Brandwacht Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Brandwacht? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep brandwacht. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je brandwacht wordt.

 

Wat is een Brandwacht?

Een brandwacht is iemand die op meerdere manieren inzetbaar is op het gebied van brandpreventie en brandbestrijding. Brandwacht, brandwacht 1e klas en hoofd brandwacht zijn rangen bij de Nederlandse brandweer, maar brandwachten zijn ook werkzaam bij andere soorten organisaties (bijvoorbeeld beveilingsbedrijven).

Brandwachten kunnen geen grootschalige branden aan, daar is de brandweer (de hogere rangen van de brandweer, althans) voor, maar ze kunnen EHBO toepassen, weten hoe ze een beginnende brand moeten bestrijden en een gebouw moeten ontruimen en zijn deskundig op het gebied van brandpreventiecontroles.Wat doet een Brandwacht?

De grootste dagbesteding van de brandwacht is gericht op brandpreventiecontroles. Brandveiligheid is een groot aandachtspunt van de brandwacht. De functies veiligheidswacht en brandwacht worden dan ook vaak gecombineerd.

Een brandwacht wordt doorgaans ingehuurd door een ander bedrijf, zodat de brandwacht vooral op de locatie van dat bedrijf aanwezig zal zijn. Brandwachten worden ook wel ingehuurd voor feesten en eenmalige evenementen.

De taken en verantwoordelijkheden van de brandwacht zijn:

 • Het controleren van werkvergunningen
 • Het controleren van de (aanwezigheid van) persoonlijke beschermingsmiddelen
 • De naleving van procedures en voorschriften.
 • Diverse andere veiligheidsgerelateerde taken

 

 

Wil je werken als Brandwacht?

Werk je al als Brandwacht en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Brandwacht worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Brandwacht, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Brandwacht in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • EHBO'er
 • Beveiliger
 • Veiligheidswacht
 • Brandweerman
 • Brandweerofficier

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1900 tot €3200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

9


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Brandwacht

Wat verdient een Brandwacht?

Van het salaris van een brandwacht is moeilijk een indicatie te geven. Sowieso is het salaris afhankelijk van of de brandwacht voor een bedrijf of voor de gemeente (“normale” brandweer) werkt.

Voor brandwachten bij gemeenten verschilt dit salaris soms ook nog sterk per gemeente, ook op het gebied van extra salaris voor specialismen en onregelmatigheidstoeslagen.

Al met al zal het salaris niet lager zijn dan pakweg €1900 per maand (voltijd). Tot hoever dit doorgroeit naarmate de brandwacht meer ervaring opdoet zal anders zijn bij bedrijven dan bij gemeenten. Het maximale loon van een brandwacht ligt op ongeveer €3200 per maand zal ophouden.

Er zijn ook brandwachten die als ZZP'er aan de slag zijn. Hun inkomsten hangen af van de hoeveelheid opdrachten. Er is weinig informatie te vinden over de tarieven.

Salarisschaal Brandwacht

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Brandwacht

Op zoek naar een nieuwe baan als Brandwacht? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Brandwacht. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Brandwacht vacatures

Vacature Brandwacht (Regio Rotterdam) Geen zzp'er!
Zuidgeest Fire & Safety
Als Brandwacht van Zuidgeest Fire & Safety ben je ons visitekaartje bij onze  opdrachtgevers op het vlak van brandveiligheid. We zorgen ervoor dat je goed voorbereid bent op wat komen …
Vacature Brandwacht gezocht! (Incl. -daagse opleiding)
Trixxo Jobs
Voor zijn wij op zoek naar enthousiaste medewerkers voor de functie brandveiligheidswacht op Chemelot in Geleen. Wij starten in januari met gratis -daagse opleidingen. Ben jij geïnteresseerd? Lees dan snel …
Vacature Heetwerkwacht / Brandwacht
TSA Safety Services Amsterdam Utrecht
TSA Safety Services - Amsterdam-Utrecht zoekt een Heetwerkwacht / Brandwacht te Amsterdam VMBO / MAVO geplaatst op 28-10-2020 Toezicht houden op de (brand)veiligheid binnen meerdere bedrijven? Daar krijg jij energie …
Vacature Heetwerkwacht / Brandwacht
TSA Safety Services Amsterdam Utrecht
TSA Safety Services - Amsterdam-Utrecht zoekt een Heetwerkwacht / Brandwacht te Almere VMBO / MAVO geplaatst op 31-10-2020 Toezicht houden op de (brand)veiligheid binnen meerdere bedrijven? Daar krijg jij energie …
Vacature Heetwerkwacht / Brandwacht
TSA Safety Services Amsterdam Utrecht
TSA Safety Services - Amsterdam-Utrecht zoekt een Heetwerkwacht / Brandwacht te Lelystad VMBO / MAVO geplaatst op 31-10-2020 Toezicht houden op de (brand)veiligheid binnen meerdere bedrijven? Daar krijg jij energie …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Brandwacht

Wat is de toekomst van Brandwacht?

Iedereen die aan de slag wil als brandwacht zal geen probleem hebben om ergens te kunnen beginnen, met name bij de normale brandweer. Waar het echter wel zoeken naar is, is een vaste aanstelling voor 32 uur per week of meer. Er zijn voldoende vacatures brandwacht te vinden.

Brandweer noch brandwachtbedrijven hebben veel personeel nodig dat constant aanwezig is. Veel van hun personeel werkt in deeltijd, op oproepbasis of als vrijwilliger. Doorgroeimogelijkheden zijn er voldoende binnen de brandweer, maar hiervoor moet de brandwacht dus sterk gemotiveerd zijn en bereid zijn een flink aantal vervolgopleidingen af te ronden.

Carrièremogelijkheden binnen de brandwacht zijn hierarchisch opgebouwd: een (hoofd) brandwacht kan naar onderbrandmeester, brandmeester, adjunct-brandmeester, hoofdbrandmeester en uiteindelijk commandeur doorgroeien.

Baankans Brandwacht

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

9


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Brandwacht worden: Opleidingen tot Brandwacht

Wil je Brandwacht worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Brandwacht.

Hoe word je een Brandwacht? 

Om brandwacht te worden heb je een opleiding brandwacht nodig. Het is noodzakelijk dat je kennis hebt van brandpreventie en brandbestreiding.

Er bestaat een rijksopleiding brandwacht die gegeven wordt door een aantal Nederlandse gespecialiseerde instanties. Deze opleiding kan voltooid worden in een aantal dagen, en met het diploma mag men zich brandwacht noemen.

Dit diploma staat los van het diploma EHBO. Een EHBO-diploma is niet noodzakelijk voor brandwachten, maar wel een grote pré. Voor de titel ‘hoofd brandwacht’ moet een extra opleiding met succes afgerond worden. 

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Brandwacht

Specialist Bouwkundige Brandveiligheid
Wilt u deskundige worden op gebied van bouwkundige brandveiligheid? Wilt u alles leren over de wet- en regelgeving rondom bouwkundige brandveiligheid en weten hoe dit in de praktijk kan en …
Specialist Bouwkundige Brandveiligheid
Cursus Brandveiligheid bestaande bouw en verbouw
Inhoud cursus In de bouwregelgeving wordt onderscheid gemaakt in nieuwbouw en bestaande bouw. Ook zijn er specifieke voorschriften wanneer een bestaand gebouw wordt verbouwd. Welke brandveiligheidsvoorzieningen zijn vereist in bestaande …
Cursus Brandveiligheid bestaande bouw en verbouw
Bouwbesluit Brandveiligheid
De bouwtechnische, installatietechnische en organisatorische voorschriften die in Nederland gelden zijn grotendeels benoemd in het Bouwbesluit 2012. Dit Bouwbesluit 2012 is het uitvoeringsbesluit dat wordt aangestuurd vanuit de Woningwet en …
Bouwbesluit Brandveiligheid
Cursus Brandveiligheid in de Zorg
Inhoud cursus Gebouwen dienen te voldoen aan bouwtechnische en installatietechnische brandveiligheidsvoorschriften. Daarbij wordt in de wet onderscheid gemaakt in nieuwbouw, bestaande bouw en verbouw. Ook kent Nederland voorschriften omtrent het …
Cursus Brandveiligheid in de Zorg
Basiscursus Brandveiligheid
In drie dagen kennis van de principes van brandveiligheid bij gebouwen en de praktische toepassing daarvan De verantwoordelijkheid voor de toepassing van brandveiligheidseisen ligt steeds vaker bij de gebruiker en …
Basiscursus Brandveiligheid

Omscholen of doorgroeien tot Brandwacht

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Brandwacht wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Brandwacht zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Brandwacht

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Brandwacht?

Competenties en Vaardigheden Brandwacht

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Brandwacht nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Brandwacht nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Brandwacht

Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Durf
Durf
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Brandwacht

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Brandwacht. Als Brandwacht wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Brandwacht:


zie volledige beschrijving persoonstype Brandwacht

Vakkennis voor een Brandwacht

Het is voor een Brandwacht ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Brandwacht zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Brandwacht

Digital Learning - Brandveiligheid van gebouwen
Brandveiligheid – úw verantwoordelijkheid Of u nu eigenaar, beheerder of gebruiker van een gebouw bent, in alle gevallen bent u verantwoordelijk voor de brandveiligheid van uw gebouw(en). Bent u voldoende …
Digital Learning - Brandveiligheid van gebouwen
Onbeperkt leren: Zorg abonnement
🗂 75 online cursussen | 🇳🇱 Taal: Nederlands | 🗓 Abonnement: per jaar | 🎯Vakgebieden: Medische kennis, technologie, veiligheid, acute zorg, wetgeving, zorg & welzijn Cursuspakket Zorgleren Unlimited Speciaal cursuspakket …
Onbeperkt leren: Zorg abonnement
Cafébedrijf E-Learning
Droom je van een eigen café? Volg de cursus Cafébedrijf Nergens zo gezellig als in het café. Houd je van mensen, het uitgaansleven en gezelligheid? Dan ben je een geboren …
Cafébedrijf E-Learning
HOV Horeca Ondernemer E-Learning
Een horecazaak starten? Volg de cursus HOV Horeca OndernemerVan kroegbaas tot eigenaar van een lunchroom: iedereen weet, de horeca is een dynamisch vakgebied. Hou je van mensen, het uitgaansleven en …
HOV Horeca Ondernemer E-Learning
E-learning Cursus Brandveilige Logistiek
Het zijn met de toegenomen vraag naar logistiek vastgoed goede tijden voor investeerders, projectontwikkelaars, adviseurs, bouwbedrijven,  architecten en andere dienstverleners. Er moeten veel belangen gediend worden: die van investeerders, overheden, …
E-learning Cursus Brandveilige Logistiek

Werkervaring Brandwacht

Het is voor een startend Brandwacht die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Brandwacht is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Brandweerman, Brandweercommandant, Inspecteur brandveiligheid, Veiligheidscoördinator .

Iets anders leren?

Is Brandwacht het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Brandwacht

Met wie werkt een Brandwacht samen? 

Een brandwacht staat veel in contact met beveiligingsmedewerkers en EHBO’ers, op de locaties waar deze werkt maar ook bij het bedrijf waarbij de brandwacht in dienst is. Ook zal de brandwacht veel contacten hebben bij de brandweer (brandweerman, brandweerofficier).


 • EHBO'er
 • Beveiliger
 • Veiligheidswacht
 • Brandweerman
 • Brandweerofficier
Brandwacht


Organisaties waar een Brandwacht werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Brandwacht meestal werkt.

Waar werkt een Brandwacht?

Brandwachten zijn meestal in dienst van de brandweer of een bedrijf dat zich specialiseert in (brand)beveiliging. Sommige van deze bedrijven leggen bijvoorbeeld ook brandveilige interieuren aan, anderen beperken zich tot brandwachten, anderen verbreden zich naar beveiliging. Brandwachten kunnen zich eveneens als zzp’er verhuren.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Brandwacht

Waar kun je het beste werken als Brandwacht? Hieronder vind je de best door de Brandwacht beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Brandwacht.

Competenties, Skills en Vaardigheden Brandwacht:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Brandwacht.

Welke competenties heeft een Brandwacht nodig?

Een Brandwacht heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Brandwacht

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Brandwacht passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Brandwacht nodig? 

De brandwacht is in eerste instantie natuurlijk beschermend. Ook is de brandwacht direct en heeft hij of zij een actieve houding. Stevig in de schoenen staan (zelfvertrouwen) is eveneens een belangrijke eigenschap.

Al met al komt de brandwacht het dichtst bij het persoonstype Baas. De ondersteunende en flexibele instelling van de brandwacht maakt deze mogelijk ook een Bemiddelaar.

Bekijk de persoonstypen voor Brandwacht


Baas


Lees meer

Bemiddelaar


Lees meer

Interview met een Brandwacht

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Brandwacht

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Brandwacht

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Brandwacht

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Brandwacht dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Brandwacht belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Brandwacht. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Brandwacht iets voor je?

Zou je graag Brandwacht willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Brandwacht bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Brandwacht?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Brandwacht

Vacature Heetwerkwacht / Brandwacht
TSA Safety Services Amsterdam Utrecht
TSA Safety Services - Amsterdam-Utrecht zoekt een Heetwerkwacht / Brandwacht te IJmuiden VMBO / MAVO geplaatst op 31-10-2020 Toezicht houden op de (brand)veiligheid binnen meerdere bedrijven? Daar krijg jij energie …
Vacature Heetwerkwacht / Brandwacht
TSA Safety Services Amsterdam Utrecht
TSA Safety Services - Amsterdam-Utrecht zoekt een Heetwerkwacht / Brandwacht te Utrecht VMBO / MAVO geplaatst op 31-10-2020 Toezicht houden op de (brand)veiligheid binnen meerdere bedrijven? Daar krijg jij energie …
Vacature Heetwerkwacht / Brandwacht
TSA Safety Services Amsterdam Utrecht
TSA Safety Services - Amsterdam-Utrecht zoekt een Heetwerkwacht / Brandwacht te Haarlem VMBO / MAVO geplaatst op 31-10-2020 Toezicht houden op de (brand)veiligheid binnen meerdere bedrijven? Daar krijg jij energie …
Vacature Heetwerkwacht / Brandwacht
TSA Safety Services Amsterdam Utrecht
TSA Safety Services - Amsterdam-Utrecht zoekt een Heetwerkwacht / Brandwacht te Den Haag VMBO / MAVO geplaatst op 31-10-2020 Toezicht houden op de (brand)veiligheid binnen meerdere bedrijven? Daar krijg jij …

Actuele blogposts


reacties op Brandwacht

Adem

Beste, ik zoek werk als brandwacht , certificaat en ervaring heb ik.

Andre

Veel verantwoordelijkheid zeer weinig salaris wat er tegenover staat

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar