Schoolpsycholoog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Schoolpsycholoog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep schoolpsycholoog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je schoolpsycholoog wordt.

 

Wat is een Schoolpsycholoog?

Een Psycholoog is wetenschappelijk opgeleid in de studie van het menselijk gedrag en de innerlijke beleving (denken, voelen) die dit gedrag bepaalt: de psychologie. Er zijn verschillende psychologische specialismen die tot verschillende functies opleiden. Psychologen kunnen (wetenschappelijk) onderzoek doen, cliënten behandelen en/of adviseren en zijn in diverse sectoren werkzaam.

Schoolpsychologie is een vrij brede specialisatie binnen ontwikkelingspsychologie gericht op diagnostiek en interventie bij kinderen en jongeren met emotionele/sociale problemen, leerproblemen en psychische problemen. De Schoolpsycholoog is (vrijwel altijd) verbonden aan een onderwijsinstelling. Dit kan een basisschool zijn, maar ook een middelbare school of school voor speciaal onderwijs. Leerlingen waarmee en Schoolpsycholoog te maken krijgt zijn tussen de ca. 4 en 19 jaar oud. De Schoolpsycholoog is een eerstelijns hulpverlener en meer generalist dan specialist, gezien het scala aan problemen waar hij mee te maken krijgt en de verschillende leeftijden van zijn cliënten.

Recente ontwikkelingen in onderwijs hebben tot resultaat gehad dat ook kinderen die speciale aandacht nodig hebben (door bijv. functiebeperking of psychosochiale problemen) tercht moeten kunnen in het regulier onderwijs. Hierdoor is de vraag naar Schoolpsychologen toegenomen. Deze geven vorm aan (boven)school(s)beleid op het gebied van onderwijsbegeleiding en jeugdgezondheidszorg en nemen het stokje over van remedial teachers, leraren en intern begeleiders wanneer deze geen passende hulp kunnen bieden. In het speciaal onderwijs staat de Schoolpsycholoog dichter bij de leerlingen.

Behalve begeleiding en behandeling van leerlingen is diagnostiek een belangrijk aandachtsgebied van de Schoolpsycholoog. Vroeg (of tijdig) gesignaleerde problematiek is immers over het algemeen makkelijker aan te pakken. Hij maakt hiervoor waar nodig o.a. gebruik van iq- en persoonlijkheidstests en bepaalt of een leerling binnen de school de juiste begeleiding kan krijgen of verwezen moet worden naar andere, externe hulpverleners (ggz-instellingen).

Naast leerlingen kan een Schoolpsycholoog ook leraren en ander schoolpersoneel begeleiden, o.a. door hen voor te lichten over bijv. omgaan met kinderen met gedragsproblemen of autisme.Wil je werken als Schoolpsycholoog?

Werk je al als Schoolpsycholoog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Schoolpsycholoog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Schoolpsycholoog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Schoolpsycholoog in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leraar
 • Locatiedirecteur
 • Directeur Basisschool
 • Mentor
 • Leerling

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2238 tot €4702

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Schoolpsycholoog

Wat verdient een Schoolpsycholoog?

De Schoolpsycholoog heeft een startsalaris van ongeveer €2238, wat kan oplopen tot ongeveer €4702 bruto per maand. Dit is exclusief vakantietoeslag van ongeveer 8% over het bruto maandloon, een eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding, scholingsmogelijkheden en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Salarisschaal Schoolpsycholoog

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Schoolpsycholoog

Er zijn geen vacatures Schoolpsycholoog aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Schoolpsycholoog in werkt.

Meer weten over de sector waar een Schoolpsycholoog in werkt

Bekijk werken in Onderwijs

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Schoolpsycholoog

Wat is de toekomst van Schoolpsycholoog?

Het arbeidsmarktperspectief is positief, vooral door de in 2012 ingaande wet van Passend Onderwijs. Dat wil zeggen dat onderwijsinstellingen dan ook zullen worden gezien als zorginstellingen voor de scholieren, waarvoor Schoolpsychologen hard nodig zijn.

Doorgroeimogelijkheden zijn schaars aangezien er weinig soortgelijke hogere functies zijn. Wel is het mogelijk om meer coördinerende of leidinggevende taken te krijgen of meer bovenschools aan het werk te gaan met onderzoek en beleid.

Baankans Schoolpsycholoog

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Schoolpsycholoog worden: Opleidingen tot Schoolpsycholoog

Wil je Schoolpsycholoog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Schoolpsycholoog.

Hoe word je een Schoolpsycholoog? 

Schoolpsycholoog word je door na een Bachelor Psychologie met de specialisatie Ontwikkelingspsychologie (WO, drie jaar) een Master te doen in Schoolpsychologie.  Het is ook mogelijk een (tweejarige) post-doctorale opleiding tot Schoolpsycholoog te volgen. 

Schoolpsychologen moeten verder over het algemeen een GZ-aantekening hebben en BIG geregistreerd zijn.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Schoolpsycholoog

Er zijn geen opleidingen Schoolpsycholoog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Schoolpsycholoog in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs

Omscholen of doorgroeien tot Schoolpsycholoog

Als je Schoolpsycholoog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Schoolpsycholoog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Schoolpsycholoog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Schoolpsycholoog?

Competenties en Vaardigheden Schoolpsycholoog

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Schoolpsycholoog nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Schoolpsycholoog nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Schoolpsycholoog

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit

Persoonlijkheid van een Schoolpsycholoog

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Schoolpsycholoog. Als Schoolpsycholoog wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Schoolpsycholoog:


zie volledige beschrijving persoonstype Schoolpsycholoog

Vakkennis voor een Schoolpsycholoog

Het is voor een Schoolpsycholoog ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Schoolpsycholoog zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Schoolpsycholoog


Werkervaring Schoolpsycholoog

Het is voor een startend Schoolpsycholoog die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Schoolpsycholoog is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Psycholoog, Studentenpsycholoog .

Iets anders leren?

Is Schoolpsycholoog het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Schoolpsycholoog

Met wie werkt een Schoolpsycholoog samen? 

De Schoolpsycholoog kan in een breed scala aan onderwijsinstellingen ingezet worden. Hierdoor komt de Schoolpsycholoog in contact met veel medewerkers en directeuren van onderwijsinstellingen. Daarnaast heeft hij een netwerk van externe hulpverleners in wijken of bij ggz-instellingen, waarmee hij samenwerkt of naar wie hij doorverwijst.  Natuurlijk is het contact met de hulpbehoevende het belangrijkst en staat deze centraal in het werk van de Schoolpsycholoog.


 • Leraar
 • Locatiedirecteur
 • Directeur Basisschool
 • Mentor
 • Leerling
Schoolpsycholoog


Organisaties waar een Schoolpsycholoog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Schoolpsycholoog meestal werkt.

Waar werkt een Schoolpsycholoog?

Onderwijsinstelling

GZ/GGZ

RIAGG

Jeugdzorg

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Schoolpsycholoog

Waar kun je het beste werken als Schoolpsycholoog? Hieronder vind je de best door de Schoolpsycholoog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Schoolpsycholoog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Schoolpsycholoog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Schoolpsycholoog.

Welke competenties heeft een Schoolpsycholoog nodig?

Een Schoolpsycholoog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Schoolpsycholoog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Schoolpsycholoog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Schoolpsycholoog nodig? 

De Schoolpsycholoog moet  een gezaghebbende, overtuigende houding hebben in sommige situaties (denk aan het coachen van leraren of het voorlichten van ouders). Zelfvertrouwen geeft hem een sterke uitstraling, wat leraren aan hem kan binden (Baas).

De Schoolpsycholoog heeft echter ook juist een ondersteunende functie. Hij helpt leraren en ander schoolpersoneel om te gaan met kinderen met gedragsproblemen of psychosociale problemen en helpt ook deze kinderen met hun problemen om te gaan. Hij heeft een warme persoonlijkheid die mensen, kinderen, uitnodigt om open te zijn over wat er speelt. Verder heeft de Schoolpsycholoog een groot empathisch vermogen en gevoel voor wat de behoeften zijn van kinderen (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Schoolpsycholoog


Baas


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Schoolpsycholoog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Schoolpsycholoog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Schoolpsycholoog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Schoolpsycholoog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Schoolpsycholoog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Schoolpsycholoog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Schoolpsycholoog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Schoolpsycholoog iets voor je?

Zou je graag Schoolpsycholoog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Schoolpsycholoog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Schoolpsycholoog

saskia

Hallo Joyce,hierboven staat ook een kopje opleidingen,als je dit aanklikt is er een rubriek stages.Ik denk dat je via deze link wel iets vindt,waar je wat aan hebt.Sucses

Joyce

Hallo, Ik doe momenteel een master Schoolpsychologie en ben me aan het orienteren op stages, ik zou hier ook graag iets over zien op deze website. Zijn er misschien mensen die wat weten over de mogelijkheden hierin?   

Age de jong

De Schoolpsycholoog heeft een startsalaris van ongeveer €2238, wat kan oplopen tot ongeveer €4702 bruto per uur   per UUR? ik weet wat ik later wil worden.

Simone

Hallo Age,dit is een maandsalaris,valt een beetje tegen.Maar ik kan je aanraden over dit beroep eens goed na te denken.Het is een fantastisch beroep dat ik al 7 jr.met veel plezier en passie(nog steeds)uitoefent.

Age de jong

De Schoolpsycholoog heeft een startsalaris van ongeveer €2238, wat kan oplopen tot ongeveer €4702 bruto per uur   per UUR? ik weet wat ik later wil worden.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar