Cursusleider: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Cursusleider: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Cursusleider. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Cursusleider nodig heeft.Wat doet een Cursusleider? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Cursusleider?

De Cursusleider geeft leiding tijdens een cursus en helpt de cursisten bij het verwerven van kennis en/of nieuwe vaardigheden. De cursussen die de Cursusleider geeft kunnen zeer uiteenlopend zijn. Zo kan de Cursusleider bijvoorbeeld EHBO-cursussen geven, schildercursussen of taalcursussen. Welke cursus of cursussen de Cursusleider geeft, hangt af van zijn eigen expertise en interesses.

De Cursusleider legt de stof die tijdens de cursus moet worden behandeld zo duidelijk mogelijk uit, beantwoordt vragen en opmerkingen van de cursisten en helpt hen bij eventuele praktijkvaardigheden. De lessen die de Cursusleider geeft kunnen dus zowel theorielessen als praktijklessen zijn.

De rol van de cursusleider is vergelijkbaar met die van de docent of leraar. Het verschil is dat Cursusleider vaak kleinschaliger zijn dan dat er vaak enkel certificaten behaald kunnen worden. Volledige opleidingen worden vaak niet in cursusvorm aangeboden. De duur van een cursus is vaak ook korter dan die van een volledige opleiding. Cursussen worden vaak voor een aantal weken achter elkaar gegeven en dan vaak een avond per week. Hierdoor kunnen cursussen ook xgoed gevolgd worden door werkende mensen.

De tijd die de Cursusleider kwijt is aan het geven van cursussen is ook vaak minder dan die van een docent. Fulltime functies als Cursusleider zijn schaars, vaak wordt deze rol naast een andere functie vervuld.  

Past het beroep Cursusleider bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Cursusleider

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: cursusleider (coördineren cursussen)


Vacatures Cursusleider

Op zoek naar een nieuwe baan als Cursusleider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Cursusleider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Cursusleider per ervaringsniveau

junior Cursusleider vacatures startend Cursusleider vacatures senior Cursusleider vacatures beginnend Cursusleider vacatures trainee Cursusleider vacatures leidinggevend Cursusleider vacatures medior Cursusleider vacatures aankomend Cursusleider vacatures ervaren Cursusleider vacatures leerling Cursusleider vacatures vacatures omscholen tot Cursusleider vacatures opleiding tot Cursusleider

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Cursusleider

Wat verdient een Cursusleider?

Het salaris van de Cursusleider is sterk afhankelijk van de grootte va de cursus en hoeveel tijd de Cursusleider kwijt is aan het geven van de cursus. Het is om deze reden lastig om een inschatting te maken van het salaris van de Cursusleider. Ook over de overige arbeidsvoorwaarden kan hierdoor weinig gezegd worden. 

Salarisschaal Cursusleider

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Bekijk het salaris Cursusleider per ervaringsniveau

Salaris junior Cursusleider Wat verdient een startend Cursusleider? Wat is het loon senior Cursusleider? beginnend Cursusleider salaris Maximaal salaris trainee Cursusleider Hoeveel verdient een leidinggevend Cursusleider? Wat is het salaris van een medior Cursusleider? Salaris aankomend Cursusleider Wat verdient een ervaren Cursusleider? Welk salaris krijgt een leerling Cursusleider?


Cursusleider worden: Opleidingen tot Cursusleider

Wil je Cursusleider worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Cursusleider.

Hoe word je een Cursusleider? 

Er zijn verschillende opleidingen te vinden die de Cursusleider kan volgen. Vaak zijn dit korte opleiding die gericht zijn op een bepaalde cursus. Zo kan bijvoorbeeld een opleiding gevolgd worden tot Cursusleider Veiligheid of tot Cursusleider Weerbaarheid. De opleiding is dus vaak ook afhankelijk van de expertise en interesse van de Cursusleider. Ervaring en kennis in de inhoud van de te geven cursus is wel aan te raden voor de Cursusleider. 

Opleidingen Cursusleider

Creatief schrijven voor tekstprofessionals
Frisse, creatieve tekstideeen ontwikkelen en deze toepassen op een concreet onderwerp. Bestemd voor bladenmakers, communicatieadviseurs, copywriters, journalisten, pers- en pr-medewerkers, online-redacteuren, tekstschrijvers.   Je schrijft goed maar het mag orgineler, pakkender, …
Creatief schrijven voor tekstprofessionals
Training voor de ervaren OR / Ondernemingsraad
Cursusinhoud voor de Ervaren OR Terugkijken en evalueren onder begeleiding van een externe begeleider kan een waardevol inzicht opleveren. Je zou over de volgende onderwerpen willen spreken: De stappen van een …
Training voor de ervaren OR / Ondernemingsraad
Leading SAFe (inclusief examen)
Op dit moment is Scrum de meest gebruikte agile-aanpak bij het ontwikkelen van software. Scrum richt zich daarbij met name op het teamproces. Maar stel nu dat je het agile-concept …
Leading SAFe (inclusief examen)
Toezichthouder Hoge Druk - niet SIR lid
Tijdens deze cursus wordt u door onze ervaren cursusleider,aan de hand van de door de SIR opgestelde eisen, opgeleid voor de functie toezichthouder hoge druk (THD). De toezichthouder hoge druk …
Toezichthouder Hoge Druk - niet SIR lid
Toezichthouder Hoge Druk - SIR lid
Tijdens deze cursus wordt u door onze ervaren cursusleider,aan de hand van de door de SIR opgestelde eisen, opgeleid voor de functie toezichthouder hoge druk (THD). De toezichthouder hoge druk …
Toezichthouder Hoge Druk - SIR lidCursusleider worden: Omscholen tot Cursusleider

Als je je wilt omscholen tot Cursusleider is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Cursusleider zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Cursusleider dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Cursusleider

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Cursusleider

Als je Cursusleider wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Cursusleider zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Cursusleider

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Cursusleider?


Competenties en Vaardigheden Cursusleider:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Cursusleider.

Welke competenties heeft een Cursusleider nodig?

Een Cursusleider heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Coachen
Coachen

Wat betekent de competentie coachen? De competentie coachen heeft de steekwoorden: motiveren, leiderschap, assertiviteit, luisteren

Omschrijving

In teamverband kunnen deze mensen ervoor zorgen dat taken voltooid worden. De coach motiveert anderen, op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. De coach is betrokken en wil het beste voor zichzelf en voor de ander. Deze mensen luisteren goed en proberen de juiste vragen te stellen. Op die manier proberen ze anderen een bepaalde ontwikkeling door te laten maken.

Sterke punten
De coaches kunnen anderen vaak goed inspireren en motiveren. Bij tegenslagen zijn dit de mensen die het team en de werkzaamheden weer op gang krijgen. Ze motiveren niet alleen, maar zijn over het algemeen ook goede leiders. Ze kunnen mensen aansturen en begeleiden. Daarnaast zijn deze coaches over het algemeen betrouwbaar en willen ze iedereen graag helpen. Deze mensen zijn vaak zelfverzekerd en willen het beste voor zichzelf en voor de ander.

Zwakke punten
Het is mogelijk dat de betrokkenheid van de coach zo groot wordt, dat de prioriteiten op verkeerde aspecten komen te liggen. Deze grote betrokkenheid kan ervoor zorgen dat anderen zich gecontroleerd voelen.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Leiderschap
Leiderschap

Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen

Omschrijving

Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.

Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.

Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt. 

Motiveren
Motiveren

Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen

Omschrijving

Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.

Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig. 

Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Vaardigheden Cursusleider

 • Stimuleren
 • Positiviteit
 • Luisteren
 • Feedback geven
 • Vitaliteit
 • Kracht
 • Overtuigingskracht
 • Leiding geven
 • Plannen
 • Motiveren
 • Voorbereiden
 • Methodisch werken
 • Prioriteiten stellen
 • Effectief communiceren
 • Aanpassingsvermogen
 • Taalkennis
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Cursusleider

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Cursusleider passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Cursusleider nodig? 

De Cursusleider moet goed leiding kunnen geven. De Cursusleider moet over goede communicatieve vaardigheden beschikken en dingen helder en duidelijk uit kunnen leggen. De Cursusleider moet in dat opzicht een echte leider zijn (baas). Daarnaast moet de Cursusleider goed in kunnen schatten wat de cursisten van de cursus verwachten en proberen zo veel mogelijk aan deze verwachtingen te voldoen. De Cursusleider moet de cursisten iets bijbrengen en hun kennis en vaardigheden vergroten (waarnemer). 

Bekijk de persoonstypen voor Cursusleider


Eigenschappen Cursusleider

 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Zelfverzekerd
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Cursusleider

Wat zijn de baankansen voor een Cursusleider?

Er worden allerlei cursussen door verschillende instituten en organisaties aangeboden. Maar er is geen overvloed aan vacatures voor de functie van Cursusleider. Vaak wordt door behaalde kennis en ervaring een cursusleider voor een bepaalde cursus aangesteld. De doorgroeimogelijkheden zijn hierdoor vaak ook beperkt of niet aanwezig. 

De actuele kans op werk voor een Cursusleider

De kans op werk voor het beroep Cursusleider is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Cursusleider

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Cursusleider

Je kunt als Cursusleider een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Cursusleider is onderdeel van de beroepsfamilie Coördinatoren onderwijsinstelling en -projecten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Cursusleider


Organisaties waar een Cursusleider werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Cursusleider meestal werkt.

Waar werkt een Cursusleider?

De Cursusleider kan voor diverse typen organisaties werkzaam zijn. Zo kan de Cursusleider bij een instituut werken die allerlei cursussen aanbiedt of bij een organisatie die een specifieke cursus aanbiedt. De sector waarin de Cursusleider werkzaam is, is hierdoor niet specifiek te benoemen. 

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Netwerk Cursusleider

Met wie werkt een Cursusleider samen? 

De Cursusleider heeft voornamelijk te maken met een groep cursisten. De Cursusleider geeft hen uitleg en leert hen nieuwe kennis en vaardigheden. Daarnaast heeft de Cursusleider vaak te maken met een soort leidinggevende of instantie die de cursus organiseert. Als de cursus grootschaliger wordt georganiseerd, kan er ook contact zijn met andere Cursusleiders die dezelfde cursus geven. Er kunnen dan ervaringen en suggesties uitgewisseld worden. 


Cursusleider

Interview met een Cursusleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Cursusleider in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar