Pedagogisch Adviseur worden: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Pedagogisch Adviseur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Pedagogisch Adviseur, zoals: "Wat doet een Pedagogisch Adviseur?", of "Wat verdient een Pedagogisch Adviseur? of "Hoe word je een Pedagogisch Adviseur?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Pedagogisch Adviseur nodig heeft.Wat is een Pedagogisch Adviseur?

De Pedagogisch Adviseur geeft advies over opvoedkundige kwesties. Ouders die opvoedkundige problemen ondervinden, kunnen voor advies terecht bij de Pedagogisch Adviseur. De Pedagogisch Adviseur stelt hun hulpvraag centraal en gaat op zoek naar een passende oplossing. De Pedagogisch Adviseur geeft de ouders individuele, toegankelijke en kortdurende ondersteuning.

 

Hulpvraag ouders centraal

De Pedagogisch Adviseur gaat er vanuit dat de ouder deskundig is op het gebied van de opvoeding van zijn of haar kinderen. De Pedagogisch Adviseur beschikt over de juist kennis, vaardigheden en houding om de ouders te ondersteunen en samen naar een passende oplossing te zoeken. De Pedagogisch Adviseur stelt de hulpvraag van de ouders centraal. Ook moet de Pedagogisch Adviseur het gevoel van het kunnen opvoeden van de ouders versterken. De Pedagogisch Adviseur merkt de punten op die de ouders goed doen in hun opvoeding. Hierdoor worden de ouders zelfverzekerder. Samenwerking is belangrijk. De Pedagogisch Adviseur en ouders stellen samen een plan op en zorgen samen voor de gewenste uitvoering hiervan.

 

Doel hulp Pedagogisch Adviseur

Het doel van de Pedagogisch Adviseur is om de ouders vertrouwen in zichzelf als opvoeder te geven en hen antwoord te geven op hun opvoedingsvragen. De Pedagogisch Adviseur moet ervoor zorgen dat de ouders na de kortdurende begeleiding weer zelfstandig verder kunnen met de opvoeding.

Past het beroep Pedagogisch Adviseur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Pedagogisch Adviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Pedagogisch Adviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Pedagogisch Adviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Pedagogisch Adviseur vacatures

Vacature Sportpedagoog / Pedagogisch Adviseur (m/ v/ x)
Stichting Rotterdam Sportsupport
GEZOCHT: Sportpedagoog / pedagogisch adviseur (m/v/x) Wat doe je als pedagogisch adviseur bij Rotterdam Sportsupport? Je ondersteunt Rotterdamse sportverenigingen bij het creëren en/of behouden van een positieve sportcultuur. Dit doe …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Pedagogisch Adviseur

Wat verdient een Pedagogisch Adviseur?

Het gemiddelde salaris van de Pedagogisch Adviseur ligt tussen de €1790,- en €3000,-. Dit is wel sterk afhankelijk van het type organisatie waar de Pedagogisch Adviseur werkzaam is. 

Salarisschaal Pedagogisch Adviseur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Pedagogisch Adviseur

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Pedagogisch Adviseur


Pedagogisch Adviseur worden: Opleidingen tot Pedagogisch Adviseur

Wil je Pedagogisch Adviseur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Pedagogisch Adviseur.

Hoe word je een Pedagogisch Adviseur? 

Om aan de slag te kunnen als Pedagogisch Adviseur is een opleiding op het gebied van pedagogiek noodzakelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opleiding Pedagogische Wetenschappen (WO) of Pedagogiek (HBO). Naast deze opleidingen zijn er ook nog diverse andere opleiding die geschikt zijn om de juiste kennis te vergaren.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Pedagogisch Adviseur

Er zijn geen opleidingen Pedagogisch Adviseur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Pedagogisch Adviseur in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie


Pedagogisch Adviseur worden: Omscholen tot Pedagogisch Adviseur

Als je je wilt omscholen tot Pedagogisch Adviseur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Pedagogisch Adviseur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Pedagogisch Adviseur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Pedagogisch Adviseur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Pedagogisch Adviseur

Als je Pedagogisch Adviseur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Pedagogisch Adviseur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Pedagogisch Adviseur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Pedagogisch Adviseur?


Competenties en Vaardigheden Pedagogisch Adviseur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Pedagogisch Adviseur.

Welke competenties heeft een Pedagogisch Adviseur nodig?

Een Pedagogisch Adviseur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Coachen
Coachen

Wat betekent de competentie coachen? De competentie coachen heeft de steekwoorden: motiveren, leiderschap, assertiviteit, luisteren

Omschrijving

In teamverband kunnen deze mensen ervoor zorgen dat taken voltooid worden. De coach motiveert anderen, op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. De coach is betrokken en wil het beste voor zichzelf en voor de ander. Deze mensen luisteren goed en proberen de juiste vragen te stellen. Op die manier proberen ze anderen een bepaalde ontwikkeling door te laten maken.

Sterke punten
De coaches kunnen anderen vaak goed inspireren en motiveren. Bij tegenslagen zijn dit de mensen die het team en de werkzaamheden weer op gang krijgen. Ze motiveren niet alleen, maar zijn over het algemeen ook goede leiders. Ze kunnen mensen aansturen en begeleiden. Daarnaast zijn deze coaches over het algemeen betrouwbaar en willen ze iedereen graag helpen. Deze mensen zijn vaak zelfverzekerd en willen het beste voor zichzelf en voor de ander.

Zwakke punten
Het is mogelijk dat de betrokkenheid van de coach zo groot wordt, dat de prioriteiten op verkeerde aspecten komen te liggen. Deze grote betrokkenheid kan ervoor zorgen dat anderen zich gecontroleerd voelen.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Motiveren
Motiveren

Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen

Omschrijving

Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.

Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig. 

Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Sociabiliteit
Sociabiliteit

Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving

Omschrijving

Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.

Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.

Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.

Vaardigheden Pedagogisch Adviseur

 • Luisteren
 • Analytisch vermogen
 • Stimuleren
 • Kritisch denken
 • Methodisch werken
 • Feedback geven
 • Verbanden leggen
 • Overtuigingskracht
 • Positiviteit
 • Effectief communiceren
 • Openheid
 • Sensitiviteit
 • Bemiddelen
 • Gezamenlijk resultaat

Persoonlijkheid en Eigenschappen Pedagogisch Adviseur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Pedagogisch Adviseur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Pedagogisch Adviseur nodig? 

De Pedagogisch Adviseur moet situaties in kunnen schatten, problemen snel kunnen analyseren en de juiste oplossing voor handen hebben (Waarnemer). Daarnaast moet de Pedagogisch Adviseur de wensen en behoeften van de ouders in kunnen schatten en hen zo goed mogelijk willen helpen (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Pedagogisch Adviseur


Eigenschappen Pedagogisch Adviseur

 • Empatisch
 • Behulpzaam
 • Vriendelijk
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Pedagogisch Adviseur

Wat zijn de baankansen voor een Pedagogisch Adviseur?

Er is een gemiddelde vraag naar deskundige Pedagogisch Adviseur. De Pedagogisch Adviseur kan doorgroeien naar een zelfstandige onderneming of voor een grotere organisatie gaan werken.

De actuele kans op werk voor een Pedagogisch Adviseur

Het beroep Pedagogisch Adviseur is onderdeel van de beroepsfamilie Pedagogen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Pedagogen is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Pedagogisch Adviseur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Pedagogisch Adviseur

Je kunt als Pedagogisch Adviseur een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Pedagogisch Adviseur is onderdeel van de beroepsfamilie Pedagogen. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Pedagogisch Adviseur

Doorgroei beroepen voor een Pedagogisch Adviseur


Organisaties waar een Pedagogisch Adviseur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Pedagogisch Adviseur meestal werkt.

Waar werkt een Pedagogisch Adviseur?

De Pedagogisch Adviseur kan als zelfstandige werkzaam zijn, maar ook voor een pedagogisch adviesbureau werken of als onderdeel van een gezondheidscentrum. De Pedagogisch Adviseur is werkzaam in de profit sector.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Netwerk Pedagogisch Adviseur

Met wie werkt een Pedagogisch Adviseur samen? 

De Pedagogisch Adviseur heeft veel contact met ouders en hun kinderen. Daarnaast kan de Pedagogisch Adviseur ook contact hebben met leerkrachten, therapeuten, artsen en andere collega’s binnen het werkveld.


Pedagogisch Adviseur

Interview met een Pedagogisch Adviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Pedagogisch Adviseur in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1790 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1Ga direct naar