U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Activiteitenbegeleider

Activiteitenbegeleider worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een activiteitenbegeleider? Lees de functieomschrijving.

Een Activiteitenbegeleider organiseert  passende activiteiten om cliënten zoveel mogelijk zelfstandigheid aan te leren in hun leven. Er kunnen allerlei activiteiten georganiseerd, zoals  muziek-, sport-, en spelactiviteiten, of handenarbeid en werken met de computer. Door middel van individuele- of groepsbijeenkomsten wordt cliënten geleerd hoe ze (weer) zo zelfstandig mogelijk te functioneren. De activiteiten moeten de client wijzen op de mogelijkheden die zij (nog) hebben om deel uit te maken van en deel te nemen aan maatschappij en samenleving. 

De cliënten waarme je werkt kunnen ouderen zijn, mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, psychiatrische patiënten, gedetineerden patiënten in een ziekenhuis. In samenwerking met de cliënt wordt er een activiteitenplan of rehabilitatieplan opgesteld. Als activiteitenbegeleider kan en moet je goed naar de cliënt luisteren en ben je op de hoogte van zijn of haar aanwezigheid bij en deelname aan de activiteten. Dit wordt vastgelegd in een verslag, dat besproken wordt met collega's in een team. Hierdoor kan de behandeling van de cliënt afgestemd blijven op de cliënt.

Een Activiteitenbegeleider zal dus creatief moeten zijn in het bedenken van activiteiten voor verschillende doelgroepen en flexibel om een alternatief te verzinnen wanneer een activiteit niet door kan gaan. De Activiteitenbegeleider kan cliënten motiveren voor de activiteiten en weet een activiteit uit te voeren volgens een bepaald plan.

 

Mensen vonden ons op: Job Activiteitenbegeleider, Baan Activiteitenbegeleider, Activiteitenbegeleider Worden, Functie-eisen Activiteitenbegeleider, Verantwoordelijkheden Activiteitenbegeleider, Functieprofiel Activiteitenbegeleider, Wat doet een Activiteitenbegeleider, Werken als Activiteitenbegeleider.

Activiteitenbegeleider worden: Opleiding tot activiteitenbegeleider

Voor uitvoering van het beroep Activiteitenbegeleider kunnen de volgende opleidingen gevolgd worden:

* Medewerker Maatschappelijke Zorg (niveau 3, MBO)

* Pedagogisch Werker Jeugdzorg (niveau 4, MBO)

* Sociaal Pedagogisch Werker (niveau 4, MBO)

* Maatschappelijke Zorg: Medewerker Gehandicaptenzorg (niveau 4, MBO)

* Maatschappelijke Zorg: Medewerker Volwassenwerk (niveau 4, MBO)

* Sport- en bewegingscoördinator: Bewegingsagoog (MBO)

* Sociaal Pedagogische Hulpverlening (HBO)

* Culturele en Maatschappelijke Vorming (HBO)

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Activiteitenbegeleider, Activiteitenbegeleider Worden, Opleidingsniveau Activiteitenbegeleider, Scholing Activiteitenbegeleider, Studie Activiteitenbegeleider, Bijscholing Activiteitenbegeleider, Omscholing Activiteitenbegeleider.

Organisaties waar een activiteitenbegeleider doorgaans werkzaam is

De Activiteitenbegeleider werkt vanuit een eigen werkplaats binnen een instelling of werkt op het woonadres van de cliënt zelf. Een Activiteitenbegeleider kan tevens werkzaam zijn in een ziekenhuis, gevangenis en dagactiviteitencentrum (jeugdzorg). Ook is het mogelijk om te werken binnen een instelling voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of een instelling in de geestelijke gezondheidszorg. Deze instellingen vallen allemaal in de non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Activiteitenbegeleider, Activiteitenbegeleider Worden, Opleidingsniveau Activiteitenbegeleider, Scholing Activiteitenbegeleider, Studie Activiteitenbegeleider, Bijscholing Activiteitenbegeleider, Omscholing Activiteitenbegeleider.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden activiteitenbegeleider

Het gegeven bruto maandsalaris, €1525 bruto per maand, geldt voor starters met een MBO diploma. Op grond van ervaring kan men maximaal €2740 bruto per maand  verdienen.  Het bruto salaris kan iets hoger zijn wanneer een HBO opleiding is gevolgd.

Mensen vonden ons op: Salaris Activiteitenbegeleider, Loon Activiteitenbegeleider, Wat verdien je als Activiteitenbegeleider, Salarisschaal Activiteitenbegeleider, Salarisindicatie Activiteitenbegeleider, Bonus Activiteitenbegeleider, CAO Activiteitenbegeleider, Brutoloon Activiteitenbegeleider, Nettoloon Activiteitenbegeleider, Vakantiedagen Activiteitenbegeleider, Pensioen Activiteitenbegeleider.

Competenties, skills & vaardigheden activiteitenbegeleider

 • Samenwerken
 • Creativiteit
 • Motiveren
 • Plannen en organiseren
 • Aanpassingsvermogen
 • Inzicht in mensen en intermenselijke relaties
 • Sociabibliteit
 • Goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid
 • Flexibiliteit
Mensen vonden ons op: Kennis Activiteitenbegeleider, Vaardigheden Activiteitenbegeleider, Attitude Activiteitenbegeleider, Kwalificaties Activiteitenbegeleider, Competentieprofiel Activiteitenbegeleider.

Boeken voor het beroep activiteitenbegeleider

Wil je meer weten over het beroep activiteitenbegeleider? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je activiteitenbegeleider bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken activiteitenbegeleider te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Activiteitenbegeleider, Activiteitenbegeleider ebooks, boek Activiteitenbegeleider.

Persoonstypen activiteitenbegeleider

Een Activiteitenbegeleider vindt het leuk om activiteiten te organiseren en wil de positie van zijn cliënten in de maatschappij verbeteren. Dit sluit aan bij het profiel van een levensgenieter. Deze heeft veel energie, is levendig en houdt van het doen van activiteiten. Pijn, lijden en onplezierige emoties worden door levensgenieters het liefst  vermeden (Levensgenieter). Om cliënten te kunnen begrijpen, zal de Activiteitenbegeleider vriendelijk, empathisch en geduldig moeten zijn. Dit zijn eigenschappen die horen bij een bemiddelaar (Bemiddelaar).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Activiteitenbegeleider, Karakter Activiteitenbegeleider.

Netwerk activiteitenbegeleider

Naast het uitvoeren van activtieiten stuurt een Activiteitenbegeleider vrijwilligers en verzorgenden aan. Een Activiteitenbegeleider werkt verder samen met woonbegeleiders waaraan hij tips geeft over het doen van activiteiten met cliënten. Met collega's wordt de ontwikkeling van de cliënt besproken, zodat deze zo goed mogelijk ondersteund wordt in het zelfstandig oppakken en vervolgen van zijn of haar leven. Aan artsen en andere hulpverleners brengt de Activiteitenbegeleider verslag uit over de cliënten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Activiteitenbegeleider, Medewerkers Activiteitenbegeleider.

Is het beroep activiteitenbegeleider iets voor jou?

Zou je graag activiteitenbegeleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als activiteitenbegeleider bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Activiteitenbegeleider, beroepskeuzetest Activiteitenbegeleider, beroep Activiteitenbegeleider kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden activiteitenbegeleider

Aan Activiteitenbegeleider kan bij meerdere instellingen en organisaties werken, waardoor het mogelijk is om veel afwisseling in de loopbaan te hou. Het is mogelijk om door te groeien naar trajectbegeleider, coördinator vrijwilligerswerk of dagbestedingscoach (het begeleiden van verzorgers en vrijwilligers).

Later is het eventueel mogelijk om arbeidsbegeleider of jobcoach (het begeleiden van mensen op de werkvloer) te worden, of zelfs leidinggevende (manager welzijn of zorgmanager).

Arbeidsmarktperspectief score activiteitenbegeleider

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep activiteitenbegeleider. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Activiteitenbegeleider, Promotie mogelijkheden Activiteitenbegeleider, Carriere Activiteitenbegeleider.

Solliciteren op de functie activiteitenbegeleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als activiteitenbegeleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor activiteitenbegeleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als activiteitenbegeleider. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Activiteitenbegeleider, CV Activiteitenbegeleider, sollicitatie Activiteitenbegeleider.

Interviews met activiteitenbegeleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen activiteitenbegeleider

 • Woonbegeleider Gehandicaptenzorg
 • Woonbegeleider Jeugd
 • Spelbegeleider

Vacatures activiteitenbegeleider

Op zoek naar een nieuwe baan als Activiteitenbegeleider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Activiteitenbegeleider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Activiteitenbegeleider organiseert  passende activiteiten om cliënten zoveel mogelijk zelfstandigheid aan te leren in hun leven. Er kunnen allerlei activiteiten georganiseerd, zoals  muziek-, sport-, en spelactiviteiten, of handenarbeid en werken met de computer. Door middel van individuele- of groepsbijeenkomsten wordt cliënten geleerd hoe ze (weer) zo zelfstandig mogelijk te functioneren.

Beoordeling Activiteitenbegeleider

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Activiteitenbegeleider' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Activiteitenbegeleider

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Beste aktiviteitenbegeleider

ik ben op zoek naar mensen die als zzp er werken als aktiviteitenbegeleider.

graag zou ik met deze mensen in contact willen komen om ervaringen uit te wisselen.

   met vriendelijke groet , Caroline

Door: Caroline

Ook ik ben op zoek naar de mogelijkheden om als zzp in deze sector aan de slagte gaan. Heeft iemand hier ervaring mee?  Ik hoor het graag

Met vriendelijke groet van Coby

Door: coby

Is het mogelijk om als zzp"er als activititeitenbegeleider aan het werk te gaan? Ik merk wel dat er veel behoefte aan is alleen verzorgingstehuizen spelen er niet echt op in. Kost vaak te veel geld.

 

Mvg Wijka

Door: Wijka

Mijn advies is om te proberen in contact te komen met mensen in de top van verzorgingshuizen e.d.en proberen duidelijk te maken wat je bedoeling is  en je plannen zijn.Let op,dit is het begin.

Door: Jacomijn

Ik ben naarstig op zoek naar een functie als activiteitenbegeleider binnen de GGZ. Ik zoek een arbeidsplek met de mogelijkheid van leren en werken. Ik heb alleen ervaring als vrijwilliger op dit gebied. Vooralsnog krijg ik nergens een voet aan de grond. Wie geeft mij een goede tip ?

Door: Martin

Ik ben via de Nationale Vacaturebank aan een mooie job gekomen.Misschien een goede tip?Sucses

Door: Simon

Hallo Caroline, en anderen,

Ik wil als zzper werken als activiteitenbegeleider en zou graag ideeen willen uitwisselen! misschien via facebook? (Floris van Kan)

Met vriendelijke groet,

Floris 

Door: Floris

Hallo Cariline en Floris,hebben jullie al ideeen uitgewisseld?En misschien verdere stappen genomen.Gr.

Door: saskia

ik ben aan het uitzoeken wat ik wil. vroeger heb ik veel uitjes georganiseerd en ik kreeg er energie van. ik ben behulpzaam en wil mensen helpen. maar wil wel regelmaat in uren hebben. vraag. is dit beroep een toekomst beroep aangezien er veel vrijwilligers gevraagd worden om dit te doen. En voor mij is het de bedoeling om een betaalde baan te vinden. ben 49 jaar en vind dat dit mijn laatste kans is om, om te scholen. 

Door: Esther

Reageer op dit beroep