Kinderpsycholoog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Kinderpsycholoog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep kinderpsycholoog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je kinderpsycholoog wordt.

 

Wat is een Kinderpsycholoog?

Een Psycholoog is wetenschappelijk opgeleid in de studie van het menselijk gedrag en de innerlijke beleving (denken, voelen) die dit gedrag bepaalt: de psychologie. Er zijn verschillende psychologische specialismen die tot verschillende functies opleiden. Psychologen kunnen (wetenschappelijk) onderzoek doen, cliënten behandelen en/of adviseren en zijn in diverse sectoren werkzaam.

De Kinder- en Jeugdpsycholoog heeft zich gespecialiseerd in de Ontwikkelingspsychologie, of Kinder- en Jeugdpsychologie, waarin de (biologische, sociale, emotionele en cognitieve) ontwikkeling van de mens en met name die van kind of jongere centraal staat. Kinder- en Jeugdpsychologen hebben een brede theoretische basis en kennis van en inzicht in ontwikkelingen in de Kinder- en Jeugdpsychologie. Zij richten zich op advies, diagnostiek en behandeling en bekleden diverse functies in o.a. de GGZ, de gehandicaptenzorg, het (speciaal) onderwijs en voor Justitie. Zo kunnen zij werkzaam zijn voor verschillende instanties en organisaties als Bureau Jeugdzorg, de Kinderbescherming, tehuizen voor (verstandelijk) gehandicapten, RIAGG's, jeugdgevangenissen, psychiatrische klinieken en ziekenhuizen.

Er is geen standaard functieomschrijving van de Kinder- en Jeugdpsycholoog. Zijn werkzaamheden wisselen per functie en instelling. Kinder- en Jeugdpsychologen houden zich o.a. bezig met diagnostisch onderzoek en het opstellen van zorg- behandelplannen, het (psychotherapeutisch) behandelen van kinderen met psychosociale problematiek (gedragsproblemen, leerproblemen en emotionele problemen), het begeleiden van ouders bij de opvoeding en het ontwikkelen van educatieve programma's en trainingen.

Evenals andere psychologen hebben de Kinder- en Jeugdpsychologen te maken met patiëntenadministratie (het bijhouden van dossiers) en werken zij vaak in teamverband met andere hulpverleners (kinder- en jeugdpsychiater, maatschappelijk werker, sociaal pedagogisch hulpverlener). Zij kunnen ook meer beleidsmatige, leidinggevende of coördinerende taken hebben in bijvoorbeeld de rol van behandelcoördinator.Wil je werken als Kinderpsycholoog?

Werk je al als Kinderpsycholoog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Kinderpsycholoog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Kinderpsycholoog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Kinderpsycholoog in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €4624 tot €5580

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kinderpsycholoog

Wat verdient een Kinderpsycholoog?

De Kinder- en Jeugdpsycholoog begint met een salaris van ongeveer €4624 , wat kan oplopen tot ongeveer €6000 bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring, maar vooral ook van het soort instantie waarbij je komt te werken. Hiervan zijn ook de secundaire arbeidsvoorwaarden afhankelijk, zoals onregelmatigheidstoeslagen, vakantietoeslag en reiskostenvergoeding. 

Salarisschaal Kinderpsycholoog

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Kinderpsycholoog

Er zijn geen vacatures Kinderpsycholoog aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Kinderpsycholoog in werkt.

Meer weten over de sector waar een Kinderpsycholoog in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Kinderpsycholoog

Wat is de toekomst van Kinderpsycholoog?


Baankans Kinderpsycholoog

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Kinderpsycholoog worden: Opleidingen tot Kinderpsycholoog

Wil je Kinderpsycholoog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Kinderpsycholoog.

Hoe word je een Kinderpsycholoog? 

Om Kind- en Jeugdpsycholoog te worden moet je eerst een Bachelor Psychologie (WO, drie jaar)  of Toegepaste Psychologie (HBO, vier jaar) doen en daarna een master Kinder- en Jeugdpsychologie (WO). studie psychologie gevolgd worden. Eventueel kan je er voor kiezen ook nog de opleiding tot GZ-psycholoog te doen. Je kunt je registreren bij het NIP. 

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Kinderpsycholoog

ADHD
*** Bij iedere cursus krijg je een gratis cadeau. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal boeken en dvd’s of een gratis Bol.com cadeaukaart van 10 euro. De laatste is …
ADHD

Omscholen of doorgroeien tot Kinderpsycholoog

Als je Kinderpsycholoog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Kinderpsycholoog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Kinderpsycholoog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Kinderpsycholoog?

Competenties en Vaardigheden Kinderpsycholoog

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Kinderpsycholoog nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Kinderpsycholoog nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Kinderpsycholoog

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren

Persoonlijkheid van een Kinderpsycholoog

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Kinderpsycholoog. Als Kinderpsycholoog wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Kinderpsycholoog:


zie volledige beschrijving persoonstype Kinderpsycholoog

Vakkennis voor een Kinderpsycholoog

Het is voor een Kinderpsycholoog ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Kinderpsycholoog zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Kinderpsycholoog

ADHD
*** Bij iedere cursus krijg je een gratis cadeau. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal boeken en dvd’s of een gratis Bol.com cadeaukaart van 10 euro. De laatste is …
ADHD

Werkervaring Kinderpsycholoog

Het is voor een startend Kinderpsycholoog die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Kinderpsycholoog is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Kinderpsycholoog het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Kinderpsycholoog

Met wie werkt een Kinderpsycholoog samen? 

De Kinder- en Jeugdpsycholoog komt veel in aanraking met kinderen die hij behandelt of begeleidt. Daarnaast is hij veel in contact met ander hulpverleners. Zo komt het veel voor dat een kind doorverwezen wordt door een huisarts of een psycholoog. Daarnaast werken Kinder- en Jeugdpsychologen in de hulpverlening vaak samen in multidisciplinaire teams, met bijv. maatschappelijk werkers, psychiaters, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen enzovoorts.


Kinderpsycholoog


Organisaties waar een Kinderpsycholoog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Kinderpsycholoog meestal werkt.

Waar werkt een Kinderpsycholoog?


Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Kinderpsycholoog

Waar kun je het beste werken als Kinderpsycholoog? Hieronder vind je de best door de Kinderpsycholoog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Kinderpsycholoog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Kinderpsycholoog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Kinderpsycholoog.

Welke competenties heeft een Kinderpsycholoog nodig?

Een Kinderpsycholoog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Kinderpsycholoog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Kinderpsycholoog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Kinderpsycholoog nodig? 

De Kinder- en Jeugdpsycholoog heeft een groot empathisch vermogen. Hij heeft een warme uitstraling, waardoor kinderen hem kunnen vertrouwen en zich veilig kunnen voelen. Hij heeft oog en aandacht voor de behoeftes van anderen, wat in contact met kinderen handig is, aangezien die zich niet altijd even gemakkelijk uiten. Het is zijn taak mensen (kinderen, ouders, leraren) te helpen (Gever).

De Kinder- en Jeugdpsycholoog is daarnaast in staat om zijn brede theoretische kennis toe te passen in de praktijk. Het is van belang om bepaalde signalen op te pikken die inzicht geven in de problematiek van het kind, waarbij zijn opmerkzaamheid van pas komt (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Kinderpsycholoog


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Kinderpsycholoog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Kinderpsycholoog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Kinderpsycholoog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Kinderpsycholoog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Kinderpsycholoog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Kinderpsycholoog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Kinderpsycholoog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Kinderpsycholoog iets voor je?

Zou je graag Kinderpsycholoog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Kinderpsycholoog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Kinderpsycholoog

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar