U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Officier Marechaussee

Officier Marechaussee worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een officier Marechaussee? Lees de functieomschrijving.

Binnen de Koninklijke Marechaussee zijn er veel verschillende functiemogelijkheden. Zo is de Marechaussee belast met de beveiliging van het Koninklijk Huis, politietaken voor de Nederlandse Krijgsmacht, politietaken op de luchthavens, bijstandsverlening aan de politie, persoonscontrole langs de grenzen, mobiel toezicht op vreemdelingen, beveiliging van waardetransporten van de Nederlandsche Bank, buitenlandse politiemissies en ondersteuning aan de recherche door de Centrale Justitiële Dienst. Tevens heeft de Marechaussee een eigen meldkamer en een multi-inzetbare 'Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten'.

Als Officier Marechaussee word je werkzaam binnen een van deze functies. Afhankelijk van de functie zal de Officier Marechaussee meer administratieve of meer praktische taken uitvoeren. Het staat vast dat elke Officier te maken krijgt met papierwerk, maar de mate van contact kan verschillen.

Het is mogelijk dat de Officier uitgezonden wordt op buitenlandse missies. Momenteel is er bijvoorbeeld een verzoek gedaan aan het kabinet vanuit de NAVO om politie-agenten of Marechaussee uit te zenden naar Afhanistan om daar zorg te dragen voor de opleiding van Afghaanse agenten.

Bovendien krijgt de Officier Marechaussee te maken met onregelmatige werktijden en verschillende weers- en omgevingsomstandigheden.

De Officier Marechaussee in spé dient van onbesproken gedrag te zijn en moet zich representatief kunnen gedragen. Tevens dient de toekomstige Officier een goede verstandhouding op te kunnen bouwen binnen zijn team en met zijn leidinggevenden om de toegewezen taken zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Daarnaast dient de Officier over goede communicatieve vaardigheden te beschikken om enerzijds zijn team leiding te kunnen geven en om anderzijds duidelijk en daadkrachtig over te kunnen komen op de 'externe contacten'.

Mensen vonden ons op: Job Officier Marechaussee, Baan Officier Marechaussee, Officier Marechaussee Worden, Functie-eisen Officier Marechaussee, Verantwoordelijkheden Officier Marechaussee, Functieprofiel Officier Marechaussee, Wat doet een Officier Marechaussee, Werken als Officier Marechaussee.

Officier Marechaussee worden: Opleiding tot officier Marechaussee

Om Officier Marechaussee te worden dient de gegadigde maximaal 27 jaar te zijn, een zwemdiploma te bezitten en minimaal in het bezit te zijn van een HAVO of VWOdiploma met voldoendes voor Engels en Nederlands. De toekomstige Officier mag een oogafwijking hebben van maximaal -2 of +2.

De Opleiding duurt vier tot vier en een half jaar en bestaat uit een eenjarige Militaire Leidersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda, gevolgd door een driejarige Bacheloropleiding aan de Nederlandse Politie Academie in Apeldoorn.

Na afronding van de opleiding dient de Officier Marechaussee minimaal een dienstperiode van zeven jaar uit te zitten bij de Koninklijke Marechaussee.

Tijdens de dienperiode is het mogelijk, onder bepaalde voorwaarden, om te studeren op kosten van de Koninklijke Marechaussee. Zo kan de gegadigde studies volgen die van belang kunnen zijn voor zijn carrière binnen én buiten de Marechaussee.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Officier Marechaussee, Officier Marechaussee Worden, Opleidingsniveau Officier Marechaussee, Scholing Officier Marechaussee, Studie Officier Marechaussee, Bijscholing Officier Marechaussee, Omscholing Officier Marechaussee.

Organisaties waar een officier Marechaussee doorgaans werkzaam is

Na afronding van de Opleiding tot Officier Marechaussee wordt de Officier geplaatst bij een onderdeel van de Koninklijke Luchtmacht afhankelijk van de verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld grensbewaking, vreemdelingenpolitie of politiedienst.

Het is mogelijk uitgezonden te worden binnen een (militaire)politie-uitzending.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Officier Marechaussee, Officier Marechaussee Worden, Opleidingsniveau Officier Marechaussee, Scholing Officier Marechaussee, Studie Officier Marechaussee, Bijscholing Officier Marechaussee, Omscholing Officier Marechaussee.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden officier Marechaussee

Bij aanvang van de opleiding krijgt de toekomstige Officier direct loon. Aanvankelijk is dit nog laag, omdat het wordt berekend aan de hand van de leeftijd van de gegadigde, maar na het behalen van de rang Tweede Luitenant verdient de Officier €2173 per maand. Dit loon kan oplopen tot €9502 voor een Generaal.

Naast het loon ontvangt de Officier reiskostenvergoeding, wordt zijn uniform en uitrusting betaald (vrouwen krijgen tevens een extra jaarlijkse bijdrage), is er de mogelijkheid om intern bij de Marechaussee te komen wonen, zowel tijdens als na afronding van de opleiding, tegen betaling (5,6% van het loon, minimaal €60,80 en maximaal €120,25), een collectieve zorgverzekering, acht procent vakantietoeslag, 23-28 vakantiedagen en onder voorwaarden een betaalde studie naast de opleiding die al wordt betaald door de Marechaussee.

Mensen vonden ons op: Salaris Officier Marechaussee, Loon Officier Marechaussee, Wat verdien je als Officier Marechaussee, Salarisschaal Officier Marechaussee, Salarisindicatie Officier Marechaussee, Bonus Officier Marechaussee, CAO Officier Marechaussee, Brutoloon Officier Marechaussee, Nettoloon Officier Marechaussee, Vakantiedagen Officier Marechaussee, Pensioen Officier Marechaussee.

Competenties, skills & vaardigheden officier marechaussee

 • Integriteit
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Leiderschap
 • Inzicht in omgeving
 • Gepast geweld kunnen toepassen
Mensen vonden ons op: Kennis Officier Marechaussee, Vaardigheden Officier Marechaussee, Attitude Officier Marechaussee, Kwalificaties Officier Marechaussee, Competentieprofiel Officier Marechaussee.

Boeken voor het beroep officier marechaussee

Wil je meer weten over het beroep officier marechaussee? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je officier marechaussee bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken officier marechaussee te komen.

Code Rebecca | Ken Follett

Een Engelse officier en zijn geliefde maken rond het Egyptische Caïro jacht op een spion die Britse legergeheimen aan generaal Rommel doorseint - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789402310672 | 336 pagina's

Spannende spionagethriller die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog In totaal werden van Ken Folletts boeken bijna 400.000 exemplaren verkocht in Nederland en Vlaanderen De Duitsers kennen hem als De Sfinx, anderen als Alex Wolff, een Europese zak...

De officier | Robert Harris

DWDD Boek van de maand - april 2014 | VN Thriller van het jaar 2014 - Nederlands | Druk: 12 | Paperback | 9789023491644 | 448 pagina's

Op een ijskoude dag in januari 1895 wordt de Joods-Franse officier Alfred Dreyfus voor het oog van een woedende menigte van zijn zwaard en rang ontdaan en veroordeeld tot levenslange opsluiting op Duivelseiland. Dreyfus is schuldig bevonden aan spionage v...

Mijn eerste lijk is gelukkig vers | Pascale Bruinen

belevenissen van een vrouwelijke officier van justitie - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789026136832 | 352 pagina's

'Mijn eerste lijk is gelukkig vers' biedt een uniek kijkje achter de schermen van de misdaadbestrijding. Pascale Bruinen is officier van justitie en schrijft een wekelijkse column over haar werk in Algemeen Dagblad. Welke gevoelens, emoties en twijfels ga...

Mensen vonden ons op: boeken voor Officier Marechaussee, Officier Marechaussee ebooks, boek Officier Marechaussee.

Persoonstypen officier Marechaussee

De Officier Marechaussee heeft een loyale, zorgzame, open, aanmoedigende en verantwoordelijke, maar soms wantrouwige en inflexibele persoonlijkheid (Loyalist). Tevens is de Officier Marechaussee een directe, gezaghebbende en energieke persoon vol zelfvertrouwen. Ook is hij toegeweid (Baas).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Officier Marechaussee, Karakter Officier Marechaussee.

Netwerk officier Marechaussee

Binnen de organisatie van de Koninklijke Marechaussee geeft de Officier Marechaussee leiding aan ondergeschikte Wachtmeesters en Marechaussees tijdens het uitvoeren van opdrachten die hij ontvangt van leidinggevende Officieren.

Tijdens de werkzaamheden, afhankelijk van de specifieke functie, zal de Officier in contact komen met bijvoorbeeld burgers bij de uitvoering van politietaken en grenscontroles. Bij de vreemdelingenpolitie komt de Officier in contact met (ongewenste) vreemdelingen die zich in Nederland bevinden. Tijdens uitzendingen is er een kans om in contact te komen met 'de vijand'.

Mensen vonden ons op: Collega’s Officier Marechaussee, Medewerkers Officier Marechaussee.

Is het beroep officier Marechaussee iets voor jou?

Zou je graag officier Marechaussee willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als officier Marechaussee bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Officier Marechaussee, beroepskeuzetest Officier Marechaussee, beroep Officier Marechaussee kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden officier Marechaussee

Binnen de Marechaussee is het mogelijk na afronding van een functie bij te tekenen voor een nieuwe dienstperiode in dezelfde of door te stromen naar hogere officiersfuncties.

Binnen Defensie is er de mogelijkheid om bij een ander krijgsmachtsonderdeel werkzaam te worden indien er wordt voldaan aan de gestelde eisen.

Buiten de Krijgsmacht is er de mogelijkheid om in leidinggevende functies bij de overheid of binnen het bedrijfsleven werkzaam te worden.

De eerstvolgende mogelijkheid om Officier Marechaussee te worden, begint in augustus 2011 (vanaf september is het mogelijk om voorlichtingen voor de functie van Officier Marechaussee aan te vragen).

De gevolgen van de bezuinigingen voor de Koninklijke Marechaussee zijn nog niet bekend.

Arbeidsmarktperspectief score officier Marechaussee

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep officier Marechaussee. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Matig
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Officier Marechaussee, Promotie mogelijkheden Officier Marechaussee, Carriere Officier Marechaussee.

Solliciteren op de functie officier Marechaussee

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als officier Marechaussee dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor officier Marechaussee belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als officier Marechaussee. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Officier Marechaussee, CV Officier Marechaussee, sollicitatie Officier Marechaussee.

Interviews met officier Marechaussee

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen officier Marechaussee

Vacatures officier marechaussee

Op zoek naar een nieuwe baan als Officier Marechaussee? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Officier Marechaussee. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Binnen de Koninklijke Marechaussee zijn er veel verschillende functiemogelijkheden. Zo is de Marechaussee belast met de beveiliging van het Koninklijk Huis, politietaken voor de Nederlandse Krijgsmacht, politietaken op de luchthavens, bijstandsverlening aan de politie, persoonscontrole langs de grenzen, mobiel toezicht op vreemdelingen, beveiliging van waardetransporten van de Nederlandsche Bank, buitenlandse politiemissies en ondersteuning aan de recherche door de Centrale Justitiële Dienst. Tevens heeft de Marechaussee een eigen meldkamer en een multi-inzetbare 'Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten'.

Beoordeling Officier Marechaussee

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Officier Marechaussee' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Officier Marechaussee

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

het is tegenwoordig alleen nog mogelijk met VWO te beginnen aan de lange officiers opleiding

Door: henk

Reageer op dit beroep