Studentenpsycholoog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Studentenpsycholoog? Lees de functieomschrijving.

Een Psycholoog is wetenschappelijk opgeleid in de studie van het menselijk gedrag en de innerlijke beleving (denken, voelen) die dit gedrag bepaalt: de psychologie. Er zijn verschillende psychologische specialismen die tot verschillende functies opleiden. Psychologen kunnen (wetenschappelijk) onderzoek doen, cliënten behandelen en/of adviseren en zijn in diverse sectoren werkzaam.

De Studentenpsycholoog is verbonden aan instellingen voor hoger onderwijs (Universiteiten en Hogescholen) en maakt vaak deel uit van een brede afdeling voor studentenondersteuning. Daar biedt hij laagdrempelige, kortdurende (psychische) hulp en begeleiding aan studenten, individueel of in groepen. Studenten kunnen zich melden bij Studentenpsychologen, maar ook verwezen worden door studieadviseurs. Op basis van een intakegesprek wordt gekeken of een Studentenpsycholoog de meest geschikte hulpverlener is en wat de behandelmogelijkheden zijn. Zo nodig verwijst de Studentenpsycholoog de student naar bijvoorbeeld ggz-instellingen voor meer intensieve behandeling.

Studentenpsychologen krijgen vaak te maken met studenten met studiegerelateerde vragen en twijfels (faalangst, studiekeuze), maar ook psychische klachten (depressie, eetstoornissen), problemen die samenvallen met de ontwikkelingsfase van de jongvolwassene (relaties, identiteit) en functiebeperkingen (autisme, ADHD) kunnen ter sprake komen. De invloed van dergelijke psychische problemen op studeren is het specialisme van de Studentenpsycholoog. Deze kan middels (een beperkt aantal) individuele gesprekken de student handvaten bieden om om te gaan met zijn problemen, maar ook studenten in groepsverband tainingen geven (faalangst, sociale vaardigheden). De voortgang van de behandeling en verslagen van sessies verwerkt de Studentenpsycholoog in een dossier.

Tot slot leveren Studentenpsychologen een bijdrage aan de professionalisering van de eigen en andere beroepsgroepen. Ze adviseren studieadviseurs, denken mee over beleid, onderhouden contacten met andere Studentenpsychologen en volgen zo ontwikkelingen op hun vakgebied op de voet. Ook kunnen zij een bijdrage leveren aan onderzoek op het gebied van studiegerelateerde problematiek.

(NIP)

Wil je werken als Studentenpsycholoog?

Werk je al als Studentenpsycholoog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Studentenpsycholoog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Studentenpsycholoog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Studentenpsycholoog in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Faculteitsdirecteur
 • Tutor/Mentor
 • Studieadviseur
 • Student
 • Studentenpsycholoog

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2379 tot €4374

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Studentenpsycholoog

Wat verdient een Studentenpsycholoog?

Als Studentenpsycholoog begin je met een salaris van ongeveer €2370 bruto per maand wat kan oplopen tot €4374. Dit is conform de CAO Nederlandse Universiteiten en exclusief de secundaire voorwaarden als vakantietoeslag van 8% op je maandloon, een eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding en opleidingsmogelijkheden.  

Salarisschaal Studentenpsycholoog

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Studentenpsycholoog

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Studentenpsycholoog

Hoe goed is de toekomst voor de Studentenpsycholoog? 

Het aantal posities voor Studentenpsychologen is beperkt. Er is echter wel verloop.

Doorgroeimogelijkheden zijn er niet echt, aangezien er geen hogere functie is dan Studentenpsycholoog. Deze zou zich eventueel inhoudelijk meer kunnen bekwamen en ofwel meer trainingen gaan geven aan studenten of zich juist toeleggen op individuele behandeling.

Baankans Studentenpsycholoog

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Studentenpsycholoog worden: Opleidingen tot Studentenpsycholoog

Hoe word je een Studentenpsycholoog? 

Een Studentenpsycholoog heeft de vierjarige opleiding Psychologie (WO, drie jaar Bachelor, een jaar Master) afgerond, meestal gevolgd door een opleiding tot GZ-psycholoog. Ook psychologen-psychotherapeuten kunnen Studentenpsycholoog worden. Kennis van specifiek studegerelateerde problematiek wordt opgedaan in cursussen. Een opleiding die direct opleidt tot Studentenpsycholoog is er (nog) niet.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Studentenpsycholoog

Meer opleidingen Studentenpsycholoog

Weet je nog niet of je Studentenpsycholoog wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Studentenpsycholoog of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Studentenpsycholoog

Met wie werkt een Studentenpsycholoog samen? 

De Studentenpsycholoog komt natuurlijk veel in contact met de studenten zelf; deze begeleidt hij individueel of in groepen.  Daarnaast bestaat zijn netwerk uit medewerkers van de Universiteit die studenten naar hem verwijzen en die hij adviseert over studiegerelateerde problematiek. Dit zijn met name studieadviseurs. 


 • Faculteitsdirecteur
 • Tutor/Mentor
 • Studieadviseur
 • Student
 • Studentenpsycholoog
Studentenpsycholoog


Organisaties waar een Studentenpsycholoog werkzaam is

Waar werkt een Studentenpsycholoog meestal? 
 • Universiteit
 • Hogeschool

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Studentenpsycholoog

Waar kun je het beste werken als Studentenpsycholoog? Hieronder vindt je de best door de Studentenpsycholoog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Studentenpsycholoog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Studentenpsycholoog:

Welke competenties heeft een een Studentenpsycholoog nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Studentenpsycholoog

Wat voor persoonlijkheid heb je als Studentenpsycholoog nodig? 

De Studentenpsycholoog heeft een warme persoonlijkheid en een groot empathisch vermogen. Hij weet studenten gerust te stellen en heeft inzicht in hun wensen en behoeften.  Hij is zorgzaam, geduldig en kan goed luisteren (Gever).

Hoewel hij ook vaak op zijn gevoel moet vertrouwen werkt de Studentenpsycholoog op basis van de kennis die hij heeft. Deze kennis breidt hij voortdurend uit en hij weet informatie om te zetten in praktische adviezen. Bovendien is hij een opmerkzaam luisteraar (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Studentenpsycholoog


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Studentenpsycholoog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Studentenpsycholoog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Studentenpsycholoog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Studentenpsycholoog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Studentenpsycholoog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Studentenpsycholoog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Studentenpsycholoog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Studentenpsycholoog iets voor je?

Zou je graag Studentenpsycholoog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Studentenpsycholoog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Studentenpsycholoog

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar