Gezinshuisouder Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Gezinshuisouder? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep gezinshuisouder. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je gezinshuisouder wordt.

 

Wat is een Gezinshuisouder?

Een Gezinshuisouder vangt kinderen of jongeren tot 21 jaar op, die door omstandigheden niet langer thuis kunnen wonen. Na enige gaan de kinderen of jongeren indien mogelijk terug naar hun eigen gezin, worden ze geplaatst in een pleeggezin of gaan ze zelfstandig wonen.

Gemiddeld worden er drie of vier kinderen opgevangen in een gezin. De kinderen hebben vaak problemen of er is sprake van mishandeling, misbruik of verwaarlozing . Ze kunnen normaal begaafd zijn, maar ook een verstandelijke of lichamelijke beperking hebben. Bij het opvangen van deze kinderen kan de Gezinshuisouder voor advies of hulp terecht bij een (ortho)pedagoog. Voor elk kind is een behandelplan opgesteld. De Gezinshuisouder speelt een begeleidende en opvoedende rol, zonder hierbij de positie van ouder in te nemen. Het is de bedoeling dat de jongeren loyaal aan hun (eigen) ouders kunnen blijven.

Het werk van een Gezinshuisouder bestaat uit het observeren en stimuleren van de ontwikkeling van de kinderen of jongeren, door het aanleren van sociale en praktische vaardigheden. Dit gebeurt op basis van het behandelplan, dat op systematische wijze wordt uitgevoerd. Zo houden Gezinshuisouders bij hoe de ontwikkeling van kind en behandelplan verloopt en voeren zij hierover overleg met betrokken hulpverleners.

Een Gezinshuisouder moet stabiel in het leven staan en kunnen reflecteren op het eigen handelen.

Past het beroep Gezinshuisouder bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Gezinshuisouder?

Werk je al als Gezinshuisouder en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Gezinshuisouder worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Gezinshuisouder, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Gezinshuisouder in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Ouders
 • (Ortho)pedagoog
 • Kind
 • Leraar

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1950 tot €2900

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

10


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Gezinshuisouder

Wat verdient een Gezinshuisouder?

Het startsalaris van een gediplomeerd Gezinshuisouder is €1950 bruto per maand. Dit kan tot ongeveer €2900 bruto per maand oplopen.

Hiernaast wordt er nog 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 5% uitgekeerd.

Salarisschaal Gezinshuisouder

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Gezinshuisouder

Op zoek naar een nieuwe baan als Gezinshuisouder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gezinshuisouder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Gezinshuisouder vacatures

Vacature Gezinshuisouders
’s Heeren Loo
V19.0281 Minimum aantal uur: (blank) Maximum aantal uur: 36 Hoe ga je helpen? Doorlopend zijn wij op zoek naar enthousiaste gezinshuisouders die in hun eigen huis, of in een woning …
Vacature Gezinshuisouders
’s Heeren Loo
3990 Minimum aantal uur: (blank) Maximum aantal uur: (blank) Waar ga je werken? Om jullie rol als gezinshuisouders/zorgprofessionals zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren krijg je ondersteuning vanuit een multidisciplinair …
Vacature Gezinshuisouder Oost-Nederland
’s Heeren Loo
5197 Minimum aantal uur: (blank) Maximum aantal uur: 36 Waar ga je werken? 's Heeren Loo wil graag kinderen in een vertrouwde en huiselijke omgeving laten opgroeien. In Oost Nederland …
Vacature Gezinshuisouders
’s Heeren Loo
5319 Minimum aantal uur: 12 Maximum aantal uur: 36 Waar ga je werken? Heb jij in jouw huis en hart nog ruimte om kinderen een stabiele thuisomgeving te bieden? Heb …
Vacature Gezinshuisouders
’s Heeren Loo
6773 Minimum aantal uur: 36 Maximum aantal uur: 36 Waar ga je werken? Wij zijn op zoek naar enthousiaste gezinshuisouders die in hun eigen huis een thuis willen bieden aan …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Gezinshuisouder

Wat zijn de baankansen voor een Gezinshuisouder?

Een Gezinshuisouder heeft geen specifieke doorgroeimogelijkheden.

De actuele kans op werk voor een Gezinshuisouder

Het beroep Gezinshuisouder is onderdeel van de beroepsfamilie Groeps- en woonbegeleiders. De kans op werk voor de beroepsfamilie Groeps- en woonbegeleiders is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

10

Baankans Gezinshuisouder

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Gezinshuisouder worden: Opleidingen tot Gezinshuisouder

Wil je Gezinshuisouder worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Gezinshuisouder.

Hoe word je een Gezinshuisouder? 

Om Gezinshuisouder te worden is MBO werk- en denkniveau vereist, maar er is geen specifieke vooropleiding nodig. 

Het is wel een meerwaarde als een Gezinshuisouder een relevante vooropleiding heeft en hierdoor bijvoorbeeld kennis van opvoedmethoden. Dit kan bereikt worden met de opleiding Sociaal Pedagogisch Werker (niveau 4, MBO), Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (HBO) of Sociaal Pedagogische Hulpverlening (HBO).

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Gezinshuisouder

Er zijn geen opleidingen Gezinshuisouder aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Gezinshuisouder in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen tot Gezinshuisouder

Als je je wilt omscholen tot Gezinshuisouder is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Gezinshuisouder zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Gezinshuisouder dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Gezinshuisouder

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Gezinshuisouder

Als je Gezinshuisouder wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Gezinshuisouder zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Gezinshuisouder

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Gezinshuisouder?

Competenties en Vaardigheden Gezinshuisouder

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Gezinshuisouder nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Gezinshuisouder nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Gezinshuisouder

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Gezinshuisouder

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Gezinshuisouder. Als Gezinshuisouder wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Gezinshuisouder:


zie volledige beschrijving persoonstype Gezinshuisouder

Vakkennis voor een Gezinshuisouder

Het is voor een Gezinshuisouder ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Gezinshuisouder zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Gezinshuisouder


Werkervaring Gezinshuisouder

Het is voor een startend Gezinshuisouder die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Gezinshuisouder is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Gastouder, Jeugd-jongerenwerker .

Iets anders leren?

Is Gezinshuisouder het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Gezinshuisouder

Je kunt als Gezinshuisouder een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Gezinshuisouder is onderdeel van de beroepsfamilie Groeps- en woonbegeleiders. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Gezinshuisouder

Doorgroei beroepen voor een Gezinshuisouder

Preventiemedewerker zorg en welzijn preventiemedewerker jeugdzorg preventiemedewerker geestelijke gezondheidszorg preventiemedewerker verslavingszorg preventiemedewerker ouderen preventiemedewerker jeugdhulpverlening Straatcoach Pedagogisch medewerker ziekenhuis Sociaal-cultureel werker, specialisatie educatie / recreatie buurthuiswerker
consulent buurthuiswerk consulent vormingswerk consulent vrije tijd en vorming vormingswerker (lesgevend) vormingswerker assistent-groepsleider clubhuis club- en buurthuisleider jeugdleider club- en buurthuis buurthuisleider buurtwerkleider clubhuisleider vormingsleider werkende jongeren (pedagogische begeleiding) praktijkleider clubhuiswerk cursusleider vormingsinstituut sociaal-pedagoog vormingswerk consulent plattelandsvrouwenorganisaties praktijkleider buurthuiswerk Relatiebemiddelaar Pedagogisch werker gezinsbegeleiding Medewerker Informatie, Voorlichting en Advies (Niveau B) Medewerker Informatie, Voorlichting en Advies (Niveau A) Pedagogisch Educatief Medewerker Sociaal-cultureel werker, specialisatie samenlevingsopbouw opbouwwerker maatschappelijk werk jeugdhulpverlener consulent bovenlocale steunfunctie minderheden jeugdjongerenwerker jongerenwerker consulent gespecialiseerd jeugd en volwassenen werk consulent opbouwwerk leider mater amabilisschool (werkende jongeren) consulent jeugdwerk praktijkleider jeugdwerk cultureel werker emancipatiefunctionaris gespecialiseerd (emancipatorisch vrouwenwerk) sociaal-cultureel werker woonwagenwerk jeugdwelzijnswerker sociaal-cultureel medewerker jeugdgevangenis jeugdwerkleider emancipatiefunctionaris (emancipatorisch vrouwenwerk) ouderenwerker praktijkleider opbouwwerk straatwerker hulpverlener begeleiding vrijwilligers sociaal-cultureel opbouwwerker sociaal-cultureel werker begeleiding allochtonen praktijkleider sociaal-cultureel werk inburgeringsconsulent consulent mantelzorg consulent sociaal-cultureel werk Inburgeringscoach Buurtbemiddelaar Radicaliseringsambtenaar Sociaal dienstverlener Beheerder buurthuis Sociaal consulent gehandicapten Sociotherapeut leerling-sociotherapeut coördinator sociotherapeut ervaringsdeskundige, sociotherapeut (ggz) Coördinator begeleider gezinsvervangend huis, wooncentrum coördinator begeleider lichamelijk gehandicapten coördinator begeleider verstandelijk gehandicapten coördinator dagactiviteitencentrum Activiteitenbegeleider activiteitenbegeleider jeugdhulpverlening activiteitenbegeleider dagopvang medewerker activiteitenbegeleiding thuiszorg welfare werker activiteitentherapeut welfare leider activiteitenbegeleider gehandicapten Assistent-woonbegeleider gezinsvervangend huis / wooncentrum assistent-woonbegeleider maatschappelijke opvang assistent-woonbegeleider lichamelijk gehandicapten assistent-woonbegeleider verstandelijk gehandicapten assistent-woonbegeleider jeugd assistent-woonbegeleider psychiatrie kinderverzorger inrichtingen, tehuizen ervaringsdeskundige, assistent-begeleider (ggz) Wijkmanager wijkcoördinator procesmanager (gemeente) Adviseur woondiensten Coördinator woondiensten coördinator bewonerszaken woondiensten coördinator verhuur woondiensten coördinator wijk- en buurtbeheer woondiensten Werk- en leermeester penitentiaire inrichting, revalidatiecentrum werkmeester arbeid penitentiaire inrichting medior medewerker arbeid penitentiaire inrichting senior medewerker arbeid penitentiaire inrichting medewerker arbeid penitentiaire inrichting chef werkplaats revalidatiecentrum hoofd arbeid in instellingen en tehuizen baas werkplaats revalidatiecentrum werkmeester revalidatiecentrum hoofd arbeid in gevangenis of inrichting Werkleider sociale werkvoorziening bouw en hout assistent-werkleider sociale werkvoorziening bouw en hout hoofdwerkleider sociale werkvoorziening bouw en hout Werkleider sociale werkvoorziening grafische industrie assistent-werkleider sociale werkvoorziening grafische industrie hoofdwerkleider sociale werkvoorziening grafische industrie Werkleider sociale werkvoorziening metaal assistent-werkleider sociale werkvoorziening metaal hoofdwerkleider sociale werkvoorziening metaal Werkleider sociale werkvoorziening schoonmaak assistent-werkleider sociale werkvoorziening schoonmaak hoofdwerkleider sociale werkvoorziening schoonmaak Werkleider sociale werkvoorziening verpakking assistent-werkleider sociale werkvoorziening verpakking hoofdwerkleider sociale werkvoorziening verpakking Werkleider sociale werkvoorziening groenvoorziening assistent-werkleider sociale werkvoorziening groenvoorziening hoofdwerkleider sociale werkvoorziening groenvoorziening Werkleider sociale werkvoorziening textiel assistent-werkleider sociale werkvoorziening textiel hoofdwerkleider sociale werkvoorziening textiel
Bekijk meer beroepen Bekijk minder beroepen

Hoofd beroepsgroep Gezinshuisouder

Het beroep Gezinshuisouder valt binnen de hoofdberoepsgroep Vakspecialisten

Vakspecialisten betreffen beroepen waarin ze specifieke aangeleerde kennis toepassen om een gewenst resultaat te bereiken. 

Dit betreffen technische of sociale taken die gebaseerd zijn op de toepassing van wetenschappelijke of artistieke concepten, maar ook op basis van operationele methoden en voorschriften. 

Vakspecialisten betreffen technische beroepen, maar ook gezondheidszorg medewerkers, zakelijke-, juridische- en ICT professionals. 
Netwerk Gezinshuisouder

Met wie werkt een Gezinshuisouder samen? 

Met ouders en scholen wordt contact onderhouden over het verblijf en de ontwikkeling van de jongere(n) in het gezin.

(Ortho)pedagogen kunnen ondersteuning bieden bij de opvang van de kinderen en jongeren door een behandelplan op te stellen.

Uiteraard werkt de Gezinshuisouder met kinderen en jongeren, die hij  begeleidt.


 • Ouders
 • (Ortho)pedagoog
 • Kind
 • Leraar
Gezinshuisouder


Organisaties waar een Gezinshuisouder werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Gezinshuisouder meestal werkt.

Waar werkt een Gezinshuisouder?

Een Gezinshuisouder verhuist (met eigen gezin) naar een terrein bij een instelling zodat jongeren daar geholpen kunnen worden.  Een eigen gezin is geen vereiste, als alleenstaande is het ook mogelijk om Gezinshuisouder te worden.


Best beoordeelde werkgevers Gezinshuisouder

Waar kun je het beste werken als Gezinshuisouder? Hieronder vind je de best door de Gezinshuisouder beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Gezinshuisouder.

Competenties, Skills en Vaardigheden Gezinshuisouder:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Gezinshuisouder.

Welke competenties heeft een Gezinshuisouder nodig?

Een Gezinshuisouder heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Gezinshuisouder

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Gezinshuisouder passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Gezinshuisouder nodig? 

Een Gezinshuisouder is warm en betrokken naar de kinderen of jongeren die begeleid worden. De Gezinshuisouder weet de behoeftes van de jongeren te onderkennen en kan er adequaat op reageren. Hij is warm, betrokken en gevoelig, geïnteresseerd in mensen en heeft hij een vriendelijke houding (Gever).

Daarnaast is hij analytisch, objectief en volhardend. Deze eigenschappen komen met name terug in de uitvoering van gedragsbeschrijvingen van de jongeren. Een Gezinshuisouder moet volhardend zijn in de omgang met de jongeren, omdat de situaties soms moeilijk kunnen zijn  (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Gezinshuisouder


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Gezinshuisouder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Gezinshuisouder

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Gezinshuisouder

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Gezinshuisouder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Gezinshuisouder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Gezinshuisouder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Gezinshuisouder. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Gezinshuisouder iets voor je?

Zou je graag Gezinshuisouder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Gezinshuisouder bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Gezinshuisouder

Merlijn

Beste Bernadette, Met zoveel opleidingen tegenwoordig word de kern ergens uit gehaald. De theorie overstemd tegenwoordig de praktijk waardoor kennis en ervaring op een lager niveau worden ingeschaald. Dat maakt me bang, zeker als we te maken hebben met kwetsbare groepen zoals kinderen, jeugdigen, ouderen en dieren. Sommige zaken zijn niet te ondervangen in opleidingen en diploma's. De ervaring van iemand die meerdere kinderen heeft opgevoed (kennis en ervaring) kan in mijn optiek niet vervangen worden door een 18 jarige met een MBO diploma (theorie) en geen reeel inlevingsvermogen, maar wel een eis is als je tegewoordig wilt werken in de kinderopvang. Dit voelt niet goed. Men durft niet meer te vertrouwen op de eigen waarneming en stopt alles in hokjes en vakjes. Met soms desastreuze gevolgen....

Paula

Een beetje flauw,misschien.Toch,kan ik beide standpunten begrijpen.gr.  

Bernadette Houtvast,

Gezinshuisouder, een beroep apart! Er wordt op deze site gesteld dat een specifieke vooropleiding niet vereist is, maar dat een relevante vooropleiding met kennis van opvoedmethoden een meerwaarde heeft. Tuurlijk, dan weet je wat over methodes, maar daarmee ben je nog geen gezinshuisouder. Er komt zoveel meer bij kijken. Zoveel, dat ik te weinig ruimte heb, om het hier op te schrijven. Wordt het daarom niet eens tijd dat iemand, naast het gevraagde mbo werk- en denkniveau van de gezinshuisouder, een opleiding voor hem/haar ontwikkelt? Ik verleen graag mijn medewerking.  Met vriendelijke groeten, Bernadette Houtvast, gezinshuisouder email: b.houtvast@gmail.com  

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar