Voedingsassistent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Voedingsassistent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep voedingsassistent. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je voedingsassistent wordt.

 

Wat is een Voedingsassistent?

Een Voedingsassistent werkt in verpleeghuis of op een (verpleeg)afdeling van een ziekenhuis. Hij of zij brengt het eten en drinken rond en helpt indien nodig patiënten en cliënten met nuttigen van het eten en drinken.

Een Voedingsassistent werkt onder leiding van een diëtist, een voedingscoördinator, of het hoofd van de afdeling. Een Voedingsassistent is niet verantwoordelijk voor het samenstellen van het dieet, dat is de diëtist. Wel wordt het menu vaak in samenwerking tussen de Voedingsassistent en de diëtist vastgesteld. De eindverantwoordelijkheid voor alle voedingszaken van de patiënten ligt bij de diëtist of het afdelingshoofd.Wat doet een Voedingsassistent?

De hoofdtaak van een Voedingsassistent is ervoor zorgen dat patiënten eten en drinken ontvangen en nuttigen. Zo is een Voedingsassistent verantwoordelijk voor het rondbrengen van het eten, of zorgen dat het eten makkelijk te pakken is door patiënten zelf. Vooral in ziekenhuizen en bij patiënten met een dieet is het van belang dat de Voedingsassistent in de gaten houdt of eten bij de juiste persoon terecht komt.

De Voedingsassistent treedt op als een soort gastvrouw/heer. Patiënten en ouderen willen vaak graag een praatje maken en geven eventuele klachten door aan de Voedingsassistent. Deze rapporteert klachten aan verzorgers of het afdelingshoofd.

De taken van een Voedingsassistent zijn:

 • Helpen samenstellen van het dagelijkse menu van patiënten
 • Het voorbereiden en portioneren van het eten en drinken.
 • Het rondbrengen van de voeding voor de patiënten
 • Wanneer nodig de patiënten helpen met eten en drinken
 • Het bijhouden en aanvullen van de voorraden
 • De voedingslijsten en vochtlijsten van de patiënten bijhouden
 • Het eetgedrag van de patiënten monitoren en luisteren naar hun wensen
 • Zorgen dat de speciale dieetvoorschriften van patiënten worden uitgevoerd.
 • Rapportage en overleg met de diëtist, verpleegkundigen, of afdelingshoofd over het eetgedrag 
 • Het menu van patiënten bijstellen of aanpassen in overleg met de diëtist
 • Praten met de patiënten en ze zonodig aansporen om goed te eten en drinken

 

Een Voedingsassistent moet ervoor zorgen dat de bewoners van de verzorgingstehuizen of de patiënten in het ziekenhuis gezond en voldoende eten. Hij of zij praat met en luistert naar de patiënten en is de dagelijkste schakel tussen de diëtist en de patiënten.

De Voedingsassistent is niet bevoegd om diëten aan te passen zonder toestemming van een diëtist of andere gezaghebbende. Wel zal de Voedingsassistent proberen om de wensen van de patiënt zo goed mogelijk met een dieet te combineren.

Een Voedingsassistent voert belangrijk overleg met verzorgers en diëtisten over de patiënten, over wat ze mogen eten en of ze bijvoorbeeld zelf kunnen eten.

De meeste Voedingsassistenten werken parttime en draaien regelmatig avond- en weekenddiensten.

Wil je werken als Voedingsassistent?

Werk je al als Voedingsassistent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Voedingsassistent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Voedingsassistent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Voedingsassistent in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €2350

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Voedingsassistent

Wat verdient een Voedingsassistent?

Het salaris van een Voedingsassistent ligt tussen de €1600 en €2350 per maand. Daarnaast komt nog 8% vakantietoeslag.

De salarissen zijn conform de CAO voor Verpleeg-, Verzorgingshuizen, Thuiszorg en Jeugdgezondheidszorg voor 2019 - 2021

 

 

Salarisschaal Voedingsassistent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Voedingsassistent

Op zoek naar een nieuwe baan als Voedingsassistent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Voedingsassistent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Voedingsassistent vacatures

Vacature Voedingsassistent Zorgafdeling
AMC
Wat ga je doen Als voedingsassistent help je de patiënten op onze afdeling met de voeding. Dat doe je in de keuken, bij het voorbereiden en klaarzetten van eten en …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Voedingsassistent

Wat zijn de baankansen voor een Voedingsassistent?

De vooruitzichten van Voedingsassistenen op de arbeidsmarkt zijn redelijk. Er staan over het algemeen altijd vacatures voedingsassitent open. 

Verder kan je teamleider, coördinerend voedingsassistent of coördinerend Voedingsassistent worden binnen een instelling. Met een juiste opleiding voeding en diëtiek kan je ook doorgroeien tot diëtist.

De actuele kans op werk voor een Voedingsassistent

Het beroep Voedingsassistent is onderdeel van de beroepsfamilie Zorghulpen en -assistenten (instelling). De kans op werk voor de beroepsfamilie Zorghulpen en -assistenten (instelling) is in de huidige periode redelijk

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Voedingsassistent

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Voedingsassistent worden: Opleidingen tot Voedingsassistent

Wil je Voedingsassistent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Voedingsassistent.

Hoe word je een Voedingsassistent? 

Om Voedingsassistent te worden moet je de MBO opleiding Facilitair Medewerker, minimaal niveau-2 hebben afgerond. De opleiding duurt twee jaar.

Deze opleiding tot voedingsassistent wordt aangeboden in de beroepsbegeleidende (BBL) en de beroepsopleidende leerweg (BOL).

Er zijn gerichte cursussen die je als voedingsassistent verder helpen, dat zijn de onderwerpen voedingsleer en diëtiek.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Voedingsassistent

Expert cursus: Voeding Expert (met certificaat)
*** Bij deze cursus krijg je een gratis cadeau. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal boeken en dvd’s of een gratis Bol.com cadeaukaart van 100 euro. De laatste is …
Expert cursus: Voeding Expert (met certificaat)
Gezonde voeding
Gezonde voeding is de basis voor een vitaal  en fit leven. In deze online training leer je alles over gezond eten, e-nummers en voedingsstoffen. De cursus bevat recepten, tips en …
Gezonde voeding
Gezonder Leven: Voeding / Afvallen / Stress / Burn-out / Yoga / Mindfulness
*** Bij iedere cursus krijg je een gratis cadeau. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal boeken en dvd’s of een gratis Bol.com cadeaukaart van 10 euro. De laatste is …
Gezonder Leven: Voeding / Afvallen / Stress / Burn-out / Yoga / Mindfulness
Overgang en voeding
Lia is 50 en krijgt heeft flink last van overgangsklachten. Er verandert zoveel in haar lichaam! Ze is het afgelopen jaar een paar kilo zwaarder geworden en wordt regelmatig bezweet
Overgang en voeding
Natuurvoedingsadviseur
Wat leer ik in de opleiding Natuurvoedingsadviseur? Je leert om onderscheid te maken tussen voeding die energie geeft en voeding die energie kost. Je verwerft gespecialiseerde kennis over natuurvoeding en …
Natuurvoedingsadviseur

Omscholen of doorgroeien tot Voedingsassistent

Als je Voedingsassistent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Voedingsassistent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Voedingsassistent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Voedingsassistent?

Competenties en Vaardigheden Voedingsassistent

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Voedingsassistent nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Voedingsassistent nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Voedingsassistent

Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Voedingsassistent

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Voedingsassistent. Als Voedingsassistent wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Voedingsassistent:


zie volledige beschrijving persoonstype Voedingsassistent

Vakkennis voor een Voedingsassistent

Het is voor een Voedingsassistent ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Voedingsassistent zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Voedingsassistent

Expert cursus: Voeding Expert (met certificaat)
*** Bij deze cursus krijg je een gratis cadeau. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal boeken en dvd’s of een gratis Bol.com cadeaukaart van 100 euro. De laatste is …
Expert cursus: Voeding Expert (met certificaat)
Gezonde voeding
Gezonde voeding is de basis voor een vitaal  en fit leven. In deze online training leer je alles over gezond eten, e-nummers en voedingsstoffen. De cursus bevat recepten, tips en …
Gezonde voeding
Gezonder Leven: Voeding / Afvallen / Stress / Burn-out / Yoga / Mindfulness
*** Bij iedere cursus krijg je een gratis cadeau. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal boeken en dvd’s of een gratis Bol.com cadeaukaart van 10 euro. De laatste is …
Gezonder Leven: Voeding / Afvallen / Stress / Burn-out / Yoga / Mindfulness
Voeding
*** Bij deze cursus krijg je een gratis cadeau. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal boeken en dvd’s of een gratis Bol.com cadeaukaart van 10 euro. De laatste is …
Voeding
Gezonde voeding
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Gezonde voeding is de basis voor een vitaal  en fit leven. In deze online training leer …
Gezonde voeding

Werkervaring Voedingsassistent

Het is voor een startend Voedingsassistent die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Voedingsassistent is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Helpende, Facilitair Medewerker, Diëtist .

Iets anders leren?

Is Voedingsassistent het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Voedingsassistent

Met wie werkt een Voedingsassistent samen? 

Je werkt samen met de verzorgers, diëtisten, voedingsassistenten en de kok van de afdeling. Je staat onder toezicht van het afdelingshoofd.

De doelgroep van een Voedingsassistent bestaat uit patiënten en bewoners van ziekenhuizen en verzorgingstehuizen.


Voedingsassistent


Organisaties waar een Voedingsassistent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Voedingsassistent meestal werkt.

Waar werkt een Voedingsassistent?

 • Verpleegafdelingen in het ziekenhuis
 • Verzorgings- of verpleeghuizen
 • Gehandicaptenzorg
 • Revalidatiecentra

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Voedingsassistent

Waar kun je het beste werken als Voedingsassistent? Hieronder vind je de best door de Voedingsassistent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Voedingsassistent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Voedingsassistent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Voedingsassistent.

Welke competenties heeft een Voedingsassistent nodig?

Een Voedingsassistent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Voedingsassistent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Voedingsassistent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Voedingsassistent nodig? 

Je moet warm en betrokken zijn bij je patiënten, je moet regelmatig een gesprek met hen aanknopen. Verder moet je verzorgend zijn en gevoelig voor de behoeftes van de patiënten (Gever)

Je moet verantwoordelijk omgaan met je werk en je moet betrouwbaar en loyaal zijn (Loyalist)

Bekijk de persoonstypen voor Voedingsassistent


Gever


Lees meer

Levensgenieter


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Voedingsassistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Voedingsassistent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Voedingsassistent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Voedingsassistent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Voedingsassistent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Voedingsassistent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Voedingsassistent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Voedingsassistent iets voor je?

Zou je graag Voedingsassistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Voedingsassistent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Voedingsassistent

Francisca

Hallo, ik ben VIG en heb  diploma Doktersassistente, maar wil graag voedingsassistente worden in een ziekenhuis. Heb ik daar nog dit diploma voor nodig of kan ik een verkorte opleiding doen?

Marianne heijnen

Deze site is zeer zeer leerzaam

ansjelien van hoorn

Voedingsassistent Rotterdam ziekenhuis

Assistent

www.voedingsassistent.nl

Assistent

www.voedingsassistent.nl

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar