Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep arbeids- en/of organisatiepsycholoog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je arbeids- en/of organisatiepsycholoog wordt.

 

Wat is een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog?

Een Psycholoog is wetenschappelijk opgeleid in de studie van het menselijk gedrag en de innerlijke beleving (denken, voelen) die dit gedrag bepaalt: de psychologie. Er zijn verschillende psychologische specialismen die tot verschillende functies opleiden. Psychologen kunnen (wetenschappelijk) onderzoek doen, cliënten behandelen en/of adviseren en zijn in diverse sectoren werkzaam.

De Arbeidspsycholoog is gespecialiseerd in Arbeids- en/of Organisatiepsychologie. Hij bestudeert het menselijke gedrag op de werkvloer; welke invloed heeft het werk of de organisatie op het gedrag van de werknemer. Hierbij kan gekeken worden naar de verhouding tussen werknemer en organisatie, maar ook naar hoe een individu zich tot een groep verhoudt (binnen een organisatie) en welke relatie bestaat tussen werknemer en taken. 

De bevindingen van een Arbeidspsycholoog kunnen gebruikt worden om de (machts)structuur binnen een organisatie te veranderen of verbeteren. De Organisatiepsycholoog kan bijvoorbeeld ingeschakeld worden als een organisatie te maken heeft met veel ziekteverzuim en adviseren over hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden (verminderen werkdruk), maar ook helpen een reïntegratieprogramma vorm te geven. Een Arbeidspsycholoog kan ook betrokken zijn bij de werving en selectie van personeel, door bijvoorbeeld te bekijken of een sollicitant bij de organisatie past en assessments te begeleiden. Daarnaast is het ontwikkelen en uitvoeren van trainingsprogramma's een mogelijke taak van de Arbeidspsycholoog. Denk hierbij aan trainingen in communicatie, persoonlijke effectiviteit, effectief leiderschap of assertiviteit. Mogelijke functies zijn o.a. organisatie-adviseur, ARBO-deskundige of HRM specialist.

Arbeidspsychologen kunnen zich dus zowel richten op de individuele werknemer als op de organisatie. Ze kunnen in dienst zijn bij die organisaties, maar ook werken bij adviesbureaus of als zelfstandige. Daarnaast zijn zij werkzaam bij onderzoeksinstellingen of Universiteiten. Arbeids- en/of Organisatiepsychologen komen verder vaak in management- of beleidsfuncties (op het gebied van P&O) terecht.Wil je werken als Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog?

Werk je al als Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2562 tot €4720

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Wat verdient een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog?

De Arbeidspsycholoog heeft een startsalaris van ongeveer €2562, wat kan oplopen tot ongeveer €4702 bruto per maand. Dit is conform de CAO van de geestelijke gezondheidszorg. 

Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen zijn: 8% vakantietoeslag, reiskostenvergoeding, onregelmatigheid toeslagen etc.

Salarisschaal Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Er zijn geen vacatures Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog in werkt.

Meer weten over de sector waar een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Wat is de toekomst van Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog?

Het arbeidsmarktperspectief ziet er redelijk uit in Nederland aangezien er altijd A&O Psychologen gezocht worden. Het aanbod A&O Psychologen is echter ook erg groot, dus het vinden van een baan zal niet eenvoudig zijn.

Doorgroeimogelijkheden zijn er in de vorm van management- of beleidsfuncties. Eventueel kunnen Arbeidspsychologen als zelfstandige aan de slag.

Baankans Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog worden: Opleidingen tot Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Wil je Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog.

Hoe word je een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog? 

Een Arbeidspsycholoog heeft Psychologie gestudeerd (WO Bachelor), met een eenjarige Master in  Arbeids- en Organisatiepsychologie. Deze kan ook gedaan worden na een relevante vierjarige HBO opleiding als Toegepaste Psychologie, met een specialisatie in Arbeidspsychologie.

De 2 best beoordeelde opleidingen tot Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Arbeids- en Organisatiepsychologie Thuisstudie
Mensen optimaal laten werken? Volg de cursus Arbeids- en Organisatiepsychologie op HBO-niveauWat motiveert mensen? Wat is het verband tussen gebrek aan invloed op het werk en werkstress? Welke werknemers hebben …
Arbeids- en Organisatiepsychologie Thuisstudie
Basisopleiding Toegepaste Psychologie met Arbeids- en Organisatiepsychologie Thuisstudie
Weten hoe mensen optimaal werken? Volg de Basisopleiding Toegepaste Psychologie met Arbeids- en Organisatiepsychologie.Wat motiveert mensen? Wat is het verband tussen gebrek aan invloed op het werk en werkstress? Welke …
Basisopleiding Toegepaste Psychologie met Arbeids- en Organisatiepsychologie Thuisstudie

Omscholen of doorgroeien tot Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Als je Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog?

Competenties en Vaardigheden Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren

Persoonlijkheid van een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog. Als Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog:


zie volledige beschrijving persoonstype Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Vakkennis voor een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Het is voor een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog


Werkervaring Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Het is voor een startend Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Met wie werkt een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog samen? 

De Arbeidspsycholoog komt in aanraking met professionals die trainingen bij hem volgen, met de medewerkers van de P&O of HRM afdeling van een bedrijf en met managers. Verder heeft hij contact met sollicitanten die hij op geschiktheid beoordeelt. Ook andere Arbeidspsychologen kunnen tot zijn netwerk behoren, zeker als hij bij een organisatieadviesbureau werkt.


Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog


Organisaties waar een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog meestal werkt.

Waar werkt een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog?

  • Adviesbureau
  • Trainingsbureau
  • Afdeling P&O van bedrijven

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Waar kun je het beste werken als Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog? Hieronder vind je de best door de Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog.

Welke competenties heeft een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog nodig?

Een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog nodig? 

De Arbeidspsycholoog heeft meestal te maken met twee verschillende uitgangspunten, namelijk die van de werknemer en die van de organisatie. De belangen van deze twee zijn niet altijd hetzelfde, maar de Arbeidspsycholoog weet de belangen te verenigen of in ieder geval zo op te treden dat beide tevreden zullen zijn. Gevoel voor diplomatie komt hierbij van pas (Bemiddelaar).

Daarnaast moet de Arbeidspsycholoog inzicht hebben in de behoeften van mensen. Hij kan goed met mensen omgaan, wekt vertrouwen, is integer en zal altijd proberen de positie van anderen te verbeteren (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog


Bemiddelaar


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog iets voor je?

Zou je graag Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Arbeids- en/of Organisatiepsycholoog

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar