Marechaussee Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Marechaussee? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep marechaussee. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je marechaussee wordt.

 

Wat is een Marechaussee?

De Marechaussee heeft een belangrijke taak binnen de beveiliging van het Koninklijk Huis. Om in aanmerking te komen voor een functie als Marechaussee dient de gegadigde dan ook van onbesproken gedrag te zijn en moet hij tegelijkertijd gedisciplineerd en integer zijn werk kunnen leveren. De werkzaamheden zullen plaats vinden op onregelmatige werktijden en onder uiteenlopende omstandigheden. Om hiermee om te kunnen gaan dient de Marechaussee stressbestendig en een teamspeler te zijn.

De Marechaussee is gewapend en moet in staat zijn om het wapen te gebruiken bij bijvoorbeeld arrestaties. De eerste anderhalf jaar zal de Marechaussee alleen werkzaam zijn bij de beveiliging van het Koninklijk Huis, maar naarmate de Marechaussee langer bij de Koninklijke Marechaussee werkzaam is, zullen er meer mogelijkheden zijn.

 Wat doet een Marechaussee?

De Koninklijke Marechaussee houdt zich bezig met politietaken bij defensie en op vliegvelden, de beveiliging van DNB-waardetransporten, bijstandsverlening aan de Politie en Recherche, persoonscontrole langs de grenzen, mobiel toezicht op vreemdelingen en de beveiliging van de Koninklijke Familie. Daarnaast heeft de Marechaussee een eigen meldkamer, een multi-inzetbare Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten en kunnen Marechaussees uitgezonden worden op internationale (militaire) politiemissies.

Nadat de Marechaussee heeft gewerkt bij de beveiliging van het Koningshuis kan de Marechaussee ook Wachtmeester worden, waardoor er meer functies mogelijk worden. De Marechaussee zou er goed aan doen om tijdens zijn dienstperiode door te leren, op kosten van de Marechaussee, om ervoor te zorgen dat er mogelijkheden blijven binnen en buiten de Marechaussee. Wanneer een dienstperiode afloopt en er niet voldoende functies vrij zijn (of wanneer er niet aan voldoende eisen wordt voldaan), kan het zijn dat de Marechaussee elders nieuw werk moet gaan zoeken.

Wil je werken als Marechaussee?

Werk je al als Marechaussee en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Marechaussee worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Marechaussee, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Marechaussee in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Marechaussee
 • Wachtmeester
 • Officier Marechaussee
 • Burger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €988 tot €2260

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Marechaussee

Wat verdient een Marechaussee?

Wanneer de opleiding begint, krijgt je als toekomstig Marechaussee direct loon. Bij aanvang is dit nog niet op het uiteindelijke niveau, het wordt berekend aan de hand van je leeftijd en rang..

De schaal begint bij Marechaussee 4e klasse, die krijgt bij de jongste leeftijd/duur dienstverband een salaris van € 988,26 per maand. Deze schaal loopt op tot € 2.845,70 per maand voor een wachtmeester eerste klas. Dit salaris loopt op voor officiersfuncties. 

Naast het loon ontvangt de Marechaussee een reisonkostenvergoeding, wordt zijn uniform en uitrusting betaald (vrouwen krijgen tevens een extra jaarlijkse bijdrage). Er is er de mogelijkheid om 'intern' bij de Marechaussee te komen wonen (zowel tijdens als na afronding van de opleiding, tegen betaling van 5,6% van het loon met minimaal 60,80 en maximaal 120,25 euro),.

Je krijgt pensioenopbouw, 8% procent vakantietoeslag, voldoende  vakantiedagen en onder voorwaarden een betaalde 'externe opleiding' naast de 'interne' opleiding die al wordt betaald door de Marechaussee.

Voor de opleiding worden ook de boeken en gebruiksmaterialen vergoed. Tevens is het mogelijk de sportfaciliteiten van defensie te gebruiken.

Salarisschaal Marechaussee

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Marechaussee

Er zijn geen vacatures Marechaussee aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Marechaussee in werkt.

Meer weten over de sector waar een Marechaussee in werkt

Bekijk werken in Defensie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Marechaussee

Wat zijn de baankansen voor een Marechaussee?

Binnen de organisatie van de Marechaussee kan de Marechaussee na afronding van een dienstperiode bij tekenen voor dezelfde functie, maar is het ook mogelijk om een andere functie op hetzelfde niveau te gaan bekleden. Tevens is het mogelijk om, bij goede prestaties, door te groeien naar hogere functies.

Binnen de Krijgsmacht is het mogelijk, indien er plaats is en indien er voldaan wordt aan de gestelde eisen, om bij een ander onderdeel van Defensie te gaan werken.

Buiten de Krijgsmacht is het mogelijk om voor de overheid of in het bedrijfsleven werkzaam te worden, aangezien de discipline, integriteit en stressbestendigheid erg gewild zijn in deze sectoren. Hierbij valt de denken aan functies bij de politie of particuliere beveiliging.

De actuele kans op werk voor een Marechaussee

De kans op werk voor het beroep Marechaussee is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Marechaussee

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Marechaussee worden: Opleidingen tot Marechaussee

Wil je Marechaussee worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Marechaussee.

Hoe word je een Marechaussee? 

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot Marechaussee dient de toekomstige Marechaussee de Nederlandse nationaliteit te bezitten, tussen de 17,5 en de 26 jaar oud te zijn en een zwemdiploma te hebben. Daarnaast mag een eventuele oogafwijking niet sterker zijn dan -2 en +2.

Wat vooropleidingen betreft, dient de gegadigde minimaal een VMBO diploma met Nederlands, een algemeen vormend vak op B-niveau en een vreemde taal op A-niveau te bezitten. Daarnaast zijn MBO niveau-2 diploma's met Nederlands en een vreemde taal of VMBO basisberoepsgerichte leerwegdiploma's met Nederlands en een vreemde taal toegestaan. Voor alle diploma's geldt dat er een voldoende moet zijn behaald voor Nederlands en dat er een vreemde taal op je diploma lijst moet staan (deze hoeft dus niet persé met een voldoende te zijn afgesloten).

De opleiding tot Marechaussee duurt zeven maanden. De eerste zestien weken beslaan de Algemene Militaire Basisvaardigheden. De volgende zestien weken beslaan een functie-opleiding in Apeldoorn. De opleiding bestaat uit zowel theorie als stage in de praktijk.

Na afronding van de opleiding is er een dienverplichting van vier jaar.

De 3 best beoordeelde opleidingen tot Marechaussee

Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) E-Learning
Werken als BOA? Kies deBOA opleiding (Buitengewoon Opsporingsambtenaar)Een buitengewoon opsporingsambtenaar is officieel erkend en heeft officiële opsporingsbevoegdheid. Je hoeft daarbij niet in dienst te zijn van politie of Koninklijke Marechaussee. …
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) E-Learning
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) Thuisstudie
Werken als BOA? Kies deBOA opleiding (Buitengewoon Opsporingsambtenaar)Een buitengewoon opsporingsambtenaar is officieel erkend en heeft officiële opsporingsbevoegdheid. Je hoeft daarbij niet in dienst te zijn van politie of Koninklijke Marechaussee. …
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) Thuisstudie
Beveiligingsmedewerker luchtvracht
Basis training  De training is voor medewerkers die binnen een organisatie betrokken zijn bij de behandeling van luchtvracht. De opleiding heeft tot doel dat de cursisten zich bewust worden van …
Beveiligingsmedewerker luchtvracht

Omscholen of doorgroeien tot Marechaussee

Als je Marechaussee wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Marechaussee zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Marechaussee

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Marechaussee?

Competenties en Vaardigheden Marechaussee

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Marechaussee nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Marechaussee nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Marechaussee

Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Marechaussee

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Marechaussee. Als Marechaussee wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Marechaussee:


zie volledige beschrijving persoonstype Marechaussee

Vakkennis voor een Marechaussee

Het is voor een Marechaussee ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Marechaussee zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Marechaussee

Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) E-Learning
Werken als BOA? Kies deBOA opleiding (Buitengewoon Opsporingsambtenaar)Een buitengewoon opsporingsambtenaar is officieel erkend en heeft officiële opsporingsbevoegdheid. Je hoeft daarbij niet in dienst te zijn van politie of Koninklijke Marechaussee. …
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) E-Learning

Werkervaring Marechaussee

Het is voor een startend Marechaussee die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Marechaussee is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Politieagent, Wachtmeester Marechaussee .

Iets anders leren?

Is Marechaussee het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Marechaussee

Met wie werkt een Marechaussee samen? 

Binnen de organisatie van de Koninklijke Marechaussee wordt de Marechaussee werkzaam binnen een team van collega Marechaussees onder leiding van Wachtmeesters en Officieren Marechaussee.

Buiten de organisatie van de Marechaussee zijn de contacten afhankelijk van de functies die de Marechaussees bekleden. Tijdens paspoortcontroles is er contact met 'de burger', tijdens uitzendingen kan er contact zijn met 'de vijand'. Maar zo is het tijdens assistentieverlening aan de politie ook mogelijk om in contact te komen met onruststokers of criminelen.


 • Marechaussee
 • Wachtmeester
 • Officier Marechaussee
 • Burger
Marechaussee


Organisaties waar een Marechaussee werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Marechaussee meestal werkt.

Waar werkt een Marechaussee?

Na afronding van de opleiding tot Marechaussee wordt de gegadigde geplaatst bij een Marechaussee-onderdeel. Dit komt in de praktijk neer op een beveiligingfunctie van het Koninklijk Huis in Den Haag, Wassenaar of Apeldoorn. Na anderhalf jaar is er de mogelijkheid om hogerop te komen en zijn er ook andere plaatsingen mogelijk.

Binnen een team wordt deelgenomen aan het uitvoeren van de standaard taken, aan oefeningen en eventueel aan uitzendingen (bij 'hogere' functies).

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Marechaussee

Waar kun je het beste werken als Marechaussee? Hieronder vind je de best door de Marechaussee beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Marechaussee.

Competenties, Skills en Vaardigheden Marechaussee:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Marechaussee.

Welke competenties heeft een Marechaussee nodig?

Een Marechaussee heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Marechaussee

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Marechaussee passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Marechaussee nodig? 

De Marechaussee heeft een loyale, zorgzame en verantwoordelijke persoonlijkheid (Loyalist). Tevens is hij zelfverzekerd, gedreven, ijverig, energieke en praktisch (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Marechaussee


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Marechaussee

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Marechaussee

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Marechaussee

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Marechaussee

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Marechaussee dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Marechaussee belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Marechaussee. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Marechaussee iets voor je?

Zou je graag Marechaussee willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Marechaussee bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Marechaussee

Ralph

hoe kan ik direct soliciteren op de marrechaussee opleiding beveiliger zonder een vooropleiding van 1 jaar te moetten doen?

Edo

Beste Ralph,lees het hier bovenstaande goed en je vindt de juiste weg.Ik denk dat je eerst moet beginnen met cursussen te gaan volgen.Zie Springest gr.en sucses.

raoul

ik wil dit beroep later worden 

Iemand

Kan het ook met hbo?

maechaussee

ook dit kan.Gr.

Shuwently Martes

Beste, hierbij reageer ik op dit beroep, marechausse inopleiding. graag wil ik weten wat ik allemaal moet doen om in te kunnen schrijven. bedankt alvast. shuwently martes sr_martes88@hotmail.com

guus

Janus

Beste Shuwently,informeer bij het UWV.

serhat

Goed stuk prima !

serhat

Mijn spreekbeurt gaat over marechaussee wit uu min helpen?

serhat

Goed stuk prima !

serhat

Mijn spreekbeurt gaat over marechaussee wit uu min helpen?

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar