Psychologisch Testassistent worden: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Psychologisch Testassistent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Psychologisch Testassistent, zoals: "Wat doet een Psychologisch Testassistent?", of "Wat verdient een Psychologisch Testassistent? of "Hoe word je een Psychologisch Testassistent?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Psychologisch Testassistent nodig heeft.Wat is een Psychologisch Testassistent?

De Psychologisch Testassistent heeft een ondersteunende, uitvoerende functie in de psychologie en psychiatrie. Op aanwijzing van een psycholoog neemt de Psychologisch Testassistent psychologische tests af. De resultaten van deze gestandardiseerde tests worden volgens vaste handleidingen door de Testassistent verwerkt. Tot slot registreert de Assistent tijdens het afnemen van de tests observaties van bijvoorbeeld gedragingen of reacties van degene die getest wordt. Hiervoor zijn schema's beschikbaar. De testresultaten kunnen een psycholoog helpen bij het stellen van een diagnose of het kiezen van een behandelmethode. 

Een Psychologisch Testassistent ontvangt cliënten en stelt hen op hun gemak. Taken die bij het afnemen van de tests komen kijken zijn het timen van bepaalde opdrachten, het controleren of vragenlijsten geheel en op de juiste wijze zijn ingevuld, het beschikbaar stellen van eventuele onderzoeksbenodigdheden (blokjes, tekeningen) en het stellen van vragen. Zaken die getest worden zijn bijvoorbeeld persoonlijkheid of iq.

De Psychologisch Testassistent interpreteert of analyseert de gegevens niet; hij verzamelt ze in een onderzoeksdossier voor de psycholoog.

De functie van Psychologisch Medewerker gaat iets verder dan die van de Testassistent. De Medewerker onderzoekt en rapporteert zelfstandig, coördineert de opleiding van Testassistenten, kan optreden als assistent-therapeut en onderzoekt ook voor bedrijven.

Past het beroep Psychologisch Testassistent bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Psychologisch Testassistent

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Testassistent


Vacatures Psychologisch Testassistent

Op zoek naar een nieuwe baan als Psychologisch Testassistent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Psychologisch Testassistent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Psychologisch Testassistent vacatures

Vacature Testassistent Basispsycholoog
TMI
Ben jij begaan met kinderen en vind je het leuk om hun gedrag te analyseren? Wij zoeken een gedreven testassistent voor een GGD in Kennemerland. Je gaat 12 uur per …
Vacature Testassistent Basispsycholoog
TMI Interim
Ben jij begaan met kinderen en vind je het leuk om hun gedrag te analyseren? Wij zoeken een gedreven testassistent voor een GGD in Kennemerland. Je gaat 12 uur per …
Vacature Testassistent
Tempo-Team
Een steentje bijdragen aan de strijd tegen Corona-virus? En daarnaast affiniteit met de zorg?Ga binnenkort aan de slag als testraat medewerker bij Beter ABN AMRO Arbo Services.Wat houdt dat in? …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Psychologisch Testassistent

Wat verdient een Psychologisch Testassistent?

De Psychologisch Testassistent begint met een salaris van ongeveer €1400 bruto per maand, wat kan oplopen tot ongeveer €1950 bruto per maand. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de wergever en kunnen zijn een  vakantietoeslag en reiskostenvergoeding. 

Salarisschaal Psychologisch Testassistent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Psychologisch Testassistent

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Psychologisch Testassistent


Psychologisch Testassistent worden: Opleidingen tot Psychologisch Testassistent

Wil je Psychologisch Testassistent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Psychologisch Testassistent.

Hoe word je een Psychologisch Testassistent? 

Om een Psychologisch Testassistent te worden kun je een cursus volgen via de LOI. De cursus duurt een jaar, waarin je praktijkervaring opdoet als Testassistent. Toelatingseis voor deze cursus is minimaal VMBO-niveau. 

Heb je nog geen Psychologische achtergrond? Dan kun je bijvoorbeeld eerst de cursus Psychologisch Medewerker doen. 

 

 

 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Psychologisch Testassistent

Er zijn geen opleidingen Psychologisch Testassistent aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Psychologisch Testassistent in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie


Psychologisch Testassistent worden: Omscholen tot Psychologisch Testassistent

Als je je wilt omscholen tot Psychologisch Testassistent is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Psychologisch Testassistent zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Psychologisch Testassistent dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Psychologisch Testassistent

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Psychologisch Testassistent

Als je Psychologisch Testassistent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Psychologisch Testassistent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Psychologisch Testassistent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Psychologisch Testassistent?


Competenties en Vaardigheden Psychologisch Testassistent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Psychologisch Testassistent.

Welke competenties heeft een Psychologisch Testassistent nodig?

Een Psychologisch Testassistent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Visie
Visie

Steekwoorden: toekomst, zelfontwikkeling, resultaatgericht, zelfkennis

Omschrijving

Deze mensen hebben een duidelijk toekomstbeeld. Hierbij houden ze rekening met de verschillende mogelijkheden en wegen die zij kunnen bewandelen. Deze mensen kunnen zaken vanaf een afstand bekijken en objectieve besluiten nemen. Verder onderzoeken deze mensen vaak nieuwe dingen en willen ze graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen.

Sterke punten
Deze mensen hebben een duidelijke visie, die ze goed onder woorden kunnen brengen. Ze willen dit toekomstbeeld bereiken en zijn dus resultaatgericht. Bovendien hebben ze vaak een goede zelfkennis en zelfontwikkeling. 

Zwakke punten
Mensen kunnen een te abstracte of onrealistische visie hebben. Ze hebben dan niet helder in hun hoofd waar ze naar toe willen en hoe ze dit moeten bereiken. Ook kunnen ze koppig en eigenwijs overkomen omdat ze teveel aan hun visie vasthouden. Ze zijn er dan van overtuigd dat hun visie de beste is.

 

Vaardigheden Psychologisch Testassistent

 • Methodisch werken
 • Vasthoudendheid
 • Doelgericht
 • Analytisch vermogen
 • Kritisch denken
 • Zelfmanagement
 • Ambitie
 • Toekomstgericht
 • Probleem oplossen
 • Vernieuwend
 • Methodisch ontwerpen
 • Creatief denken
 • Sensitiviteit
 • Bemiddelen
 • Gezamenlijk resultaat

Persoonlijkheid en Eigenschappen Psychologisch Testassistent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Psychologisch Testassistent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Psychologisch Testassistent nodig? 

De Psychologisch Testassistent werkt resultaatgericht, aan de hand van een aantal vaste stappen naar een doel. Hij werkt altijd in opdracht en is erop gebrand goede resultaten te leveren, omdat de gegevens die hij verzamelt erg belangrijk zijn (Succesvolle werker).

Ook is hij een perfectionist, die nauwkeurig omgaat met gegevens en deze binnen een vastgesteld kader verwerkt. Hij werkt graag met regels en wijkt hier niet van af (Perfectionist)

Bekijk de persoonstypen voor Psychologisch Testassistent


Eigenschappen Psychologisch Testassistent

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Psychologisch Testassistent

Wat zijn de baankansen voor een Psychologisch Testassistent?

Hoewel er werk is voor Psychologisch Testassistenten zijn er door de enigszins beperkte opleidingseisen mogelijk veel sollicitanten. Veel studenten die psychologie studeren doen werk als Testassistent naast hun studie om ervaring op te doen.

Er zijn geen doorgroeimogelijkheden zonder eerst een studie af te ronden.

De actuele kans op werk voor een Psychologisch Testassistent

Het beroep Psychologisch Testassistent is onderdeel van de beroepsfamilie Psychologisch medewerkers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Psychologisch medewerkers is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

3

Baankans Psychologisch Testassistent

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Psychologisch Testassistent

Je kunt als Psychologisch Testassistent een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Psychologisch Testassistent is onderdeel van de beroepsfamilie Psychologisch medewerkers. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Psychologisch Testassistent

Verwante beroepen Psychologisch Testassistent

Doorgroei beroepen voor een Psychologisch Testassistent

Wetenschappelijk onderzoeker psychologie assistent in opleiding (aio) psychologie wetenschappelijk onderzoeker diepte psychologie bedrijfspsycholoog (onderzoeken/publiceren) wetenschappelijk onderzoeker omgevingspsychologie wetenschappelijk onderzoeker ontwikkelingspsychologie wetenschappelijk onderzoeker pedagogische psychologie psychopatholoog (onderzoeken/publiceren) wetenschappelijk onderzoekerpsychotherapie onderzoeker in opleiding (oio) psychologie
Bekijk meer beroepen Bekijk minder beroepen

Organisaties waar een Psychologisch Testassistent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Psychologisch Testassistent meestal werkt.

Waar werkt een Psychologisch Testassistent?

 • Overheid
 • Zorginstelling
 • Nederlands Instituut voor Psychologen
 • Medisch Centrum
 • Centraal Bureau voor Inkomen
 • Verslavingszorg
 • GZ/GGZ
 • RIAGG

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Netwerk Psychologisch Testassistent

Met wie werkt een Psychologisch Testassistent samen? 

Er zijn niet veel contacten in het netwerk van de Psychologisch Testassistent. Hij staat vooral in contact met de cliënten waarbij hij de tests afneemt en de psycholoog voor wie hij dat doet. Eventueel werken er meerdere Testassistenten op zijn afdeling, of bij zijn organisatie.


 • Sociaal psycholoog
 • Testassistent
 • Opdrachtgever
Psychologisch Testassistent

Interview met een Psychologisch Testassistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Psychologisch Testassistent:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Psychologisch Testassistent verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Psychologisch Testassistent?

De beroepen die verwant zijn aan Psychologisch Testassistent zijn:
Sociaal Psycholoog
Salaris: €2348 tot €6215
Opleiding: WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Psychologisch Testassistent in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Sociaal psycholoog
 • Testassistent
 • Opdrachtgever

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1400 tot €1950

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3Ga direct naar