Hoe vind je jouw overstapbaan of overstapberoep?

10-12-2020

Een overstapbaan of een overstapberoep... wat is dat? De naam zegt het eigenlijk al... Het is de baan of het beroep waar je naar overstapt als je een andere keus maakt in jouw loopbaan. Je zou het dus ook het doorgroei-beroep over jouw omschoolberoep kunnen noemen.

Omscholen is sinds april 2020 voor velen actueel geworden. We verwachten dat in 2021 er veel mensen zijn die zich willen gaan omscholen. 

Hoe kies je jouw overstapbaan?

er zijn meerdere manieren om jouw overstapbaan te vinden

1. vind jouw nieuwe baan of beroep op basis wat je leuk vind en doe een beroepskeuzetest

Een nieuwe beroepskeuze is niet zo snel gemaakt. Want vaak weet je niet van te voren wat je in de praktijk leuk vind om te doen, zeker als je nog weinig tot geen werkervaring hebt. Of wanneer je iets heel anders wilt gaan doen dan je nu doet, ook dan kan je wel wat inspiratie gebruiken. Dan is een beroepskeuzetest een goed idee om te doen.

Doe je beroepskeuzetest

 

2. bekijk wat je moet kunnen en weten voor een bepaald beroep met onze Omschoolwijzer

Als je een nieuw beroep wilt doen zal je het natuurlijk moeten kunnen en ook bij je moeten passen. De vrajen die je jezelf zal moeten stellen zijn: Kan ik het? Past het bij mij? Vind ik het leuk of interessant? 

Bij de vraag “Kan ik het?” is het in de huidige situatie misschien zelfs belangrijker om naar de benodigde competenties te kijken dan naar de vakkennis. Voor veel beroepen geldt dat je de vakkennis opdoet terwijl je het beroep uitoefent. Er is natuurlijk wel een basis nodig, vergelijkbare kennis, maar veel detailkennis kan men “on the job” leren. 

Voor de vraag "Past het bij mij?" kan je kijken of jouw persoonlijkheid bij het beroep past. Via onze omschoolwijzer vind je welke competenties je voor een beroep nodig hebt en welke persoontypen over het algemeen bij een beroep horen.

Het verteld natuulijk ook welke vakkennis je voor een bepaald beroep nodig hebt. Je kan voor de meeste beroepen gelijk de relevante opleidingen of trainingen vinden.

Ga naar de Omschoolwijzer

 

3. Laat je inspireren door eerder gemaakte overstappen en bekijk de overstapberoepen van het UWW 

Enige tijd geleden lanceerde het UWV een lijst overstapberoepen. Dit is een overzicht van 54 beroepen uit 16 beroepsgroepen waarin het op dit moment lastig is om werk te vinden. Ieder beroep geeft 5 voorbeelden van beroepen waar je naar zou kunnen overstappen.

overstapberoepen-uwv.jpg

Dit overzicht is gebaseerd op bij het UWV bekende overstappen die afgelopen jaren door werkzoekenden zijn gemaakt. De gekozen voorbeeldberoepen bieden op dit moment betere baankansen. Dit is dus een manier om je te laten inspireren tot een nieuwe beroepskeuze.

Bekijk de overstapberoepen van het UWV


Terug naar het overzicht