Psychotherapeut Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Psychotherapeut? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep psychotherapeut. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je psychotherapeut wordt.

 

Wat is een Psychotherapeut?

Een Psychotherapeut is iemand die mensen behandelt met complexe psychische klachten, met als doel het persoonlijke en/of sociale functioneren te verbeteren. De Psychotherapeut onderscheidt zich van de gewone therapeut omdat de titel van ‘Psychotherapeut’ in Nederland wettelijk beschermd is (in tegenstelling tot de titel van therapeut die in principe iedereen mag dragen). Om de functie van Psychotherapeut te kunnen vervullen moet men eerst in het BIG-register opgenomen zijn.

Verder heeft een Psychotherapeut een andere taak dan psychologen, aangezien de behandeling van complexe innerlijke problematiek vaak langduriger en intensiever is dan die door bijvoorbeeld de GZ-psycholoog geboden wordt. Doorgaans is er voor de psychoterapeutische behandeling van een cliënt wel een verwijzing van een psycholoog of huisarts nodig. Daarmee worden de simpele gevallen van psychosomatiek bij voorbaat uitgesloten.

Een Psychotherapeut het verschillende behandelmethoden tot zijn beschikking. Naast een verscheidenheid aan behandeltechnieken kan een Psychotherapeut kiezen voor een klachtgerichte (nadruk op symptomen) of persoonsgerichte (meer inzichtgevend) benadering. Daarnaast besteedt een Psychotherapeut meer dan een psycholoog aandacht aan de omgeving van de cliënt en de invloed die het sociale netwerk op de persoon heeft. De methodes die beschikbaar zijn kunnen grotendeels worden opgedeeld in vier themas. Behandelingen kunnen gericht zijn op het veranderen van denken en/of gedrag, op het veranderen van de omgeving en de omgang met sociale situaties, exclusief gericht zijn op de cliënt en zijn gevoelsleven of psychoanalitisch van aard zijn.

Verder kan een Psychotherapeut zich specialiseren in o.a. het behandelen van kinderen en/of jong volwassenen of op groepstherapie, waarvoor weer andere methodes nodig kunnen zijn.Wil je werken als Psychotherapeut?

Werk je al als Psychotherapeut en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Psychotherapeut worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Psychotherapeut, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Psychotherapeut in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • GZ-Psychoog
 • Huisarts
 • Psychotherapeut
 • Leraar

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3794 tot €5863

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

4


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Psychotherapeut

Wat verdient een Psychotherapeut?

De Psychotherapeut zit in FWG salarisschaal 70 en verdient daarmee tussen de €3794 en maximaal €5863. Verder zijn er goede arbeidsvoorwaarden van toepassing (zie CAO voor de zorg).

Salarisschaal Psychotherapeut

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Psychotherapeut

Op zoek naar een nieuwe baan als Psychotherapeut? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Psychotherapeut. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Psychotherapeut vacatures

GZ-psycholoog/ psychotherapeut omgeving Den Haag (min. 16 uur p/ w)
TMI
TMI zoekt voor een gerenommeerde ggz instelling in de omgeving van Den Haag een GZ-psycholoog of psychotherapeut. Het betreft een tijdelijke functie ter vervanging voor twee of drie dagen per …
Psychotherapeut omgeving Assen
Wij zoeken per direct een ervaren psychotherapeut voor een instelling, die zich richt op forensische psychiatrie, in omgeving Assen. Sta jij stevig in jouw schoenen en ben jij op zoek …
GZ-psycholoog/ psychotherapeut omgeving Den Haag (min. 16 uur p/ w)
TMI zoekt voor een gerenommeerde ggz instelling in de omgeving van Den Haag een GZ-psycholoog of psychotherapeut. Het betreft een tijdelijke functie ter vervanging voor twee of drie dagen per …
GZ-Psycholoog / Psychotherapeut
Forensisch Psychiatrische Polikliniek de Horst Roermond
Forensisch Psychiatrische Polikliniek de Horst - Roermond zoekt een GZ-Psycholoog / Psychotherapeut te Universitair geplaatst op 23-05-2020 Wil jij het verschil maken door aan de slag te gaan als Forensisch …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Psychotherapeut

Wat is de toekomst van Psychotherapeut?

Het beroep van Psychotherapeut is van zichzelf  een doorgroeimogelijkheid voor de algemene psychologen. Verdere mogelijkheden dienen zich aan in het specialiseren en onderwijzen van anderen. Verder is er altijd de mogelijkheid om een eigen praktijk op te zetten en zo als Psychotherapeut eigen werkgever te zijn. De arbeidsmarkt voor banen in de psychotherapie is over het algemeen gunstig, aangezien de soorten therapie die hierin gegeven worden nog steeds in opkomst zijn.

Baankans Psychotherapeut

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

4


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Psychotherapeut worden: Opleidingen tot Psychotherapeut

Wil je psychotherapeut worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Psychotherapeut? 

Voor de opleiding tot Psychotherapeut worden alleen mensen toegelaten die al het artsexamen of een WO opleiding in de richting van de geestelijke gezondheidszorg hebben gedaan. De opleiding  duurt doorgaans drie tot vier jaar, tenzij men al geregistreerd GZ-psycholoog is. Naast theorieleer bestaat de opleiding voor het grootste gedeelte uit het opdoen van praktijkervaring. Daarnaast moet men zelf ook psychotherapie ondergaan. Verder is het belangrijk om na de opleiding deel te blijven nemen aan cursussen en de laatste ontwikkelingen bij te houden, omdat er anders kans is dat de BIG registratie afgenomen wordt.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Psychotherapeut

Handboek Strategisch Coachen
De recensie van een lezer: "De beste cursus die ik ooit volgde was Strategisch Coachen van psychotherapeut en management consultant Maarten Kouwenhoven. Kouwenhoven borduurt voort op de principes van de …
Meer opleidingen Psychotherapeut

Weet je nog niet of je Psychotherapeut wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Psychotherapeut of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Psychotherapeut

Met wie werkt een Psychotherapeut samen? 

Psychologen en huisartsen zijn een belangrijke schakel voor de Psychotherapeut omdat die cliënten verwijzen. Verder is het belangrijk om in contact te blijven met collega's, om werkervaringen mee uit te wisselen en omdat die collega's vaak in een instelling samen moeten werken. Onderwijzers in de psychotherapie zijn belangrijk voor het volgen van trainingen, waar de Psychotherapeut ook weer de kans heeft om met collega's te praten.


 • GZ-Psychoog
 • Huisarts
 • Psychotherapeut
 • Leraar
Psychotherapeut


Organisaties waar een Psychotherapeut werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Psychotherapeut meestal werkt.

Waar werkt een Psychotherapeut?

Psychotherapeuten kunnen bij GGZ-instellingen werken of als zelfstandige. Ook zijn er grote particuliere instellingen waar vraag is naar Psychotherapeuten met uiteenlopende specialismen.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Psychotherapeut

Waar kun je het beste werken als Psychotherapeut? Hieronder vind je de best door de Psychotherapeut beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Psychotherapeut.

Competenties, Skills en Vaardigheden Psychotherapeut:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Psychotherapeut.

Welke competenties heeft een Psychotherapeut nodig?

Een Psychotherapeut heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Psychotherapeut

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Psychotherapeut passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Psychotherapeut nodig? 

De Psychotherapeut moet niet voorschrijven en uitspellen wat een cliënt moet doen, maar goed luisteren en interpreteren en de cliënt zelf de oplossingen helpen te vinden (Waarnemer). Hierbij moet een Psychotherapeut goed weten hoe hij met de cliënt om moet gaan, zodat er langzamerhand vooruitgang kan worden geboekt. Soms duurt een behandeling maar korte tijd en dan is het al helemaal cruciaal dat de Psychotherapeut de client goed analyseert en de hulpmiddelen aan weet te reiken waarmee de cliënt na de behandeling zelf de volgende stappen kan zetten (Bemiddelaar).

Bekijk de persoonstypen voor Psychotherapeut


Bemiddelaar


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Psychotherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Psychotherapeut

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Psychotherapeut

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Psychotherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Psychotherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Psychotherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Psychotherapeut. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Psychotherapeut iets voor je?

Zou je graag Psychotherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Psychotherapeut bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Psychotherapeut

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar