Systeemtherapeut Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Systeemtherapeut? Lees de functieomschrijving.

De systeemtherapeut richt zich op de directe naasten van de cliënt. De term 'systeem' duidt op de sociale omgeving waar de cliënt deel uit maakt. Bij veel cliënten in behandeling staat het gezin op de eerste plek, dat is vaak waar de therapeut ook begint. Andere sociale structuren zijn de vriendenkring, familie en/of kennisen. De systeemtherapeut probeert de wisselwerking binnen deze sociale kringen te ontleden en de onderliggende factoren van het probleem bloot te leggen.

Cliënten die voor een behandeling komen hebben vaak nare ervaringen achter de rug waar zij uiteindelijk aan onderdoor gaan, of wat hun zwaar op de maag ligt. Voorbeelden zijn; het overlijden van een gezinslid of iemand die dierbaar was. Frictie binnen een sociale kring of mishandeling. Door deze delicate onderwerpen is het van belang dat de systeemtherapeut over een warme en welwillende persoonlijkheid beschikt.

In tegenstelling tot vele therapeuten die hun behandeling richten op één persoon, richt de systeemtherapeut zich voornamelijk op de verantwoordelijke sociale kring. Mede door de gehele groep tegelijkertijd te confronteren met het probleem creëert dat oplossingen. Daarom geeft de systeemtherapeut ook de gereedschappen en de middelen aan de cliënten om hun problemen zelf op te kunnen lossen.

Wil je werken als Systeemtherapeut?

Werk je al als Systeemtherapeut en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Systeemtherapeut worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Systeemtherapeut, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Systeemtherapeut in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Huisarts
 • Psycholoog
 • Maatschappelijk Werker
 • Sociaal Pedagogisch Hulpverlener
 • Cliënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2562 tot €3992

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

4


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Systeemtherapeut

Wat verdient een Systeemtherapeut?

Het salaris van de systeemtherapeut ligt tussen de 2562 euro bruto per maand en 3992 euro bruto per maand.

Het bovengenoemde salaris is gebaseerd op de CAO GGZ Nederland (zie bron beneden).

Secundaire Voorwaarden

8% vakantietoeslag, reiskostenvergoeding, pensioenfonds (afhankelijk van werkgever).

Salarisschaal Systeemtherapeut

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Systeemtherapeut

Op zoek naar een nieuwe baan als Systeemtherapeut? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Systeemtherapeut. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Systeemtherapeut vacatures

Systeemtherapeut
Maandag Groningen
Als Systeemtherapeut werk je met een gevarieerde groep patiënten, familieleden en naast-betrokkenen. Samen met andere behandelaren zet je je in voor het herstel van de patiënt. Binnen het team wordt …
(Aankomend) Systeemtherapeut Jeugd & Gezin LVB
Matchpartner
Voor een middelgrote instelling in de regio Twente zijn wij op zoek naar een (aankomend) systeemtherapeut die aan de slag wil met jeugdigen, volwassenen en eventueel ouderen met een licht verstandelijke …
Systeemtherapeut
Maandag Enschede
Ben jij als Systeemtherapeut toe aan een nieuwe uitdaging in een andere setting en omgeving? Dan ben ik op zoek naar jou!Als Systeemtherapeut betrek jij de naasten van de cliënt …
(Aankomend) Systeemtherapeut Jeugd & Gezin LVB
Matchpartner
Voor deze vacature zoeken wij een (aankomend) Systeemtherapeut, die zich gaat bezighouden met de doelgroep LVB. Functieomschrijving Voor een middelgrote instelling in de regio Twente zijn wij op zoek naar …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Systeemtherapeut

Hoe goed is de toekomst voor de Systeemtherapeut? 

Arbeidsmarktperspectief is positief gezien de populariteit naar relatietherapeuten. Er is veel vraag naar vanuit de bevolking.

Doorgroeimogelijkheden zijn lastiger, aangezien de systeemtherapeut al een gespecialiseerde functie is.

Baankans Systeemtherapeut

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

4


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Systeemtherapeut worden: Opleidingen tot Systeemtherapeut

Hoe word je een Systeemtherapeut? 

Om systeemtherapeut te worden moet eerst een WO opleiding afgerond worden binnen de gedragswetenschappen of geneeskunde. De opleiding gedragswetenschappen duurt gemiddeld 4 jaar, 3 jaar bachelor en 1 jaar master, en de opleiding geneeskunde duurt gemiddeld 6 jaar, 3 jaar bachelor, 3 jaar master. Hierna volgt nog een bijscholing/cursus bij de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie van circa 220 uur.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Systeemtherapeut

Meer opleidingen Systeemtherapeut

Weet je nog niet of je Systeemtherapeut wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Systeemtherapeut of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Systeemtherapeut

Met wie werkt een Systeemtherapeut samen? 

De systeemtherapeut krijgt vaak cliënten doorverwezen vanuit een algemene psycholoog (klinisch ofwel GZ) aangezien de systeemtherapeut gespecialiseerd is in gezins- en relatiesituaties. Verder staat de systeemtherapeut in contact met andere sociale hulpverleners en zorginstellingen. Vaak wordt de systeemtherapeut ook ingeschakeld door bureau jeugdzorg of een andere hulpverlenende instantie, gezien deze gespecialiseerd is in gezinssituaties.


 • Huisarts
 • Psycholoog
 • Maatschappelijk Werker
 • Sociaal Pedagogisch Hulpverlener
 • Cliënt
Systeemtherapeut


Organisaties waar een Systeemtherapeut werkzaam is

Waar werkt een Systeemtherapeut meestal? 
 • Ziekenhuis
 • Privè-Praktijk
 • GGZ/GZ
 • Juridische Praktijk (echtscheidingen)

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Systeemtherapeut

Waar kun je het beste werken als Systeemtherapeut? Hieronder vindt je de best door de Systeemtherapeut beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Systeemtherapeut.

Competenties, Skills en Vaardigheden Systeemtherapeut:

Welke competenties heeft een een Systeemtherapeut nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Systeemtherapeut

Wat voor persoonlijkheid heb je als Systeemtherapeut nodig? 

De systeemtherapeut moet een waanemer zijn omdat hij net als de andere sociale beroepen in direct contact staat met zijn cliënt. De systeemtherapeut moet betrouwbaar overkomen en moet elk gesprek analyseren en ontleden.
(Waarnemer)

De systeemtherapeut moet een bemiddelaar zijn omdat hij als mediator moet optreden tussen de verschillende belangende personen. Er moet zowel ondersteuning komen voor het slachtoffer, maar ook voor de aanstichter. (Bemiddelaar)

Bekijk de persoonstypen voor Systeemtherapeut


Bemiddelaar


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Systeemtherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Systeemtherapeut

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Systeemtherapeut

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Systeemtherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Systeemtherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Systeemtherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Systeemtherapeut. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Systeemtherapeut iets voor je?

Zou je graag Systeemtherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Systeemtherapeut bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Systeemtherapeut

jac

Je moet tegenwoordig een HBO of WO master hebben om toegelaten te worden tot de opleiding voor systeemtherapeut. Een VO volstaat niet meer. Na een HBO master ( master in de geesteswetenschappen) dien je ook nog twee modules te volgen: ontwikkelingspsychologie en psychodiagnostiek. Tenzij deze beide modules verweven zitten in je master opleiding, dan hoeft dit niet. Hierna stroom je door tot de twee jarige systeemtherapie opleiding. Tip: kies een erkende systeemtherapie opleiding , bekend bij de NVGR.

Miriam

Momenteel kun je nog instromen met een Vo opleiding, maar dat wordt ook weer afgeschaft. Wie een relevante VO heeft en interesse, moet nu toehappen. 

Chantal

Bedankt voor de tip.

Pascal

Het supervisietraject bestaat uit 3x 25uur, (de supervisor is geregistreerd als NVRG supervisor). Plus 25uur leertherapie.

Anniek

Je hoeft niet een universitaire opleiding te hebben voordat je je kunt specialiseren tot systeemtherapeut.   Met een agogische opleiding + VO (vervolgopleiding) kun je een tweejarige opleiding doen tot systeemtherapeut. na deze opleiding moet men nog wel 2×25uur supervisie en 25uur leertherapie volgen.  

Anniek

Je hoeft niet een universitaire opleiding te hebben voordat je je kunt specialiseren tot systeemtherapeut.   Met een agogische opleiding + VO (vervolgopleiding) kun je een tweejarige opleiding doen tot systeemtherapeut. na deze opleiding moet men nog wel 2×25uur supervisie en 25uur leertherapie volgen.  

Pascal

Het supervisietraject bestaat uit 3x 25uur, (de supervisor is geregistreerd als NVRG supervisor). Plus 25uur leertherapie.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar