Woonbegeleider Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Woonbegeleider? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep woonbegeleider. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je woonbegeleider wordt.

 

Wat is een Woonbegeleider?

De Woonbegeleider helpt mensen bij het behouden van een zelfstandig bestaan in de eigen leefomgeving, of het herstel hiervan. De Woonbegeleider kan met verschillende soorten groepen werken, zoals jongeren, gehandicapten of verslaafden. Ook de woonsituaties verschillen. Zo kan het zijn dat een Woonbegeleider in een zorginstelling werkt waar de doelgroep resideert en ondersteuning biedt bij het uitvoeren van de dagelijkse handelingen (koken, schoonmaken, tanden poetsen). 

Aan de hand van een behandelplan leert men de inwoners om zo zelfstandig mogelijk deze dagelijkse bezigheden te kunnen doen. Voor die personen die niet meer zelfstandig kunnen functioneren worden oplossingen gezocht zom toch het maximale aan zelfstandigheid te bereiken. Voor jongeren of geestelijk gehandicapten hoort hierbij vaak het bewaren van de rust, om zo het gedrag te veranderen en ontwikkeling te stimuleren. Als een Woonbegeleider werkt met mensen die al zelfstandig wonen of op het punt staan om dit te gaan doen, dan is het vaak belangrijk om ervoor te zorgen dat deze mensen sociaal vaardig genoeg zijn om goed met de buren om te kunnen gaan. Ook moeten ze zelf de huishoudelijke taken uit kunnen voeren, om zo te voorkomen dat men terugvalt in oude gewoonten en/of gedwongen moet verhuizen.

Een Woonbegeleider kan dus in verschillende rollen terecht komen, met zwaartepunten in de  zorg, pedagogiek of maatschappelijk werk. Men kan ook in de sectoren van justitie, asielbeleid, of psychische hulp terechtkomen. Het woongebeuren staat altijd centraal, of het nu gaat om het vinden van een woning, het behouden ervan, of het verkrijgen van zelfstandigheid zodat men uiteindelijk weer in de samenleving kan ‘wonen’. Een Woonbegeleider moet hiervoor zelf initiatief kunnen nemen en een eigen plan uitstippelen waarmee de cliënten zo goed mogelijk worden geholpen.Wil je werken als Woonbegeleider?

Werk je al als Woonbegeleider en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Woonbegeleider worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Woonbegeleider, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Woonbegeleider in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1700 tot €3180

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

32


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Woonbegeleider

Wat verdient een Woonbegeleider?

Als beginnend Woonbegeleider kan men rekenen op een salaris van ongeveer €1700 per maand, afhankelijk van de specialisatie. Het startersloon voor woonbegeleiders bij zorginstellingen met inwoning ligt bijvoorbeeld iets hoger, aangezien er vaak slaapdiensten etc. gedraaid moeten worden. Het salaris van een Woonbegeleider kan oplopen tot €3180 in de geestelijke gezondheidszorg. Verdere arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO voor de zorg, met extra compensatie voor vreemde uren, oproepbasis etc.

Salarisschaal Woonbegeleider

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Woonbegeleider

Op zoek naar een nieuwe baan als Woonbegeleider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Woonbegeleider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Woonbegeleider vacatures

Woonbegeleider Stromenhof
HWW zorg
Soort: WoonZorg Locatie: Scheldestraat 76, 2515 TG Den Haag Aantal uur: 32 Salarisschaal: FWG 35 Vacature Woonbegeleider (Parttime 28 uur) Den Haag; Stromenhof September 2011 opende HWW Zorg in het …
(Ondersteunend) Woonbegeleider
Stichting Zuidwester
Stichting Zuidwester zoekt een (Ondersteunend) Woonbegeleider te Spijkenisse MBO geplaatst op 03-07-2020 Wat ga je doen? “Ons werk is erg gevarieerd waardoor elke dag weer anders is. We hebben in …
Woonbegeleider EMB Kaj Munkweg
Jobbird
Op één van onze woningen van de mooie nieuwe locatie Kaj Munkweg in Hoofddorp zijn we op zoek naar een Woonbegeleider. Op de Kaj Munkweg wordt op dit moment een …
Woonbegeleider HBO
Stichting Zuidwester
Stichting Zuidwester zoekt een Woonbegeleider HBO te Rotterdam HBO geplaatst op 01-07-2020 Medio augustus 2020 zal locatie de Spinozaweg in Rotterdam zich gaan uitbreiden. Momenteel bestaat de locatie uit 2 …
Woonbegeleider HBO
Stichting Zuidwester
Stichting Zuidwester zoekt een Woonbegeleider HBO te Middelharnis HBO geplaatst op 28-05-2020 Wat ga je doen? Samen met je team draag jij zorg voor het ondersteuningsplan van je cliënten. Je …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Woonbegeleider

Wat is de toekomst van Woonbegeleider?

Er zijn voor een Woonbegeleider voldoende vacatures beschikbaar om het arbeidsmarktperspectief goed te noemen. Als Woonbegeleider kan men doorgroeien naar de functie van teamleider.

Baankans Woonbegeleider

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

32


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Woonbegeleider worden: Opleidingen tot Woonbegeleider

Wil je woonbegeleider worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Woonbegeleider? 

Om Woonbegeleider te worden moet je een niveau-4 MBO opleiding SPW doen. SPW staat hier voor Sociaal Pedagogisch Werk. Naast de opleiding Woonbegeleider kan men met soortgelijke SPW niveau-4 opleidingen ook in de woonbegeleiding terecht komen, naargelang men een bepaalde specialisatie in de woonbegeleiding wil ontwikkelen.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Woonbegeleider

Basisopleiding Jeugdzorg Thuisstudie
Een veelzijdige baan? Volg de Basisopleiding JeugdzorgJonge mensen ‘hebben’ de spreekwoordelijke toekomst in handen en je gunt hen een goede start. Maar soms hebben jongeren een steuntje in de rug …
Meer opleidingen Woonbegeleider

Weet je nog niet of je Woonbegeleider wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Woonbegeleider of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Woonbegeleider

Met wie werkt een Woonbegeleider samen? 

Voor Woonbegeleiders in de ambulante hulpverlening zijn de cliënten de voornaamste contactpersonen. In een instelling komen daar ook de collega's bij waarmee regelmatig contact kan worden onderhouden. De directe leidinggevenden van een Woonbegeleider zijn de teamleiders, waaraan verantwoordelijkheid moet worden afgelegd.


Woonbegeleider


Organisaties waar een Woonbegeleider werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Woonbegeleider meestal werkt.

Waar werkt een Woonbegeleider?

Een Woonbegeleider werkt vaak voor zorginstellingen en is ofwel vaak onderweg of in een beschermde woonomgeving aan het werk. Men kan ook bij asiel- of daklozenopvang terecht komen, of justitie. Over het algemeen werkt een Woonbegeleider dus ofwel in een grotere instelling intern of bij mensen thuis.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Woonbegeleider

Waar kun je het beste werken als Woonbegeleider? Hieronder vind je de best door de Woonbegeleider beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Migrascoop

Locatie: Zuid-Holland

Openstaande vacatures: 0

s heerenloo

Locatie: Groningen

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Woonbegeleider:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Woonbegeleider.

Welke competenties heeft een Woonbegeleider nodig?

Een Woonbegeleider heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Woonbegeleider

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Woonbegeleider passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Woonbegeleider nodig? 

Een Woonbegeleider brengt veel tijd door met mensen met verschillende (psychosociale) problemen. Om hier mee om te kunnen gaan is heel veel geduld en mensenliefde nodig (Gever). Zonder een grote behoefte om te mensen te helpen, en je tijd te geven, kan een Woonbegeleider het werk nooit volhouden. Daarnaast krijgt de Woonbegeleider te maken met conflicten tussen zijn cliënten en buren, of cliënten onderling. Het kan zijn dat justitie hier ook een rol in speelt. Het is dan belangrijk voor een Woonbegeleider om te kunnen bemiddelen tussen de verschillende groepen en daarbij de belangen van de cliënt in de gaten te houden (Bemiddelaar).

Bekijk de persoonstypen voor Woonbegeleider


Bemiddelaar


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Woonbegeleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Woonbegeleider

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Woonbegeleider

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Woonbegeleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Woonbegeleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Woonbegeleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Woonbegeleider. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Woonbegeleider iets voor je?

Zou je graag Woonbegeleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Woonbegeleider bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Woonbegeleider

Karin

Fantastisch Gesina,natuurlijk haal je werk uit handen van de begeleidster.Zo kan zij dingen doen waar ze anders niet aan toekomt Gr..t

Gesina

Als ik huishoudelijk werk doe bij iemand die woonbegeleiding krijgt, haal ik dan werk uit handen van de begeleidster? Deze client is een psychiatrische en dementerende vrouw van 72 jaar in een aanleunwoning en ik help haar al heel lang, zelf doet ze niets in de huishouding, weet niet hoe dat moet. Ik was thuishulp en ben bijna met pensioen maar bij haar oefen ik eigenlijk gewoon mijn beroep uit en ben er meer uren bezig dan de woonbegeleidster. Dus dacht ik dat ik hun er mee hielp als ik de dingen eromheen deed zodat er meer tijd overbleef voor de financieele en administratieve zaken die de begeleidster regelt. Ik signaleer ook en geef door als er iets is.    

Linda

Kan iemand me helpen?? Wat voor soort vragen zou je kunnen verwachten.. tijdens een sollicitatie voor woonbegeleider ??

Karin

Solliciteer eens.Als je niet aangenomen word,weet je in ieder geval een aantal vragen voor de volgende sollicitatie H.Gr.

Manish

Bestaat er ook een ambulant Woonbegleider maar dan met jongeren?

henri

Vlgs.mij zijn er wel woonbegeleiders die 0p verschillende plaatsen werken maar of of dat is wat je bedoelt betwijfel ik.Gr.

Chantal

Dit herken ik helemaal,goed verwoord,mij uit het hart gegrepen.H.Gr.

Marie

Gelukkig hebben een aantal goed geleerd hoe mensen te beoordelen op de soort hulp dat ze nodig hebben. Laten we hopen dat jij nooit in die schoenen komt te staan. En er zit een degelijk verschil tussen thuiszorg en woonbegeleiding voor degenen die met hun oordeeltjes klaarstaan. In de GGZ zijn er zovelen die op universitair niveau gestudeerd hebben en nu als iutcasts leven door een psychiatrische aandoening. Zou niet zo gauw zeggen dat die niets geleerd hebben.

Thea

Hierboven,staan duidelijk enkele reacties op van mensen die niet weten wat het beroep inhoudt.Ik ben het volledig eens met de reacties van Bionic en Marie.Gr.

angela

ik ben assistent woonbegeleider bij verstandelijk beperkte mensen in een huiselijke situatie. Je moet geduld hebben, mensen willen begeleiden en niet willen "helpen", aan doelen willen werken, er is tevens veel bureaucratie; alles moet gerapporteerd worden, waardoor de tijd niet altijd is om met clienten "leuke" dingen gezamelijk te doen. onregelmatig werken (avond/nacht/weekend), zelfstandig kunnen werken, cursussen om je te verdiepen in de clienten volgen. Doorgroeimogelijkheden zijn er amper. Je kunt doorgroeien als persoonlijk begeleider en wellicht als begeleider van stagaires, maar daar houd het ook wel een beetje bij op. 

Ferry

Als je nooit iets geleerd hebt,is dit ook een beperking.Groeten

Henk

Scherp opgemerkt,Ferry.Gr.

Gert-Jan

Een goede aanvulling op het mooie beroep woonbegeleider.Gr.Gert-Jan

bionic

Zelf ben ik woonbegeleider en het is niet juist om te zeggen dat de mensen die woonbegeleiding nodig hebben of vragen, nooit iets geleerd hebben. Niet iedereen is in staat om te leren omdat de leermogelijkheden beperkt zijn. Wwoonbegeleiding is veel breder dan het lere van het huishouden, het is ook het sociale en financiele aspect daarvan. 

theresia hendriksen

mijn conclusie inmiddels dat deze zorg alleen voor mensen is die nooit iets geleerd hebben  wat bijv. huishouden betreft maar niet voor mensen met beperkingen

theresia hendriksen

mijn conclusie inmiddels dat deze zorg alleen voor mensen is die nooit iets geleerd hebben  wat bijv. huishouden betreft maar niet voor mensen met beperkingen

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar