U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Systeemtherapeut

Systeemtherapeut worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een systeemtherapeut? Lees de functieomschrijving.

De systeemtherapeut richt zich op de directe naasten van de cliënt. De term 'systeem' duidt op de sociale omgeving waar de cliënt deel uit maakt. Bij veel cliënten in behandeling staat het gezin op de eerste plek, dat is vaak waar de therapeut ook begint. Andere sociale structuren zijn de vriendenkring, familie en/of kennisen. De systeemtherapeut probeert de wisselwerking binnen deze sociale kringen te ontleden en de onderliggende factoren van het probleem bloot te leggen.

Cliënten die voor een behandeling komen hebben vaak nare ervaringen achter de rug waar zij uiteindelijk aan onderdoor gaan, of wat hun zwaar op de maag ligt. Voorbeelden zijn; het overlijden van een gezinslid of iemand die dierbaar was. Frictie binnen een sociale kring of mishandeling. Door deze delicate onderwerpen is het van belang dat de systeemtherapeut over een warme en welwillende persoonlijkheid beschikt.

In tegenstelling tot vele therapeuten die hun behandeling richten op één persoon, richt de systeemtherapeut zich voornamelijk op de verantwoordelijke sociale kring. Mede door de gehele groep tegelijkertijd te confronteren met het probleem creëert dat oplossingen. Daarom geeft de systeemtherapeut ook de gereedschappen en de middelen aan de cliënten om hun problemen zelf op te kunnen lossen.

Mensen vonden ons op: Job Systeemtherapeut, Baan Systeemtherapeut, Systeemtherapeut Worden, Functie-eisen Systeemtherapeut, Verantwoordelijkheden Systeemtherapeut, Functieprofiel Systeemtherapeut, Wat doet een Systeemtherapeut, Werken als Systeemtherapeut.

Systeemtherapeut worden: Opleiding tot systeemtherapeut

Om systeemtherapeut te worden moet eerst een WO opleiding afgerond worden binnen de gedragswetenschappen of geneeskunde. De opleiding gedragswetenschappen duurt gemiddeld 4 jaar, 3 jaar bachelor en 1 jaar master, en de opleiding geneeskunde duurt gemiddeld 6 jaar, 3 jaar bachelor, 3 jaar master. Hierna volgt nog een bijscholing/cursus bij de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie van circa 220 uur.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Systeemtherapeut, Systeemtherapeut Worden, Opleidingsniveau Systeemtherapeut, Scholing Systeemtherapeut, Studie Systeemtherapeut, Bijscholing Systeemtherapeut, Omscholing Systeemtherapeut.

Organisaties waar een systeemtherapeut doorgaans werkzaam is

 • Ziekenhuis
 • Privè-Praktijk
 • GGZ/GZ
 • Juridische Praktijk (echtscheidingen)
Mensen vonden ons op: Studeren voor Systeemtherapeut, Systeemtherapeut Worden, Opleidingsniveau Systeemtherapeut, Scholing Systeemtherapeut, Studie Systeemtherapeut, Bijscholing Systeemtherapeut, Omscholing Systeemtherapeut.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden systeemtherapeut

Het salaris van de systeemtherapeut ligt tussen de 2562 euro bruto per maand en 3992 euro bruto per maand.

Het bovengenoemde salaris is gebaseerd op de CAO GGZ Nederland (zie bron beneden).

Secundaire Voorwaarden

8% vakantietoeslag, reiskostenvergoeding, pensioenfonds (afhankelijk van werkgever).

Mensen vonden ons op: Salaris Systeemtherapeut, Loon Systeemtherapeut, Wat verdien je als Systeemtherapeut, Salarisschaal Systeemtherapeut, Salarisindicatie Systeemtherapeut, Bonus Systeemtherapeut, CAO Systeemtherapeut, Brutoloon Systeemtherapeut, Nettoloon Systeemtherapeut, Vakantiedagen Systeemtherapeut, Pensioen Systeemtherapeut.

Competenties, skills & vaardigheden systeemtherapeut

 • Analytisch
 • Coachen
 • Delegeren
 • Luisteren
 • Empathie
 • Kennis van het menselijk gedrag
 • Helikopterzicht hebben
Mensen vonden ons op: Kennis Systeemtherapeut, Vaardigheden Systeemtherapeut, Attitude Systeemtherapeut, Kwalificaties Systeemtherapeut, Competentieprofiel Systeemtherapeut.

Boeken voor het beroep systeemtherapeut

Wil je meer weten over het beroep systeemtherapeut? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je systeemtherapeut bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken systeemtherapeut te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Systeemtherapeut, Systeemtherapeut ebooks, boek Systeemtherapeut.

Persoonstypen systeemtherapeut

De systeemtherapeut moet een waanemer zijn omdat hij net als de andere sociale beroepen in direct contact staat met zijn cliënt. De systeemtherapeut moet betrouwbaar overkomen en moet elk gesprek analyseren en ontleden.
(Waarnemer)

De systeemtherapeut moet een bemiddelaar zijn omdat hij als mediator moet optreden tussen de verschillende belangende personen. Er moet zowel ondersteuning komen voor het slachtoffer, maar ook voor de aanstichter. (Bemiddelaar)

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Systeemtherapeut, Karakter Systeemtherapeut.

Netwerk systeemtherapeut

De systeemtherapeut krijgt vaak cliënten doorverwezen vanuit een algemene psycholoog (klinisch ofwel GZ) aangezien de systeemtherapeut gespecialiseerd is in gezins- en relatiesituaties. Verder staat de systeemtherapeut in contact met andere sociale hulpverleners en zorginstellingen. Vaak wordt de systeemtherapeut ook ingeschakeld door bureau jeugdzorg of een andere hulpverlenende instantie, gezien deze gespecialiseerd is in gezinssituaties.

Mensen vonden ons op: Collega’s Systeemtherapeut, Medewerkers Systeemtherapeut.

Is het beroep systeemtherapeut iets voor jou?

Zou je graag systeemtherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als systeemtherapeut bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Systeemtherapeut, beroepskeuzetest Systeemtherapeut, beroep Systeemtherapeut kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden systeemtherapeut

Arbeidsmarktperspectief is positief gezien de populariteit naar relatietherapeuten. Er is veel vraag naar vanuit de bevolking.

Doorgroeimogelijkheden zijn lastiger, aangezien de systeemtherapeut al een gespecialiseerde functie is.

Arbeidsmarktperspectief score systeemtherapeut

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep systeemtherapeut. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Systeemtherapeut, Promotie mogelijkheden Systeemtherapeut, Carriere Systeemtherapeut.

Solliciteren op de functie systeemtherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als systeemtherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor systeemtherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als systeemtherapeut. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Systeemtherapeut, CV Systeemtherapeut, sollicitatie Systeemtherapeut.

Interviews met systeemtherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen systeemtherapeut

Vacatures systeemtherapeut

Op zoek naar een nieuwe baan als Systeemtherapeut? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Systeemtherapeut. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De systeemtherapeut richt zich op de directe naasten van de cliënt. De term 'systeem' duidt op de sociale omgeving waar de cliënt deel uit maakt. Bij veel cliënten in behandeling staat het gezin op de eerste plek, dat is vaak waar de therapeut ook begint.

Beoordeling Systeemtherapeut

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Systeemtherapeut' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Systeemtherapeut

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Je hoeft niet een universitaire opleiding te hebben voordat je je kunt specialiseren tot systeemtherapeut.

 

Met een agogische opleiding + VO (vervolgopleiding) kun je een tweejarige opleiding doen tot systeemtherapeut. na deze opleiding moet men nog wel 2×25uur supervisie en 25uur leertherapie volgen.

 

Door: Anniek

Het supervisietraject bestaat uit 3x 25uur, (de supervisor is geregistreerd als NVRG supervisor). Plus 25uur leertherapie.

Door: Pascal

Momenteel kun je nog instromen met een Vo opleiding, maar dat wordt ook weer afgeschaft. Wie een relevante VO heeft en interesse, moet nu toehappen. 

Door: Miriam

Bedankt voor de tip.

Door: Chantal

Je moet tegenwoordig een HBO of WO master hebben om toegelaten te worden tot de opleiding voor systeemtherapeut. Een VO volstaat niet meer.

Na een HBO master ( master in de geesteswetenschappen) dien je ook nog twee modules te volgen: ontwikkelingspsychologie en psychodiagnostiek. Tenzij deze beide modules verweven zitten in je master opleiding, dan hoeft dit niet. Hierna stroom je door tot de twee jarige systeemtherapie opleiding. Tip: kies een erkende systeemtherapie opleiding , bekend bij de NVGR.

Door: jac

Reageer op dit beroep