U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Ambtelijk Secretaris

Ambtelijk Secretaris worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een ambtelijk Secretaris? Lees de functieomschrijving.

Een Ambtelijk Secretaris is iemand die secretariële en/of beleidsmatige taken voor de ondernemingsraad (OR) uitvoert.

Welke taken een Ambtelijk Secretaris precies op zich neemt, hangt erg af van zijn ervaring en de organisatie waar hij werkzaam is. Er zijn Ambtelijk Secretarissen die alleen secretarieel werk doen, maar ook Ambtelijk Secretarissen die zich daarnaast bezighouden met alle beleidszaken van de OR. De Ambtelijk Secretaris moet er dan voor zorgen dat de ondernemingsraad en zijn commissies optimaal functioneren als belangenbehartiger van werknemers en als orgaan dat het beleid toetst.

Afhankelijk van zijn takenpakket, biedt de Ambtelijk Secretaris administratieve ondersteuning aan de OR, bereidt hij vergaderingen van de OR voor, notuleert hij die vergaderingen, verspreidt hij stukken, zorgt hij ervoor dat alle commissies, werknemers en externe partijen op de hoogte worden gebracht van besluiten genomen door de OR, bewaakt hij de voortgang van procedures en processen en de kosten en adviseert hij de OR over procedures en wettelijke aangelegenheden. De Ambtelijk Secretaris is de schakel tussen de Ondernemingsraad en de Raad van Bestuur, en dus is hij voor beide raden een tussenpersoon die de communicatie tussen hen voor een groot deel op zich neemt.

Mensen vonden ons op: Job Ambtelijk Secretaris, Baan Ambtelijk Secretaris, Ambtelijk Secretaris Worden, Functie-eisen Ambtelijk Secretaris, Verantwoordelijkheden Ambtelijk Secretaris, Functieprofiel Ambtelijk Secretaris, Wat doet een Ambtelijk Secretaris, Werken als Ambtelijk Secretaris.

Ambtelijk Secretaris worden: Opleiding tot ambtelijk Secretaris

Veel organisaties die op zoek zijn naar een Ambtelijk Secretaris vragen om een afgeronde VASMO-opleiding (en ervaring). VASMO staat voor Vereniging Ambtelijk Secretarissen van Medezeggenschaps Organen. Deze organisatie werkt mee aan de totstandkoming van opleidingstrajecten voor Ambtelijk Secretarissen aan instituten die gespecialiseerd zijn in medezeggenschap.

Vooropleidingen kunnen opleidingen op alle niveaus zijn. Een voorbeeld is een afgeronde academische opleiding in de Rechtswetenschappen. Maar ook opleidingen op MBO- of HBO-niveau kunnen geschikt zijn. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Ambtelijk Secretaris, Ambtelijk Secretaris Worden, Opleidingsniveau Ambtelijk Secretaris, Scholing Ambtelijk Secretaris, Studie Ambtelijk Secretaris, Bijscholing Ambtelijk Secretaris, Omscholing Ambtelijk Secretaris.

Organisaties waar een ambtelijk Secretaris doorgaans werkzaam is

Een Ambtelijk Secretaris kan bij allerlei bedrijven terecht. Profit of non-profit, klein of groot. Zo kan een Ambtelijk Secretaris werkzaam zijn bij een groot financieel bedrijf, maar bijvoorbeeld ook bij een kleine gemeentelijke instelling.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Ambtelijk Secretaris, Ambtelijk Secretaris Worden, Opleidingsniveau Ambtelijk Secretaris, Scholing Ambtelijk Secretaris, Studie Ambtelijk Secretaris, Bijscholing Ambtelijk Secretaris, Omscholing Ambtelijk Secretaris.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden ambtelijk Secretaris

Hoeveel een Ambtelijk Secretaris bruto per maand verdient, is lastig te zeggen. De meeste Ambtelijk Secretarissen verdienen tussen de €1600,- en €3600,- bruto per maand. Het bedrag hangt heel erg af van de organisatie waar de Ambtelijk Secretaris voor werkt en zijn precieze takenpakket. Een Ambtelijk Secretaris in de zakelijke dienstverlening verdient veel beter dan een Ambtelijk Secretaris in andere sectoren. En houdt hij zich voornamelijk bezig met secretariële zaken, dan verdient hij minder dan een Ambtelijk Secretaris die daarnaast ook allerlei belangrijke beleidstaken voor de OR uitvoert.

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden gelden voor de Ambtelijk Secretaris, hangt ook weer af van het bedrijf waar hij werkzaam is. Vaak is er in ieder geval sprake van een vakantietoeslag van 8%, een eindejaarsuitkering, een reiskostenvergoeding en een werkmobieltje.

Mensen vonden ons op: Salaris Ambtelijk Secretaris, Loon Ambtelijk Secretaris, Wat verdien je als Ambtelijk Secretaris, Salarisschaal Ambtelijk Secretaris, Salarisindicatie Ambtelijk Secretaris, Bonus Ambtelijk Secretaris, CAO Ambtelijk Secretaris, Brutoloon Ambtelijk Secretaris, Nettoloon Ambtelijk Secretaris, Vakantiedagen Ambtelijk Secretaris, Pensioen Ambtelijk Secretaris.

Competenties, skills & vaardigheden ambtelijk secretaris

 • Energie
 • Resultaatgerichtheid
 • Kritisch
 • Financieel bewustzijn
 • Initiatief ontplooien
 • Communicatief
Mensen vonden ons op: Kennis Ambtelijk Secretaris, Vaardigheden Ambtelijk Secretaris, Attitude Ambtelijk Secretaris, Kwalificaties Ambtelijk Secretaris, Competentieprofiel Ambtelijk Secretaris.

Boeken voor het beroep ambtelijk secretaris

Wil je meer weten over het beroep ambtelijk secretaris? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je ambtelijk secretaris bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken ambtelijk secretaris te komen.

OR praktijk - OR en de ambtelijke secretaris | Pierre van der Pol

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789013044096 | 131 pagina's

OR praktijk - OR en de ambtelijke secretaris 1e druk is een boek van Pierre van der Pol uitgegeven bij Kluwer. ISBN 9789013044096 Vreemde eend in de bijt of niet, de ambtelijk secretaris is de ondersteuning van de or. Steeds meer ondernemingsraden werken ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Ambtelijk Secretaris, Ambtelijk Secretaris ebooks, boek Ambtelijk Secretaris.

Persoonstypen ambtelijk Secretaris

Persoonstypen die goed passen bij een Ambtelijk Secretaris zijn Succesvolle Werker en Perfectionist.

De Ambtelijk Secretaris werkt hard en doelgericht. Ook is hij gedreven en zelfverzekerd (Succesvolle Werker).

Daarnaast is een Ambtelijk Secretaris perfectionistisch. Hij is kritisch, veeleisend en een echte streber. De Ambtelijk Secretaris streeft ernaar alle taken goed uit te voeren en goed te communiceren over alle zaken (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Ambtelijk Secretaris, Karakter Ambtelijk Secretaris.

Netwerk ambtelijk Secretaris

De Ambtelijk Secretaris komt natuurlijk veel in contact met de ondernemingsraad en het secretariaat. Ook onderhoudt de Ambtelijk Secretaris contacten met de verschillende OR-Commissies. Er wordt overleg gevoerd en er worden stukken overhandigd en besproken. Natuurlijk komt de Ambtelijk Secretaris ook in contact met de Raad van Bestuur, want de Ambtelijk Secretaris is de schakel tussen de OR en de Raad van Bestuur. Verder verzorgt de Ambtelijk Secretaris de correspondentie met externen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Ambtelijk Secretaris, Medewerkers Ambtelijk Secretaris.

Is het beroep ambtelijk Secretaris iets voor jou?

Zou je graag ambtelijk Secretaris willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als ambtelijk Secretaris bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Ambtelijk Secretaris, beroepskeuzetest Ambtelijk Secretaris, beroep Ambtelijk Secretaris kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden ambtelijk Secretaris

De laatste jaren komen er steeds meer Ambtelijk Secretarissen bij. Er zijn nu zo’n 2000 tot 3000 Ambtelijk Secretarissen in Nederland. De banen liggen zeker niet voor het oprapen, maar er komen de laatste jaren wel steeds meer banen voor Ambtelijk Secretarissen bij.

De functie is breder geworden. Eerst deed een Ambtelijk Secretaris voornamelijk secretariële taken, maar tegenwoordig bekleedt hij met name de functie van Beleidsmedewerker. Aan het begin van zijn carrière zal de Ambtelijk Secretaris zich ook alleen bezighouden met secretariële taken, maar bij meer ervaring, kan hij steeds meer ondersteunende taken voor de ondernemingsraad op zich nemen. 

Arbeidsmarktperspectief score ambtelijk Secretaris

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep ambtelijk Secretaris. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Ambtelijk Secretaris, Promotie mogelijkheden Ambtelijk Secretaris, Carriere Ambtelijk Secretaris.

Solliciteren op de functie ambtelijk Secretaris

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als ambtelijk Secretaris dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor ambtelijk Secretaris belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als ambtelijk Secretaris. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Ambtelijk Secretaris, CV Ambtelijk Secretaris, sollicitatie Ambtelijk Secretaris.

Interviews met ambtelijk Secretaris

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen ambtelijk Secretaris

Vacatures ambtelijk secretaris

Op zoek naar een nieuwe baan als Ambtelijk Secretaris? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Ambtelijk Secretaris. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Ambtelijk Secretaris is iemand die secretariële en/of beleidsmatige taken voor de ondernemingsraad (OR) uitvoert. Welke taken een Ambtelijk Secretaris precies op zich neemt, hangt erg af van zijn ervaring en de organisatie waar hij werkzaam is. Er zijn Ambtelijk Secretarissen die alleen secretarieel werk doen, maar ook Ambtelijk Secretarissen die zich daarnaast bezighouden met alle beleidszaken van de OR.

Beoordeling Ambtelijk Secretaris

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Ambtelijk Secretaris' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Ambtelijk Secretaris

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep