U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Sportpsycholoog

Sportpsycholoog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een sportpsycholoog? Lees de functieomschrijving.

De Sportpsycholoog bestudeert de mentale aspecten van beweging. Het is een vorm van wetenschap die het gedrag bij bewegen en sporten bestudeert. De Sportpsycholoog heeft veel raakvlakken met de psychologie. De invloed van emotionele en psychologische factoren op sport worden bestudeert, maar ook de invloed van sport op de emotionele en psychologische factoren.

 

Er zijn drie verschillende soorten Sportpsychologen. De praktijksportpsychologen houden zich bezig met mentale training en coaching van sporters. Een docent sportpsycholoog kan een sporter helpen door de sporter mentale technieken te leren om de emotionele en psychologische factoren te kunnen beïnvloeden. Het doel van zowel de docent sportpsycholoog als de praktijksportpsycholoog is om de mentale toestand van de sporter zo optimaal mogelijk te regelen. Voor wedstrijden wordt dit de ideale prestatietoestand gernoemd. De sporter kan dan de beste prestatie leveren. Hiernaast heb je ook nog de onderzoeker op het gebied van sportpsychologie. Hij of zij doet onderzoek naar sportprestaties, spanning, talentontwikkeling, coaching en jeugdsport.

 

De Sportpsycholoog kan vaak diverse vragen beantwoorden. Hoe kunnen ouders hun kinderen het beste motiveren zo optimaal mogelijk te presteren? Wat zijn de sterke en zwakke punten van een sporter? En hoe ga je als sporter om met spanning? Dit is slechts een greep uit de reeks vragen waar de Sportpsycholoog bij kan helpen. De Sportpsycholoog voert gesprekken met de sporters en geeft coaching en mentale trainingen. Dit alles met het doel om een zo optimaal mogelijke sportprestatie te kunnen leveren.

Mensen vonden ons op: Job Sportpsycholoog, Baan Sportpsycholoog, Sportpsycholoog Worden, Functie-eisen Sportpsycholoog, Verantwoordelijkheden Sportpsycholoog, Functieprofiel Sportpsycholoog, Wat doet een Sportpsycholoog, Werken als Sportpsycholoog.

Sportpsycholoog worden: Opleiding tot sportpsycholoog

De Sportpsycholoog heeft vaak een opleiding tot psycholoog of Sportpsycholoog gevolgd. Ook een opleiding als Bewegingswetenschappen kan volstaan. Deze opleidingen worden vaak op HBO en WO niveau aangeboden en duren tussen de twee en de vier jaar.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Sportpsycholoog, Sportpsycholoog Worden, Opleidingsniveau Sportpsycholoog, Scholing Sportpsycholoog, Studie Sportpsycholoog, Bijscholing Sportpsycholoog, Omscholing Sportpsycholoog.

Organisaties waar een sportpsycholoog doorgaans werkzaam is

De Sportpsycholoog werkt vaak als zelfstandige of bij een organisatie waar meerder (sport)psychologen bij zijn aangesloten. De Sportpsycholoog werkt bijna altijd in de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Sportpsycholoog, Sportpsycholoog Worden, Opleidingsniveau Sportpsycholoog, Scholing Sportpsycholoog, Studie Sportpsycholoog, Bijscholing Sportpsycholoog, Omscholing Sportpsycholoog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden sportpsycholoog

Het salaris van de Sportpsycholoog ligt gemiddeld tussen de €2600,- en €5800,-.

Mensen vonden ons op: Salaris Sportpsycholoog, Loon Sportpsycholoog, Wat verdien je als Sportpsycholoog, Salarisschaal Sportpsycholoog, Salarisindicatie Sportpsycholoog, Bonus Sportpsycholoog, CAO Sportpsycholoog, Brutoloon Sportpsycholoog, Nettoloon Sportpsycholoog, Vakantiedagen Sportpsycholoog, Pensioen Sportpsycholoog.

Competenties, skills & vaardigheden sportpsycholoog

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Coachen
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Sportpsycholoog, Vaardigheden Sportpsycholoog, Attitude Sportpsycholoog, Kwalificaties Sportpsycholoog, Competentieprofiel Sportpsycholoog.

Boeken voor het beroep sportpsycholoog

Wil je meer weten over het beroep sportpsycholoog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je sportpsycholoog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken sportpsycholoog te komen.

Mindgym Work-outs | Wouter de Jong

120 nieuwe oefeningen voor meer focus, rust én energie - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789492493538 | 280 pagina's

Bij goed voor jezelf zorgen denken we vaak aan veel bewegen en gezond eten, maar je zit pas écht lekker in je vel als je ook mentaal sterk bent. Daarom komt Wouter de Jong nu, na de bestseller "Mindgym: Sportschool voor je geest' met "Mindgym Work-outs'. ...

The Salt Path | Raynor Winn

The Sunday Times bestseller, shortlisted for the 2018 Costa Biography Award & The Wainwright Prize - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781405937184 | 288 pagina's

The uplifting true story of the couple who lost everything and embarked on a journey of salvation across the windswept South West coastline. ''A beautiful book, it really lives up to the hype . . . an enjoyable, gentle yet moving read' Pandora Sykes on Th...

Range | David Epstein

How Generalists Triumph in a Specialized World - Engels | Paperback | 9781509843503 | 352 pagina's

Range is the groundbreaking and exhilarating exploration into how to be successful in the twenty-first century. Through fascinating stories and vividly explained research, David Epstein demonstrates why, as the world has got increasingly complex, developi...

Mensen vonden ons op: boeken voor Sportpsycholoog, Sportpsycholoog ebooks, boek Sportpsycholoog.

Persoonstypen sportpsycholoog

De Sportpsycholoog moet goed mensen in kunnen schatten en gevoelig zijn voor hun wensen en behoeften (Gever). Ook moet de Sportpsycholoog goed situaties in kunnen schatten en kunnen analyseren waar de mentale problemen en verbeterpunten liggen (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Sportpsycholoog, Karakter Sportpsycholoog.

Netwerk sportpsycholoog

De Sportpsycholoog heeft veel contact met sporters, sportteams en coaches. Bij jonge sporters heeft de Sportpsycholoog ook contact met ouders.

Mensen vonden ons op: Collega’s Sportpsycholoog, Medewerkers Sportpsycholoog.

Is het beroep sportpsycholoog iets voor jou?

Zou je graag sportpsycholoog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als sportpsycholoog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Sportpsycholoog, beroepskeuzetest Sportpsycholoog, beroep Sportpsycholoog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden sportpsycholoog

Er is voldoende vraag naar deskundige Sportpsychologen. Door cursussen te volgen en bij te leren kan de Sportpsycholoog doorgroeien of zich specialiseren.

Arbeidsmarktperspectief score sportpsycholoog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep sportpsycholoog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Sportpsycholoog, Promotie mogelijkheden Sportpsycholoog, Carriere Sportpsycholoog.

Solliciteren op de functie sportpsycholoog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als sportpsycholoog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor sportpsycholoog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als sportpsycholoog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Sportpsycholoog, CV Sportpsycholoog, sollicitatie Sportpsycholoog.

Interviews met sportpsycholoog

Jan Sleijfer is Sportpsycholoog.

 

Waarom ben jij Sportpsycholoog geworden?

Als kind was ik altijd met sport (o.a. voetbal en judo) bezig. Behalve de droom om prof te worden, wilde ik al vroeg sportinstructeur worden. Na het afronden van de ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding) was ik kort gymleerkracht, maar werd daarna docent fysiek mentale training bij justitie. Ik leerde hier gevangenispersoneel om te gaan met verbale en fysieke agressie. Vooral bij interne bijstandsteams ontdekte ik dat adequaat optreden vooral een ‘mentale kwestie’ is. Hier ontstond mijn interesse voor de Westerse prestatiepsychologie. Daarnaast heb ik een passie voor vechtsport (martial arts). De Oos...


Lees de rest van het interview

Verwante beroepen sportpsycholoog

Vacatures sportpsycholoog

Op zoek naar een nieuwe baan als Sportpsycholoog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Sportpsycholoog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Sportpsycholoog bestudeert de mentale aspecten van beweging. Het is een vorm van wetenschap die het gedrag bij bewegen en sporten bestudeert. De Sportpsycholoog heeft veel raakvlakken met de psychologie.

Beoordeling Sportpsycholoog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Sportpsycholoog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Sportpsycholoog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Is er internationaal veel vraag naar sportpsycholoog?

gr. Emma

Door: Emma Droogendijk

De sportpsycholoog,wordt erg belangrijk ook in het buitenland.Gr.

Door: Henri

Internationaal is er meer vraag naar een sport psycholoog dan in Nederland.

Door: RD

Reageer op dit beroep