Cursusleider Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Cursusleider? Lees de functieomschrijving.

De Cursusleider geeft leiding tijdens een cursus en helpt de cursisten bij het verwerven van kennis en/of nieuwe vaardigheden. De cursussen die de Cursusleider geeft kunnen zeer uiteenlopend zijn. Zo kan de Cursusleider bijvoorbeeld EHBO-cursussen geven, schildercursussen of taalcursussen. Welke cursus of cursussen de Cursusleider geeft, hangt af van zijn eigen expertise en interesses.

De Cursusleider legt de stof die tijdens de cursus moet worden behandeld zo duidelijk mogelijk uit, beantwoordt vragen en opmerkingen van de cursisten en helpt hen bij eventuele praktijkvaardigheden. De lessen die de Cursusleider geeft kunnen dus zowel theorielessen als praktijklessen zijn.

De rol van de cursusleider is vergelijkbaar met die van de docent of leraar. Het verschil is dat Cursusleider vaak kleinschaliger zijn dan dat er vaak enkel certificaten behaald kunnen worden. Volledige opleidingen worden vaak niet in cursusvorm aangeboden. De duur van een cursus is vaak ook korter dan die van een volledige opleiding. Cursussen worden vaak voor een aantal weken achter elkaar gegeven en dan vaak een avond per week. Hierdoor kunnen cursussen ook xgoed gevolgd worden door werkende mensen.

De tijd die de Cursusleider kwijt is aan het geven van cursussen is ook vaak minder dan die van een docent. Fulltime functies als Cursusleider zijn schaars, vaak wordt deze rol naast een andere functie vervuld.  

Wil je werken als Cursusleider?

Werk je al als Cursusleider en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Cursusleider worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Cursusleider, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Cursusleider in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Cursusleider

Wat verdient een Cursusleider?

Het salaris van de Cursusleider is sterk afhankelijk van de grootte va de cursus en hoeveel tijd de Cursusleider kwijt is aan het geven van de cursus. Het is om deze reden lastig om een inschatting te maken van het salaris van de Cursusleider. Ook over de overige arbeidsvoorwaarden kan hierdoor weinig gezegd worden. 

Salarisschaal Cursusleider

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Cursusleider

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Cursusleider

Hoe goed is de toekomst voor de Cursusleider? 

Er worden allerlei cursussen door verschillende instituten en organisaties aangeboden. Maar er is geen overvloed aan vacatures voor de functie van Cursusleider. Vaak wordt door behaalde kennis en ervaring een cursusleider voor een bepaalde cursus aangesteld. De doorgroeimogelijkheden zijn hierdoor vaak ook beperkt of niet aanwezig. 

Baankans Cursusleider

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Cursusleider worden: Opleidingen tot Cursusleider

Hoe word je een Cursusleider? 

Er zijn verschillende opleidingen te vinden die de Cursusleider kan volgen. Vaak zijn dit korte opleiding die gericht zijn op een bepaalde cursus. Zo kan bijvoorbeeld een opleiding gevolgd worden tot Cursusleider Veiligheid of tot Cursusleider Weerbaarheid. De opleiding is dus vaak ook afhankelijk van de expertise en interesse van de Cursusleider. Ervaring en kennis in de inhoud van de te geven cursus is wel aan te raden voor de Cursusleider. 

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Cursusleider

Jaaroverzicht arbeidsrecht 2015
Jaaroverzicht arbeidsrecht 2015 Alles wat u moet weten over ontwikkelingen in de Rechtspraak van de Hoge Raad en het Europese Hof van Justitie, wetgeving en literatuur. Toelichting In deze cursus …
Training voor de ervaren OR / Ondernemingsraad
Cursusinhoud voor de Ervaren OR Terugkijken en evalueren onder begeleiding van een externe begeleider kan een waardevol inzicht opleveren. Je zou over de volgende onderwerpen willen spreken: De stappen van een …
Leading SAFe 4.6 (inclusief examen)
Op dit moment is Scrum de meest gebruikte agile-aanpak bij het ontwikkelen van software. Scrum richt zich daarbij met name op het teamproces. Maar stel nu dat je het agile-concept …
Jaarrekening lezen voor niet financiële managers
In een notendop In de cursus leer je de basis voor het lezen van een resultatenrekening en een balans, zodat je je processen en organisatie beter kan besturen. Je leert …
Introductie in Dynamics AX2012
Doelgroep: Iedereen die op functioneel en technisch gebied met Microsoft Dynamics AX werkt of gaat werken. Beschrijving:Doel van deze cursus is de cursist kennis en vaardigheid te geven in …
Meer opleidingen Cursusleider

Weet je nog niet of je Cursusleider wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Cursusleider of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Cursusleider

Met wie werkt een Cursusleider samen? 

De Cursusleider heeft voornamelijk te maken met een groep cursisten. De Cursusleider geeft hen uitleg en leert hen nieuwe kennis en vaardigheden. Daarnaast heeft de Cursusleider vaak te maken met een soort leidinggevende of instantie die de cursus organiseert. Als de cursus grootschaliger wordt georganiseerd, kan er ook contact zijn met andere Cursusleiders die dezelfde cursus geven. Er kunnen dan ervaringen en suggesties uitgewisseld worden. 


Cursusleider


Organisaties waar een Cursusleider werkzaam is

Waar werkt een Cursusleider meestal? 

De Cursusleider kan voor diverse typen organisaties werkzaam zijn. Zo kan de Cursusleider bij een instituut werken die allerlei cursussen aanbiedt of bij een organisatie die een specifieke cursus aanbiedt. De sector waarin de Cursusleider werkzaam is, is hierdoor niet specifiek te benoemen. 

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Cursusleider

Waar kun je het beste werken als Cursusleider? Hieronder vindt je de best door de Cursusleider beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Cursusleider.

Competenties, Skills en Vaardigheden Cursusleider:

Welke competenties heeft een een Cursusleider nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Cursusleider

Wat voor persoonlijkheid heb je als Cursusleider nodig? 

De Cursusleider moet goed leiding kunnen geven. De Cursusleider moet over goede communicatieve vaardigheden beschikken en dingen helder en duidelijk uit kunnen leggen. De Cursusleider moet in dat opzicht een echte leider zijn (baas). Daarnaast moet de Cursusleider goed in kunnen schatten wat de cursisten van de cursus verwachten en proberen zo veel mogelijk aan deze verwachtingen te voldoen. De Cursusleider moet de cursisten iets bijbrengen en hun kennis en vaardigheden vergroten (waarnemer). 

Bekijk de persoonstypen voor Cursusleider


Baas


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Cursusleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Cursusleider

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Cursusleider

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Cursusleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Cursusleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Cursusleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Cursusleider. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Cursusleider iets voor je?

Zou je graag Cursusleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Cursusleider bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar