“Verover werk” met de tips & tricks van Aaltje Vincent!

19-04-2017

Een nieuwe baan vinden gaat tegenwoordig wezenlijk anders dan een jaar of 15 geleden. Volgens Aaltje Vincent - schrijver, spreker en trainer op het gebied van solliciteren, netwerken en social media - biedt dat vooral veel meer kansen. De mogelijkheid om aan de juiste informatie te komen was bijvoorbeeld nog nooit zo groot als nu. De techniek biedt je vandaag de dag veel meer kansen dan ooit. Ook meer valkuilen. Solliciteren is een topsport geworden, die iedereen kan beoefenen en sterk in kan worden. Nationale Beroepengids interviewde deze schrijver van meerdere bestsellers. Dit resulteerde in het volgende verhaal vol duidelijke bruikbare tips en tricks, dat jou kan inspireren om ook een ster in “werk veroveren” te worden.  

Eerst willen we je nog meer achtergrond geven om te laten zien dat de komende tips niet de eerste de beste zijn. Aaltje Vincent werkte tijdens de HEAO communicatie in de horeca. Na het behalen van haar diploma kwam ze in de commercie terecht, waar ze uiteindelijk marktonderzoeker bij van Nelle werd. Toen ze op haar 27e in een outplacement traject terecht kwam wist ze haar eigen situatie te draaien naar haar nieuwe roeping; werken in het loopbaanadvies vak. Vanuit haar ervaring met marketing en netwerken gaf ze advies in slim solliciteren. Haar totale ervaring wist ze te gieten in een nieuw vak; Jobmarketing. Gelijk de titel van haar eerste boek. Later schreef ze samen met Jacco Valkenburg “Solliciteren via Linkedin”. Dit werd wederom een bestseller en Aaltje’s expertpositie was definitief gevestigd. Tot vandaag heeft zo’n 80.000 boeken verkocht, had zo’n 25.000 deelnemers in haar masterclasses en trainde ruim 2.000 loopbaanadviseurs. Dat alles over het onderwerp “Werk Veroveren”, hieronder vind je haar tips aan jou. 

Tip 1: Leer de techniek gebruiken en maak snelheid


Als wij Aaltje vragen hoe solliciteren er over 5 tot 10 jaar er uit is het antwoord “Sneller, sneller, sneller!” Dit komt voornamelijk door nieuwe techniek. Bijvoorbeeld, veel (pre)selectie zal via video gaan. Dit wordt een steeds belangrijker kanaal, vanwege de snelheid en vanwege de afstand. Tijdsbesparing zal voor zowel de werkgever, als voor de sollicitant een belangrijker criterium worden.

Een ander groot voordeel dat de techniek biedt zijn de vergaande mogelijkheden om die juiste match te maken. Zoals bijvoorbeeld met de online – mobile only - serious games van Playtowork.nl. PlaytoWork is een arbeidsbemiddelingsplatform maar dan in een gaming jasje, speciaal ontwikkeld voor starters met een mbo-diploma. Via de PlaytoWork App (die is te downloaden in de App Store en Play Store) kan je jezelf via serious games profileren en beter te positioneren op de arbeidsmarkt. Via de games geef je namelijk inzicht in jouw persoonlijkheid, gedrag en sociale vaardigheden te geven. Dit zijn de eigenlijke criteria waarop veel werkgevers je beoordelen, dus dit biedt een uitkomst voor wanneer je nog geen werkervaring hebt.

Daarnaast zijn er steeds meer intelligente matching apps, zoals Otso. Otso zou je het best kunnen omschrijven als Tinder voor werk. Het matching algoritme zorgt ervoor dat werkgever (of vacature) matcht aan kandidaten. Als je hebt gesolliciteerd krijgt de werkgever jouw profiel te zien. Wanneer er een match is wordt dit voor beiden bekend en kan de afspraak gemaakt worden. In de afgelopen half jaar zijn er al bijna 20.000 profielen voor werkzoekenden aangemaakt. Er zijn bijna 500 bedrijven aangesloten, dus het is de moeite waard om een profiel aan te maken. Als er een match gemaakt is, wordt 1 op de 4 kandidaten uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.  

Aaltje Vincent: “De Candidate Journey zal korter worden. Daar waar nu nog veel gezocht moet worden naar de juiste kandidaat profiel of het juiste baanprofiel zal dit vanwege de matching technologie en recruitment bots veel sneller verlopen”

Tip 2: Netwerken is echt werken

Veel mensen vergeten dat ze een bestaand netwerk hebben, naast bekenden en vrienden, óók in hun vak. En wat ook veel mensen niet weten is dat de meeste sollicitanten aan tafel komen via hun netwerk. Als je kijkt naar gepubliceerde vacaturecijfers vallen deze altijd lager uit dan de werkelijkheid. Het is namelijk niet ongebruikelijk dat de juiste kandidaat al gevonden is voordat de vacature gepubliceerd is. Jouw netwerk kan je dus vacatures bieden die je anders niet zou vinden.

Daarnaast heb je natuurlijk al een extra steun in de rug wanneer je via je netwerk aan tafel komt. Je hebt namelijk al een ambassadeur binnen zitten, die jou in een goed daglicht kan zetten. En diegene is niet alleen jouw ambassadeur, maar ook jouw belangrijkste bron van informatie. Zo weet je van heel dichtbij wat belangrijk is voor het bedrijf en welke vragen je kan stellen. Ook als jouw linkende pin niet binnen zit, zit hij of zij wel dichtbij degene die de vacature moet invullen. in ieder geval heb jij een streepje voor op de rest, dus investeren in je netwerk is veel waard. 

Tip 3: Social Profiling

Vandaag de dag heeft iedereen verschillende social media profielen. Degenen die het meest voor werk vinden geschikt zijn, zijn Linkedin Facebook en Twitter. Connect met je vakgenoten of volg ze. En profileer jezelf professioneel, want dit is vaak het eerste beoordeel moment van een potentiële werkgever. Maar vergeet ook niet je Facebook profiel. Laat je vrienden weten met welke gouden tip zij jou kunnen helpen en kies of je je profiel afschermt voor potentiële werkgevers, of niet. Veel potentiële werkgevers checken dit om een beeld van jou als persoon te krijgen.

Daarnaast is Linkedin een fantastisch kanaal om onderzoek te doen over jouw gesprekspartners. Je kan hier zoveel vinden over deze mensen, hun banen en achtergronden. Aaltje Vincent: “Realiseer je dat de mensen die jou gaan interviewen ook op LinkedIn staan! Dus doe onderzoek. Benader mensen die in dezelfde branche als jijzelf zitten, connect met ze, leg contact en breid je netwerk uit.” 

Tip 4: De helft van je cv, weg ermee

Ook al heb je een Linkedinprofiel, het cv is nog steeds essentieel voor de meeste sollicitaties. Volgens Aaltje Vincent is het aan te raden om je cv samen met iemand anders te maken. “Iedereen is onbewust bekwaam dus maak je cv met iemand samen! Wat voor jou vanzelfsprekend is en het vermelden op het cv niet waard is, hoeft voor een ander niet vanzelfsprekend te zijn. Realiseer je dat niet iedereen snapt wat je doet.”

Een andere tip van Aaltje is: “Gebruik getallen in je cv! Getallen zijn magisch en trekken de aandacht.” Het is belangrijk dat je cv kort, bondig en overtuigend is. Getallen kunnen daar een grote rol in spelen. Omdat je het kort en bondig wilt houden is het belangrijk dat je begrijpt waar degene die jou gaat beoordelen naar kijkt. Gebruik daarom de juiste functietitels en zoekwoorden in je cv. Zorg dat je weet wat de belangrijke functietitels en zoekwoorden in jouw branche zijn en gebruik deze. Zo weet je dat je op papier de juiste match kan maken.

En houdt het kort, bondig en overtuigend. Maak het cv niet langer dan 2 pagina’s!

Tip 5: De voorbereiding is het halve werk

Zorg ervoor dat je van de hoed en rand over de sector, de organisatie en de vacature weet. Zorg vooral ook dat je weet wie je gesprekspartners zijn! Met hen zit je straks aan tafel en zij zijn dan echt de belangrijksten die jouw succes gaan bepalen. Dus wat is hun achtergrond? Werken ze al lang bij de organisatie? Je kan hier heel eenvoudig achter komen door het LinkedIn profiel te bekijken.

Tip 6: Het gesprek is de halve finale

Aaltje Vincent: “Realiseer je dat als je op gesprek komt je 95% van de sollicitanten al achter je hebt gelaten! De werkgever gaat er in principe vanuit dat je de baan kunt, de vraag is of je past bij het team en de organisatie.”

Het gesprek is dus cruciaal, dus als je al zo ver bent, zorg dan dat je er 100% voor gaat. Volgens Aaltje Vincent zijn er een paar absolute Do’s en Don’ts.

De sollicitatiegesprek Don'ts: 

  • geen vragen stellen! Zonder vragen toon je geen interesse, dan kan je net zo goed niet op gesprek gaan.
  • te laat komen! Hiermee verklein je je kansen aanzienlijk
  • Informatie over het interview op Social Media delen! Dat kan een heel verkeerde indruk geven 


De sollicitatiegesprek Do's: 

  • Realiseer je dat het gesprek al begint voordat je binnenkomt. Wees aardig en beleefd tegen mensen die je tegenkomt voor het gesprek.
  • Stel goede vragen en leef je in. Je laat niet alleen zien dat je interesse hebt, maar je kan daarmee horen wat ze precies zoeken. 
  • Zorg voor goede referenties. Het is cruciaal dat anderen wat goeds over jou te vertellen. Zeg dat je je referentie contactgegevens graag aan hen mailt, nádat je hen hebt geïnformeerd.
  • Zorg dat je bekend bent met de STARR-methode. Hiermee ben je voorbereid op de vragen die ze je gaan stellen.
  • Neem op een goede manier afscheid. De laatste indruk blijft lang hangen, als die verkeerd is kan je alsnog je glazen ingooien.

 

Sollicitatiegesprekken doe je zo

Tip 7: Feedback is je vriend

Feedback is heel leerzaam, dus bekijk feedback alsof het je beste vriend(in) is. Soms krijg je ongevraagd feedback, maar soms moet je er gericht naar vragen. De tips van Aaltje Vincent:

  • Probeer altijd in te voelen of de feedback echt over jou gaat. Interviewers interviewen vaak meerdere kandidaten, zorg dat je zeker weet dat de feedback over jou gaat.
  • Vraag de interviewers altijd of ze tips hebben voor het volgende gesprek. Dit kan leerzaam zijn. Hier kan je direct ook informatie uit halen om je kansen te bepalen of je naar een volgende ronde bent.
  • Leer van afwijzing. Als je het niet bent geworden is het belangrijk om te weten waarom niet. Dit is namelijk jouw verbeterpunt voor de volgende keer. Wordt je niet uitgenodigd? Kijk dan kritisch naar je cv een pas het aan. Wordt je afgewezen na het gesprek? Evalueer wat er mis gaat in het interview. Vraag feedback hierover. Vraag waarom ze voor de andere kandidaat hebben gekozen. Dit kan leerzame feedback zijn! 

 

Tip 8 : Duik in de online goudmijn

Aaltje Vincent is heel erg enthousiast over de grote bron aan informatie die we vandaag de dag tot ons beschikking hebben: “Het is ongekend hoe je je in deze tijd kan invreten in de arbeidsmarkt! Maak daar gebruik van! Informatie inwinnen is essentieel en niet moeilijk want bijna alles is online te vinden! Het is historisch dat dit mogelijk is, maak hier gebruik van! Ze geeft een voorbeeld hoe dit voor een PR Consultant kan werken:

"Je zoekt een baan als PR Consultant, maak een lijst met alle PR Bureaus in de regio waarin je wil werken, dit is je target list. Onderzoek of je mensen kent die bij deze bedrijven werken. Leg contact met mensen van het bedrijf waar je wil werken. Doe dit op een manier en tone of voice waar je je prettig bij voelt en laat blijken dat je je in iemand hebt verdiept. De kans is groot dat de persoon die je zoekt een profiel op LinkedIn heeft want inmiddels heeft in Nederland 72% van de werkende bevolking een profiel op LinkedIn (dit zijn 6,4 miljoen mensen).”

De grote droom van Aaltje Vincent: Het cv zonder leeftijd
Aaltje Vincent: “Mijn droom is dat naam en geboortedatum er niet meer toe doen op een cv. In de US is het al zo dat geboortedatum geen rol meer spelt en niet op het cv staat. Iedere selecteur heeft een namelijk een bias. Mijn wens is dat er gelijke kansen zijn voor iedereen in het sollicitatieproces.”

In haar artikel op NRC zegt ze hierover “Op LinkedIn is sinds vorige maand het noemen van je geboortejaar niet meer mogelijk. Een aanpassing waar ik heel blij mee ben in mijn werk met werkzoekenden. De vraag over het wel of niet vermelden van je geboortejaar op LinkedIn was een frequently asked question. Mijn advies was ‘niet doen’. Nu hoef ik dit advies niet meer te geven omdat het veld ‘geboortejaar’ sinds kort is vervallen. Geheel terecht. Uitgenodigd worden voor het sollicitatiegesprek draait immers om je actuele vakmanschap – en niet om je leeftijd.”

Zo stelt Aaltje Vincent bijvoorbeeld ook voor om alleen de laatste 10 jaar van het cv te vermelden. Dit is het meest relevant voor de werkgever, daarnaast komt het leeftijd criteria daarmee wat meer op de achtergrond te staan.

Tip 9: Weet wat je wilt vinden voordat je gaat zoeken

Je kan eingelijk pas aan Jobmarketing beginnen nadat je weet wat je wilt vinden. Als je nog niet niet weet wat je wilt gaan doen: “Ga dan een stap terug in de zoektocht naar informatie. Maar daarvoor gebruik nationaleberoepengids.nl. Doe de beroepskeuzetest of zoek direct naar beroepen.”

Wil je jezelf verder verdiepen in Jobmarketing? Kijk dan naar het het luisterboek van Aaltje Vincent: Jobmarketing 2.0 . In zeventig minuten hoor je de essentie van Jobmarketing 2.0: wat is arbeidsmarktklaar en hoe word je dat, wat is de levensloop van de vacature, hoe maak je een cv dat oproept ‘Die wil ik spreken’, over netwerken met een kop koffie erbij en natuurlijk ook hoe je je profileert op LinkedIn en hoe je online gevonden wordt. Nogmaals de link: Jobmarketing 2.0


Terug naar het overzicht