U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Beeldhouwer

Beeldhouwer worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een beeldhouwer? Lees de functieomschrijving.

Een beeldhouwer is iemand die met verschillende materialen sculpturen of beeldhouwwerken maakt.

De beeldhouwer werkt over het algemeen zelfstandig. De beeldhouwer is ruimtelijk met beeldende kunst aan de slag. Met verschillende materialen in verschillende stijlen en vormen weet de beeldhouwer zo een kunstwerk te creëren. De beeldhouwer maakt sculpturen maar kan ook ruimtelijke installaties, land art (kunstzinnige ingrepen in de natuur) of door middel van omgevingssculptuur (dingen op ruimtelijke plekken, bijvoorbeeld kamers of straten of pleinen) dingen creëren.

Er zijn verschillende soorten beeldhouwers die met verschillende materialen sculpturen maken. Zo zijn er beeldhouwers die werken met een hamer en beitel en zo een sculptuur in steen maken, maar kan de beeldhouwer ook bijvoorbeeld beelden uit beton, hout, klei, was, gips, kunststoffen of andere materialen creëren. De beeldhouwer kan zo verschillende dingen uit zijn materialen hakken om zo bijvoorbeeld een beeld uit de Griekse Mythologie of bekend persoon uit het materiaal te laten ontstaan. Met deze sculpturen kan de beeldhouwer dan in verschillende galerieëen exposeren en de beelden verkopen (of in het geval van de omgevingssculptuur of land art de kunst in de omgeving of op festivals te plaatsen om zo reacties op te roepen of sfeer te creëren.).

Ook kan de beeldhouwer cursussen of workshops aan beginnende beeldhouwers geven.

Mensen vonden ons op: Job Beeldhouwer, Baan Beeldhouwer, Beeldhouwer Worden, Functie-eisen Beeldhouwer, Verantwoordelijkheden Beeldhouwer, Functieprofiel Beeldhouwer, Wat doet een Beeldhouwer, Werken als Beeldhouwer.

Beeldhouwer worden: Opleiding tot beeldhouwer

Er zijn verschillende opleidingen voor beeldhouwers waaronder de Ambachtelijke Opleiding voor Beeldhouwkunst in Groningen. Daarnaast kan de beeldhouwer ook een opleiding tot algemene kunstenaar volgen op verscheidene kunstacademies. Deze opleidingen zijn over het algemeen HBO en vier jarig.

Daarnaast kan de beeldhouwer ook workshops en cursussen volgen. Deze worden meestal door ervaren beeldhouwers gegeven.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Beeldhouwer, Beeldhouwer Worden, Opleidingsniveau Beeldhouwer, Scholing Beeldhouwer, Studie Beeldhouwer, Bijscholing Beeldhouwer, Omscholing Beeldhouwer.

Organisaties waar een beeldhouwer doorgaans werkzaam is

De beeldhouwer werkt zelfstandig en onafhankelijk op zowel profit als non-profit basis.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Beeldhouwer, Beeldhouwer Worden, Opleidingsniveau Beeldhouwer, Scholing Beeldhouwer, Studie Beeldhouwer, Bijscholing Beeldhouwer, Omscholing Beeldhouwer.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden beeldhouwer

Voor het beroep van beeldhouwer valt geen precieze salarisindicatie te geven, dit omdat het salaris per beeldhouwer (en het aantal verkochte werken e.d.) verschilt.

Mensen vonden ons op: Salaris Beeldhouwer, Loon Beeldhouwer, Wat verdien je als Beeldhouwer, Salarisschaal Beeldhouwer, Salarisindicatie Beeldhouwer, Bonus Beeldhouwer, CAO Beeldhouwer, Brutoloon Beeldhouwer, Nettoloon Beeldhouwer, Vakantiedagen Beeldhouwer, Pensioen Beeldhouwer.

Competenties, skills & vaardigheden beeldhouwer

 • Ambitie
 • Innovatief
 • Omgaan met details
 • Initiatief ontplooien
 • Accuratesse
 • Aanpassingsvermogen
 • Onafhankelijkheid
 • Inzicht in omgeving
 • Besluitvaardigheid
 • Talent voor beeldhouwen
Mensen vonden ons op: Kennis Beeldhouwer, Vaardigheden Beeldhouwer, Attitude Beeldhouwer, Kwalificaties Beeldhouwer, Competentieprofiel Beeldhouwer.

Boeken voor het beroep beeldhouwer

Wil je meer weten over het beroep beeldhouwer? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je beeldhouwer bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken beeldhouwer te komen.

De levens van de grootste schilders, beeldhouwers en architecten | Georgio Vasari

Nederlands | Druk: 6 | Paperback | 9789045034843 | 644 pagina's

Met dit boek is de kunstgeschiedenis begonnen: De levens van de grootste kunstenaars, verschenen in 1550 en geschreven door de schilder-architect Giorgio Vasari (1511-1574). Vasari beschrijft met vlotte pen en oog voor detail de levens van kunstenaars, va...

De levens van de grootste schilders, beeldhouwers en architecten | Giorgio Vasari

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789025414252 | 407 pagina's

Met dit boek is de kunstgeschiedenis begonnen: De levens van de grootste schilders, beeldhouwers en architecten, verschenen in 1550 en geschreven door de schilder-architect Giorgio Vasari (1511-1574). Vasari beschrijft met vlotte pen en oog voor detail de...

De levens van de grootste schilders, beeldhouwers en architecten | Giorgio Vasari

van de grootste schilders, beeldhouwers en architecten - Nederlands | Druk: 4 | Paperback | 9789046704141 | 652 pagina's

Met dit boek is de kunstgeschiedenis begonnen: De levens van de grootste kunstenaars, verschenen in 1550 en geschreven door de schilder-architect Giorgio Vasari (1511-1574). Vasari beschrijft met vlotte pen en oog voor detail de levens van kunstenaars, va...

Mensen vonden ons op: boeken voor Beeldhouwer, Beeldhouwer ebooks, boek Beeldhouwer.

Persoonstypen beeldhouwer

Een beeldhouwer moet om een sculptuur zo mooi mogelijk te maken goed kunnen waarnemen en goed op de details kunnen letten. Hij moet accuraat en innovatief kunnen werken. Daarnaast zijn de meeste beeldhouders perfectionisten. De beeldhouwer moet zijn materialen goed kennen en weten hoe hij dingen op de juiste manier voor elkaar krijgt. (perfectionist, waarnemer, succesvolle werker)

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Beeldhouwer, Karakter Beeldhouwer.

Netwerk beeldhouwer

Een beeldhouwer werkt over het algemeen zelfstandig. Zijn netwerk bestaat uit de galeriehouders met wie hij kijkt of hij zijn beelden in hun galerieën kan exposeren, met potentiële kopers en (als hij workshops en cursussen geeft) ook uit de mensen die de workshops en cursussen volgen.

 

Mensen vonden ons op: Collega’s Beeldhouwer, Medewerkers Beeldhouwer.

Is het beroep beeldhouwer iets voor jou?

Zou je graag beeldhouwer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als beeldhouwer bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Beeldhouwer, beroepskeuzetest Beeldhouwer, beroep Beeldhouwer kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden beeldhouwer

Het arbeidsmarktperspectief voor een beeldhouwer is vrij laag. Er valt moeilijk een vast inkomen te verdienen met alleen het beeldhouwwerk. Om het te maken als beeldhouwer moet de beeldhouwer of doorzettingsvermogen, ambitie en talent beschikken.

Daarnaast kan de beeldhouwer ook als cursusleider of workshopgever aan de slag.

Arbeidsmarktperspectief score beeldhouwer

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep beeldhouwer. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Beeldhouwer, Promotie mogelijkheden Beeldhouwer, Carriere Beeldhouwer.

Solliciteren op de functie beeldhouwer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als beeldhouwer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor beeldhouwer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als beeldhouwer. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Beeldhouwer, CV Beeldhouwer, sollicitatie Beeldhouwer.

Interviews met beeldhouwer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen beeldhouwer

Vacatures beeldhouwer

Op zoek naar een nieuwe baan als Beeldhouwer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Beeldhouwer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een beeldhouwer is iemand die met verschillende materialen sculpturen of beeldhouwwerken maakt. De beeldhouwer werkt over het algemeen zelfstandig. De beeldhouwer is ruimtelijk met beeldende kunst aan de slag.

Beoordeling Beeldhouwer

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Beeldhouwer' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Beeldhouwer

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep