Loopbaanbegeleider Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Loopbaanbegeleider? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep loopbaanbegeleider. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je loopbaanbegeleider wordt.

 

Wat is een Loopbaanbegeleider?

De Loopbaanadviseur helpt mensen (jong en oud)  bij vraagstukken over loopbaan en carrière. Dit kunnen mensen zijn die net beginnen op de arbeidsmarkt en een looptraject willen uitzetten, maar ook senioren die na twintig jaar willen switchen. Voor dvies over opleidingen en studiekeuze kunnen mensen ook bij de Loopbaanadviseur terecht. Ook scholing maakt immers deel uit van de weg naar of op de arbeidsmarkt.

De Loopbaanadviseur inventariseert in gesprekken met cliënten hun wensen en mogelijkheden. Eventueel laat hij ze ook competentie- of beroepskeuzetesten maken. Ook persoonlijke zaken als interesses, hobby's, karakter en/of normen en waarden kunnen ter sprake komen. Deze aspecten kunnen zijn van belang voor loopbaanadvies omdat ze niet alleen van invloed zijn op de geschiktheid van een cliënt voor een bepaalde functie, maar ook bepalend voor de voldoening en tevredenheid die iemand uit zijn werk haalt. 

Als hij in kaart heeft gebracht wat de cliënt kan en wil koppelt de Loopbaanadviseur deze informatie aan opleidings- en beroepsmogelijkheden. Hij heeft uitgebreide kennis van welke opleidingen op welk niveau voor functies nodig zijn en welke competenties bij beroepen komen kijken. Het advies van een Loopbaanadviseur kan bestaan uit enkel opleidingssuggesties of uit een heel traject van opleidingen en functies dat moet leiden naar een beroep dat precies bij de wensen van een cliënt past. Dit geldt zowel voor cliënten met als cliënten zonder werkervaring.

Een Loopbaanadviseur kan werken als zelfstandige of bij een adviesbureau. Ook is het mogelijk dat hij in dienst is bij een bedrijf en bijdragen levert aan de persoonlijke ontwikkeling van personeel (binnen dat bedrijf). Tot slot kan hij werkzaam zijn bij onderwijsinstellingen om studenten te ondersteunen bij het vaststellen van een loopbaantraject.Wil je werken als Loopbaanbegeleider?

Werk je al als Loopbaanbegeleider en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Loopbaanbegeleider worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Loopbaanbegeleider, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Loopbaanbegeleider in één oogopslag

Netwerk:

 • Werknemer
 • Werkgever
 • Werkmaatschappij
 • Loopbaanadviesbureau of -centrum

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2499 tot €3402

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

13


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Loopbaanbegeleider

Wat verdient een Loopbaanbegeleider?

Een Loopbaanadviseur verdient tussen de €2400 en €3400 bruto per maand. Het verschilt erg sterk aangezien er geen duidelijke CAO is en veel loopbaanadviseurs zelf invullen wat hun kosten zijn. Er zijn geen duidelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, ook door het ontbreken van een CAO. 

Salarisschaal Loopbaanbegeleider

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Loopbaanbegeleider

Op zoek naar een nieuwe baan als Loopbaanbegeleider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Loopbaanbegeleider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Loopbaanbegeleider vacatures

Vacature Docent Loopbaan en BPV
Randstad Recruitment Center
Functieomschrijving Voor een MBO school in Rotterdam Zuid zoeken wij:een docent Loopbaan en BPV begeleiding Je geeft les en coacht entree studenten in het werkveld bij hun vacature betreft een …
Vacature HRM Adviseur overheid
Maandag
De opdracht bestaat uit het leveren van HRM-ondersteuning aangaande de herinrichting van bestaande teams in een overheidsorganisatie. Als ervaren HR business partner ben jij verantwoordelijk voor de advisering omtrent organisatieverandering …
Vacature Adviseur Personeel & Organisatie
Maandag
Voor een gemeentelijke organisatie zoeken wij een Adviseur Personeel & Organisatie waar je komt te werken in een gemêleerd team. In functie van Adviseur Personeel & Organisatie word jij de …
Vacature Loopbaanadviseur als ZZP-er door heel Nederland
Flex Advieshuis B.V.
Wilt u ons team versterken met uw uitzonderlijke kwaliteiten ? Solliciteer dan direct als loopbaanadviseur als zzp-er. Ons team van loopbaanadviseurs maakt een snelle groei door en moet dringend versterkt …
Vacature HR Specialist Zorg bij Maandag
Maandag Groningen
Wij zijn ter uitbreiding van ons team Maandag Zorg & Welzijn in Groningen per direct op zoek naar een HR Specialist voor uren per week. Als HR Specialist weet je door …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Loopbaanbegeleider

Wat is de toekomst van Loopbaanbegeleider?

Er is veel vraag naar advies over studiekeuze en loopbaan. Werk is er in principe dus wel. Er zijn echter ook veel opgeleide en onopgeleide Loopbaanadviseurs die hun diensten aanbieden. Het zal niet eenvoudig zijn om hier tussen te komen.

Doorgroeien binnen een bedrijf is lastig, omdat er geen hogere functies die inhoudelijk in het verlengde liggen van die van de Loopbaanadviseur. Eventueel zijn managementfuncties een optie. Een uitzondering hierop is bij een Loopbaanadviesbureau, daar zie je meer diversiteit binnen de verschillende beroepen. Daarnaast is het altijd mogelijk om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Baankans Loopbaanbegeleider

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

13


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Loopbaanbegeleider worden: Opleidingen tot Loopbaanbegeleider

Wil je Loopbaanbegeleider worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Loopbaanbegeleider.

Hoe word je een Loopbaanbegeleider? 

Om  Loopbaanadviseur te worden zou je een opleiding kunnen volgen in de richting van communicatie, personeelsmanagement of economie. Een opleiding is echter niet verplicht en ook het opleidingsniveau staat niet vast.

Na het afronden van een opleiding kan er gekozen worden voor een cursus Loopbaanadviseur. Deze cursussen verschillen per aanbieder, in duur, kosten en inhoud. Het grote probleem dat zich voordoet in deze opleidingswereld is dat het beroep Loopbaanadviseur niet beschermd is. Een ieder kan zich Loopbaanadviseur noemen.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Loopbaanbegeleider

Loopbaanbegeleiding
Het geven van loopbaanadviezen en het opstellen van loopbaanplannen vormen een steeds belangrijker onderdeel van de hedendaagse HR-activiteiten. Medewerkers maar ook organisaties hebben steeds meer behoefte aan helderheid en richting …
Loopbaanbegeleiding
Coaching met de Bepper Balance Methode (2 losse dagen)
Dit is een 2-daagse training voor coachende en begeleidende professionals om te leren werken met de Bepper Balance Methode. Geschikt voor o.a.; Professionale coach Supervisor Intern begeleider Loopbaanbegeleider Teamcoach Mediator
Coaching met de Bepper Balance Methode (2 losse dagen)
Loopbaanbegeleiding 14 dagen
Het geven van loopbaanadviezen en het opstellen van loopbaanplannen vormen een steeds belangrijker onderdeel van de hedendaagse HR-activiteiten. Medewerkers maar ook organisaties hebben steeds meer behoefte aan helderheid en richting …
Loopbaanbegeleiding 14 dagen
15 oktober 10.00 uur -12.30 uur Zoom training Persoonlijk leiderschap
Gewoonte is een passie die aan geheugenverlies lijdt. Julien Van Diest Duur: 2 uur Waarom zou je meedoen met deze sessie? ✓ Word je bewust van je patronen ✓ Leer …
15 oktober 10.00 uur -12.30 uur Zoom training Persoonlijk leiderschap
Train the trainer t.b.v. jobcoaches & jongerencoaches
Doel: De training is gericht om jobcoaches en jongerencoaches te leren hoe jongeren met afstand op de arbeidsmarkt het beste begeleidt kunnen worden op weg naar werk. Inhoud Loopbaanbegeleiding is …
Train the trainer t.b.v. jobcoaches & jongerencoaches

Omscholen of doorgroeien tot Loopbaanbegeleider

Als je Loopbaanbegeleider wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Loopbaanbegeleider zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Loopbaanbegeleider

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Loopbaanbegeleider?

Competenties en Vaardigheden Loopbaanbegeleider

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Loopbaanbegeleider nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Loopbaanbegeleider nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Loopbaanbegeleider

Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Netwerken
Netwerken
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit

Persoonlijkheid van een Loopbaanbegeleider

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Loopbaanbegeleider. Als Loopbaanbegeleider wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Loopbaanbegeleider:


zie volledige beschrijving persoonstype Loopbaanbegeleider

Vakkennis voor een Loopbaanbegeleider

Het is voor een Loopbaanbegeleider ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Loopbaanbegeleider zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Loopbaanbegeleider

15 oktober 10.00 uur -12.30 uur Zoom training Persoonlijk leiderschap
Gewoonte is een passie die aan geheugenverlies lijdt. Julien Van Diest Duur: 2 uur Waarom zou je meedoen met deze sessie? ✓ Word je bewust van je patronen ✓ Leer …
15 oktober 10.00 uur -12.30 uur Zoom training Persoonlijk leiderschap

Werkervaring Loopbaanbegeleider

Het is voor een startend Loopbaanbegeleider die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Loopbaanbegeleider is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Studieadviseur, Selectiepsycholoog .

Iets anders leren?

Is Loopbaanbegeleider het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Loopbaanbegeleider

Met wie werkt een Loopbaanbegeleider samen? 

Een Loopbaanadviseur komt in contact met veel verschillende bedrijven, niet alleen omdat hun cliënten daar vaak vandaan komen, maar ook om te lobbyen en informatie in te winnen over arbeidsmarktperspectieven en beroepen. Hij heeft veel contact met loopbaancentra gezien daar ook veel mensen naar toe komen om informatie in te winnen over een carrière en loopbaan. 


 • Werknemer
 • Werkgever
 • Werkmaatschappij
 • Loopbaanadviesbureau of -centrum
Loopbaanbegeleider


Organisaties waar een Loopbaanbegeleider werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Loopbaanbegeleider meestal werkt.

Waar werkt een Loopbaanbegeleider?

 • Loopbaancentra
 • Werkmaatschappijen
 • Loopbaanadviseurs
 • Onderwijsinstelling

Meer weten over werken in de Human Resource Management (HR)?

Bekijk werken in Human Resource Management (HR)

Best beoordeelde werkgevers Loopbaanbegeleider

Waar kun je het beste werken als Loopbaanbegeleider? Hieronder vind je de best door de Loopbaanbegeleider beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Loopbaanbegeleider.

Competenties, Skills en Vaardigheden Loopbaanbegeleider:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Loopbaanbegeleider.

Welke competenties heeft een Loopbaanbegeleider nodig?

Een Loopbaanbegeleider heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Loopbaanbegeleider

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Loopbaanbegeleider passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Loopbaanbegeleider nodig? 

De Loopbaanadviseur is erg gericht op het behalen van succesen, in de zin dat hij er altijd naar streeft het goede advies te geven, zodat zijn cliënten verder kunnen. Een ambitieuze, zelfverzekerde houding geeft cliënten vertrouwen en kan zelfs aanstekelijk werken (Succesvolle werker). 

De Loopbaanadviseur is uitstekend in staat om informatie en contacten op verschillende manieren in te zetten. Hij weet zijn advies precies passend te maken voor een bepaalde persoon (Bemiddelaar).

Bekijk de persoonstypen voor Loopbaanbegeleider


Bemiddelaar


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Loopbaanbegeleider

Angelic Bloemberg is loopbaanbegeleider.

Ben je benieuwd wat een loopbaangeleider allemaal doet op een dag? Angelic Bloemberg vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Loopbaanbegeleider

Beoordeling van het beroep Loopbaanbegeleider

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Loopbaanbegeleider

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Loopbaanbegeleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Loopbaanbegeleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Loopbaanbegeleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Loopbaanbegeleider. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Loopbaanbegeleider iets voor je?

Zou je graag Loopbaanbegeleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Loopbaanbegeleider bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Loopbaanbegeleider?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Loopbaanbegeleider

Vacature Consulent Participatie
Maandag
De organisatie beschikt over een groot werkgeversnetwerk. De afdeling Re-integratie en werkgeversdiensten ondersteunt werkzoekenden op weg naar een baan in opdracht van Gemeenten, UWV en andere partijen en detacheert daarnaast …
Vacature Kan jouw BI loopbaan een boost gebruiken? Check dit dan!
Career Value B.V.
Je gaat je als BI Consultant opdrachten end-to-end verzorgen. Het is daarom van belang dat je communicatief vaardig genoeg bent om requirements op te halen bij opdrachtgevers, om deze vervolgens …
Vacature P&O Adviseur
Maandag
Voor een gemeentelijke organisatie in de regio Tilburg zijn wij op zoek naar een P&O adviseur. In deze functie ga jij ingezet worden op vele projecten binnen deze gemeente. Deze …
Vacature Docent Loopbaan en BPV
Randstad
Voor een MBO school in Rotterdam Zuid zoeken wij: een docent Loopbaan en BPV begeleiding Je geeft les en coacht entree studenten in het werkveld bij hun stage. De vacature …
Vacature HR medewerker op een school
Maandag
Voor een school in Amsterdam zijn wij op zoek naar een HR medewerker. Het is belangrijk dat je al enkele jaren werkervaring hebt in een rol als HR medewerker. Als …

Actuele blogposts


reacties op Loopbaanbegeleider

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar