshuisouder

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Gezinshuisouder worden: Opleidingen tot Gezinshuisouder

Wil je gezinshuisouder worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Gezinshuisouder? 

Om Gezinshuisouder te worden is MBO werk- en denkniveau vereist, maar er is geen specifieke vooropleiding nodig. 

Het is wel een meerwaarde als een Gezinshuisouder een relevante vooropleiding heeft en hierdoor bijvoorbeeld kennis van opvoedmethoden. Dit kan bereikt worden met de opleiding Sociaal Pedagogisch Werker (niveau 4, MBO), Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (HBO) of Sociaal Pedagogische Hulpverlening (HBO).

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Gezinshuisouder

Er zijn geen opleidingen Gezinshuisouder aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Gezinshuisouder in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie


Netwerk Gezinshuisouder

Met wie werkt een Gezinshuisouder samen? 

Met ouders en scholen wordt contact onderhouden over het verblijf en de ontwikkeling van de jongere(n) in het gezin.

(Ortho)pedagogen kunnen ondersteuning bieden bij de opvang van de kinderen en jongeren door een behandelplan op te stellen.

Uiteraard werkt de Gezinshuisouder met kinderen en jongeren, die hij  begeleidt.


 • Ouders
 • (Ortho)pedagoog
 • Kind
 • Leraar
Gezinshuisouder


Organisaties waar een Gezinshuisouder werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Gezinshuisouder meestal werkt.

Waar werkt een Gezinshuisouder?

Een Gezinshuisouder verhuist (met eigen gezin) naar een terrein bij een instelling zodat jongeren daar geholpen kunnen worden.  Een eigen gezin is geen vereiste, als alleenstaande is het ook mogelijk om Gezinshuisouder te worden.


Best beoordeelde werkgevers Gezinshuisouder

Waar kun je het beste werken als Gezinshuisouder? Hieronder vind je de best door de Gezinshuisouder beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Gezinshuisouder.

Competenties, Skills en Vaardigheden Gezinshuisouder:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Gezinshuisouder.

Welke competenties heeft een Gezinshuisouder nodig?

Een Gezinshuisouder heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Gezinshuisouder

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Gezinshuisouder passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Gezinshuisouder nodig? 

Een Gezinshuisouder is warm en betrokken naar de kinderen of jongeren die begeleid worden. De Gezinshuisouder weet de behoeftes van de jongeren te onderkennen en kan er adequaat op reageren. Hij is warm, betrokken en gevoelig, geïnteresseerd in mensen en heeft hij een vriendelijke houding (Gever).

Daarnaast is hij analytisch, objectief en volhardend. Deze eigenschappen komen met name terug in de uitvoering van gedragsbeschrijvingen van de jongeren. Een Gezinshuisouder moet volhardend zijn in de omgang met de jongeren, omdat de situaties soms moeilijk kunnen zijn  (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Gezinshuisouder


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Gezinshuisouder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Gezinshuisouder

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Gezinshuisouder

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Gezinshuisouder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Gezinshuisouder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Gezinshuisouder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Gezinshuisouder. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Gezinshuisouder iets voor je?

Zou je graag Gezinshuisouder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Gezinshuisouder bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Gezinshuisouder

Merlijn

Beste Bernadette, Met zoveel opleidingen tegenwoordig word de kern ergens uit gehaald. De theorie overstemd tegenwoordig de praktijk waardoor kennis en ervaring op een lager niveau worden ingeschaald. Dat maakt me bang, zeker als we te maken hebben met kwetsbare groepen zoals kinderen, jeugdigen, ouderen en dieren. Sommige zaken zijn niet te ondervangen in opleidingen en diploma's. De ervaring van iemand die meerdere kinderen heeft opgevoed (kennis en ervaring) kan in mijn optiek niet vervangen worden door een 18 jarige met een MBO diploma (theorie) en geen reeel inlevingsvermogen, maar wel een eis is als je tegewoordig wilt werken in de kinderopvang. Dit voelt niet goed. Men durft niet meer te vertrouwen op de eigen waarneming en stopt alles in hokjes en vakjes. Met soms desastreuze gevolgen....

Paula

Een beetje flauw,misschien.Toch,kan ik beide standpunten begrijpen.gr.  

Bernadette Houtvast,

Gezinshuisouder, een beroep apart! Er wordt op deze site gesteld dat een specifieke vooropleiding niet vereist is, maar dat een relevante vooropleiding met kennis van opvoedmethoden een meerwaarde heeft. Tuurlijk, dan weet je wat over methodes, maar daarmee ben je nog geen gezinshuisouder. Er komt zoveel meer bij kijken. Zoveel, dat ik te weinig ruimte heb, om het hier op te schrijven. Wordt het daarom niet eens tijd dat iemand, naast het gevraagde mbo werk- en denkniveau van de gezinshuisouder, een opleiding voor hem/haar ontwikkelt? Ik verleen graag mijn medewerking.  Met vriendelijke groeten, Bernadette Houtvast, gezinshuisouder email: b.houtvast@gmail.com  

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar