Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep arbeids- en/of organisatiepsycholoog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je arbeids- en/of organisatiepsycholoog wordt.

 

Wat is een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog?

Een Psycholoog is wetenschappelijk opgeleid in de studie van het menselijk gedrag en de innerlijke beleving (denken, voelen) die dit gedrag bepaalt: de psychologie. Er zijn verschillende psychologische specialismen die tot verschillende functies opleiden. Psychologen kunnen (wetenschappelijk) onderzoek doen, cliënten behandelen en/of adviseren en zijn in diverse sectoren werkzaam.

De Arbeidspsycholoog is gespecialiseerd in Arbeids- en/of Organisatiepsychologie. Hij bestudeert het menselijke gedrag op de werkvloer; welke invloed heeft het werk of de organisatie op het gedrag van de werknemer. Hierbij kan gekeken worden naar de verhouding tussen werknemer en organisatie, maar ook naar hoe een individu zich tot een groep verhoudt (binnen een organisatie) en welke relatie bestaat tussen werknemer en taken. 

De bevindingen van een Arbeidspsycholoog kunnen gebruikt worden om de (machts)structuur binnen een organisatie te veranderen of verbeteren. De Organisatiepsycholoog kan bijvoorbeeld ingeschakeld worden als een organisatie te maken heeft met veel ziekteverzuim en adviseren over hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden (verminderen werkdruk), maar ook helpen een reïntegratieprogramma vorm te geven. Een Arbeidspsycholoog kan ook betrokken zijn bij de werving en selectie van personeel, door bijvoorbeeld te bekijken of een sollicitant bij de organisatie past en assessments te begeleiden. Daarnaast is het ontwikkelen en uitvoeren van trainingsprogramma's een mogelijke taak van de Arbeidspsycholoog. Denk hierbij aan trainingen in communicatie, persoonlijke effectiviteit, effectief leiderschap of assertiviteit. Mogelijke functies zijn o.a. organisatie-adviseur, ARBO-deskundige of HRM specialist.

Arbeidspsychologen kunnen zich dus zowel richten op de individuele werknemer als op de organisatie. Ze kunnen in dienst zijn bij die organisaties, maar ook werken bij adviesbureaus of als zelfstandige. Daarnaast zijn zij werkzaam bij onderzoeksinstellingen of Universiteiten. Arbeids- en/of Organisatiepsychologen komen verder vaak in management- of beleidsfuncties (op het gebied van P&O) terecht.Wil je werken als Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog?

Werk je al als Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2562 tot €4720

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Wat verdient een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog?

De Arbeidspsycholoog heeft een startsalaris van ongeveer €2562, wat kan oplopen tot ongeveer €4702 bruto per maand. Dit is conform de CAO van de geestelijke gezondheidszorg. 

Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen zijn: 8% vakantietoeslag, reiskostenvergoeding, onregelmatigheid toeslagen etc.

Salarisschaal Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Er zijn geen vacatures Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog in werkt.

Meer weten over de sector waar een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Wat zijn de baankansen voor een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog?

Het arbeidsmarktperspectief ziet er redelijk uit in Nederland aangezien er altijd A&O Psychologen gezocht worden. Het aanbod A&O Psychologen is echter ook erg groot, dus het vinden van een baan zal niet eenvoudig zijn.

Doorgroeimogelijkheden zijn er in de vorm van management- of beleidsfuncties. Eventueel kunnen Arbeidspsychologen als zelfstandige aan de slag.

De actuele kans op werk voor een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Het beroep Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog is onderdeel van de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog worden: Opleidingen tot Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Wil je Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog.

Hoe word je een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog? 

Een Arbeidspsycholoog heeft Psychologie gestudeerd (WO Bachelor), met een eenjarige Master in  Arbeids- en Organisatiepsychologie. Deze kan ook gedaan worden na een relevante vierjarige HBO opleiding als Toegepaste Psychologie, met een specialisatie in Arbeidspsychologie.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Psychologie voor Managers in 4 maanden
Leidinggeven aan hedendaagse professionals vraagt een sterk inzicht in hun gedrag; je medewerkers verschillen in doen, denken, voelen en handelen. Een belangrijke uitdaging hierbij is te achterhalen wat hun persoonlijke drijfveren …
Psychologie voor Managers in 4 maanden
Persoonlijk Leiderschap|Psychologie voor Managers
5-daagse Leiderschapstraining Psychologie voor managers Versterk je persoonlijke leiderschap Als leidinggevende heb je, net als je medewerkers, blinde vlekken en valkuilen. Je bent je dan niet bewust van het effect …
Persoonlijk Leiderschap|Psychologie voor Managers
Incompany - Psychologie voor managers in de praktijk
Dit programma bieden wij incompany aan i.s.m. Bongers&Partners. Dit kan al vanaf 6 deelnemers. Psychologie geeft een vernieuwende en heldere kijk op het gedrag van mensen. Leer hoe u twee boeiende …
Incompany - Psychologie voor managers in de praktijk
Arbeids- en Organisatiepsychologie (post-HBO) (ook online virtual classroom)
Deze praktijkgerichte opleiding reikt vanuit de psychologie alle instrumenten aan om meer te halen uit de mensen in je team, afdeling of organisatie. Waarom gedragen collega’s en managers zich op …
Arbeids- en Organisatiepsychologie (post-HBO) (ook online virtual classroom)
Psychologie voor Managers (post-HBO) (ook online virtual classroom)
In deze veelzijdige opleiding wordt je waardevolle kennis en inzichten vanuit de psychologie aangereikt. Je leert beter op teams en individuen in te spelen. Meer dan ooit speelt psychologie een …
Psychologie voor Managers (post-HBO) (ook online virtual classroom)

Omscholen of doorgroeien tot Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Als je Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog?

Competenties en Vaardigheden Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog. Als Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog:


zie volledige beschrijving persoonstype Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Vakkennis voor een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Het is voor een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Bedrijfspsychologie E-Learning
Cursus Bedrijfspsychologie: meer inzicht in de mens in de organisatieWil je alles leren over het gedrag van mensen in organisaties? Waarom zeggen mensen ja en ‘doen zij nee’? Of andersom? …
Bedrijfspsychologie E-Learning
Organisatiepsychologie
Leer alles over persoonlijkheid, motivatie, groepsgedrag, teamdynamiek, verandering en politiek. Heb jij je bijvoorbeeld altijd afgevraagd hoe teamdynamiek precies werkt en waarom groepen mensen in een organisatie zich altijd op …
Organisatiepsychologie
HBO Personeelsmanagement en Organisatiepsychologie
Algemeen Deze unieke opleiding brengt personeelsmanagement en organisatiepsychologie samen. U kunt de medewerkers na het volgen van deze opleiding effectiever begeleiden bij emoties, culturen en psychologische ontwikkelingen. Tijdens deze boeiende …
HBO Personeelsmanagement en Organisatiepsychologie
HBO Personeelsmanagement en Organisatiepsychologie (1 jaar)
Algemeen Deze unieke opleiding brengt personeelsmanagement en organisatiepsychologie samen. U kunt de medewerkers na het volgen van deze opleiding effectiever begeleiden bij emoties, culturen en psychologische ontwikkelingen. Tijdens deze boeiende …
HBO Personeelsmanagement en Organisatiepsychologie (1 jaar)
HBO Personeelsmanagement en Organisatiepsychologie
Algemeen Deze unieke opleiding brengt personeelsmanagement en organisatiepsychologie samen. U kunt de medewerkers na het volgen van deze opleiding effectiever begeleiden bij emoties, culturen en psychologische ontwikkelingen. Tijdens deze boeiende …
HBO Personeelsmanagement en Organisatiepsychologie

Werkervaring Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Het is voor een startend Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Met wie werkt een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog samen? 

De Arbeidspsycholoog komt in aanraking met professionals die trainingen bij hem volgen, met de medewerkers van de P&O of HRM afdeling van een bedrijf en met managers. Verder heeft hij contact met sollicitanten die hij op geschiktheid beoordeelt. Ook andere Arbeidspsychologen kunnen tot zijn netwerk behoren, zeker als hij bij een organisatieadviesbureau werkt.


Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog


Organisaties waar een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog meestal werkt.

Waar werkt een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog?

  • Adviesbureau
  • Trainingsbureau
  • Afdeling P&O van bedrijven

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Waar kun je het beste werken als Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog? Hieronder vind je de best door de Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog.

Welke competenties heeft een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog nodig?

Een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog nodig? 

De Arbeidspsycholoog heeft meestal te maken met twee verschillende uitgangspunten, namelijk die van de werknemer en die van de organisatie. De belangen van deze twee zijn niet altijd hetzelfde, maar de Arbeidspsycholoog weet de belangen te verenigen of in ieder geval zo op te treden dat beide tevreden zullen zijn. Gevoel voor diplomatie komt hierbij van pas (Bemiddelaar).

Daarnaast moet de Arbeidspsycholoog inzicht hebben in de behoeften van mensen. Hij kan goed met mensen omgaan, wekt vertrouwen, is integer en zal altijd proberen de positie van anderen te verbeteren (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog


Bemiddelaar


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog iets voor je?

Zou je graag Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar