U bevindt zich hier: Home » Salarisschalen

Salarisschalen

Opleidingen en cursussen

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest

Boeken

Advertenties

Wat zijn salarisschalen?

Natuurlijk zijn zaken als ambitie, carrière maken, de cultuur van een organisatie en collega's belangrijk in je werk. Maar het salaris dat aan het einde van de maand op je bankrekening wordt gestort; daar doe je het toch voor!

NationaleBeroepengids.nl heeft de beroepen gecategoriseerd naar negen salarisschalen. Steeds wordt het start- en het eindsalaris vermeld. Met startsalaris bedoelen we het salaris van een starter of iemand die voor het eerst de functie uitoefent. Met eindsalaris bedoelen we het salaris dat iemand maximaal kan verdienen binnen een beroep

Tevens zie je welke secundaire arbeidsvoorwaarden gelden bij de beroepen. Informatie wordt verkregen door middel van onderzoek naar CAO’s, gemiddelde salarissen en output uit enquêtes.

Loonvariabelen

Loonvariabelen (of salarisvariabelen) zijn 'onzichtbare' factoren die salarissen beïnvloeden. Voorbeelden zijn: 

  • Sekse: nog steeds verdienen vrouwen soms minder dan mannen in dezelfde functie 
  • Regio: de lonen in de Randstad liggen meestal hoger dan in andere delen van het land
  • Sector: In de Finance- of IT-sector verdien je over het algemeen meer dan in de onderwijssector

Beroepen vergelijken op het salaris

Hieronder vind je het overzicht van de beroepen per salarisschaal. Zo kunnen je bekijken welke beroepen binnen een een bepaalde salarisschaal vallen, dat is wel zo handig wanneer je een beroepskeuze op basis van gewenste salariscategorie wilt maken. Het salaris is zogezegd niet alles, maar is toch een belangrijke drijfveer waarvoor je werkt.

Overzicht van de beroepen per salarisschaal: