Psychologisch Testassistent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Psychologisch Testassistent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep psychologisch testassistent. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je psychologisch testassistent wordt.

 

Wat is een Psychologisch Testassistent?

De Psychologisch Testassistent heeft een ondersteunende, uitvoerende functie in de psychologie en psychiatrie. Op aanwijzing van een psycholoog neemt de Psychologisch Testassistent psychologische tests af. De resultaten van deze gestandardiseerde tests worden volgens vaste handleidingen door de Testassistent verwerkt. Tot slot registreert de Assistent tijdens het afnemen van de tests observaties van bijvoorbeeld gedragingen of reacties van degene die getest wordt. Hiervoor zijn schema's beschikbaar. De testresultaten kunnen een psycholoog helpen bij het stellen van een diagnose of het kiezen van een behandelmethode. 

Een Psychologisch Testassistent ontvangt cliënten en stelt hen op hun gemak. Taken die bij het afnemen van de tests komen kijken zijn het timen van bepaalde opdrachten, het controleren of vragenlijsten geheel en op de juiste wijze zijn ingevuld, het beschikbaar stellen van eventuele onderzoeksbenodigdheden (blokjes, tekeningen) en het stellen van vragen. Zaken die getest worden zijn bijvoorbeeld persoonlijkheid of iq.

De Psychologisch Testassistent interpreteert of analyseert de gegevens niet; hij verzamelt ze in een onderzoeksdossier voor de psycholoog.

De functie van Psychologisch Medewerker gaat iets verder dan die van de Testassistent. De Medewerker onderzoekt en rapporteert zelfstandig, coördineert de opleiding van Testassistenten, kan optreden als assistent-therapeut en onderzoekt ook voor bedrijven.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Psychologisch Testassistent?

Werk je al als Psychologisch Testassistent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Psychologisch Testassistent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Psychologisch Testassistent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Psychologisch Testassistent in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Sociaal psycholoog
 • Testassistent
 • Opdrachtgever

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1400 tot €1950

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Psychologisch Testassistent

Wat verdient een Psychologisch Testassistent?

De Psychologisch Testassistent begint met een salaris van ongeveer €1400 bruto per maand, wat kan oplopen tot ongeveer €1950 bruto per maand. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de wergever en kunnen zijn een  vakantietoeslag en reiskostenvergoeding. 

Salarisschaal Psychologisch Testassistent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Psychologisch Testassistent

Er zijn geen vacatures Psychologisch Testassistent aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Psychologisch Testassistent in werkt.

Meer weten over de sector waar een Psychologisch Testassistent in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Psychologisch Testassistent

Wat zijn de baankansen voor een Psychologisch Testassistent?

Hoewel er werk is voor Psychologisch Testassistenten zijn er door de enigszins beperkte opleidingseisen mogelijk veel sollicitanten. Veel studenten die psychologie studeren doen werk als Testassistent naast hun studie om ervaring op te doen.

Er zijn geen doorgroeimogelijkheden zonder eerst een studie af te ronden.

De actuele kans op werk voor een Psychologisch Testassistent

Het beroep Psychologisch Testassistent is onderdeel van de beroepsfamilie Psychologisch medewerkers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Psychologisch medewerkers is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Psychologisch Testassistent

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Psychologisch Testassistent worden: Opleidingen tot Psychologisch Testassistent

Wil je Psychologisch Testassistent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Psychologisch Testassistent.

Hoe word je een Psychologisch Testassistent? 

Om een Psychologisch Testassistent te worden kun je een cursus volgen via de LOI. De cursus duurt een jaar, waarin je praktijkervaring opdoet als Testassistent. Toelatingseis voor deze cursus is minimaal VMBO-niveau. 

Heb je nog geen Psychologische achtergrond? Dan kun je bijvoorbeeld eerst de cursus Psychologisch Medewerker doen. 

 

 

 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Psychologisch Testassistent

Er zijn geen opleidingen Psychologisch Testassistent aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Psychologisch Testassistent in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen tot Psychologisch Testassistent

Als je je wilt omscholen tot Psychologisch Testassistent is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Psychologisch Testassistent zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Psychologisch Testassistent dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Psychologisch Testassistent

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Psychologisch Testassistent

Als je Psychologisch Testassistent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Psychologisch Testassistent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Psychologisch Testassistent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Psychologisch Testassistent?

Competenties en Vaardigheden Psychologisch Testassistent

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Psychologisch Testassistent nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Psychologisch Testassistent nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Psychologisch Testassistent

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Visie
Visie

Persoonlijkheid van een Psychologisch Testassistent

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Psychologisch Testassistent. Als Psychologisch Testassistent wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Psychologisch Testassistent:


zie volledige beschrijving persoonstype Psychologisch Testassistent

Vakkennis voor een Psychologisch Testassistent

Het is voor een Psychologisch Testassistent ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Psychologisch Testassistent zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Psychologisch Testassistent


Werkervaring Psychologisch Testassistent

Het is voor een startend Psychologisch Testassistent die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Psychologisch Testassistent is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Sociaal Psycholoog .

Iets anders leren?

Is Psychologisch Testassistent het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Psychologisch Testassistent

Met wie werkt een Psychologisch Testassistent samen? 

Er zijn niet veel contacten in het netwerk van de Psychologisch Testassistent. Hij staat vooral in contact met de cliënten waarbij hij de tests afneemt en de psycholoog voor wie hij dat doet. Eventueel werken er meerdere Testassistenten op zijn afdeling, of bij zijn organisatie.


 • Sociaal psycholoog
 • Testassistent
 • Opdrachtgever
Psychologisch Testassistent


Organisaties waar een Psychologisch Testassistent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Psychologisch Testassistent meestal werkt.

Waar werkt een Psychologisch Testassistent?

 • Overheid
 • Zorginstelling
 • Nederlands Instituut voor Psychologen
 • Medisch Centrum
 • Centraal Bureau voor Inkomen
 • Verslavingszorg
 • GZ/GGZ
 • RIAGG

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Psychologisch Testassistent

Waar kun je het beste werken als Psychologisch Testassistent? Hieronder vind je de best door de Psychologisch Testassistent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Psychologisch Testassistent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Psychologisch Testassistent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Psychologisch Testassistent.

Welke competenties heeft een Psychologisch Testassistent nodig?

Een Psychologisch Testassistent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Psychologisch Testassistent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Psychologisch Testassistent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Psychologisch Testassistent nodig? 

De Psychologisch Testassistent werkt resultaatgericht, aan de hand van een aantal vaste stappen naar een doel. Hij werkt altijd in opdracht en is erop gebrand goede resultaten te leveren, omdat de gegevens die hij verzamelt erg belangrijk zijn (Succesvolle werker).

Ook is hij een perfectionist, die nauwkeurig omgaat met gegevens en deze binnen een vastgesteld kader verwerkt. Hij werkt graag met regels en wijkt hier niet van af (Perfectionist)

Bekijk de persoonstypen voor Psychologisch Testassistent


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Psychologisch Testassistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Psychologisch Testassistent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Psychologisch Testassistent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Psychologisch Testassistent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Psychologisch Testassistent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Psychologisch Testassistent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Psychologisch Testassistent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Psychologisch Testassistent iets voor je?

Zou je graag Psychologisch Testassistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Psychologisch Testassistent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Psychologisch Testassistent

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar