Ambtelijk Secretaris Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Ambtelijk Secretaris? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep ambtelijk secretaris. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je ambtelijk secretaris wordt.

 

Wat is een Ambtelijk Secretaris?

Een Ambtelijk Secretaris is iemand die secretariële en/of beleidsmatige taken voor de ondernemingsraad (OR) uitvoert.

Welke taken een Ambtelijk Secretaris precies op zich neemt, hangt erg af van zijn ervaring en de organisatie waar hij werkzaam is. Er zijn Ambtelijk Secretarissen die alleen secretarieel werk doen, maar ook Ambtelijk Secretarissen die zich daarnaast bezighouden met alle beleidszaken van de OR. De Ambtelijk Secretaris moet er dan voor zorgen dat de ondernemingsraad en zijn commissies optimaal functioneren als belangenbehartiger van werknemers en als orgaan dat het beleid toetst.

Afhankelijk van zijn takenpakket, biedt de Ambtelijk Secretaris administratieve ondersteuning aan de OR, bereidt hij vergaderingen van de OR voor, notuleert hij die vergaderingen, verspreidt hij stukken, zorgt hij ervoor dat alle commissies, werknemers en externe partijen op de hoogte worden gebracht van besluiten genomen door de OR, bewaakt hij de voortgang van procedures en processen en de kosten en adviseert hij de OR over procedures en wettelijke aangelegenheden. De Ambtelijk Secretaris is de schakel tussen de Ondernemingsraad en de Raad van Bestuur, en dus is hij voor beide raden een tussenpersoon die de communicatie tussen hen voor een groot deel op zich neemt.Wil je werken als Ambtelijk Secretaris?

Werk je al als Ambtelijk Secretaris en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Ambtelijk Secretaris worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Ambtelijk Secretaris, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Ambtelijk Secretaris in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

 • Ondernemingsraad
 • OR-Commissies
 • Secretariaat
 • Raad van Bestuur
 • Externen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1600 tot €3600

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Ambtelijk Secretaris

Wat verdient een Ambtelijk Secretaris?

Hoeveel een Ambtelijk Secretaris bruto per maand verdient, is lastig te zeggen. De meeste Ambtelijk Secretarissen verdienen tussen de €1600,- en €3600,- bruto per maand. Het bedrag hangt heel erg af van de organisatie waar de Ambtelijk Secretaris voor werkt en zijn precieze takenpakket. Een Ambtelijk Secretaris in de zakelijke dienstverlening verdient veel beter dan een Ambtelijk Secretaris in andere sectoren. En houdt hij zich voornamelijk bezig met secretariële zaken, dan verdient hij minder dan een Ambtelijk Secretaris die daarnaast ook allerlei belangrijke beleidstaken voor de OR uitvoert.

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden gelden voor de Ambtelijk Secretaris, hangt ook weer af van het bedrijf waar hij werkzaam is. Vaak is er in ieder geval sprake van een vakantietoeslag van 8%, een eindejaarsuitkering, een reiskostenvergoeding en een werkmobieltje.

Salarisschaal Ambtelijk Secretaris

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Ambtelijk Secretaris

Er zijn geen vacatures Ambtelijk Secretaris aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Ambtelijk Secretaris in werkt.

Meer weten over de sector waar een Ambtelijk Secretaris in werkt

Bekijk werken in Algemeen

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Ambtelijk Secretaris

Wat is de toekomst van Ambtelijk Secretaris?

De laatste jaren komen er steeds meer Ambtelijk Secretarissen bij. Er zijn nu zo’n 2000 tot 3000 Ambtelijk Secretarissen in Nederland. De banen liggen zeker niet voor het oprapen, maar er komen de laatste jaren wel steeds meer banen voor Ambtelijk Secretarissen bij.

De functie is breder geworden. Eerst deed een Ambtelijk Secretaris voornamelijk secretariële taken, maar tegenwoordig bekleedt hij met name de functie van Beleidsmedewerker. Aan het begin van zijn carrière zal de Ambtelijk Secretaris zich ook alleen bezighouden met secretariële taken, maar bij meer ervaring, kan hij steeds meer ondersteunende taken voor de ondernemingsraad op zich nemen. 

Baankans Ambtelijk Secretaris

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Ambtelijk Secretaris worden: Opleidingen tot Ambtelijk Secretaris

Wil je Ambtelijk Secretaris worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Ambtelijk Secretaris.

Hoe word je een Ambtelijk Secretaris? 

Veel organisaties die op zoek zijn naar een Ambtelijk Secretaris vragen om een afgeronde VASMO-opleiding (en ervaring). VASMO staat voor Vereniging Ambtelijk Secretarissen van Medezeggenschaps Organen. Deze organisatie werkt mee aan de totstandkoming van opleidingstrajecten voor Ambtelijk Secretarissen aan instituten die gespecialiseerd zijn in medezeggenschap.

Vooropleidingen kunnen opleidingen op alle niveaus zijn. Een voorbeeld is een afgeronde academische opleiding in de Rechtswetenschappen. Maar ook opleidingen op MBO- of HBO-niveau kunnen geschikt zijn. 

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Ambtelijk Secretaris

De (ambtelijk) secretaris: praktische vaardigheden
16/17 maart en 12 mei 2020 15/16 juni en 28 september 2020 26/27 oktober en 22 december 2020 Ambtelijk secretaris zijn, dat is een vak. Een goede secretaris heeft overzicht, …
De (ambtelijk) secretaris: praktische vaardigheden
Training: "De ambtelijk secretaris als adviseur van de OR"
Training: "De ambtelijk secretaris als adviseur van de OR" Als ambtelijk secretaris wilt u de OR goed ondersteunen, maar u loopt tegen allerlei problemen aan die het functioneren van de …
Training:
Leergang 3: De ambtelijk secretaris als adviseur (VASMO gecertificeerd)
De ambtelijk secretaris als adviseur In deze leergang ontwikkel je vaardigheden om jouw medezeggenschapsorgaan van advies te voorzien. En je leert over thema’s waarop veel van je adviezen zich zullen …
Leergang 3: De ambtelijk secretaris als adviseur (VASMO gecertificeerd)
Leergang 2 : De ambtelijk secretaris werkt met beleid (VASMO gecertificeerd)
De ambtelijk secretaris werkt met beleid In leergang 2 ontwikkel je de vaardigheden om beleid en beleidsprocessen te analyseren. Dat doe je vanuit drie invalshoeken. Je leert te onderscheiden wanneer …
Leergang 2 : De ambtelijk secretaris werkt met beleid (VASMO gecertificeerd)
Opleiding Ambtelijk Secretaris Cliëntenraad
Als ambtelijk secretaris, coach of ondersteuner van een (centrale) cliëntenraad, bevind je je vaak op het snijvlak van de zorginstelling en de cliëntenraad. Je hebt overleg met allerlei mensen in …
Opleiding Ambtelijk Secretaris Cliëntenraad

Omscholen of doorgroeien tot Ambtelijk Secretaris

Als je Ambtelijk Secretaris wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Ambtelijk Secretaris zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Ambtelijk Secretaris

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Ambtelijk Secretaris?

Competenties en Vaardigheden Ambtelijk Secretaris

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Ambtelijk Secretaris nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Ambtelijk Secretaris nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Ambtelijk Secretaris

Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn
Trainingen & cursussen Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Ambtelijk Secretaris

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Ambtelijk Secretaris. Als Ambtelijk Secretaris wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Ambtelijk Secretaris:


zie volledige beschrijving persoonstype Ambtelijk Secretaris

Vakkennis voor een Ambtelijk Secretaris

Het is voor een Ambtelijk Secretaris ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Ambtelijk Secretaris zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Ambtelijk Secretaris

Online training voorzitter en secretaris
E-learning voor het DB U wilt als voorzitter of secretaris van de OR of PVT aan de slag.  U maakt de uit van het dagelijks bestuur (DB) van de OR. …
Online training voorzitter en secretaris

Werkervaring Ambtelijk Secretaris

Het is voor een startend Ambtelijk Secretaris die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Ambtelijk Secretaris is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Beleidsmedewerker .

Iets anders leren?

Is Ambtelijk Secretaris het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Ambtelijk Secretaris

Met wie werkt een Ambtelijk Secretaris samen? 

De Ambtelijk Secretaris komt natuurlijk veel in contact met de ondernemingsraad en het secretariaat. Ook onderhoudt de Ambtelijk Secretaris contacten met de verschillende OR-Commissies. Er wordt overleg gevoerd en er worden stukken overhandigd en besproken. Natuurlijk komt de Ambtelijk Secretaris ook in contact met de Raad van Bestuur, want de Ambtelijk Secretaris is de schakel tussen de OR en de Raad van Bestuur. Verder verzorgt de Ambtelijk Secretaris de correspondentie met externen.


 • Ondernemingsraad
 • OR-Commissies
 • Secretariaat
 • Raad van Bestuur
 • Externen
Ambtelijk Secretaris


Organisaties waar een Ambtelijk Secretaris werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Ambtelijk Secretaris meestal werkt.

Waar werkt een Ambtelijk Secretaris?

Een Ambtelijk Secretaris kan bij allerlei bedrijven terecht. Profit of non-profit, klein of groot. Zo kan een Ambtelijk Secretaris werkzaam zijn bij een groot financieel bedrijf, maar bijvoorbeeld ook bij een kleine gemeentelijke instelling.

Meer weten over werken in de Administratief & Secretarieel?

Bekijk werken in Administratief & Secretarieel

Best beoordeelde werkgevers Ambtelijk Secretaris

Waar kun je het beste werken als Ambtelijk Secretaris? Hieronder vind je de best door de Ambtelijk Secretaris beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Ambtelijk Secretaris.

Competenties, Skills en Vaardigheden Ambtelijk Secretaris:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Ambtelijk Secretaris.

Welke competenties heeft een Ambtelijk Secretaris nodig?

Een Ambtelijk Secretaris heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Ambtelijk Secretaris

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Ambtelijk Secretaris passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Ambtelijk Secretaris nodig? 

Persoonstypen die goed passen bij een Ambtelijk Secretaris zijn Succesvolle Werker en Perfectionist.

De Ambtelijk Secretaris werkt hard en doelgericht. Ook is hij gedreven en zelfverzekerd (Succesvolle Werker).

Daarnaast is een Ambtelijk Secretaris perfectionistisch. Hij is kritisch, veeleisend en een echte streber. De Ambtelijk Secretaris streeft ernaar alle taken goed uit te voeren en goed te communiceren over alle zaken (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Ambtelijk Secretaris


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Ambtelijk Secretaris

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Ambtelijk Secretaris

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Ambtelijk Secretaris

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Ambtelijk Secretaris

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Ambtelijk Secretaris dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Ambtelijk Secretaris belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Ambtelijk Secretaris. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Ambtelijk Secretaris iets voor je?

Zou je graag Ambtelijk Secretaris willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Ambtelijk Secretaris bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Ambtelijk Secretaris

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar