Marechaussee: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Marechaussee: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Marechaussee. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Marechaussee nodig heeft.Wat doet een Marechaussee? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Marechaussee?

De Marechaussee heeft een belangrijke taak binnen de beveiliging van het Koninklijk Huis. Om in aanmerking te komen voor een functie als Marechaussee dient de gegadigde dan ook van onbesproken gedrag te zijn en moet hij tegelijkertijd gedisciplineerd en integer zijn werk kunnen leveren. De werkzaamheden zullen plaats vinden op onregelmatige werktijden en onder uiteenlopende omstandigheden. Om hiermee om te kunnen gaan dient de Marechaussee stressbestendig en een teamspeler te zijn.

De Marechaussee is gewapend en moet in staat zijn om het wapen te gebruiken bij bijvoorbeeld arrestaties. De eerste anderhalf jaar zal de Marechaussee alleen werkzaam zijn bij de beveiliging van het Koninklijk Huis, maar naarmate de Marechaussee langer bij de Koninklijke Marechaussee werkzaam is, zullen er meer mogelijkheden zijn.

 

Past het beroep Marechaussee bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wat doet een Marechaussee?

De Koninklijke Marechaussee houdt zich bezig met politietaken bij defensie en op vliegvelden, de beveiliging van DNB-waardetransporten, bijstandsverlening aan de Politie en Recherche, persoonscontrole langs de grenzen, mobiel toezicht op vreemdelingen en de beveiliging van de Koninklijke Familie. Daarnaast heeft de Marechaussee een eigen meldkamer, een multi-inzetbare Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten en kunnen Marechaussees uitgezonden worden op internationale (militaire) politiemissies.

Nadat de Marechaussee heeft gewerkt bij de beveiliging van het Koningshuis kan de Marechaussee ook Wachtmeester worden, waardoor er meer functies mogelijk worden. De Marechaussee zou er goed aan doen om tijdens zijn dienstperiode door te leren, op kosten van de Marechaussee, om ervoor te zorgen dat er mogelijkheden blijven binnen en buiten de Marechaussee. Wanneer een dienstperiode afloopt en er niet voldoende functies vrij zijn (of wanneer er niet aan voldoende eisen wordt voldaan), kan het zijn dat de Marechaussee elders nieuw werk moet gaan zoeken.

Andere namen het beroep Marechaussee

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: beroepsmilitair bij de marechaussee, beveiligingsspecialist bij de marechaussee, marechaussee der 4e klasse, marechaussee der 3e klasse, marechaussee der 2e klasse, marechaussee der 1e klasse


Vacatures Marechaussee

Op zoek naar een nieuwe baan als Marechaussee? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Marechaussee. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Marechaussee per ervaringsniveau

junior Marechaussee vacatures startend Marechaussee vacatures senior Marechaussee vacatures beginnend Marechaussee vacatures trainee Marechaussee vacatures leidinggevend Marechaussee vacatures medior Marechaussee vacatures aankomend Marechaussee vacatures ervaren Marechaussee vacatures leerling Marechaussee vacatures vacatures omscholen tot Marechaussee vacatures opleiding tot Marechaussee

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Marechaussee

Wat verdient een Marechaussee?

Wanneer de opleiding begint, krijgt je als toekomstig Marechaussee direct loon. Bij aanvang is dit nog niet op het uiteindelijke niveau, het wordt berekend aan de hand van je leeftijd en rang..

De schaal begint bij Marechaussee 4e klasse, die krijgt bij de jongste leeftijd/duur dienstverband een salaris van € 988,26 per maand. Deze schaal loopt op tot € 2.845,70 per maand voor een wachtmeester eerste klas. Dit salaris loopt op voor officiersfuncties. 

Naast het loon ontvangt de Marechaussee een reisonkostenvergoeding, wordt zijn uniform en uitrusting betaald (vrouwen krijgen tevens een extra jaarlijkse bijdrage). Er is er de mogelijkheid om 'intern' bij de Marechaussee te komen wonen (zowel tijdens als na afronding van de opleiding, tegen betaling van 5,6% van het loon met minimaal 60,80 en maximaal 120,25 euro),.

Je krijgt pensioenopbouw, 8% procent vakantietoeslag, voldoende  vakantiedagen en onder voorwaarden een betaalde 'externe opleiding' naast de 'interne' opleiding die al wordt betaald door de Marechaussee.

Voor de opleiding worden ook de boeken en gebruiksmaterialen vergoed. Tevens is het mogelijk de sportfaciliteiten van defensie te gebruiken.

Salarisschaal Marechaussee

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Marechaussee

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Marechaussee


Bekijk het salaris Marechaussee per ervaringsniveau

Salaris junior Marechaussee Wat verdient een startend Marechaussee? Wat is het loon senior Marechaussee? beginnend Marechaussee salaris Maximaal salaris trainee Marechaussee Hoeveel verdient een leidinggevend Marechaussee? Wat is het salaris van een medior Marechaussee? Salaris aankomend Marechaussee Wat verdient een ervaren Marechaussee? Welk salaris krijgt een leerling Marechaussee?


Marechaussee worden: Opleidingen tot Marechaussee

Wil je Marechaussee worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Marechaussee.

Hoe word je een Marechaussee? 

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot Marechaussee dient de toekomstige Marechaussee de Nederlandse nationaliteit te bezitten, tussen de 17,5 en de 26 jaar oud te zijn en een zwemdiploma te hebben. Daarnaast mag een eventuele oogafwijking niet sterker zijn dan -2 en +2.

Wat vooropleidingen betreft, dient de gegadigde minimaal een VMBO diploma met Nederlands, een algemeen vormend vak op B-niveau en een vreemde taal op A-niveau te bezitten. Daarnaast zijn MBO niveau-2 diploma's met Nederlands en een vreemde taal of VMBO basisberoepsgerichte leerwegdiploma's met Nederlands en een vreemde taal toegestaan. Voor alle diploma's geldt dat er een voldoende moet zijn behaald voor Nederlands en dat er een vreemde taal op je diploma lijst moet staan (deze hoeft dus niet persé met een voldoende te zijn afgesloten).

De opleiding tot Marechaussee duurt zeven maanden. De eerste zestien weken beslaan de Algemene Militaire Basisvaardigheden. De volgende zestien weken beslaan een functie-opleiding in Apeldoorn. De opleiding bestaat uit zowel theorie als stage in de praktijk.

Na afronding van de opleiding is er een dienverplichting van vier jaar.

Opleidingen Marechaussee

Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) Thuisstudie
Wil jijBOA worden? Kies deBOA opleiding (Buitengewoon Opsporingsambtenaar)De buitengewoon opsporingsambtenaar, beter bekend als BOA, zie je steeds vaker op straat. Een buitengewoon opsporingsambtenaar is officieel erkend en heeft officiële opsporingsbevoegdheid. …
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) Thuisstudie
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) E-Learning
Wil jijBOA worden? Kies deBOA opleiding (Buitengewoon Opsporingsambtenaar)De buitengewoon opsporingsambtenaar, beter bekend als BOA, zie je steeds vaker op straat. Een buitengewoon opsporingsambtenaar is officieel erkend en heeft officiële opsporingsbevoegdheid. …
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) E-Learning
Beveiligingsmedewerker luchtvracht / security awareness (Nederlands of Engels)
De training is voor medewerkers die binnen een organisatie betrokken zijn bij de behandeling van luchtvracht.  Basis training De opleiding heeft tot doel dat de cursisten zich bewust worden van …
Beveiligingsmedewerker luchtvracht / security awareness (Nederlands of Engels)
Beveiligingsmedewerker luchtvracht herhaling / security awareness (Nederlands of Engels)
De training is voor medewerkers die binnen een organisatie betrokken zijn bij de behandeling van luchtvracht.  Herhalingstraining Wanneer uw certificaat niet ouder is dan één jaar, volstaat de herhalingstraining De …
Beveiligingsmedewerker luchtvracht herhaling / security awareness (Nederlands of Engels)
Beveiligingsmedewerker luchtvracht herhaling / security awareness E-learning
De training is voor medewerkers die binnen een organisatie betrokken zijn bij de behandeling van luchtvracht.  Herhalingstraining Wanneer uw certificaat niet ouder is dan één jaar, volstaat de herhalingstraining De …
Beveiligingsmedewerker luchtvracht herhaling / security awareness E-learningMarechaussee worden: Omscholen tot Marechaussee

Als je je wilt omscholen tot Marechaussee is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Marechaussee zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Marechaussee dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Marechaussee

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Marechaussee

Als je Marechaussee wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Marechaussee zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Marechaussee

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Marechaussee?


Competenties en Vaardigheden Marechaussee:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Marechaussee.

Welke competenties heeft een Marechaussee nodig?

Een Marechaussee heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Integriteit
Integriteit

Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal

Omschrijving

Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.

Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.

Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie

Omschrijving

Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.

Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Marechaussee

 • Vasthoudendheid
 • Analytisch vermogen
 • Zelfkennis
 • Afwegen
 • Inlevingsvermogen
 • Verbanden leggen
 • Luisteren
 • Rustig blijven
 • Zelfmanagement
 • Methodisch werken
 • Verantwoording
 • Betrouwbaar
 • Zelfvertrouwen
 • Keuzes maken
 • Sensitiviteit
 • Bemiddelen
 • Gezamenlijk resultaat
 • Beslissen
 • Geheimhouding
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Marechaussee

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Marechaussee passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Marechaussee nodig? 

De Marechaussee heeft een loyale, zorgzame en verantwoordelijke persoonlijkheid (Loyalist). Tevens is hij zelfverzekerd, gedreven, ijverig, energieke en praktisch (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Marechaussee


Eigenschappen Marechaussee

 • Trouw
 • Integriteit
 • Punctueel
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Marechaussee

Wat zijn de baankansen voor een Marechaussee?

Binnen de organisatie van de Marechaussee kan de Marechaussee na afronding van een dienstperiode bij tekenen voor dezelfde functie, maar is het ook mogelijk om een andere functie op hetzelfde niveau te gaan bekleden. Tevens is het mogelijk om, bij goede prestaties, door te groeien naar hogere functies.

Binnen de Krijgsmacht is het mogelijk, indien er plaats is en indien er voldaan wordt aan de gestelde eisen, om bij een ander onderdeel van Defensie te gaan werken.

Buiten de Krijgsmacht is het mogelijk om voor de overheid of in het bedrijfsleven werkzaam te worden, aangezien de discipline, integriteit en stressbestendigheid erg gewild zijn in deze sectoren. Hierbij valt de denken aan functies bij de politie of particuliere beveiliging.

De actuele kans op werk voor een Marechaussee

De kans op werk voor het beroep Marechaussee is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Marechaussee

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Marechaussee

Je kunt als Marechaussee een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Marechaussee is onderdeel van de beroepsfamilie Marechaussees. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Marechaussee

Doorgroei beroepen voor een Marechaussee

Korporaal luchtverdediging koninklijke luchtmacht

soldaat der 3e klasse luchtverdediging luchtmacht

soldaat der 2e klasse luchtverdediging luchtmacht

soldaat der 1e klasse luchtverdediging luchtmacht

korporaal der 1e klasse luchtverdediging luchtmacht

korporaal luchtverdediging luchtmacht

Korporaal brandweer, medisch en sport koninklijke luchtmacht

soldaat der 3e klasse brandweer, medisch en sport luchtmacht

soldaat der 2e klasse brandweer, medisch en sport luchtmacht

soldaat der 1e klasse brandweer, medisch en sport luchtmacht

korporaal der 1e klasse brandweer, medisch en sport luchtmacht

korporaal brandweer, medisch en sport luchtmacht

Korporaal horeca, logistiek en transport koninklijke luchtmacht

soldaat der 3e klasse horeca, logistiek en transport luchtmacht

soldaat der 2e klasse horeca, logistiek en transport luchtmacht

soldaat der 1e klasse horeca, logistiek en transport luchtmacht

korporaal der 1e klasse horeca, logistiek en transport luchtmacht

korporaal horeca, logistiek en transport luchtmacht

Korporaal administratie, economie en personeel koninklijke luchtmacht

soldaat der 3e klasse administratie, economie en personeel luchtmacht

soldaat der 2e klasse administratie, economie en personeel luchtmacht

soldaat der 1e klasse administratie, economie en personeel luchtmacht

korporaal der 1e klasse administratie, economie en personeel luchtmacht

korporaal administratie, economie en personeel luchtmacht

dienstplichtig militair luchtmacht

Korporaal bewaking koninklijke luchtmacht

soldaat der 3e klasse bewaking luchtmacht

soldaat der 2e klasse bewaking luchtmacht

soldaat der 1e klasse bewaking luchtmacht

korporaal der 1e klasse bewaking luchtmacht

korporaal bewaking luchtmacht

Korporaal vliegerondersteunend koninklijke luchtmacht

soldaat der 3e klasse vliegerondersteunend luchtmacht

soldaat der 2e klasse vliegerondersteunend luchtmacht

soldaat der 1e klasse vliegerondersteunend luchtmacht

korporaal der 1e klasse vliegerondersteunend luchtmacht

korporaal vliegerondersteunend luchtmacht

Korporaal techniek koninklijke luchtmacht

soldaat der 3e klasse techniek luchtmacht

soldaat der 2e klasse techniek luchtmacht

soldaat der 1e klasse techniek luchtmacht

korporaal der 1e klasse techniek luchtmacht

korporaal techniek luchtmacht

Marinier

marinier der 3e klasse

marinier der 1e klasse

korporaal der mariniers

sergeant der mariniers

sergeant-majoor der mariniers

adjudant-onderofficier der mariniers

Matroos logistieke dienst verzorging (ldv) koninklijke marine

matroos der 2e klasse logistieke dienst verzorging (ldv) marine

matroos der 3e klasse logistieke dienst verzorging (ldv) marine

matroos der 1e klasse logistieke dienst verzorging (ldv) marine

Matroos bijzondere dienst algemeen (bdalg) koninklijke marine

matroos der 3e klasse bijzondere dienst (bdalg) marine

matroos der 2e klasse bijzondere dienst (bdalg) marine

matroos der 1e klasse bijzondere dienst (bdalg) marine

Matroos logistieke dienst goederenbeheer (ldgb) koninklijke marine

matroos der 2e klasse logistieke dienst goederenbeheer (ldgb) marine

matroos der 1e klasse logistieke dienst goederenbeheer (ldgb) marine

matroos der 3e klasse logistieke dienst goederenbeheer (ldgb) marine

Matroos bijzondere dienst tandartsassistent (bdt) koninklijke marine

matroos der 3e klasse bijzondere dienst tandartsassistent (bdt) marine

matroos der 2e klasse bijzondere dienst tandartsassistent (bdt) marine

matroos der 1e klasse bijzondere dienst tandartsassistent (bdt) marine

Matroos bijzondere dienst wasser (bdw) koninklijke marine

matroos der 3e klasse bijzondere dienst wasser (bdw) marine

matroos der 2e klasse bijzondere dienst wasser (bdw) marine

matroos der 1e klasse bijzondere dienst wasser (bdw) marine

Matroos logistieke dienst geneeskundige dienst (ldgd) koninklijke marine

matroos der 3e klasse logistieke dienst geneeskundige dienst (ldgd) marine

matroos der 2e klasse logistieke dienst geneeskundige dienst (ldgd) marine

matroos der 1e klasse logistieke dienst geneeskundige dienst (ldgd) marine

Matroos technische dienst elektrotechniek (tde) koninklijke marine

matroos der 3e klasse technische dienst elektrotechniek (tde) marine

matroos der 2e klasse technische dienst elektrotechniek (tde) marine

matroos der 1e klasse technische dienst elektrotechniek (tde) marine

Matroos technische dienst vliegtuigtechniek (tdv) koninklijke marine

matroos der 3e klasse technische dienst vliegtuigtechniek (tdv) marine

matroos der 2e klasse technische dienst vliegtuigtechniek (tdv) marine

matroos der 1e klasse technische dienst vliegtuigtechniek (tdv) marine

Matroos technische dienst werktuigtechniek (tdw) koninklijke marine

matroos der 2e klasse technische dienst werktuigtechniek (tdw) marine

matroos der 1e klasse technische dienst werktuigtechniek (tdw) marine

matroos der 3e klasse technische dienst werktuigtechniek (tdw) marine

Matroos operationele dienst algemeen (odalg) koninklijke marine

dienstplichtig militair marine

matroos der 3e klasse operationele dienst algemeen (odalg) marine

matroos der 2e klasse operationele dienst algemeen (odalg) marine

matroos der 1e klasse operationele dienst algemeen (odalg) marine

schepeling

Matroos wapentechnische dienst scheepssystemen (wds) koninklijke marine

matroos der 3e klasse wapentechnische dienst scheepssystemen (wds) marine

matroos der 2e klasse wapentechnische dienst scheepssystemen (wds) marine

matroos der 1e klasse wapentechnische dienst scheepssystemen (wds) marine

Matroos wapentechnische dienst vliegtuigtechniek (wdv) koninklijke marine

matroos der 2e klasse wapentechnische dienst vliegtuigtechniek (wdv) marine

matroos der 1e klasse wapentechnische dienst vliegtuigtechniek (wdv) marine

matroos der 3e klasse wapentechnische dienst vliegtuigtechniek (wds) marine

Matroos logistieke dienst administratie (lda) koninklijke marine

matroos der 3e klasse logistieke dienst administratie (lda) marine

matroos der 2e klasse logistieke dienst administratie (lda) marine

matroos der 1e klasse logistieke dienst administratie (lda) marine

Matroos operationele dienst verbindingen (odvb) koninklijke marine

matroos der 3e klasse operationele dienst verbindingen (odvb) marine

matroos der 2e klasse operationele dienst verbindingen (odvb) marine

matroos der 1e klasse operationele dienst verbindingen (odvb) marine

Soldaat / korporaal koninklijke landmacht

soldaat der 3e klasse landmacht

soldaat der 2e klasse landmacht

korporaal der 1e klasse landmacht

soldaat der 1e klasse landmacht

dienstplichtig militair landmacht

korporaal landmacht

Soldaat Cavalerie Landmacht

Soldaat Infanterie Landmacht

Commando

Specialistisch Reservist

Soldaat genie duiker

Bekijk meer beroepen Bekijk minder beroepen

Organisaties waar een Marechaussee werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Marechaussee meestal werkt.

Waar werkt een Marechaussee?

Na afronding van de opleiding tot Marechaussee wordt de gegadigde geplaatst bij een Marechaussee-onderdeel. Dit komt in de praktijk neer op een beveiligingfunctie van het Koninklijk Huis in Den Haag, Wassenaar of Apeldoorn. Na anderhalf jaar is er de mogelijkheid om hogerop te komen en zijn er ook andere plaatsingen mogelijk.

Binnen een team wordt deelgenomen aan het uitvoeren van de standaard taken, aan oefeningen en eventueel aan uitzendingen (bij 'hogere' functies).

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Netwerk Marechaussee

Met wie werkt een Marechaussee samen? 

Binnen de organisatie van de Koninklijke Marechaussee wordt de Marechaussee werkzaam binnen een team van collega Marechaussees onder leiding van Wachtmeesters en Officieren Marechaussee.

Buiten de organisatie van de Marechaussee zijn de contacten afhankelijk van de functies die de Marechaussees bekleden. Tijdens paspoortcontroles is er contact met 'de burger', tijdens uitzendingen kan er contact zijn met 'de vijand'. Maar zo is het tijdens assistentieverlening aan de politie ook mogelijk om in contact te komen met onruststokers of criminelen.


 • Marechaussee
 • Wachtmeester
 • Officier Marechaussee
 • Burger
Marechaussee

Interview met een Marechaussee

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Marechaussee:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Marechaussee verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Marechaussee?

De beroepen die verwant zijn aan Marechaussee zijn:
Politieagent
Salaris: €1450 tot €3400
Opleiding: MBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Wachtmeester Marechaussee
Salaris: €1266 tot €2866
Opleiding: MBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Marechaussee in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Marechaussee
 • Wachtmeester
 • Officier Marechaussee
 • Burger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €988 tot €2260

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar