Scrum Master Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Scrum Master? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Scrum Master. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je Scrum Master wordt.

 

Wat is een Scrum Master?

Een Scrum Master is een Proces Manager of Facilitator binnen een Scrum Team. Een Scrum Team is een (software)product ontwikkelteam dat werkt met de Agile development filosofie. Het is een flexibele manier om stapsgewijs een product te ontwikkelen door incrementele verbeteringen aan te brengen aan het product.

Er wordt binnen Scrum niet uitgegaan van een vaste planning, maar doorontwikkeling op basis van (gebruikers)feedback en/of (gebruikers)data. Op basis van bepaalde succescriteria wordt de doorontwikkeling en richting bepaald. De methodiek kan overigens voor meer zaken worden ingezet dan alleen software ontwikkeling.

 Wat doet een Scrum Master?

Een Scrum Master is degene die verantwoordelijk is voor de correcte verloop van het ontwikkelproces. Hij of zij heeft geen autoritaire verantwoordelijkheid, maar is vooral een coach en houdt hierbij de belangen van de teamleden in de gaten.

Dit doet de Scrum Master bijvoorbeeld door ervoor te waken dat de teamleden niet teveel hooi op hun vork nemen. De Scrum Master richt zich op de ontwikkeling van zelfsturing binnen het team en creëert de omgeving die deze zelfsturing mogelijk maakt.

Een Scrum Master faciliteert, met diverse tools en het handhaven van procesafspraken, in de correcte verloop van het proces. Daarnaast bewaakt de Scrum Master de planning en geeft forecasts af of deze al dan niet gehaald kan worden.

Een Scrum Master heeft ogenschijnlijk een dubbele rol met enigzins tegenstrijdige inhoud. De Scrum Master heeft geen autoritaire verantwoordelijkheid over de inhoud en kan dus worden gezien als een dienend leider. De Scrum Master heeft echter wel autoriteit over de verloop van het proces en kan daarin beslissingen maken over de wijze waarop het werk wordt uitgevoerd, maar niet de inhoud.

De taken van een Scrum Master zijn:

 • Een Scrum master ondersteunt de Product Owner met het bepalen van de sprintdoelen.
 • Daarnaast is de Scrum Master verantwoordelijk voor de tools en de technieken om de product backlog te ordenen
 • Verder faciliteert de Scrum Master de Scrum Events.
 • Een Scrum Master ondersteunt het development team met hun zelfsturing en organisatie
 • Een Scrum Master helpt om blokkades in het proces (impediments) te signaleren en weg te nemen.
 • Een Scrum master ondersteunt de bredere organisatie met de correcte implementatie van de Scrum werkwijze.
 • Een Scrum Master is de Scrum Ambassadeur en zorgt voor de acceptatie en adoptie van Scrum

 

Wil je werken als Scrum Master?

Werk je al als Scrum Master en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Scrum Master worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Scrum Master, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Scrum Master in één oogopslag

Netwerk:

 • Product Owner
 • Development Team
 • Online Marketeers
 • Klant

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2600 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

33


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Scrum Master

Wat verdient een Scrum Master?

Een Scrum Master kan prima verdienen. Afhankelijk van de ervaring en het bewezen resultaat begint het salaris in loondienst vanaf €2800,- p/m en kan oplopen tot €5000,- p/m, afhankelijk van het type organisatie waar de Scrum Master werkt. Bij een start-up zal het salaris lager liggen dan bij een corporate.

Mogelijke secundaire arbeidsvoorwaarden Scrum Master

 • 8% vakantiegeldtoeslag
 • 13e maand eindejaarsuitkering
 • reiskostenvergoeding
 • laptopvergoeding
 • Nerf Gun van de Zaak

Salarisschaal Scrum Master

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Scrum Master

Op zoek naar een nieuwe baan als Scrum Master? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Scrum Master. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Scrum Master vacatures

Vacature Junior/ Medior Scrum Master
iSense
Bedrijfsomschrijving Voor een innoverende en informele organisatie in de regio Leiden zijn wij op zoek naar een Scrummaster. Als Scrummaster binnen deze organisatie zal je de verschillende scrumteams die zij …
Vacature Scrum Master / Agile DevOps
iSense
Bedrijfsomschrijving Als Scrum Master ga je in een DevOps team aan de nieuwste digitale technologieën werken om klanten over de hele wereld te ondersteunen met het optimaliseren van (afval)waterzuivering systemen. …
Vacature Scrum Master (Utrecht, Amsterdam, Amersfoort or Eindhoven)
Valtech
A beacon of expertise in Agile and Scrum. The person that makes our team shine. Efficiency boss. These are just some of the ways your new colleagues will describe you. …
Vacature Medior Project Manager / Scrum Master
Arlanet
Je bent ambitieus en wilt de beste binnen je vakgebied worden. Als medior project manager met kennis en ervaring met de Agile Scrum methodiek is het dan enorm belangrijk om …
Vacature Scrum Master with security background | Amstelveen
ABN AMRO Bank N.V. Amstelveen
Vacature Scrum Master - At a glance We are looking for a Scrum Master with security background to support two energetic and dynamic DevSecOps teams. The teams are developing and …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Scrum Master

Wat is de toekomst van Scrum Master?

Het arbeidsmarktperspectief voor een Scrum Master is goed. De Online en IT markt groeit enorm en het is voor veel bedrijven lastig om een goede Scrum Master te vinden. Steeds meer bedrijven met online aanwezigheid willen de Agile, Lean Start-up en Scrum methode inzetten om hun (web)development in goede banen te leiden en continue vooruitgang te realiseren. De doorgroei mogelijkheden voor de Scrum Master zijn management, consultant of eigen ondernemerschap

 

Baankans Scrum Master

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

33


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Scrum Master worden: Opleidingen tot Scrum Master

Wil je Scrum Master worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Scrum Master.

Hoe word je een Scrum Master? 

Een Scrum Master heeft minimaal HBO werk/denk niveau, maar vaak is zelfs WO nodig. Een Scrum master heeft ervaring nodig als project manager of als teamleider met een stijl van coachend leidinggeven. Je hebt dus al enkele jaren werkervaring nodig voordat je Scrum Master kan worden.

Opleiding Scrum Master

Daarnaast heb je natuurlijk een opleiding over de Scrum Methodiek nodig en specifiek een nog een training Scrum Master.

Professional Scrum Master Certificering

Deze twee-daagse opleiding leidt tot een certificaat PSM 1 of Professional Scrum Master 1. Dit biedt je het basisniveau om succesvol als Scrum Master aan de slag te gaan. Dit certificaat komt van Scrum.org en ontvang je na het behalen van het examen.

Certified Scrum Master

Deze twee-daagse opleiding leidt tot een certificaat CSM 1 of Certified Scrum Master 1. Dit biedt je het basisniveau om succesvol als Scrum Master aan de slag te gaan. Dit certificaat komt van Scrum Alliance en je ontvangt dit certificaat na het bijwonen van de opleiding.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Scrum Master

Scrum Master
- 5ST3PS behoort al 3 jaar op rij tot de Beste Opleiders van Nederland en is uitverkozen tot de Beste Opleider voor Kwaliteits-en Projectmanagement 2019 Wil je leren wat het …
Scrum Master
Professional SCRUM Master (PSM)
Zoekt u naar nieuwe mogelijkheden om projecten succesvol uit te voeren? Streeft u naar resultaten die verwachtingen van opdrachtgevers en eindgebruikers overtreffen? Wilt u graag aan de slag als Scrum …
Professional SCRUM Master (PSM)
Scrum Master
Wil je leren wat Scrum is? Wil je weten wat Scrum voor jouw organisatie kan betekenen en hoe je dit binnen jouw organisatie kunt inzetten? Na afloop van de Scrum …
Scrum Master
Scrum: Professional Scrum Master (PSM) incl. Examen
Wat houdt de Scrum Master training in? Scrum is de meest populaire en gangbare Agile-manier van werken die op de Lean-methode van Toyota is gebaseerd. Dit raamwerk is bedacht door …
Scrum: Professional Scrum Master (PSM) incl. Examen
Scrum: Scrum Master Advanced Training (PSM-II)
Wat houdt de training Scrum Master Advanced in?  Als een meer ervaren Scrum Master, is een deel van jouw rol om het management, andere Scrum Masters, Product Owners en Scrum …
Scrum: Scrum Master Advanced Training (PSM-II)

Omscholen of doorgroeien tot Scrum Master

Als je Scrum Master wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Scrum Master zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Scrum Master

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Scrum Master?

Competenties en Vaardigheden Scrum Master

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Scrum Master nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Scrum Master nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Scrum Master

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Scrum Master

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Scrum Master. Als Scrum Master wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Scrum Master:


zie volledige beschrijving persoonstype Scrum Master

Vakkennis voor een Scrum Master

Het is voor een Scrum Master ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Scrum Master zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Scrum Master

ONLINE LIVE: Scrum: Professional Scrum Master (PSM) incl. Examen
Wat houdt de Scrum Master training in? Scrum is de meest populaire en gangbare Agile-manier van werken die op de Lean-methode van Toyota is gebaseerd. Dit raamwerk is bedacht door …
ONLINE LIVE: Scrum: Professional Scrum Master (PSM) incl. Examen
Scrum Master Certified (SMC™) eLearning (incl. online exam)
Scrum Master Certified (SMC™) eLearning (incl. exam) Deze training geeft u de basiskennis van Scrum als methode en laat u kennismaken met de tools die u nodig heeft om uw …
Scrum Master Certified (SMC™) eLearning (incl. online exam)
ONLINE LIVE: Scrum: Professional Scrum Master (PSM) in 1 Dag
Wat houdt de Scrum: Scrum Master training in? Scrum is de meest populaire en gangbare Agile-manier van werken die op de Lean-methode van Toyota is gebaseerd. Dit raamwerk is bedacht …
ONLINE LIVE: Scrum: Professional Scrum Master (PSM) in 1 Dag
ONLINE LIVE: Scrum: Scrum Master (PSM) Training in 1 Day (English)
The Scrum Master training provides all the required knowledge and tools to get started as a Scrum Master. What does the Scrum Master training entail? Scrum is the most popular …
ONLINE LIVE: Scrum: Scrum Master (PSM) Training in 1 Day (English)
Mastering Scrum
Deze e-learning Mastering Scrum geeft je inzicht in wat Scrum is en geeft je voldoende bagage om na de online training mee te kunnen draaien in een Scrum team. Tevens …
Mastering Scrum

Werkervaring Scrum Master

Het is voor een startend Scrum Master die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Scrum Master is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals JAVA Developer, Backend Developer, Product Owner (Scrum) .

Iets anders leren?

Is Scrum Master het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Scrum Master

Met wie werkt een Scrum Master samen? 

Een Scrum Master werkt voornamelijk samen met webdevelopers binnen het Scrum Team, De Product Owner en andere Scrum Masters. Verder heeft hij te maken met de manager development, de directie of de eigenaar van het bedrijf. De rol van de Scrum Master is wel gericht op het team, zodoende heeft hij het meeste contact met de teamleden.

 

 • Product Owner
 • Development Team
 • Online Marketeers
 • Klant
Scrum Master


Organisaties waar een Scrum Master werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Scrum Master meestal werkt.

Waar werkt een Scrum Master?

Een Scrum Master werkt bij een een software ontwikkeling of een online bedrijf. Daarnaast kan hij ook als een consultant of interim werken, zelfstandig of bij een web development bureau. Wanneer de Scrum Master in loondienst werkt zal dit in veel gevallen bij een online Start-Up zijn, of bij een echte online speler zoals online uitgevers, E-commerce bedrijven of grote zakelijk dienstverleners waar veel webontwikkeling plaatsvind op basis van Agile development methodieken Scrum. Ook zie je meer Scrum Masters terugkomen in de non-profit.

 

Meer weten over werken in de IT & Software Development?

Bekijk werken in IT & Software Development

Best beoordeelde werkgevers Scrum Master

Waar kun je het beste werken als Scrum Master? Hieronder vind je de best door de Scrum Master beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Scrum Master.

Competenties, Skills en Vaardigheden Scrum Master:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Scrum Master.

Welke competenties heeft een Scrum Master nodig?

Een Scrum Master heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Scrum Master

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Scrum Master passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Scrum Master nodig? 

Een Scrum Master is een perfectionist, want hij werkt gedisciplineerd en nauwkeurig. De Scrum Master is daarnaast een bemiddelaar, want hij of zij let op de belangen van het team. Daarnaast is de Scrum Master een succesvolle werker, want hij of zij wil graag een zo goed (en snel) mogelijk lopend proces creëren. De Scrum Master is analytisch erg sterk en kan hobbels is het proces snel herkennen, dus een waarnemer.

 

Bekijk de persoonstypen voor Scrum Master


Bemiddelaar


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Scrum Master

Angela Wagemaker is Scrum Master.

Ben je benieuwd wat een scrum master allemaal doet op een dag? Angela Wagemaker vertelt je er alles over!

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?

Op een werkdag waarbij er geen event gehost hoeft te worden, ben ik bezig om impediments na te jagen. Ook besteed ik tijd aan het maken van een poster voor
de (aankomende sprint) en bekijk ik wat ik met het team wil verbeteren om daarvoor een geschikte retrospective te verzinnen. Verder onderlinge interactie, een grapje
hier en daar, zodat we allemaal een goed humeur houden. Maar elke dag is uiteraard anders.

 

Lees de rest van het interview met een Scrum Master

Beoordeling van het beroep Scrum Master

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Scrum Master

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Scrum Master

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Scrum Master dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Scrum Master belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Scrum Master. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Scrum Master iets voor je?

Zou je graag Scrum Master willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Scrum Master bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Scrum Master?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Scrum Master

Vacature Scrum Master (team coach) | Amsterdam
AgilityMasters.com B.V. Amsterdam
Vacature Scrum Master - Wij zijn AgilityMasters.com AgilityMasters.com levert Scrum Masters en Agile Coaches, op team en program niveau, zowel binnen IT, Business als HR. Wij zijn een start-up (2017), …
Vacature Scrum Master | Utrecht
Brunel Nederland B.V. Utrecht
Vacature Scrum Master - Hoe ziet je dag eruit? Scrum Masters zijn officieel verantwoordelijk voor het bewaken van het proces en de effectiviteit van het team. In de praktijk komt …
Vacature Scrum Master Digital Banking | Amsterdam
ABN AMRO Bank N.V. Amsterdam
Vacature Scrum Master - Welkom bij de leukste afdeling van ABN AMRO Wil jij impact maken als Scrum Master binnen de financiële dienstverlening? Wij gaan er natuurlijk vanuit van wel …
Vacature Scrum Master, fulltime | Leidschendam
Stap1 Leidschendam
Vacature Scrum Master - Wij gunnen dat iedereen met plezier naar zijn werk gaat en aan het eind van de dag met voldoening zijn laptop dichtklapt. We geloven dat voldoening …
Vacature Scrum Master | Amsterdam
Brunel Nederland B.V. Amsterdam
Vacature Scrum Master - Scrum Master Hoor je de term ‘Agile’ voorbijkomen, dan duurt het meestal niet lang voordat ook het woord ‘Scrum’ valt. Dit komt natuurlijk doordat Scrum een …

Actuele blogposts


reacties op Scrum Master

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar