Brandwacht Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Brandwacht? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep brandwacht. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je brandwacht wordt.

 

Wat is een Brandwacht?

Een brandwacht is iemand die op meerdere manieren inzetbaar is op het gebied van brandpreventie en brandbestrijding. Brandwacht, brandwacht 1e klas en hoofd brandwacht zijn rangen bij de Nederlandse brandweer, maar brandwachten zijn ook werkzaam bij andere soorten organisaties (bijvoorbeeld beveilingsbedrijven).

Brandwachten kunnen geen grootschalige branden aan, daar is de brandweer (de hogere rangen van de brandweer, althans) voor, maar ze kunnen EHBO toepassen, weten hoe ze een beginnende brand moeten bestrijden en een gebouw moeten ontruimen en zijn deskundig op het gebied van brandpreventiecontroles.

Wat doet een Brandwacht?

De grootste dagbesteding van de brandwacht is gericht op brandpreventiecontroles. Brandveiligheid is een groot aandachtspunt van de brandwacht. De functies veiligheidswacht en brandwacht worden dan ook vaak gecombineerd.

Een brandwacht wordt doorgaans ingehuurd door een ander bedrijf, zodat de brandwacht vooral op de locatie van dat bedrijf aanwezig zal zijn. Brandwachten worden ook wel ingehuurd voor feesten en eenmalige evenementen.

De taken en verantwoordelijkheden van de brandwacht zijn:

 • Het controleren van werkvergunningen
 • Het controleren van de (aanwezigheid van) persoonlijke beschermingsmiddelen
 • De naleving van procedures en voorschriften.
 • Diverse andere veiligheidsgerelateerde taken

 

 

Wil je werken als Brandwacht?

Werk je al als Brandwacht en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Brandwacht worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Brandwacht, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Brandwacht in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • EHBO'er
 • Beveiliger
 • Veiligheidswacht
 • Brandweerman
 • Brandweerofficier

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1900 tot €3200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

19


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Brandwacht

Wat verdient een Brandwacht?

Van het salaris van een brandwacht is moeilijk een indicatie te geven. Sowieso is het salaris afhankelijk van of de brandwacht voor een bedrijf of voor de gemeente (“normale” brandweer) werkt.

Voor brandwachten bij gemeenten verschilt dit salaris soms ook nog sterk per gemeente, ook op het gebied van extra salaris voor specialismen en onregelmatigheidstoeslagen.

Al met al zal het salaris niet lager zijn dan pakweg €1900 per maand (voltijd). Tot hoever dit doorgroeit naarmate de brandwacht meer ervaring opdoet zal anders zijn bij bedrijven dan bij gemeenten. Het maximale loon van een brandwacht ligt op ongeveer €3200 per maand zal ophouden.

Er zijn ook brandwachten die als ZZP'er aan de slag zijn. Hun inkomsten hangen af van de hoeveelheid opdrachten. Er is weinig informatie te vinden over de tarieven.

Salarisschaal Brandwacht

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Brandwacht

Op zoek naar een nieuwe baan als Brandwacht? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Brandwacht. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Brandwacht vacatures

Leerling Servicemonteur
WerkTalent Gorinchem
Om onze gezonde ambities en bijbehorende groei te realiseren zoeken wij voor de regio Gorinchem een leerling monteur. De benodigde opleiding en bijbehorend vakdiploma om keuringen te mogen verrichten verzorgen …
Heetwerkwacht / mangatwacht / brandwacht / buitenwacht
Uitzendbureau.nl
Brand- en veiligheidswachten zorgen voor een veilige werkomgeving in de breedste zin van het woord. Van een schone werkvloer, tot het controleren of de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt, tot …
Start nu als veiligheidstoezichthouder/ Brandwacht
Uitzendbureau.nl
Bij jou staat veiligheid op de eerste plaats en een beetje verantwoordelijkheid schrikt jou zeker niet af. Jij bent echt iemand op wie mensen kunnen rekenen, flexibel ingesteld en jij …
Toegangs controleur ploegen
WerkTalent
Voor de huidige situatie in de wereld m.b.t. het Covid- virus, heeft onze opdrachtgever besloten op zoek te zijn naar toegangscontroleurs. Om ervoor te zorgen dat de mensen afstand houden …
Brandwachten gezocht
Uitzendbureau.nl
Zes maanden flex-contract en daarna een vast dienstverband (onbepaalde tijd). Dat is wat Levelplus biedt voor brandwachten in de regio Rotterdam die willen werken op een uniek project wat sowieso …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Brandwacht

Wat is de toekomst van Brandwacht?

Iedereen die aan de slag wil als brandwacht zal geen probleem hebben om ergens te kunnen beginnen, met name bij de normale brandweer. Waar het echter wel zoeken naar is, is een vaste aanstelling voor 32 uur per week of meer. Er zijn voldoende vacatures brandwacht te vinden.

Brandweer noch brandwachtbedrijven hebben veel personeel nodig dat constant aanwezig is. Veel van hun personeel werkt in deeltijd, op oproepbasis of als vrijwilliger. Doorgroeimogelijkheden zijn er voldoende binnen de brandweer, maar hiervoor moet de brandwacht dus sterk gemotiveerd zijn en bereid zijn een flink aantal vervolgopleidingen af te ronden.

Carrièremogelijkheden binnen de brandwacht zijn hierarchisch opgebouwd: een (hoofd) brandwacht kan naar onderbrandmeester, brandmeester, adjunct-brandmeester, hoofdbrandmeester en uiteindelijk commandeur doorgroeien.

Baankans Brandwacht

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

19


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Brandwacht worden: Opleidingen tot Brandwacht

Wil je brandwacht worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Brandwacht? 

Om brandwacht te worden heb je een opleiding brandwacht nodig. Het is noodzakelijk dat je kennis hebt van brandpreventie en brandbestreiding.

Er bestaat een rijksopleiding brandwacht die gegeven wordt door een aantal Nederlandse gespecialiseerde instanties. Deze opleiding kan voltooid worden in een aantal dagen, en met het diploma mag men zich brandwacht noemen.

Dit diploma staat los van het diploma EHBO. Een EHBO-diploma is niet noodzakelijk voor brandwachten, maar wel een grote pré. Voor de titel ‘hoofd brandwacht’ moet een extra opleiding met succes afgerond worden. 

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Brandwacht

Cursus Brandveiligheid in de Zorg
Inhoud cursus Gebouwen dienen te voldoen aan bouwtechnische en installatietechnische brandveiligheidsvoorschriften. Daarbij wordt in de wet onderscheid gemaakt in nieuwbouw, bestaande bouw en verbouw. Ook kent Nederland voorschriften omtrent het …
Specialist Bouwkundige Brandveiligheid
Wilt u deskundige worden op gebied van bouwkundige brandveiligheid? Wilt u alles leren over de wet- en regelgeving rondom bouwkundige brandveiligheid en weten hoe dit in de praktijk kan en …
Bouwbesluit Brandveiligheid
De bouwtechnische, installatietechnische en organisatorische voorschriften die in Nederland gelden zijn grotendeels benoemd in het Bouwbesluit 2012. Dit Bouwbesluit 2012 is het uitvoeringsbesluit dat wordt aangestuurd vanuit de Woningwet en …
Bouwrecht en Brandveiligheid
Indien u behoefte heeft om binnen één dag een breed en actueel beeld te vormen van het publiekrechtelijke bouwrecht in relatie tot brandveiligheid, is dit dé opleiding die geschikt is …
Cursus Brandveiligheid van gebouwen
Voorkom gevaarlijke situaties met deze opleiding brandpreventie! Ben je de eigenaar of de gebruiker van een gebouw? Dan ben je verantwoordelijk voor de brandveiligheid van dat bouwwerk. Met de juiste
Meer opleidingen Brandwacht

Weet je nog niet of je Brandwacht wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Brandwacht of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Brandwacht

Met wie werkt een Brandwacht samen? 

Een brandwacht staat veel in contact met beveiligingsmedewerkers en EHBO’ers, op de locaties waar deze werkt maar ook bij het bedrijf waarbij de brandwacht in dienst is. Ook zal de brandwacht veel contacten hebben bij de brandweer (brandweerman, brandweerofficier).


 • EHBO'er
 • Beveiliger
 • Veiligheidswacht
 • Brandweerman
 • Brandweerofficier
Brandwacht


Organisaties waar een Brandwacht werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Brandwacht meestal werkt.

Waar werkt een Brandwacht?

Brandwachten zijn meestal in dienst van de brandweer of een bedrijf dat zich specialiseert in (brand)beveiliging. Sommige van deze bedrijven leggen bijvoorbeeld ook brandveilige interieuren aan, anderen beperken zich tot brandwachten, anderen verbreden zich naar beveiliging. Brandwachten kunnen zich eveneens als zzp’er verhuren.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Brandwacht

Waar kun je het beste werken als Brandwacht? Hieronder vind je de best door de Brandwacht beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Brandwacht.

Competenties, Skills en Vaardigheden Brandwacht:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Brandwacht.

Welke competenties heeft een Brandwacht nodig?

Een Brandwacht heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Brandwacht

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Brandwacht passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Brandwacht nodig? 

De brandwacht is in eerste instantie natuurlijk beschermend. Ook is de brandwacht direct en heeft hij of zij een actieve houding. Stevig in de schoenen staan (zelfvertrouwen) is eveneens een belangrijke eigenschap.

Al met al komt de brandwacht het dichtst bij het persoonstype Baas. De ondersteunende en flexibele instelling van de brandwacht maakt deze mogelijk ook een Bemiddelaar.

Bekijk de persoonstypen voor Brandwacht


Baas


Lees meer

Bemiddelaar


Lees meer

Interview met een Brandwacht

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Brandwacht

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Brandwacht

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Brandwacht

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Brandwacht dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Brandwacht belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Brandwacht. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Brandwacht iets voor je?

Zou je graag Brandwacht willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Brandwacht bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Brandwacht

Adem

Beste, ik zoek werk als brandwacht , certificaat en ervaring heb ik.

Andre

Veel verantwoordelijkheid zeer weinig salaris wat er tegenover staat

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar